Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Tiskové konference

30. 1. 2017 14:04

Tisková konference po jednání vlády, 30. ledna 2017

Bohuslav Sobotka, předseda vlády ČR: Dámy a pánové, my dnes za sebou máme 145. jednání naší koaliční vlády. Dneškem jsme tedy nakročili do čtvrtého roku fungování vlády, to tady v minulosti nebývalo zvykem, jak jsem zjistil ze statistik, tak v tuto chvíli je naše vláda třetí nejdéle sloužící vládou od vzniku České republiky. Myslím si, že ta stabilita, kterou jsme naší zemi přinesli, má pozitivní efekty a pozitivně se odráží, jak ve fungování státu i v jeho schopnosti, zajistit lidem kvalitní dostupné služby, tak se to odráží i v ekonomické a sociální kondici naší země. Já doufám, že v tom tempu, kterým se vláda snaží intenzivně tři roky plnit program, budeme pracovat i ve zbývajících měsících a myslím si, že i ty konkrétní rozhodnutí, které jsme dnes učinili na vládě, k tomu jednoznačně přispějí. Já jsem rád, že právě na té první vládě čtvrtého roku fungování vlády jsme vyslali velmi pozitivní signál rodinám s dětmi a seniorům. Vláda dnes schválila novelu zákona o veřejném zdravotním pojištění, která umožní snížit limity, u kterých při překročení mohou senioři nad šedesát pět let a děti žádat o vrácení doplatku, na léky na recept od své zdravotní pojišťovny. Dneska ten limit je u dětí a seniorů nad šedesát pět let, dva a půl tisíce korun ročně. Vláda dnes schválila návrh, aby se ten limit snížil na tisíc korun ročně a u seniorů nad sedmdesát let dokonce na pět set korun ročně. Pokud tedy se nám podaří tento zákon ještě prosadit v Pparlamentu, tak počínaje rokem 2018, by mohli senioři a rodiny s dětmi ušetřit ročně více než čtyři sta milionůu korun., To jsou peníze, které by jim následně měly vrátit na základě jejich žádostí zdravotní pojišťovny.

Druhá důležitá změna se týká zdravotnictví, to dnešní rozhodnutí vlády vlastně znamená dohodu o zvýšení plateb za státní pojištěnce, na tři roky dopředu. Já si myslím, že tento signál je velmi důležitý, vláda dnes jasně sdělila, že chce, aby příští tři roky po sobě vždycky ročně rostly ty platby za státní pojištěnce, rostly o tři a půl miliardy korun, což by mělo podle mého názoru vytvořit dobré prostředí, pro stabilizaci zdravotnictví, ale také pro to, abychom mohli pokračovat ve zlepšování platů zdravotních sester a lékařů. Takže druhý zákon, který dnes vláda schválila. Třetí důležitý zákon se týká příslušníků bezpečnostních sborů, to nejsou jenom policisté, ale jsou to také hasiči, jsou to celníci, jsou to příslušníci vězeňské služby. Vláda dnes schválila novelu zákona o služebním poměru příslušníků bezpečnostních sborů. To je novela, o které se dlouhou dobu vedla debata. Koalice s ní počítá v koaliční smlouvě, čili je to další splněný bod, který jsme měli v koaliční smlouvě. Měl by přispět pro zlepšení podmínek pro práci příslušníků bezpečnostních sborů, navrhujeme odstranit ze zákona povinnost příslušníků bezpečnostních sborů sloužit ročně sto padesát hodin přesčas bez nároku na náhradní volno či služební příjem. To se netýká vyhlášení krizových stavů. Ten zákon ale také přináší možnost náborového příspěvku, který zvýší konkurenceschopnost bezpečnostních sborů na trhu práce. Zavádí institut zkušební doby a tato novela také umožňuje zrychlený služební postup středoškolsky vzdělaných příslušníků, kteří se osvědčili.

Vláda dnes přerušila projednávání novely insolvenčníhotního zákona, stejně jako jsme dnes přerušili projednávání novely zákona o nemocenském pojištění. V obou těchto případech to bylo na základě žádosti jedné z koaličních stran. Předpokládám, že jak k novele insolvenčníhotního zákona, tak k novele o nemocenském pojištění se vrátíme za týden. To znamená, že chci, abychom tyto dva návrhy doprojednali na příštím zasedání vlády, tak, abychom splnili termíny a mohlyi oba dva tyto zákony ještě jít do prvního čtení. Nechal jsem si tedy ještě týden na to, aby mohlyi být vydiskutovány  připomínky, které se vůči těmto dvěma zákonům na jednání vlády objevilyi. AÁ doufám, že ty věci budou vypořádány, pevně věřím, že vláda příští týden jak tu novelu insolvenčníhotního zákona, tak novelu o nemocenském pojištění nakonec schválí. Ta novela insolvenčníhotního zákona je důležitá, protože by měla zjednodušit cestu k oddlužení těch lidí, kteří se snaží splácet své závazky a dostali se do dluhové pasti. Rozšiřuje se ta možnost postupu pro možné dosažení oddlužení. A pokud jde o tu novelu nemocenského pojištění, ta je velmi důležitá pro kvalitu rodinného života, a protože umožňuje zavést nově až na tři měsíce, až na devadesát dnů, platbu nemocenského pojištění pro ty rodinné příslušníky, kteří se starají o jiného člena  širší rodiny, pokud ten člověk byl hospitalizován v nemocnici a teď vyžaduje každodenní péči. Myslím si, že je to také důležitá změna v nemocenském pojištění a doufám, že to dotáhneme do konce. Takže tolik několik věcí, které se týkaly dnešního jednání vlády. Děkuji za pozornost.

Martin Ayrer, tiskový mluvčí vlády ČR: Děkuji panu premiérovi, poprosím nyní pana ministra zdravotnictví, pana Miroslava Ludvíka.

Miloslav Ludvík, ministr zdravotnictví: Dámy a pánové, já jsem velmi rád, že prošly dvě klíčové normy pro fungování rezortu zdravotnictví, o kterých mluvil pan premiér. První je snížení doplatku za léky prostřednictvím snížení ochranného limitu. Tady je důležité říci, že u nás zhruba 21 % osob nad šedesát pět let se pohybují na hranici chudoby, která se počítá jako příjem nižší než sedmdesát procent průměrného příjmu v České republice. Toto opatření má napomoci hlavně lidem, kteří se pohybují v těchto oblastech k tomu, aby pro ně náklady za léky nebyly limitující záležitostí při léčbě, aby kvůli tomu nezanedbávali léčbu. Takže bylo to vypočítáno na dvě skupiny důchodců. První jsou ti mladší důchodci ve věku 65  až 69 let, kde se to snižuje na tisíc korun ročně, a druzí jsou ti starodůchodci nad sedmdesát let, kdy jde ten limit dokonce na pět set korun ročně. A další skupinou jsou děti, protože speciálně ty nemoci, které se týkají chronicky nemocných dětí, mají velmi často vysloveně devastující účinek na sociální situaci těch rodin, a proto je tam to snížení na těch tisíc korun ročně. Podle našich modelů, které my teď máme k dispozici, v současné době by tyto náklady měly činit 439.800 korun z všeobecného zdravotního pojištění, přičemž největší část asi dvě stě devadesát pět milionů by nesla Všeobecná zdravotní pojišťovna. A tyto náklady jsou v této chvíli již započítány v těch modelacích, které děláme pro úhradovou vyhlášku pro rok 2018. Takže by se neměly nějak dotknout celkového toho systému a měly by být akceptabilní. S tím v podstatě souvisí i ten druhý návrh, který schválila vláda, a to je novela zákona o pojistném na veřejné zdravotní pojištění, kde naším cílem bylo pravidelné navyšování pojistného za státní pojištěnce, což se nyní povedlo pro roky 2018 a 2019 a 2020. Za rok 20148 jsme se dohodli kvůli zjednodušení, aby se to udělalo ještě klasickým nařízením vlády, pro roky 2019 a 2020 jsou to peníze, které jdou ze zákona, každý rok je to tři a půl miliardy korun, abych byl úplně přesný, tak pro rok 2018, to bylo 4, 1 mld., . Aale z toho 600 mil. pPoužijeme ještě v letošním roce na posílení platů sester u lůžek, abychom si je tam udrželi. Já si myslím, že je to dobrý signál do budoucna, který do značné míry, stabilizuje systém zdravotního pojištění  a dává do budoucna možnost daleko lepšího plánování rozpočtu na zdravotní péči, které se každý rok potýkaly s vysokou mírou nejistoty, kolik do toho systému vlastně přiteče z prostředků státního rozpočtu. Takže v tuto chvíli si myslím, že nejdůležitější je, eže se dává možnost jistoty a plánování do budoucna.

Martin Ayrer, tiskový mluvčí vlády ČR: Děkuji panu ministrovi, poprosím nyní pana ministra zemědělství, pana Mariana Jurečku.

Marian Jurečka, ministr zemědělství: Děkuji, ještě jednou dobré odpoledne ode mne. Tak za rezort ministerstva zemědělství, jsme dnes měli na vládě bod, který se týkal nařízení, které upravuje finanční podporu pro majitele lesa, kteří hospodaří v oblastech Nnatury, v oblastech chráněných krajinných oblastí a ten příspěvek je jim vyplácen za velice šetrné hospodaření, přírodě šetrné hospodaření, v loňském roce jsme takto podpořili skoro dvě stě žadatelů na výměře dvanáct tisíc hektarů, částkou 50 milionů korun. Takže v té podpoře pokračujeme a tímto nařízením vlády jsme zpřesňovali a zjednodušovali některé podmínky pro vyplácení této podpory. Přece jen já si dovolím okomentovat dnes dva body, které tady částečně zazněly z pohledu KDU-ČSL, a sice zmiňovaný insolvenční zákon. My považujeme tento zákon a novelu tohoto zákona za velice důležitý krok,  protože opravdu máme zájem na tom, aby lidé, kteří se dostanou do svízelné finanční situace, měli šanci se odbřemenit a vrátit se zpátky do společnosti. Aby měli motivaci pracovat legálně, nechceme je vyhánět do nějaké šedé zóny. Nicméně já jsem tam měl jednu prioritu, kterou jsem zmiňoval, aby i v tomto oddlužovacím režimu byla kladena vysoká priorita na to, aby ten dlužník maximálně splácel výživné. Aby svého současného anebo bývalého partnera, partnerku, případně děti, aby je nedostával do obtížné finanční situace. Takže to si chceme ještě technicky vydiskutovat v průběhu tohoto týdne, který máme před sebou. Plus ještě některé dílčí úpravy technického charakteru. Dále tady byl zmíněn zákon, novela zákona o nemocenském pojištění, a sice ta změna a podpora financování. To, aby se rodinný příslušník, osoba blízká, mohl starat doma v domácím prostředí o člověka, který potřebuje tuto domácí péči, po dobu devadesáti dnů, jak je to vyčleněno. Já si myslím, že je to krok absolutně správným směrem, a je škoda, že tady ten institut nebyl daleko dřív. Navíc je tam ten sociální nebo ten humánní aspekt, to, že o toho člověka pečuje někdo blízký, někdo kdo je mu známý z rodiny, a také je tam i ten ekonomický aspekt úspory, případné úspory nákladů v rámci zdravotnického systému. Nebo alespoň rozvolnění kapacit, zdravotnických zařízení a zdravotnického personálu, v těchto zařízeních, aby se mohli lépe a intenzivněji věnovat opravdu těm pacientům, kteří tuto potřebu mají. Takže v tuto chvíli věřím tomu, že příští týden se tyto rozpory podaří doladit tak, aby tyto dvě klíčové novely byly schváleny. A jelikož tady zaznělo i stručné hodnoceníé toho tříletého působení vlády, tak já si dovolím takovým bonmotem říci, že z pohledu KDU-ČSL je sympatické, že tato vláda fandí rodině v každé její rovině. A myslím si, že i to, co jsme dnes projednávali, i to odráží ty věci, které jsme udělali v případě slev na druhé a třetí dítě, to vyrovnání té nerovné situace těch vícečetných rodin, zvýšení porodného, podpora míst ve školkách, aby mohly maminky a rodiče lépe sladit ten rodinný a pracovní život. A zároveň zvýšení příspěvků na péči především o seniory. To jsou věci, které si myslím, že v mnoha rovinách opravdu odráží podporu těch, kteří si tu podporu z hlediska jejich sociální složitější situace opravdu zaslouží. A jestliže opravdu chceme změnit ten trend toho vymírání, těch 1, 44 dítěte na jednu ženu v České republice, tak prostě mít rodinu, mít děti by mělo být „in“. Ale stát by se k tomu také měl postavit čelem a tu podporu finančně poskytnout. Takže jsem rád, že tato vláda o tom nejenom mluví, ale za ty tři roky udělala v tom docela velký kus práce. 

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X