Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Tiskové konference

27. 2. 2018 10:33

Tisková konference po jednání vlády, 27. února 2018

Barbora Peterová, tisková mluvčí Úřadu vlády: Dobré dopoledne, vítejte na tiskové konferenci po jednání vlády. Vítám zde pana premiéra Andreje Babiše a také ministryni práce a sociálních věcí paní Jaroslavu Němcovou. Prosím, pane premiére, máte slovo.

Andrej Babiš, předseda vlády: Takže dobrý den, dámy a pánové. Já bych nejdřív začal včerejším tématem, a to ohledně dopisu na šéfa UBERu. Já bych poprosil média, aby nepsaly to, co psaly, tzn. my jsme určitě nevyzvali, aby UBER u nás nepodnikal. To není pravdivá informace, nejdřív to přinesla ČTK, která říká, pokud to firma neudělá, má z Česka odejít. Není to pravda, my jsme napsali UBERu dopis, aby podnikal podle našich zákonů a samozřejmě my podporujeme tyhle nové technologie a nemáme s tím problém, ale problém máme s tím, že musí UBER podnikat podle našich zákonů. Takže není pravda, že by jsme ho vyzvali, aby odešel, to zásadně odmítám. Šéf UBERu nám reagoval, takže budeme mít jednání 8. března a budeme samozřejmě s firmou jednat, aby regularizovala svoje podnikání u nás. Já se strašně divím, že co udělala minulá vláda, já jsem se dokonce dozvěděl na jednom serveru, že jsme objednali nějakou studii, žádnou jsme neobjednali, tady vláda 4. září 2017 udělala strašně moc usnesení, analýza sdílené ekonomiky a digitálních platforem. Někdo tady na Úřadě vlády si zadal tuhle analýzu za 414 000 Kč nevím na co, když neudělali vůbec nic. A nemáme ten zákon, který mělo udělat Ministerstvo dopravy a průmyslu. Takže to jsem teďka náhodně objevil, když jsem četl na jednom serveru, že jsme si objednali nějakou analýzu, žádnou jsme si neobjednali, to si objednala minulá vláda, Úřad vlády a v podstatě je to analýza, která podle vyjádření kolegů je na nic, 82 stran a nevypadlo z toho vůbec nic. Takže teďka to řešíme, bohužel sněmovna nepřijala návrh pana ministra Ťoka, aby ta legislativa byla projednána ve zrychleném režimu a měli jsme to mít tady už dávno, takže tolik k UBERu. My je určitě podporujeme tyhle technologie a schůzka bude 8. března a budeme vás informovat.
K dnešní vládě, jsme začali evropskou agendou. Novela služebního zákona je odložena, my jsme poslali Evropské komisi konzultaci, takže konzultujeme ty naše představy nebo návrhy a podle toho, jak se vyjádří, tak ten bod bude dále projednán.
Ohledně důchodů to bude informovat paní ministryně Němcová, vlastně jsme schválili největší meziroční navýšení důchodů, celkem o 918 Kč. Pokud se někdo ptá, kde na to vezmeme peníze, tak vezmeme je legislativně úpravou zákona o Fondu národního majetku, nevím, proč ho ještě máme, když ten fond zanikl dávno. A tento návrh legislativy budeme projednávat příští vládu a v případě schválení, tak je tam 21 miliard, které chceme použít na důchody, ty detaily řekne paní ministryně. Je důležité, že jsme navýšili tu základní výměru z 9 na 10 %, de facto přitom z těch 918 Kč vlastně 540 dostanou všichni stejně a zbytek je podle valorizace. To si myslím, že je velice důležité a my samozřejmě jenom potvrzujeme to, že důchodci jsou pro nás priorita, řešíme nadále slevy na jízdném, to budeme projednávat v horizontu do jednoho měsíce.
K dalších bodům, myslím si, že my jsme se vyjádřili k tomu návrhu ODS, aby se vrátil ten strop paušálu na 2 000 000, my v tom nevidíme skutečně žádný důvod, ten paušál má logiku a paušál jsme zavedli kdysi na zjednodušení účetnictví pro živnostníky zejména a daňovou optimalizaci, takže k tomu jsme se vlastně vyjádřili negativně.
Takže za mě zatím všechno. Jo ještě pardon, ještě jsem zapomněl k té evropské agendě, já jsem informoval o závěrech Evropské rady a víceméně pozveme všechny předsedy parlamentních stran a hnutí, tak jak si to vyžádal pan předseda ODS Fiala, a budeme je zvát na 15. března, tak uvidíme, jestli naše pozvání přijmou nebo ne.

Jaroslava Němcová, ministryně práce a sociálních věcí: Tak, dámy a pánové, dovolte za mě jenom pro doplnění. Opravdu dneska vláda schválila návrh úpravy zákona 155 z roku 1995 o důchodovém pojištění a uvedená úprava se týká konkrétně dvou bodů.
Za prvé se jedná v souladu s naším programem a programovým prohlášením o navýšení základní výměry, tzn. z 9 na 10 %, a v reálu to znamená to, že od 1. ledna 2019 všichni, kteří pobírají důchod, budou mít důchod navýšen cirka o 320 Kč.
Druhý bod, který jsme schválili a kterým se mění ten uvedený zákon, je skutečnost, že od 1. ledna 2019 se rovněž navýší starobní důchod u lidí, kteří se dožijí nebo dosáhnou věku 85 let o 1 000 Kč. Částka 320 Kč se týká všech a zároveň s tím samozřejmě proběhne řádná valorizace v příštím roce, tak jak je to ze zákona, takže na valorizačním koeficientu na valorizačním vzorci se nebude nic měnit. Proto, tak jak říkal pan premiér, celkové navýšení důchodů v průměru předpokládáme, bude asi 918 Kč.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Zvuková příloha

Tisková konference po jednání vlády, 27. února 2018

Související zprávy