Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Tiskové konference

3. 1. 2018 16:25

Tisková konference po jednání vlády, 3. ledna 2018

Barbora Peterová, tisková mluvčí Úřadu vlády ČR: Dobré odpoledne, dámy a pánové, vítejte na tiskové konferenci po jednání vlády a předávám slovo panu premiérovi Andreji Babišovi.

Andrej Babiš, předseda vlády ČR: Dobrý den, dámy a pánové, dovolte, abych vás informoval velice stručně o jednání dnešní vlády. Myslím si, že nejdůležitější bod byla Evropská agenda, a to příprava na zahraniční cestu na Slovensko v pátek, kam mě bude provázet ministryně obrany Šlechtová, ministryně financí, paní Šilerová Schillerová. Dále to byla příprava na jednání s premiérem Bulharska. Tam se uskuteční návštěva 22. ledna. Doprovázet mě bude ministr dopravy Ťok. A také příprava na jednání v Bruselu s předsedou Evropské komise panem Junckerem, kde mám večeři 29. ledna.   

Ministři předloží svoje návrhy eEvropské agendy do 5. ledna. Vláda to bude projednávat 11. ledna. Na základě toho stanovíme strategii hlavně s jedním cílem navazování dalších vztahů v rámci členských států Evropské unie a samozřejmě hlavní cíl je zabránit v rámci Dublinu, aby došlo k tomu, že budeme přehlasováni ohledně kvót, které, jak už jsme několikrát zdůraznili, rozdělují Evropu a nepřinášejí žádný efekt.

Také jsme řešili, proč vláda projednává tolik materiálů a na základě čeho to vzniká, takže se snažíme nějakým způsobem zracionalizovat fungování vlády. Jen bych zopakoval, že jednací řád, kde byly připomínky do 5. ledna, bude projednáván příště. Za mě neočekávám nějaké změny, tzn. jak jsem včera o tom mluvil po schůzce s panem prezidentem, samozřejmě předseda NKÚ se bude zúčastňovat jako předtím. Určitě budeme rádi, když nám pomůže v boji proti korupci a proti plýtvání prostředků daňových poplatníků. Stejně tak, jako zástupce Českého statistického úřadu. I dnes jsme hlasovali po jménech, respektive po funkcích ohledně různých prodejů majetků, jako například pozemek 36 m za 22 tisíc Kč a další nemovitosti.

Z těch bodů, které jsme projednávali, myslím, že zajímavý bod je distribuce pojištění a návrh zákona o distribuci pojištění a zajištění. Tam došlo k dohodě s Českou národní bankou. Je to velice důležité pro ochranu spotřebitele, aby občané, když uzavírají pojištění, věděli přesně, jaký produkt uzavírají, jestli má makléř oprávnění, jestli má licenci, jakou má odměnu v dané chvíli. Dnes máme asi 175 tisíc takových makléřů. Ve světě je to unikát na počet obyvatel a všichni tito makléři nebo zprostředkovatelée budou znovu přelicencováni Českou národní bankou.

Dále jsme odsouhlasili záruku státu za půjčku České národní banky pro Mezinárodní měnový fond. Česká republika byla oslovena kvůli této půjčce. My patříme mezi ty bohatší země, které mají možnost půjčit peníze. Jedná se o 1 a půl miliardy eurEUR a tato půjčka bude poskytnuta z devizových rezerv České národní banky.

Dále jsme projednávali směrnice v rámci Evropy, tzn. mezinárodní justiční spolupráci. Důležitý bod byl plán činnosti a rozpočet Správy úložišť radioaktivních odpadů na rok 2018, další 3 roky a dlouhodobý plán, kdy dochází k investicím do úložiště, ale počet úložišť se nemění. Také jsem požádal pana ministra, aby poskytl detaily vládě ohledně této organizace, která ročně investuje asi 500 milionů korun.

Dále jsme projednávali kandidaturu České republiky na mistrovství světa ve veslování v roce 2022. To samozřejmě bylo podpořeno, protože určitě to přispěje k rozvoji cestovního ruchu u nás.

Potom jsme projednávali Akční plán boje s korupcí na rok 2018. Ten materiál jsme vyhodnotili jako celkem obecný a bude dopracován. Také jsme se domluvili, že Rada vlády pro koordinaci boje s korupcí bude svolána na 14. ledna dopoledne, abychom se s jednotlivými protikorupčními organizacemi domluvili, kde vidí náplň práce vlády. Chceme také předložit plán legislativy, například ten zákon o whistelblowingu, tzn. o ochraně oznamovatelů korupce.

Dále jsme schválili prodej pozemkuů na náměstí Republiky, který byl prodán v aukci. Minimální kupní cena byla 23,5 milionu a byl vydražen za 45 milionů korun.

Nakonec jsme projednávali návrh dalšího postupu ve věci zjišťování zveřejňování údajů o průměrné hrubé měsíční nominální mzdě fyzických osob v nepodnikatelské sféře Českým statistickým úřadem pro účely stanovení platů soudců a ostatních státních činitelů.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X