Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Tiskové konference

21. 1. 2019 19:02

Tisková konference po jednání vlády, 21. ledna 2019

Marcela Svobodová, Odbor komunikace Úřadu vlády ČR: Dobré odpoledne, dámy a pánové, vítám vás na tiskové konferenci po dnešním jednání vlády. Vítám zde především předsedu vlády České republiky pana Andreje Babiše, dále ministryni pro místní rozvoj paní Kláru Dostálovou a ministra kultury pana Antonína Staňka. O úvodní slovo poprosím pana premiéra.

Andrej Babiš, předseda vlády ČR: Dobrý den, dámy a pánové, v rámci zasedání vlády jsme měli jednání Výboru pro Evropskou unii na vládní úrovni. Měli jsme velice důležitou agendu, a to agendu vnitřního trhu Evropské unie 2015–2020, aktualizace pro rok 2019. Pro Českou republiku je to skutečně klíčová záležitost, kdy je naším cílem odstraňování překážek na vnitřním trhu ze strany některých členských států, zejména v oblasti přeshraničního poskytování služeb. Vnitřní trh je jednou z hlavních priorit České republiky v Evropské unii, protože patří mezi hlavní nástroje pro podporu hospodářského růstu a posilování konkurenceschopnosti České republiky.

Myslím, že zazněly i odhady, že pokud by se odstranily překážky volného trhu, tak by to znamenalo pro všechny členské státy nárůst v obchodu o 256 miliard eur. Pro nás je to klíčové a je to hlavní agenda i pro příští roky. Když už jsem u zahraničních aktivit, tak jsme v rámci dnešní vlády projednávali i koordinaci zahraničních cest. Tento týden se chystám na ekonomické fórum v Davosu, kde budu mít vícero bilaterálních schůzek s politiky nebo i s globálními hráči, globálními firmami. Mám být v panelu, který se nazývá Bod zvratu Evropy, kde budeme diskutovat o budoucnosti Evropy, co by se mělo změnit i v kontextu různých problémů, které Evropa má, například i brexitu, kde v tuto chvíli myslím paní premiérka Mayová předkládá svůj nový návrh postupu.

Na vládě jsme v rámci bodů projednávali hlavně kontrolní závěry Nejvyššího kontrolního úřadu. Prvním byl nemovitý majetek. Tam se jedná o působnost Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových. Problém je, že jinak zákon vykládá NKÚ a jinak ÚZSVM i Ministerstvo financí. Je kritizován CRAB, což je IT software, který byl pořízen v roce 2010, takže k tomu byla celkem živá diskuze.

Dalším bodem byla kontrola NKÚ v České poště, kde bylo vícero výhrad k tomu, jak pošta hospodařila, že nebyly kontroly, jak nakládá s majetkem, a předpokládám, že nové vedení České pošty se z toho poučí a zjedná nápravu. Další byl kontrolní závěr k centrálním nákupům. To zatím nesplnilo naše očekávání a v nejbližším čase Ministerstvo financí předloží aktuální plán, aby stát centrálně pořizoval, aby to bylo efektivní a aby na tom participovaly všechny resorty.

Další byl kontrolní závěr k finančním mechanismům z Evropy a z Norska. Kontrola se zaměřila na hospodaření s peněžními prostředky, které Norsko poskytuje České republice v rámci finančních mechanismů Evropského hospodářského prostoru. Zazněla kritika, nicméně materiál byl de facto bez rozporu. Další byl kontrolní závěr ohledně správy DPH.  NKÚ doporučil úpravu evropské legislativy k dosažení lepší kontroly a zvýšení pravomocí státu při správě DPH. Jedná se především o oblast e-commerce, kde de facto není kontrola, když zboží přichází z jiných států, z hlediska výběru DPH.

Další kontrolní závěr byl k podpoře sociálního bydlení. Tam ta konstatování z hlediska počtu vyloučených lokalit a nárůstu nejsou vůbec pozitivní, a proto se naše vláda chce soustředit především na boj proti zneužívání podpory na sociální bydlení a v nejbližším čase to budeme projednávat na koalici. Ohledně realitních kanceláří, to nechám paní ministryni a ještě zde mám bod, což jsme zveřejnili, ohledně výběrového řízení na místo náměstka pro řízení Sekce pro evropské záležitosti, tzv. státní tajemník pro EU. Přihlásili se dva zájemci, z toho jeden nesplnil kvalifikační předpoklady a výběrová komise v čele se státním tajemníkem z Úřadu vlády vybrala paní Milenu Hrdinkovou, která v současnosti pracuje na Ministerstvu financí.

Marcela Svobodová, Odbor komunikace Úřadu vlády ČR: Děkuji panu premiérovi a poprosím paní ministryni o komentář.

Klára Dostálová, ministryně pro místní rozvoj: Děkuji za slovo. Vláda dnes projednala úplně nový zákon o realitním zprostředkování. Tato úprava zde doposud nebyla, takže nejde o novelu, ale skutečně nový zákon. Přistoupili jsme k tomu i na základě volání realitních kanceláří a realitních makléřů, že je potřeba trochu stabilizovat situaci na trhu. I díky novému zákonu a nastaveným podmínkám to nemůže a nebude do budoucna tzv. garážové povolání, ale skutečně to bude vázaná živnost, to znamená s kvalifikací, s odbornou praxí.

Cílem je nastavit komunikaci mezi klienty a realitními zprostředkovateli, navrátit prestiž realitnímu zprostředkování, tomu oboru podnikání. V České republice skutečně máme 15 tisíc realitních makléřů, což je zhruba dvakrát tolik než v Polsku, které je ale čtyřikrát větší než Česká republika. V zákonu samotném jde o ochranu spotřebitele, je nastaveno pojištění, jsou jasně nastaveny náležitosti smlouvy, jakou má informační povinnost realitní makléř, upravujeme různé specifické záležitosti právě ohledně provizí a všech věcí, které realitní trh trápí.

Já do budoucna doufám, že důvěra v realitní zprostředkování a realitní makléře právě i díky pojištění a určitým zárukám, které ten zákon dává, vrátí klientům pocit důvěry. Děkuji.

Marcela Svobodová, Odbor komunikace Úřadu vlády ČR: Děkuji a poprosím o komentář pana ministra.

Antonín Staněk, ministr kultury: Také ještě ode mne dobré odpoledne. Dovolte, abych vás informoval o jednání vlády, kterým se schválila dokumentace programu Péče o národní kulturní dědictví. Tento program přirozeně navazuje na již probíhající program Péče o národní kulturní poklad. Projekty, je jich celkem 17, které byly schváleny, vycházejí jednak z národního investičního plánu a současně jsou obsaženy v hlavních obrysech v Programovém prohlášení vlády, které bylo přijato v červnu 2018.

Jak už jsem řekl, tak v tuto chvíli se jedná o 17 projektů, které by měly být v přípravné fázi realizovány v letech 2019 až 2020, a poté následně vlastní realizace staveb v letech 2021 až 2028. Celkově je na tyto projekty uvolněna částka 7 miliard 873 milionů korun. Z těch nejvýznamnějších bych zmínil památkovou obnovu objektu Invalidovny, dále realizaci projektu Muzea umění, tzv. SEFO, nebo vybudování objektu Muzea železnic a elektrotechniky na Masarykově nádraží v Praze. Projekt je celorepublikový, není soustředěn jen do určité lokality, takže mezi další projekty bych zařadil obnovu zámeckého areálu v Uherčicích nebo dokončení obnovy v opatské rezidenci, sýpky, sanace havárií v přízemním konventu klášteru Plasy, popřípadě obnovu panského dvora v Ratibořicích.

Andrej Babiš, předseda vlády ČR: Omlouvám se, ještě jsme zapomněli, že dnes vláda na návrh paní ministryně pro místní rozvoj rozhodla o zrušení Rady vlády pro stavebnictví a zřídili jsme Radu vlády pro veřejné investování. Jedná se o nový poradní orgán, který by měl koordinovat významné investiční akce plus legislativu a měla by být zastoupena vybraná ministerstva z hlediska investic.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X