Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Tiskové konference

28. 11. 2012 20:31

Tisková konference po jednání vlády, 28. listopadu 2012

Michal Schuster, tiskový mluvčí vlády ČR: Dobrý večer, vážené dámy a pánové. Vítám vás na tiskové konferenci po jednání vlády, za účasti předsedy vlády Petra Nečase a ministra pro místní rozvoj Kamila Jankovského. Pane premiére, poprosím o úvodní slovo.

Petr Nečas, předseda vlády ČR: Dobrý večer, dámy a pánové. Vláda ČR dnes projednala celou řadu bodů. Vedle senátních a poslaneckých návrhů, ke kterým s jednou výjimkou zaujala negativní stanovisko, projednala např. návrh zákona, kterým se mění zákon o doplňkovém dohledu nad bankami, spořitelními a úvěrovými družstvy, pojišťovnami a obchodníky s cennými papíry ve finančních konglomerátech. Tento návrh vláda schválila, protože reaguje na změnu směrnice Evropské unie, uděluje dohledovým orgánům nad finančním trhem některé další pravomoci a nástroje pro doplňkový dohled nad skupinami složenými z regulovaných podniků, které jsou činné současně ve více sektorech finančního trhu, především bankovnictví a pojišťovnictví. Je zde např. navrhováno definovat tzv. obhospodařovatele standardního fondu, rozšířit pravomoci dohledových orgánů a také např. povinnost zveřejňovat aspoň jednou ročně informace o řídící a organizační struktuře, majetkoprávních vztazích mezi subjekty, které tvoří tzv. finanční konglomerát. Cílem změn je zejména zahrnout smíšené finanční holdingové osoby, především jejich dceřiných regulovaných osob do dohledu ve skupině, a dále zavést opatření pro zamezení vícenásobného dohledu nad smíšenou finanční holdingovou osobou v těch případech, kdy se střetávají obsahově shodné právní normy z oblasti doplňkového dohledu a skupinového dohledu v bankovnictví a pojišťovnictví.

Dále jsme dnes schválili podklad pro přípravu dohody partnerství pro programové období 2014 -2020, vymezení programu a další postup při přípravě ČR pro efektivní čerpání fondů společného strategického rámce. Vláda materiál vzala na vědomí a schválila vymezení osmi operačních programů, včetně zvláštního operačního programu pro Prahu a operačního programu, který se týká technické pomoci, tzn., že bez těchto dvou operačních programů počítáme s šesti operačními programy, včetně jednotného Integrovaného regionálního operačního programu. Je tedy dobře, že se snižuje tento počet operačních programů. Tento materiál také obsahuje východiska a zkušenosti z tohoto programovacího období a také z toho prvního, které jsme zaznamenali jenom částečně, tzn. 2004-2006. S tím, že zatím tento návrh neobsahuje prioritní osy programu, ani samotné návrhy struktury programu. Tyto programy budou rozpracovány řídícími orgány v souladu s příslušnými nařízeními Evropské unie. Bližší podrobnosti k tomu řekne pan ministr Jankovský. Prosím.

Kamil Jankovský, ministr pro místní rozvoj: Co se týče té současné fáze, po dvou letech příprav nového programovacího období, kdy jak řekl pan premiér, došlo k velmi výraznému snížení počtu operačních programů. My jsme v tom stávajícím programovacím období měli 18 národních programů, tak došlo ke snížení na osm. V tuto chvíli stojíme před situací, kdy čerpání operačních programů bude na jedné straně jednodušší, protože těch operačních programů bude méně. Na druhé straně musí být lépe vydefinovány priority, protože součástí toho cíle Evropské komise je tematická koncentrace, tzn., v následujícím období nebude možné kompletně celou škálu potřeb, které ČR má, uspokojit. Soustředíme se na hlavní body, což je infrastruktura, inovace a instituce a přidáváme jednu, co souvisí s nerovnováhou v regionech, tzn. sociální začlenění tam, kde nám to působí problém. V tuto chvíli jsme rádi, že ten materiál byl schválen. Už minulý týden jsme prezentovali na základě představené pozice Evropské komise pracovní verzi toho, jak jsme pokročili. Evropská komise to velmi ocenila. V tuto chvíli začne intenzivní příprava na vlastní struktuře jednotlivých operačních programů tak, jak jsem o nich mluvil. To je ode mne asi pro začátek všechno.

Michal Schuster, tiskový mluvčí vlády ČR: Děkuji. A nyní je prostor pro vaše dotazy.

ČTK: Já bych se rád zeptal. K dnešnímu datu vypršel termín pro odvolání prezidentských uchazečů o prezidentský úřad k Nejvyššímu správnímu soudu kvůli problémům s registrací. Je tam řada odvolání, jsou tam tři kandidáti, kteří měli i více než těch 50 tisíc podpisů podle svého názoru. Jestli se k tomu vláda nějak vracela, nebo jaký k tomu máte postoj, k problémům, které nastaly kolem tohoto zákona? Děkuji.

Petr Nečas, předseda vlády ČR: Vláda v tuto chvíli nemá žádné pravomoci a žádnou možnost do toho procesu zasahovat, protože ten běžel ve správním řízení a teď je pod soudním přezkumem. Bylo by velmi nevhodné, jakýkoli zásah vlády by mohl být brán jako ovlivňování nezávislého soudního přezkumu. Samozřejmě jsme se touto záležitostí zabývali, tzn., projednali jsme základní informaci, kterou jsme dostali z ministerstva vnitra i od příslušných odborných pracovníků. Debata byla velmi živá, řekl bych, že poměrně plastická a nemá význam teď více interpretovat její obsah právě proto, aby náhodou nevznikl dojem, že ovlivňujeme soudní rozhodování.

Česká televize: Dobrý večer. Já bych se chtěla zeptat pana premiéra, co říká na to, že bývalý senátor za ODS Alexandr Novák podal dovolání k Nejvyššímu soudu a údajně žádá odklad nástupu do vězení s odkazem na svůj zdravotní stav? Stejně tak bývalý ministr Barták údajně také nechodí k výslechům kvůli zdravotnímu stavu. Co na to říkáte, že tedy dva lidé, kteří byli blízcí ODS, se takto vyhýbají úkonům spravedlnosti, nepoškozuje to nějak stranu?

Petr Nečas, předseda vlády ČR: Stranu to určitě nepoškozuje, to nemá se stranou nic společného. Je to věcí orgánů činných v trestním řízení, ty mají příslušné prostředky, včetně možnosti předvedení, včetně toho, že rozhodují nezávislé soudní instance. To jde úplně mimo ODS a s ODS to nemá nic společného.

ČTK, Petr Majer: Dobrý večer. Já bych se chtěl, pane premiére, zeptat na dva body, které nebyly zmíněny. První je státní podpora obnovitelných zdrojů, návrh MPO, a druhá věc, národní dotace do zemědělství, které také měly být na dnešním programu? Děkuji.

Petr Nečas, předseda vlády ČR: Co se týče obnovitelných zdrojů energie, já jsem avizoval již při schválení návrhu státního rozpočtu, že počítáme s jednáním s představiteli průmyslu. Protože nás skutečně znepokojovalo to, že v důsledku zavedení obnovitelných zdrojů energie poměrně prudce pro průmysl rostou ceny elektrické energie, což snižuje jeho konkurenceschopnost. Avizoval jsem, že jsem pověřil v minulém týdnu pana ministra průmyslu a obchodu a ministra financí, aby jednali s představiteli českého průmyslu a pokusili se najít řešení s tím, že jsem dopředu avizoval, že součástí toho řešení by mohlo být navýšení té státní dotace, která kompenzuje cenový nárůst zhruba o 1 – 2 mld. V podstatě té dohody bylo dosaženo s představiteli především Svazu průmyslu a dopravy a my jsme na to reagovali touto legislativní normou. Tzn., v návrhu státního rozpočtu se ta příslušná položka zvýšila o dvě mld. korun a tomu jsme museli uzpůsobit i příslušné vládní nařízení, které to legislativně upravuje.

Co se týče bodu, který se týká dotačních programů, ten byl schválen.

Mediaxaf, Miroslav Kynčl: Dobrý den, rád bych se zeptal ještě na jeden bod, a to je novela zákona o elektronických komunikacích. Jaké stanovisko k tomuto zaujala vláda?

Petr Nečas, předseda vlády ČR: Vláda k návrhu poslanců Jana Husáka a dalších, který se týká zákona o elektronických komunikacích, zaujala neutrální stanovisko.

ČTK, Petr Majer: Ještě bych se jenom také rád zeptal na některé ty návrhy, o kterých dosud nebyla řeč. Jestli jste probrali smlouvu o platbě za uložení L159 a případně jaký je k tomu postoj, jestli vláda souhlasí s kontraktem? A ty dva poslanecké opoziční návrhy, jeden týkající se S-karet a jeden odkladu Občanského zákoníku, jenom jaký je postoj kabinetu? Děkuji.

Petr Nečas, předseda vlády ČR: K oběma poslaneckým návrhům, resp. jeden je senátní, druhý je poslanecký návrh, zaujala vláda negativní stanovisko. A co se týče uložení 36 kusů neprovozovaných letounů L159, to byla pouze informace pro vládu. To vláda neschvaluje, pouze ministerstvo obrany dává na vědomí tento krok.

Michal Schuster, tiskový mluvčí vlády ČR: Dámy a pánové, děkujeme vám za účast a hezký večer.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Zvuková příloha

Tisková konference po jednání vlády, 28. listopadu 2012

Související zprávy