Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Tiskové konference

5. 11. 2021 12:05

Tisková konference po jednání vlády, 5. listopadu 2021

Jana Adamcová, tisková mluvčí vlády: Dobrý den, omlouváme se za čekání, vítejte na tiskové konferenci po jednání vlády. Nejprve chci o slovo poprosit pana premiéra Andreje Babiše.

Andrej Babiš, předseda vlády: Takže dobrý den, dámy a pánové, omlouváme se za zpoždění, ale poslouchali jsme projev nebo rozhovor pana prezidenta na Frekvenci 1. Takže pokud se mě budete ptát na můj rozhovor, můžu potvrdit, že pan prezident funguje úplně normálně, mluví normálně, a jak konstatoval pan redaktor Procházka, je to ten starý dobrý pan prezident.

Takže k naší vládě… Měli jsme strašně moc bodů. Já bych chtěl hlavně ubezpečit všechny, že my skutečně pracujeme, jako kdybychom tady měli být ještě dlouho. Takže ty různé připomínky, že bychom neměli pracovat, bych chtěl zásadně odmítnout.

Pan ministr Vojtěch vás bude informovat o opatřeních z hlediska covidu-19 a já bych možná začal s předsednictvím. My tady slyšíme kritiku o tom, že by naše vláda neměla řešit předsednictví. Prosím vás, my ho řešíme skutečně od roku 2018, kdy bylo první usnesení 10. 7. 2018. A já bych vám mohl tady hodinu vykládat o tom, že například toto je sektorová agenda na předsednictví. Dnes jsme schválili další usnesení a informace o přípravě předsednictví a my jsme jednoznačně konstatovali, že to předsednictví chceme organizovat v Praze, a to hlavně z důvodu efektivity a co největšího komfortu a úspornosti pro účastníky. A my už slyšíme od budoucí koalice, že to budou chtít organizovat všude v České republice, možná pro to, kde oni politicky působí, a to by bylo samozřejmě špatně.

Takže předsednictví běží. My se k tomu ještě vrátíme. Příští týden bude znovu vláda, protože jsme dnes nedořešili dost důležité body, a to jsou definitivní platové tarify a kompenzace lidem, kteří byli poškozeni fungováním Bohemia Energy. Takže vláda bude znovu ve středu. Ale dnes jsme probrali vícero bodů z hlediska předsednictví a předsednictví je připravováno a my určitě dáme i na web Úřadu vlády, aby si to mohl každý zkontrolovat. Máme k tomu skvělou prezentaci a děláme to samozřejmě efektivně a děláme to i ve prospěch hlavně propagace České republiky.

Z hlediska dalších důležitých bodů jsme dnes projednali nové nebo dodatečné rozdělení peněz v rámci programu REACT-EU. Já mám velkou radost, že se nám podařilo hlavně pro zdravotnictví z těch peněz z Evropy namísto směšných osmi miliard, které jsou v programovém období 2014 až 2020, tak je tam tentokrát padesát miliard. Padesát miliard. A je to hlavně pro zdravotnictví.

A celkové to rozdělení… Dnes jsme projednali dodatečnou tranši, navýšení od té druhé tranše o 8,1 miliardy a celkově ty prostředky jsou ve výši téměř třicet miliard, z toho 23,1 miliardy jde pro zdravotnictví a pět miliard jde pro integrovaný záchranný systém. Z toho dnes jsme navýšili 600 miliónů pro hasiče a taky v rámci toho navýšení jsme rozhodli, že přidělíme sto milionů pro potravinové banky. Skutečně potravinové banky potřebují tu podporu, tak to jsme dnes rozhodli a je to program, který je samozřejmě potřeba vyčerpat do roku 2023.

Další věc, kterou jsme dnes schválili, jsou vlastně hromadné žaloby, zákon o hromadném řízení. My jsme to už jednou dávali do Sněmovny. Bohužel Sněmovna to neprojednala, tak jsme to dnes projednali znovu a samozřejmě má to souvislost s Bohemia Energy. Tam ta firma vlastně podvedla tisíce občanů, kteří byli vlastně uvedeni v omyl a domnívali se, že jim tato firma dodá energie za domluvenou cenu, a to nenastalo.

Proto my samozřejmě konáme různé kroky. Toto taky má tu souvislost, to znamená hromadné žaloby. Podali jsme trestní oznámení. Víme, že se aktivizují i jiní. U nás byla firma LitFin, která podává žalobu za tisíce oklamaných klientů. Schválili jsme snížení DPH na listopad, prosinec tohoto roku. Poslali jsme zákon o snížení DPH do nové Sněmovny a ve středu bychom měli dokončit ten institut mimořádné pomoci pro ty, kteří byli nejvíc poškozeni. Takže v tom budeme pokračovat.

Další důležitá věc je, že jsme vyzvali dnes všechny státní instituce, ústřední orgány a ministerstva, aby informovaly o možnosti využití právní úpravy tzv. milostivého léta. Ten zákon vstoupil v platnost 28. října, je tam tříměsíční lhůta a jde o to, že všichni dlužníci mají možnost v průběhu tří měsíců zaplatit nezaplacenou nebo jinak nezaniklou jistinu a k tomu zaplatit náklady na exekutora, a tím pádem se vlastně dostanou z té situace, kdy ta jistina byla minimální a ty náklady vystoupaly do astronomických výšek.

Dnes jsme konečně dojednali otázku minimální mzdy. Byla u toho přítomna i paní Zamrazilová, která se k tomu vyjadřovala. Ten návrh Ministerstva práce a sociálních věcí byl 16 600 korun, vystoupili k tomu ministři Schillerová, Havlíček, pan Toman a další, kteří ještě i navrhovali nižší částku, nakonec vláda odsouhlasila navýšení o tisíc korun na 16 200 korun.

Samozřejmě jsme brali v úvahu i celkovou situaci v podnikatelském sektoru, kterou pravděpodobně nevnímá Česká národní banka, která včera zasadila zásadní úder do naší ekonomiky. Já osobně neznám, a jsem se na to teď soustředil, žádnou banku, která by udělovala taková to opatření, a přitom inflace je všude. Když si vezmeme Velkou Británii, tak sazba je 0,1, sazba v eurozóně je nula, a pokud pánové z ČNB si myslí, že ovlivní ceny plynu, emisních povolenek, ropy a že to pomůže občanům, tak opak je pravdou a musím říct, že vůbec tomu nerozumíme.

Podobnou sazbu má Chile a další státy, ale v Evropě naopak většina těch bank vyčkává. Nechápu, jak potom my máme být konkurenceschopní vůči kolegům v Evropské unii, když samozřejmě mají naše firmy takovéto náklady. A je to hlavně o těch malých firmách. Ty velké firmy se s tím vypořádají. Ale hlavně hypotéky pro lidi a další věci. Takže dokonce i paní Zamrazilová s námi souhlasí a od příští koalice jsme moc toho neslyšeli k tomuto opatření, ale z hlediska našeho si myslíme, že je to velká chyba.

Podobnou chybu udělala ČNB hned v březnu 2020, kdy z nepochopitelných důvodů navýšila sazbu a dvakrát ji potom v březnu snižovala. Taky bez nějakých zdůvodnění. A pokud samozřejmě díky naší vládě úspory se navýšily o 490 miliard, úspory domácností, a naši občané byli rozumní a šetřili, tak takovýmito opatřeními je akorát vystraší k tomu, aby začali utrácet, aby skutečně participovali na té inflaci, protože na ní vůbec neparticipovali. A pokud nějací odborníci, protože naše media považují za odborníka každého, mají pocit, že posílením koruny pomůžeme naší proexportní zemi, tak se velice mýlí. Takže to střelení do nohy je několikrát a samozřejmě silná koruna ještě více bude dělat velkou konkurenci našim firmám. Tak já za mě říkám třikrát špatně.

Dále jsme schválili dodatek programu Covid – Ubytování. Tam jde o rozšíření toho nového nástroje Záruka cestovním kancelářím. Schválili jsme znovu návrh zákona o omezení dopadů plastů. Schválili jsme řešení sucha na Rakovnicku, aktualizaci přivaděčů vody. To je druhá etapa, je tam vyčleněno 133 milionů korun na tu druhou etapu.

Dále jsme projednali žádost Evropské komisi o osvobození od DPH a schválili jsme taky, vzali na vědomí IROP na rok 2021–27. Taky byl přijat dokument operačního programu Doprava 2021–27. Takže za mě těch bodů bylo strašně moc, takže snad ty hlavní jsem tady odprezentoval a teď pan ministr zdravotnictví samozřejmě vás bude informovat o opatřeních v rámci covidu.

Jana Adamcová, tisková mluvčí vlády: Pan ministr Vojtěch.

Adam Vojtěch, ministr zdravotnictví: Děkuji. Dobrý den, dámy a pánové. Já jsme dnes navrhl změny, které již byly avizovány, týkající se hromadných akcí, kdy nově u těch volnočasových hromadných akcí, soukromých aktivit a podobně bude limit jak uvnitř, tak venku tisíc osob. V tuto chvíli venku může být dva tisíce osob. Ale to, co je zásadnější, nad tisíc osob u kulturních a sportovních akcí je nutné, aby lidé měli buďto samozřejmě primárně očkování, anebo test, který ale bude proveden metodou PCR. To znamená od tisíce osob výš – hudební, filmová, divadelní představení, sportovní utkání, tak to jsou ty akce, kde tedy v tuto chvíli, respektive od 22. listopadu schvalujeme povinnost prokázat se metodu PCR a už nebudou stačit antigenní testy.

Druhou oblastí, která se mění v tom mimořádném opatření, je otázka provozu lyžařských areálů, lyžařských vleků, kdy bude zavedena povinnost splňovat podmínky OTN. To znamená opět prokazovat se certifikátem o očkování, testu nebo nemoci při nákupu skipasů a také když provozovatel vyzve v přepravním prostoru k prokázání se certifikátem, tak i toto bude povinné, nebo bude to povinnost těch, kteří se budou účastnit této aktivity, budou v rámci těch lyžařských resortů.

Také je nutné dodržovat ve vnitřních prostorách základní pravidla, samozřejmě, ochrany dýchacích cest a podobně – to platí stejně jako kdekoliv jinde – a dodržovat rozestupy 1,5 metru. Ale to, co je nejzásadnější jsou právě ty certifikáty OTM, které tedy budou platit i v rámci lyžařských areálů.

Druhá změna, která nastává, je pro návštěvy zdravotnických zařízení a zařízení sociálních služeb s účinností od 15. listopadu, kdy se zkracuje platnost testů pro návštěvy podobně, jako jsme je zkrátili ve všech ostatních oblastech – PCR na tři dny a antigenní testy na jeden den, tak to bude platit i pro návštěvy zdravotnických a sociálních zařízení. To znamená, budou se muset prokázat testem, potažmo samozřejmě očkováním nebo proděláním nemoci, ale u toho testu se zkracuje doba tak jako při těch ostatních aktivitách.

Ještě bych možná zmínil jednu věc, kterou vláda schválila, a myslím si, že to je velmi dobře a potřeba. V rámci zprávy o činnosti projektu Chytrá karanténa jsem navrhl navýšení prostředků, finančních prostředků na provoz tohoto systému, protože tak, jak vidíte z hlediska epidemické situace, nezdá se, že bychom už Chytrou karanténu nepotřebovali. Zejména tedy systém na trasování, linka 1221, jsou velmi vytíženi operátoři. Stále navyšujme počty, dnes jich je asi, tuším, 700, ale stále se navyšují počty operátorů.

Takže zkrátka ty náklady jsou s tím spojeny a vláda v tomto směru schválila dalších 272 milionů korun na projekt Chytré karantény, což nám umožní zkrátka ty systémy zajistit personálně, finančně i v těch následujících měsících. Takže to bych ještě zmínil k tomuto. Děkuji.

Jana Adamcová, tisková mluvčí vlády: Děkuji. Dotazy, Česká televize.

Izabela Niepřejová, Česká televize: Já se nejdřív zeptám pana premiéra: Pane premiére, kdy plánujete přinést prezidentovi demisi a vzhledem k tomu, že má být předána do rukou prezidenta, dohodli jste se s prezidentem, zdali se to uskuteční v nemocnici, nebo se to uskuteční v Lánech a řekli jste si kdy? A pak se ještě zeptám pana ministra zdravotnictví.

Andrej Babiš, předseda vlády: No, paní redaktorko, neřekli jsme si, protože, pokud znáte pravidla, tak víte, že čekáme na ustavení Sněmovny. Takže pokud Sněmovna zvolí orgány, tak já okamžitě svolám vládu a podáme demisi, kterou můžu poslat písemně.

Izabela Niepřejová, Česká televize: Já to upřesním. Mně šlo o to, jestli jste se nebavili s prezidentem o tom, kdy by mohl být propuštěn a kdy by k tomu mohlo dojít spíš z organizačních důvodů.

Andrej Babiš, předseda vlády: Já jsem se bavil s prezidentem o tom, proč jsem nemohl dostat patnáct minut dnes ho navštívit, o tom jsme se bavili, když jsem třikrát očkovaný, když nosím respirátor všude a kdy mi bylo řečeno, že dnes v jedenáct hodin ho můžu navštívit, a včera mi bylo řečeno, že je zákaz návštěv. Tak o tom jsem se bavil a byli jsme překvapeni, že zkrátka mi nebyla umožněna ta návštěva.

Izabela Niepřejová, Česká televize: Dobře. A dotaz tedy na pana ministra zdravotnictví: Prosím, s tím novým pravidlem, které se tedy týká hromadných akcí nad tisíc osob, mění se také nějak to pravidlo pro akce nad 3 000 osob, kde je dán určitý poměr očkovaných lidí, nebo to zůstává tak, jak je to doposud? A pak ještě jeden dotaz: Vy jste totiž dříve avizoval, že tady k tomu kroku přikročíte při incidenci, která už je ale dávno přesažená. Tak možná, jaký by měl být efekt tohoto opatření, a případně jestli máte tedy nějaké plány ve smyslu: Incidence bude taková a taková, přistoupí se k těmto krokům? Děkuji.

Adam Vojtěch, ministr zdravotnictví: Tak pokud jde o ty hromadné akce, tam zkrátka bude platit to, že nad tisíc osob lidé se budou moci prokázat očkováním nebo PCR testem anebo proděláním nemoci, takže takto to vlastně bude nastaveno a je to z toho důvodu, že PCR metoda nesporně je mnohem přesnější. V té epidemické situaci, ve které se nacházíme, si myslíme, že to je na místě. Takže tam je vlastně toto zpřísnění, protože doposud vlastně to bylo umožněno se prokazovat i v rámci toho poměru i antigenními testy. Takže tady vlastně dochází k té změně.

Pokud jde o další plány, pracuje na tom, má to připraveno paní hlavní hygienička, její sekce, jak jsme už to avizovali i včera na tiskové konferenci. Samozřejmě, pokud by ta situace se nelepšila, tak bychom museli přistoupit k dalšímu zpřísnění těch režimových opatření. Nechceme jít cestou lockdownu, nesporně, nemyslím si, že to je ta cesta, která by cokoliv vyřešila v tuto chvíli, ale spíše skutečně přísnější prokazování OTN, případně i bez toho režimu testů. To znamená pouze očkování nebo prodělání nemoci.

Ale to je něco, co by nastalo až v případě skutečně dalšího vývoje. Teď máme tu situaci nastavenou na těch následujících čtrnáct dní, tři týdny a poté bychom přistoupili případně k nějakému zpřísnění těch režimových opatření. Ale jak jsem se již vyjádřil, já si nemyslím, že v tuto chvíli obecně je na místě vršit další a další a další opatření. Je nutné zachovat a kontrolovat ta opatření, která jsou nastavena principiálně správně nyní.

Pokud by se dodržovala ta opatření, která jsou teď nastavena, tak nesporně tu situaci můžeme zvládnout, můžeme zabrzdit tu rostoucí vlnu. Je to na individuální odpovědnosti každého a samozřejmě k tomu musí probíhat očkování. Za včerejšek, jste viděli možná, máme 45 000 dávek aplikovaných, samozřejmě třetí dávky, ale ty jsou taky velmi důležité, ale jsou tam i prvovakcinace. Zvyšuje se počet očkovaných u praktických lékařů.

Takže my skutečně stále dokola, a musíme to zdůrazňovat, říkáme, že očkování je tou cestou, nikoli ta protiepidemická opatření. To není dlouhodobě cesta, která by nám zajistila, že se třeba nějaká vlna další do budoucna opět nezvedne a nebude opakovat. Takže takto to je a pracuje na tom paní hlavní hygienička. My jsme poslali i určitý návrh koalici budoucí na základě včerejšího jednání a budeme o tom s nimi jednat v příštím týdnu opět, máme svoláno na čtvrtek

Jana Adamcová, tisková mluvčí vlády: Pan Vašek.

Andrej Babiš, předseda vlády: Já bych ještě pana ministra doplnil, že my jsme dneska vzali na vědomí pokračování té reklamní kampaně ve prospěch očkování a konečně, a já jsem viděl ty obrázky, přichází brutální kampaň. Brutální kampaň, která se inspirovala, vlastně, z těch obrázků z cigaretových balíčků. Protože my jsme samozřejmě dělali různé pozitivní kampaně, ale zkrátka lidi musí vědět, že covid je ohrožení života. Ohrožení života, ohrožení zdraví a jsou tam skutečně fotky, které snad ještě víc budou motivovat lidi, aby se očkovali.

Jana Adamcová, tisková mluvčí vlády: Tak pan Vašek, Česká televize:

Petr Vašek, Česká televize: Dobrý den, já bych měl tři stručné dotazy na pana premiéra. Jeden se ještě týká rozhovoru s panem prezidentem. Zajímalo by mě, jestli jste i osobně řekl panu prezidentovi, že byste nepřijal pověření sestavit vládu. Protože přece jen, takto důležité věci se říkají i osobně. Tak jestli jste mluvil i o této klíčové věci pro český politický systém? A dvě otázky bych měl k minimální mzdě. Pokud jsem dobře počítal, tak tisíc korun z 15 200 je zhruba 6,6 procenta. Tak jestli jste, jestli tam byla nějaká hlubší úvaha, že zrovna o toto procento, což by mělo být zhruba na úrovni inflace v příštím roce, tak že zrovna minimální mzda vzroste o těch 6,6 procenta. A pak možná ještě jedna formální otázka: Přece jen, trošku mě zaráží, že tady není paní ministryně Maláčová, která navrhuje zvýšení minimální mzdy. Tak jestli proč vlastně tady není, protože to je její návrh, samozřejmě, ona s tím neuspěla, ale přece jenom, proč to nepředstavila i ona? Děkuji.

Andrej Babiš, předseda vlády: Proč tu není, to netuším. Musíte se jí zeptat. Co se týče té první otázky, to byla první otázka pana prezidenta. Takže on se mě ptal, protože, bohužel, já jsem neměl možnost s ním mluvit osobně, jestli teda platí to, co se dočetl v médiích, že v případě, že by mě pověřil sestavením vlády, že bych to odmítl. A já jsem řekl: Ano, odmítl bych to, protože je to marné. Se mnou pan Fiala odmítl jednat. Oni samozřejmě plní ten svůj antibabišovský program, tenhle polistopadový kartel. Takže podepsali to. S námi nikdo o tom nejednal.

No, a pan prezident to v tom rozhovoru pro Frekvenci 1 zopakoval, že zkrátka na základě tohoto mého prohlášení, tím že jsme mluvili i osobně, nemohli jsme mluvit teda fyzicky, ale jenom přes telefon, tak, samozřejmě, pověří pana předsedu ODS Fialu premiérem, sestavením vlády.

Petr Vašek, Česká televize: Ještě k té minimální mzdě, proč zrovna o 6,6? Jestli tam byla nějaká hlubší makroekonomická úvaha, že zrovna to je na úrovni zhruba té inflace, která má být příští rok, tak aby lidé, kteří, lidé s minimální mzdou určitě budou velmi zatíženi cenami elektřiny, plynu atd. Tak jestli jste se o tom bavili nějak hlouběji.

Andrej Babiš, předseda vlády: Byla tam paní Zamrazilová a minimální mzda je věčný příběh o tom, že jedině v České republice existuje vazba minimální mzdy na zaručenou mzdu. A vždycky ty argumenty porovnávání minimálními mzdami v Polsku a na Slovensku jsou liché, protože my určitě bychom neměli problém ještě více navýšit minimální mzdu, pokud by tam nebyla vazba na dalších osm různých stupňů mzdy. A na tyto argumenty nikdy paní Maláčová neslyšela a zkrátka vzácně se s námi shodla – teda s námi, tak tam byla hlavně debata, pan Toman dokonce navrhoval jenom 800 korun. Takže ministři Havlíček, Schillerová mluvili o těch tisíci korunách. Takže většina vlády nakonec odsouhlasila těch tisíc korun, což je vlastně na úrovni té inflace.

Jana Adamcová, tisková mluvčí vlády: Děkuji, televize Nova.

Lukáš Richter, TV Nova: Dobrý den, já bych se chtěl zeptat pana premiéra, jestli jste nepožádal Ústřední vojenskou nemocnici třeba o výjimku, abyste mohl pana prezidenta navštívit?

Andrej Babiš, předseda vlády: Tak já jsem se dozvěděl, že pan ministr iniciativně, vlastně, kontaktoval pana ředitele o to, ale mě to je trapné, proč bych to… Já jsem chtěl výjimku od pana ředitele, tu jsem nedostal a já myslím, že tímto způsobem to v podstatě nechci řešit. Já tomu nerozumím, proč jsem nemohl patnáct minut mluvit s panem prezidentem, když evidentně již podle toho rozhovoru se má podstatně líp. Je absolutně úplně v lepší kondici, než když jsem s ním mluvil 10. října, když ho odvezli do nemocnice. Tak dobře, tak to je.

My jsme se domluvili s panem prezidentem, že budu čekat teda na nějaký termín, ale abych to lámal přes Metnara, to se mi fakt nechce a bylo by to úplně jako nenormální. Takže jsme se domluvili, že když to bude možné a když teda mi to nemocnice umožní, když teda pro nemocnici má logiku, že pan Mynář tam může být, nevím kolik, hodinu, a já tam nemůžu být patnáct minut. Mně to hlava nebere, ale předpis je předpis.

Jana Adamcová, tisková mluvčí vlády: Děkuji, televize Prima.

Pavlína Fabiánová, TV Prima: Dobrý den, pane ministře, chci se vás zeptat: Vy pořád vlastně unikáte z té otázky, co je tím indikátorem pro další opatření, pro další zpřísnění, protože počty nemocných jsou na těch číslech, jaká jsou, tak nemělo se s tím zpřísněním začít třeba už o čtrnáct dní dřív? A co je teda tím, podle čeho se ta opatření řídí?

Adam Vojtěch, ministr zdravotnictví: Tak zaprvé ono se se zpřísňováním opatření samozřejmě začínalo o čtrnáct dní dřív, víte, že ta opatření zpřísňujeme stále. Zkracujeme platnost testů, vlastně to jsou opatření, která platí zhruba týden. Rozšířili jsme povinnost ochrany dýchacích cest. Takže to není tak, že bychom teď zpřísňovali opatření. Ona se zpřísňují stabilně, pravidelně a není to určitě pouze incidence. To říkáme od začátku. Těch faktorů je celá řada. Má to v rukou paní hlavní hygienička, je to její zodpovědnost, ona navrhuje ta opatření na Centrálním řídicím týmu.

Je to otázka trendu v rámci hospitalizací. Je to otázka, samozřejmě, relativní pozitivity testů. Je to otázka i té incidence. Ale není to tak, že záleží pouze na té samotné incidenci, a pokud paní hlavní hygienička přijde s návrhy opatření, tak já vůbec nejsem ten, kdo by jakkoli tomu bránil. Takže je to v její kompetenci, ona s tím přichází na Centrální řídicí tým. A teď přišla s těmito opatřeními, my jsme je schválili a očekávám od ní v příštím týdnu další vyhodnocení situace, a případně navržení dalších opatření. Takže takhle to funguje. Vždy její sekce odborně vyhodnocuje tu epidemickou situaci, navrhne opatření, my je projednáme a následně je vláda schválí.

Pavlína Fabiánová, TV Prima: Ještě jedna otázka, a to k uznávání protilátek. Četl jste určitě studii od pana profesora Vojtěcha Thona. Z toho vyplývá, že některým pacientům ty protilátky proti koronaviru dokonce narůstají. Vím, že Nejvyšší správní soud dal zapravdu Ministerstvu zdravotnictví, nicméně není to znovu na stole?

Adam Vojtěch, ministr zdravotnictví: Na stole to určitě v této situaci není. Já si myslím, že my v této situaci musíme dělat maximum pro to, abychom zvýšili proočkovanost i těch, kteří prodělali nemoc, protože ze všech studií vyplývá to, že nejlepší imunita je po prodělání nemoci, pokud se člověk zároveň nechá naočkovat. Takže já si myslím, že ani v Evropě takový trend není, byly bychom spíše anomální. V tomto směru vyšla teď aktuálně na druhou stranu jiná studie americké CDC, která naopak tvrdí, že imunita po vakcinaci je stálejší než imunita po prodělání nemoci. Takže ono, samozřejmě, těch studií vychází celá řada, ale ve chvíli, kdy nemáme naprostou jistotu, tak si myslím, že by to nebylo v této epidemické situaci zodpovědné.

Pavlína Fabiánová, TV Prima: Ještě jedna otázka na pana premiéra. Vy prezentujete to uzákonění hromadných žalob tak, že má pomoci klientům Bohemia Energy. Jenomže než vůbec by došlo ke schválení a uzákonění té hromadné žaloby, tak je velká otázka, jestli by vůbec ti podvedení nebo ti klienti Bohemia Energy stihli nebo zvládli vůbec tu hromadnou žalobu využít?

Andrej Babiš, předseda vlády: Samozřejmě, že ne, to má logiku. Asi jste mě nepochopila, já říkám, že jeden z nových impulsů, a bohužel ten zákon tam byl a spadl pod stůl. Takže my jsme ho tam poslali, ale není to kvůli tomu, že by to mělo pomoci klientům Bohemia Energy. Má to pomoci všem klientům, kteří se dostanou do situace, že byli nějakým způsobem podvedeni nebo že je tam důvod na tu žalobu a že je obrovské množství těch klientů.

Takže teď to samozřejmě nepomůže, ale doufejme, že ta Sněmovna to projedná, a my určitě budeme podporovat, aby to Sněmovna schválila. Minulá Sněmovna neměla chuť to schválit, protože lobbing těch, kteří se toho asi obávají, byl silnější.

Jana Adamcová, tisková mluvčí vlády: Seznam Zprávy.

Michaela Rambousková, Seznam Zprávy: Dobrý den, pane premiére, vy jste hovořil o brutální kampani na podporu očkování. Můžete k tomu, prosím, říct něco víc? Bude to formou jenom obrázků v tištěných a internetových médiích, nebo budou i nějaká videa, a jestli se bude ještě navyšovat nějak rozpočet na to? Děkuju.

Andrej Babiš, předseda vlády: Tak já jsem rád, že mám dotaz od Seznam Zprávy, který vede brutální kampaň proti mé osobě. Toto je ten prospekt. Dnes jste znovu psali, že je někde na skladě. To je prospekt pro prevenci rakoviny. Zkuste občas napsat něco objektivního. Ten prospekt se rozdává na dvě stě místech VZP a bude to rozšířeno na tři sta míst. Evidentně Seznam Zprávy nemá zájem, aby u nás lidi neumírali na rakovinu. Proč máte takové titulky, že je to na skladě, když se to distribuuje? A dokonce když pan příští ministr křičel ve Sněmovně, že je onkolog, přitom je radiolog, a byl proti tomu prospektu, takže ten souhlas byl až po volbách.

U nás zemře 27 tisíc lidí na rakovinu. A všichni ti, kteří umírají na rakovinu prsu nebo prostaty, by mohli žít. Toto je skvělý prospekt, který se distribuuje, a ten projekt rakoviny jsem začal dělat v roce 2020, Národní boj proti rakovině. Takže by bylo dobré, kdybyste občas byli objektivní.

A co se týče té brutální kampaně, tak to se nechte překvapit, to samozřejmě Ministerstvo zdravotnictví, nevím, kdy to bude publikováno.

Adam Vojtěch, ministr zdravotnictví: Příští týden. Příští týden bychom tuto kampaň chtěli spustit a bude to kampaň, jak říká pan premiér, brutální, ale reálná, realistická. Aby lidé věděli, jak to vypadá v nemocnicích. Aby lidé věděli, jak vypadají pacienti, kteří se nenechali naočkovat a skončili na jednotkách intenzivní péče. Takže já si myslím, že je potřeba některé naše spoluobčany z té letargie probudit, že skutečně to není legrace a že ta nemoc může být velmi vážná, může mít velmi vážný průběh a to chceme ukázat.

Jana Adamcová, tisková mluvčí vlády: TV Seznam.

Kristýna Jelínková, TV Seznam: Já se přece jenom doptám k té očkovací kampani, protože pan mluvčí Köppl říkal, že ta kampaň bude především na internetu. Chci se zeptat, budete nějakým způsobem ještě cílit jinak než přes internet, protože přeci jen máme tady stále ještě tisíce nenaočkovaných seniorů, tak jestli bude nějakým způsobem ta brutální kampaň i pro ně? Děkuju.

Adam Vojtěch, ministr zdravotnictví: Bude. Určitě bude na internetu, ale bude i v tištěných médiích, i v médiích, které z našeho pohledu, nebo objektivně, čtou senioři, takže určitě to budou širší.

Jana Adamcová, tisková mluvčí vlády: Další dotaz. Česká televize ještě.

Izabela Niepřejová, Česká televize: Pane premiére, já se vás ještě zeptám na příští týden, konkrétně na to zdali budete na ustavující schůzi Poslanecké sněmovny, zdali věříte, že se vám podaří prosadit Radka Vondráčka do pozice místopředsedy. A možná zdali za ním i vy konkrétně osobně stojíte na pozici nominanta právě na místopředsedu Sněmovny, protože v minulosti jste tomu tolik nakloněný nebyl.

Andrej Babiš, předseda vlády: Ano, ale to se vysvětlilo tím, že se ukázalo na tom videu, že pan Vondráček mluvil pravdu, takže tím pádem samozřejmě jsme to brali na klubu, že je očištěn a že není problém, aby byl nominován. Klub ho nominoval, četli jsme v novinách teda, že ho ta příští koalice nechce, i když teda byl předseda, byla tam nějaká spolupráce, tak já to neumím říct. A samozřejmě, že já se zúčastním, určitě.

Jana Adamcová, tisková mluvčí vlády: Pokud je to vše a nejsou už žádné další dotazy, děkujeme, hezký den. 

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X