Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Tiskové konference

21. 3. 2018 10:01

Tisková konference po jednání vlády, 21. března 2018

Barbora Peterová, tisková mluvčí Úřadu vlády: Dobré dopoledne, vítejte na tiskové konferenci po jednání vlády. Vzhledem k tomu, že ostatní ministři už jsou na jednání ve sněmovně, tak zde vítám pouze pana premiéra a rovnou mu tímto předávám slovo.

Andrej Babiš, předseda vlády ČR: Dobrý den, dámy a pánové, dovolte mi, abych vás informoval o výsledcích dnešního zasedání vlády. Pro mě nejdůležitější výsledek je, a za to chci poděkovat všem ministrům, takže jsme v rozpočtu 2018 našli úspory v kapitolách ve výši 8,4 miliardy. My jsme o tom už mluvili na výjezdu do Libereckého kraje. Jsem rád, že společně jsme našli tyto peníze, tzn. dnes můžu ohlásit splnění našeho slibu, že dáme krajům 4 miliardy korun na opravy silnic druhých a třetích tříd. Miliardu už měl pan Ťok v rozpočtu a teď tam dáváme 3 miliardy z těch 8,4 úspor, které jsme našli v rozpočtu, no a ten zbytek budeme řešit ohledně dalších priorit jako slevy na jízdné a předpokládám, že vláda to projedná příští týden. Tak to si myslím, že je velice dobrá zpráva.
Dále taky plníme slib z našeho výjezdu do Libereckého kraje, kde jsme s vedením kraje a se starosty probírali opatření k řešení dopadu rozšíření těžby polského hnědouhelného dolu Turów na českém území, což samozřejmě má nebo může mít velice negativní dopady na ohrožení vodních zdrojů. A proto jsme dnes schválili a vyčlenili ze státního rozpočtu 60 milionů Kč pro 2 místní vodárenské společnosti Frýdlantskou a Severočeskou. Ty peníze budou určeny na projektovou a inženýrskou přípravu opatření, která mohou posílit či nahradit slaměné zdroje pitné vody. A ministři životního prostředí a zemědělství mají rovněž za úkol předložit do konce roku 2018 a 2019 aktuální informace k této problematice.
Vláda dnes projednala můj mandát na Evropskou radu. Já dneska odlétám odpoledne, kdy mám setkání s našimi občany, kteří pracují v bruselských strukturách. Myslím si, že je velice důležité, abychom měli kontakt a abychom podpořili tyto naše lidi tam a nějakým způsobem jim dali i perspektivu. A my jsme v minulosti schválili peníze pro jednotlivé resorty na vysílání našich lidí na stáže do Bruselu a ne všichni to využívají a chceme to zásadně podpořit, protože nás čeká předsednictví 2022 a my potřebujeme lidi, kteří znají bruselskou problematiku a můžou tam i být velice užiteční pro nás. Ohledně toho mandátu, mandát se týká hlavně vnitřního trhu, to bude projednávat Evropská rada, obchod, evropský semestr, sociální agenda, příprava květnového summitu Evropské unie, západní Balkán, na aktuální zahraničně-politické otázky. My určitě chceme dát důraz na fungující vnitřní trh pro podporu růstu, tvorbu pracovních míst a podporu investic a inovací. Určitě budeme řešit obchodní politiku, opatření americké vlády ohledně zavedení cel na ocel je velký problém a my samozřejmě chceme aktivně prosazovat, aby Evropa vyřešila tento problém, a vím, že paní komisařka Malmström o tom jedná. Taky na pořadu je aktuální vývoj vztahů mezi Evropskou unií a Tureckem. Dostal jsem taky mandát ohledně strategie Komise k západnímu Balkánu, rozšiřování Evropské unie. Takže to je ohledně toho mandátu.
My jsme dnes probírali to GDPR, co je z mého pohledu velice jednoduchá problematika, která z neznámých důvodů se tady zdramatizovala, mezi společností kolují různé nesmysly. Já myslím, že pan ministr vnitra informoval média. A to co to řeší, je velice jednoduché, a to je ochrana soukromí občanů, to je základ toho. Ano a tady jsme se dostali do fáze, kdy se obchoduje s databází občanů a vzniká tady nějaká atmosféra, že je potřeba na to najímat externí firmy a platit za to peníze. Já si to vůbec nemyslím. Na zasedání vlády dlouho byla paní předsedkyně Úřadu pro ochranu osobních údajů a přímo na vládě jsme taky zapracovali některé změny, které například navrhla, tu věkovou hranici se souhlasem dítě se zpracováním osobních údajů jsme posunuli na 15 let. Je potřeba vycházet i z té praxe, která je u nás, že ten úřad v minulosti za posledních 17 let udělil snad nejvyšší pokutu 80 tisíc a argumentovat evropskou směrnicí, která samozřejmě mluví o nějakých rovných částkách, které se samozřejmě můžou týkat jedině nadnárodních firem, které ani nesídlí na našem území. Já jsem se ptal a ráno se mě ptal redaktor České televize, proč tak dlouho. No, tak to jsem se ptal, no, protože my jsme to dostali z Evropy v dubnu ne v květnu 2016 a já nechápu, proč minulý ministr to neprosadil, když teďka samozřejmě to začíná platit od 25. května, ale problém je, že my pravděpodobně nestačíme prosadit ty výjimky, které chceme, a určitě ve sněmovně to bude zase velká politická debata. Ale znovu opakuji, nejdůležitější je, že to děláme, nebo Evropská komise přišla s tím, že je to pro ochranu soukromí občanů a ochranu jejich dat a právo na soukromí. A to je si myslím, že nejdůležitější, takže já jsem o tom přesvědčen, že i v rámci vlády jsme se domluvili, jak to budeme řešit na jednotlivých resortech. A já jsem vyslovil jasné přání, aby ministři nepoužívali outsourcing, jo, to je věc, kterou já nemám rád, já vždycky prosazuji insourcing. Jsem dělal i na Ministerstvu financí z hlediska například externích právních služeb, a to, co si můžeme udělat prostřednictvím našich zaměstnanců, tak nechápu, proč by jsme měli za to platit externistům. A jde samozřejmě o bezpečnost hlavně toho IT systému, byla debata, jestli ten pověřenec má být šéf personálního nebo bezpečnostní ředitel nebo IT a k této debatě se vrátíme, teď je důležité, aby, my to navrhujeme projednat v 90, aby to sněmovna projednala co nejdříve, protože bohužel to prodlení nastalo v minulosti a je škoda, že tomu nebyla věnována větší pozornost.
Měli jsme samozřejmě důležitý bod, a to je karenční doba. My jsme samozřejmě, je to předmětem vyjednávání v rámci té exkluzivity s ČSSD a taky KSČM to má v programu. Takže my jsme ještě včera se snažili to vyjednávat, je to velice důležité, protože my jsme vyslovili souhlasné stanovisko, ale s těmi výhradami, že je potřeba skutečně určit výši pojistného, výši vyplacené dávky a že je potřeba to projednat v rámci tripartity, to je velice důležité, protože v situaci, kdy naše firmy nemají zaměstnance a v minulosti byly zkušenosti, že to mělo negativní dopad na přítomnost lidí v práci, tak je to problém, který jsme připraveni dále diskutovat. Je důležité to vyřešit tím způsobem, aby to mělo minimální dopady pro ekonomiku, a znovu opakuji, tripartita je důležitá.
Dále jsme projednávali různé návrhy zákonů opozice, tam víceméně ten návrh o státním zastupitelství tam bylo vysloveno nesouhlasné stanovisko a i samotní státní zástupci se k tomu vyjádřili negativně.
Řešili jsme podporu Mistrovství Evropy v judu.
Projednali jsme změny ve složení členů výboru Státního fondu dopravní infrastruktury.
Taky jsme diskutovali návrh poslanců ODS na změnu školského zákona, který navrhuje ten zákon odložit o 10 let, a domluvili jsme se, že na příští vládu pan ministr Plaga předloží svůj návrh, kde ten zákon bude navrhovat, aby se to odložilo o rok.
Takže za mě všechno.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X