Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Tiskové konference

22. 5. 2013 12:20

Tisková konference po jednání vlády, 22. května 2013

Pro zobrazení videa je nutné povolit JavaScript. Zde jsou instrukce jak povolit JavaScript ve Vašem webovém prohlížeči.

Nahrává se přehrávač videa ...

Jakub Stadler, tiskový odbor Úřadu vlády: Dámy a pánové, dobré dopoledne na dnešní tiskové konferenci po jednání vlády. Vítám zde paní vicepremiérku Karolínu Peake, ministryni práce a sociálních věcí Ludmilu Müllerovou a ministra dopravy Zbyňka Stanjuru. Paní vicepremiérko, prosím, máte slovo.

Karolína Peake, místopředsedkyně vlády: Dobrý den, dámy a pánové, dovolte mi, abych vás krátce seznámila s některými body, které dnes projednala a schválila vláda na svém dnešním jednání. Vláda schválila návrh zákona o poskytování služby péče o dítě v dětské skupině zcela v souladu se svým programovým prohlášením, ve kterém se vláda zavázala podpořit rozvoj alternativních předškolních zařízení a vytvářet tak podmínky pro rychlejší návrat rodičů pečujících o dítě k výdělečné činnosti, jsme dnes projednali a schválili návrh ministerstva práce a sociálních věcí, jehož záměrem je vytvořit nástroj služby hlídání a péče o dítě v dětské skupině, který zvýší dostupnost péče o děti a usnadní participaci rodičů s malými dětmi na trhu práce. Jsem velmi ráda, že součástí toho zákona je také možnost uplatnit náklady vynaložené na zajištění služby péče o děti zaměstnanců firmám jako daňově uznatelné náklady. Detaily potom ještě doplní paní ministryně Müllerová. Vláda dnes také projednala materiál, který jsem předložila já – informaci o plnění protikorupční strategie. Jsem ráda, že mohu říci, že novou protikorupční strategii, kterou jsme schválili na začátku tohoto roku a která je platná pro roky 2013 a 2014, vláda plní velmi slušně. Máme za první čtvrtletí již 12 zcela splněných bodů, 57 dalších bodů je řádně plněno v termínech. Pravdou je, že 5 úkolů splněno nebylo, nicméně nejsou tam nějaké dlouhodobější problémy, kvůli kterým by nemohly být splněny v následujícím čtvrtletí. Jedná se například o technickou přípravu většího otevření eKLEPu, tedy elektronické knihovny legislativního procesu. Naopak k těm bodům, které s protikorupční strategií již splněny jsou, míněno předloženy vládě k projednání, bych ráda zdůraznila například zákon o úřednících, o kterém jsme se dnes na vládě také bavili. Tento návrh zákona bude projednávat vláda s největší pravděpodobností příští týden, tak aby se stíhal legislativní proces a první čtení ještě v červnu v poslanecké sněmovně, a tento velmi významný zákon mohl být poslán do druhého a dalších čtení v poslanecké sněmovně. Stejně tak z protikorupční strategie další splněný bod, tedy předložen vládě návrh zákona o státním zastupitelství. Taktéž jej minulý týden projednala Legislativní rada vlády. Stejně tak novelu zákona o svobodném přístupu k informacím. Ministerstvo financí splnilo svůj úkol, když zveřejnilo takzvaný rozklikávací státní rozpočet. Já jsem předložila do vlády novelu zákona antidiskriminačního na ochranu oznamovatelů korupce nebo jiných trestných činů. Pan ministr dopravy předložil Národní strategii rozvoje cyklistické dopravy, ke které taky ještě doplní několik detailů, ale já bych teď poprosila paní ministryni Müllerovou, aby doplnila informace ke svému bodu.

Ludmila Müllerová, ministryně práce a sociálních věcí: Takže dobré dopoledne, vážené dámy a vážení pánové. Dovolte mi několik doplňujících slov k zákonu o takzvané dětské skupině. Chci říci, že dětská skupina je jakousi alternativou ke školkám, čili nechceme, aby nahrazovala školky v klasickém slova smyslu. Dětskou skupinu, jak již bylo řečeno, mohou zřídit fyzické, právnické osoby, obce, firmy na tom budou mít zcela nepochybně zájem, a my vlastně tímto zákonem ustanovujeme podmínky pro fungování a chod té dětské skupiny, které jsou, samozřejmě ty podmínky jsou mírnější, než je tomu v klasickém případě těch mateřských školek. Výhodou právě je také uznatelnost daňových výdajů pro zřizovatele a také možnost odpočtu slev pro rodiče, kteří zařízení navštěvují, a to chci podotknout, že se to bude týkat i tedy ostatních mateřských školek, nejenom dětských skupin. Pro nás je nejpodstatnější to, abychom rozšířili spektrum péče o děti v tom předškolním věku, protože víme, že v letošním roce, nebo ve školním roce 2012/2013, bude téměř 60 000 dětí neúspěšně umístěno do mateřských škol, protože takovýto počet žádostí byl podán a bylo jich zamítnuto a samozřejmě ani jesle, které ještě fungují podle zákona o zdravotnických zařízeních a zdravotnických službách, tak ani jejich počet není uspokojivý, a je jich opravdu necelých 50 v celé České republice, čili znovu konstatuji, chceme rozšířit spektrum zařízení pro děti předškolního věku a chceme také zvýšit zaměstnanost rodičů, mladých žen, které skutečně nemají možnost jinam děti umístit. To je z mé strany vše a těším se na případné otázky.

Karolína Peake, místopředsedkyně vlády: Děkuji a prosím ještě pana ministra Stanjuru.

Zbyněk Stanjura, ministr dopravy: Děkuji za slovo, my jsme dneska schválili cyklostrategii pro roky 2013-2020. Navržená opatření jsou ve čtyřech hlavních oblastech. Zaprvé je to financování cyklistické infrastruktury, to znamená, aby byl dostatek zdrojů na národní, krajské i obecní úrovni na výstavbu cyklostezek, cyklopruhů a ostatních opatření. Dále opatření na zvyšování bezpečnosti cyklistické dopravy, abychom zrealizovali projekt Cyklistické akademie, která bude metodicky pomáhat všem, kteří se chtějí podílet na rozvoji cyklodopravy a cykloturistiky, a potom jsme vyjádřili podporu Česko jede, je to vlastně projekt v rámci marketinkové strategie jak České republiky, tak jednotlivých krajů. K tomu jsme si v té strategii stanovili některé měřitelné cíle, například zvýšit objem dopravy na kolech, snížit počet smrtelných nehod cyklistů zhruba o polovinu do konce roku 2020 a podobně. Ten materiál je poměrně podrobný, po dnešním schválení bude projednáván v hospodářském výboru jak poslanecké sněmovny, tak senátu a věřím, že v něm najdou podněty zejména příznivci kol, jízdy na kole a cykloturistiky.

Jakub Stadler, tiskový odbor Úřadu vlády: Děkuji, dámy a pánové, nyní je prostor pro vaše otázky.

ČTK, Jakub Dospiva: Já bych ještě potřeboval pár dalších bodů, zaprvé návrh Libereckého kraje na audio záznamy z jednání zastupitelstva, pak jak dopadl bod, týkající se evropských fondů – to byl dodatek, který už byl jednou přerušen, jestli si dobře pamatuji, a třetí věc je zákon o vojácích z povolání, děkuji.

Karolína Peake, místopředsedkyně vlády: Ano, zákon o vojácích z povolání byl dnes schválen. Jsem ráda, že i po odložení termínu pro jeho předložení vládě, zákon byl předložen bez jakýchkoli rozporů a byl dnes vládou odeslán do poslanecké sněmovny. Návrh Libereckého kraje jsme do poslanecké sněmovny odeslali s nesouhlasným stanoviskem. Nejen to, že audio záznamy ze zastupitelstev obcí a krajů již řeší návrh zákona, který v tuto chvíli projednává poslanecká sněmovna, ale bohužel ten návrh tak, jak jej připravil Liberecký kraj, by spíše mohl vytvářet spoustu nedorozumění a i zúžení možností na pořizování záznamů, kdy judikatura jasně říká, že ze zastupitelství v podstatě je možné záznamy pořizovat a zveřejňovat při respektování ochrany osobních údajů. Bod týkající se evropských fondů, který byl přerušen, byl dnes schválen.

Zbyněk Stanjura, ministr dopravy: To přerušení minulý týden bylo jenom proto, že pan ministr Chalupa byl na zahraniční služební cestě a část toho materiálu se týkala i jeho rezortu, takže jsme s tím finálním hlasováním počkali na jeho přítomnost na vládě, což se stalo dneska. Ani minule, ani dnes tam nebyly žádné rozpory, to jenom tenhle aspekt, který ten návrh o týden odložil.

Televize Nova, Tereza Šnoblová: Já bych měla dotaz na paní místopředsedkyni. Chtěla bych se zeptat, jestli nějakým způsobem ovlivňuje spor pražské TOP 09 a ODS atmosféru či situaci ve vládě? Děkuji.

Karolína Peake, místopředsedkyně vlády: Ne, na vládě jsem to dneska většinu času pískala já, pan premiér musel odletět, a musím říct, že atmosféra byla úplně normální.

Televize Prima, Pavel Štrunc: Dobrý den, paní ministryně Müllerová, chtěl bych se zeptat – ty dětské skupiny, co bude muset splňovat ta instituce, aby tu dětskou skupinu mohla otevřít? Jaké podmínky? Děkuji.

Ludmila Müllerová, ministryně práce a sociálních věcí: Tak jak jsem již říkala, zákon stanovuje některé podmínky, které jsou důležité dodržet z pohledu hygienických předpisů, z pohledu vybavení, z pohledu zajištění místností a podobně, a také samozřejmě hovoří o některých požadavcích na tu pečující osobu. To je asi ta nejpodstatnější věc a samozřejmě další podrobnosti jsou uvedeny ve vyhlášce, kterou jsem v pracovním pořádku předložila právě v souvislosti s tímto zákonem a které jsou uvedeny ve vyhlášce. Nejsou zdaleka ty podmínky nijak náročné a ještě chci dodat, že zřizovatel a potom provozovatel té dětské skupiny se bude muset evidovat jako poskytovatel péče v té dětské skupině a v tom případě je nutné tu žádost o evidenci podat na ministerstvu práce a sociálních věcí.

Karolína Peake, místopředsedkyně vlády: Já bych ráda ještě doplnila, že při projednávání tohoto návrhu zákona jsme se dotkli otázky vyhlášky ministerstva zdravotnictví, která stanovuje hygienické parametry pro mateřské školy. Jsme si dobře vědomi toho, že mnozí starostové obcí si stěžují na přílišnou přísnost této vyhlášky, která jim zamezuje možnost přijmout dětí více vzhledem k některým až nesmyslným parametrům, například na venkovní prostory pro každé dítě, počet metrů čtverečných a tak dále, takže i zde jsme požádali pana ministra zdravotnictví, aby společně s hygienou připravili změnu této vyhlášky tak, aby i tuto alternativu jsme rozšířili a aby obce měly možnost přijímat do mateřských školek více žadatelů.

Česká televize, Zuzana Smiešková: Dobrý den, já mám dotaz na vás na všechny, je to tedy také mimo program schůze. Mě by zajímalo, jestli by podle vašeho názoru měly být nějakým způsobem omezeny pravomoci prezidenta, co se týče jmenování profesorů? Děkuji.

Karolína Peake, místopředsedkyně vlády: No já musím říci, že toto bylo moje první vyjádření ke kauze Putna už tento víkend. Jsem přesvědčena, že tuto věc je potřeba zcela depersonifikovat a právě se podívat na způsob jmenování profesorů. Já jsem velmi ráda, že ministerstvo školství je znovu otevřeno tomu, zpátky do reformy terciárního školství zařadit onu změnu, která bude znamenat, že profesury by mohly udělovat jednotlivé univerzity. Ten relikt z doby Zdeňka Nejedlého, že profesuru uděluje prezident, je opravdu zbytečný a zcela mimo veškeré mezinárodní trendy.

Zbyněk Stanjura, ministr dopravy: Já bych chtěl říct, že tento případ možná pomůže tuto myšlenku prosadit, protože my jsme o ní v koalici debatovali a podporovali jsme návrhy pana profesora Hlinky, který říká, že na západě je obvyklé, že profesura je místo, které vypisuje univerzita. Každý laik chápe, že je rozdíl, jestli má někdo titul profesora na Karlově univerzitě nebo na některé z regionálních univerzit. Proti tomuto návrhu byl ovšem poměrně silný odpor z akademické obce v roce 2012. Myslím, že to je šance přesvědčit akademickou obec, že ten návrh je racionální, že je to obvyklé na západě a že ten přežitek, s tím já naprosto souhlasím, odstraníme v rámci projednávání novely vysokoškolského zákona. My to určitě budeme podporovat, protože si myslíme, že je to lepší, že ten titul profesora není doživotní a univerzální, ale že bude svázán s konkrétní vysokou školou, a ta vysoká škola si sama bude stanovovat pravidla, za kterých se někdo může stát profesorem na té či oné univerzitě. Sami víme, když čteme různé životopisy lidí, že je profesor na Harvardu, tu hostující profesor, tu stálý profesor, jenom u nás je profesor bez ohledu na to, kde ten titul získal, v celé republice a napořád.

Ludmila Müllerová, ministryně práce a sociálních věcí: Já bych ještě chtěla dodat k tomu, že souhlasím s paní kolegyní, že co je obvyklé, tak jak jsme měli možnost teď být svědky, tak nemusí vždy platit. Domnívám se, že pan prezident si v tomto případě jaksi vytyčuje své pole vlivu právě v těch obvyklých a běžných věcech a vidíme, že to jeho úsilí, pokud tedy není omezeno zákonem, tak je velmi intenzivně posunováno na další místa, takže já věřím, že dnešní jednání pana ministra školství povede k vyřešení této personální jedné situace, ale určitě je zapotřebí i dalších kroků, které by tyto situace potom eliminovaly.

Český rozhlas Radiožurnál, Jitka Hanžlová: Já bych se vrátila ještě k těm dětským skupinám. Řekli jste, že rodiče budou daňově zvýhodněni, i ti provozovatelé, jakým způsobem?

Ludmila Müllerová, ministryně práce a sociálních věcí: Tak provozovatel či zřizovatel si bude moci do svých nákladů započítat náklady v souvislosti se zřízením a provozem tohoto zařízení pro tu dětskou skupinu. Na straně rodičů bude možné uplatňovat slevu na dani podle prokázaných výdajů, to znamená, buď bude muset rodič prokazovat, že zaplatil výdaje spojené s úhradou za to fungování dětské skupiny a bude tam možné uplatnit slevu na dani až ve výši 8 000 Kč ročně.

Jakub Stadler, tiskový odbor Úřadu vlády: Děkuji, dámy a pánové, děkujeme za pozornost a na shledanou.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Zvuková příloha

Tisková konference po jednání vlády, 22. května 2013

Související zprávy