Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Tiskové konference

22. 8. 2018 11:35

Tisková konference po jednání vlády, 22. srpna 2018

Petra Doležalová, tisková mluvčí vlády: Dobrý den, dámy a pánové, vítám vás na tiskové konferenci po jednání vlády. Vítám zde ministra spravedlnosti pana Jana Kněžínka a ministra zdravotnictví pana Adama Vojtěcha. Pana ministra Kněžínka teď poprosím o úvodní slovo.

Jan Kněžínek, ministr spravedlnosti: Dobrý den, vážené dámy, vážení pánové. Pokud jde o program dnešní schůze vlády, tak ten byl dnes relativně stručný, a proto taky vláda skončila poměrně rychle. Pokud vyberu podstatné body, kterými se vláda zabývala, tak se jedná zejména o schválení novely o léčivech, ke které určitě potom víc řekne pan ministr zdravotnictví, kde tedy vláda tento vládní návrh posléze posílá do Poslanecké sněmovny.

Dále se vláda zabývala návrhy poslanců, konkrétně návrhem poslanců KDU-ČSL na novelu zákona o pojistném na sociální zabezpečení a příspěvku na státní politiku zaměstnanosti, kde ten návrh spočívá v tom, že poslanci chtějí, aby se v sociálně vyloučených lokalitách nebo v sociálně znevýhodněných lokalitách snížil příspěvek na pojistné na sociální zabezpečení o 500 korun každému, jehož vyměřovací základ je nižší než 1,5násobek průměrné mzdy. Tady k tomu vláda zaujala nesouhlasné stanovisko, a to z toho důvodu, že tento návrh považujeme za ne zcela systémový a ne úplně domyšlený v tom směru, že by vedl jen k účelovému obcházení této právní úpravy tím, že by si lidé účelově měnili trvalý pobyt do obcí, kde právě by platil tento odlišný režim. Navíc by to zřejmě administrativně zatížilo nejen stát, ale i samotné zaměstnavatele, kteří by museli různým způsobem kalkulovat odvody. A jsou tam i nějaké další ne úplně systémové věci, zejména tedy vůbec způsob určení časového období, za které by se ten snížený vyměřovací základ uplatňoval, protože by měl být uplatňován již od 1. ledna, ale my bychom vlastně ty údaje zjistili až později v průběhu roku, takže by to vedlo i k neaplikovatelnosti toho navrženého zákona.

Dalším z návrhů z cizí dílny, kterým se vláda zabývala, je návrh Zastupitelstva hlavního města Prahy na novelu živnostenského zákona, kde tedy hlavní město Praha navrhuje, aby se průvodcovská činnost, činnost průvodce, v rámci živností dostala z živnosti volné mezi živnosti vázané. To znamená, aby průvodci museli splňovat určité požadavky z hlediska odborné kvalifikace, zejména tedy pokud jde o jejich vzdělání, přičemž cílem má být zejména zvýšení kvality poskytovaných průvodcovských služeb. Po diskusi nad tímto návrhem vláda k němu zaujala souhlasné stanovisko a doporučuje jej ke schválení.

Z dalších věcí potom asi stojí za zmínku, že vláda schválila materiál, o kterém se vedla diskuse v uplynulých dnech, a to že jsem byl já dnes pověřen koordinací boje s korupcí na vládní úrovni, přičemž současně byla schválena změna Statutu Rady vlády pro koordinaci boje s korupcí, kde já, respektive pozice ministra spravedlnosti se nově stala členem této rady a stejně tak i pan ministr zdravotnictví je nově členem této rady vlády, které bude nadále předsedat pan premiér. Tolik asi na představení těch nejzásadnějších bodů.

Ještě možná, aby to nezapadlo, v rámci dodatků byl současně dnes schválen návrh novely zákona o organizaci a provádění sociálního zabezpečení. To je návrh, se kterým přišlo Ministerstvo práce a sociálních věcí a který, zjednodušeně řečeno, spočívá v tom, že lékaři lékařské posudkové služby by od 1. ledna příštího roku už neměli spadat pod režim zákona o státní službě a měli by se vrátit zpět do režimu zákoníku práce. Co si od tohoto návrhu slibujeme? Ono to jednak vyřeší určitý palčivý problém, kterému ta lékařská posudková služba čelí, a to že řada těch lékařů se už velmi blíží věku 70 let, kdy by podle zákona o státní službě museli ukončit svou činnost, což by vedlo k nějaké personální nedostatečnosti v rámci této činnosti. Současně to umožní flexibilněji využívat zkrácené úvazky, což by mělo do lékařské posudkové služby přilákat ty, kteří třeba dnes vykonávají i nějakou lékařskou praxi, což by mělo být další přidanou hodnotou té právní úpravy. Jak říkám, měla by být účinná od 1. ledna, a půjde tedy o vládní návrh, který bude poslán do Poslanecké sněmovny. Tolik ode mne zatím všechno.

Petra Doležalová, tisková mluvčí vlády: Děkuji panu ministru Kněžínkovi, a poprosím tedy teď pana ministra Vojtěcha.

Adam Vojtěch, ministr zdravotnictví: Dámy a pánové, dobrý den i ode mne. Jak již bylo řečeno, vláda dnes schválila novelu zákona o léčivech. Jde o novelu, která implementuje několik předpisů Evropské unie. Asi nejzásadnější je implementace tzv. protipadělkové směrnice. O co jde? V Evropě v minulosti byly případy, že se objevovaly padělané léky, což samozřejmě může mít velmi negativní dopad na pacienty. Proto vlastně přišla Evropská unie s tímto návrhem, který tedy touto novelou implementujeme. Jde o to, že od příštího roku by každé balení léčivého přípravku mělo být opatřeno ochranným prvkem. Půjde o tzv. 2D kód nebo QR kód. Skutečně každá krabička bude takto označena ve výrobě s tím, že tento QR kód, tedy to balení bude zaevidováno do úložiště, které je vedeno jak na národní, tak na evropské úrovni. Při výdeji toho léku v lékárně bude lékárna povinna, nebo lékárník, tento ochranný prvek, ten kód, odečíst čtečkou, v rámci toho úložiště se spárují ty dva údaje, a pozná se tedy, jestli je daný lék originál, nebo padělek. Jde tedy v zásadě primárně o ochranu pacienta.

Úložiště budou fungovat na dvou úrovních, jak jsem řekl, – národní a Evropské unie, protože samozřejmě žijeme ve volném trhu, a byť u nás těch případů padělaných léků tolik není jako třeba v jiných státech, tak právě vzhledem k tomu, že žijeme v onom volném trhu, tak toto je možné a mohl by se sem ten padělaný lék dostat. Co je pozitivní, že tato změna nestojí nás jako stát v zásadě žádné prostředky, protože ten systém, který je poměrně robustní, bude hrazen, a takto s tím počítá i ten evropský předpis, ze strany farmaceutických společností, které tedy budou platit ty náklady spojené se správou úložišť a podobně.  Myslím si, že je to pozitivní věc zejména pro pacienty z hlediska zajištění jejich bezpečnosti a skutečně ochrany před padělanými léky. Děkuji.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X