Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Tiskové konference

6. 6. 2018 15:52

Tisková konference po jednání vlády, 6. června 2018

Barbora Peterová, tisková mluvčí Úřadu vlády ČR: Dobré odpoledne, dámy a pánové, vítejte na tiskové konferenci po jednání vlády. Vítám zde pana premiéra Andreje Babiše a také pana ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha. Prosím, pane premiére, abyste shrnul dnešní jednání.

Andrej Babiš, předseda vlády ČR: Dobrý den, dámy a pánové, my jsme se dnes dlouho věnovali především evropské agendě, protože tento týden bylo zasedání ministrů vnitra. Samozřejmě Evropa se mění, názory na migraci se taky mění, vidíme, jak dopadají volby – na Slovensku, v Itálii a v dalších zemích, kde vedou v preferencích některé protiimigrační hnutí a strany. Pro nás je to otázka zásadní. My znovu opakujeme, že hranice Evropy mají bránit jednotlivé státy, a pokud má být zapojen Frontex, tak by měl být aktivní především mimo Evropu. Pokud nevyplují lodě, tak žádní migranti nebudou přicházet. Takže my máme pomoci lidem tam, odkud přicházejí, a ten boj proti pašerákům není stále dostatečný.

21. 6. bude zasedání V4 v Budapešti společně s předsedou vlády Rakouska Sebastianem Kurzem. Rakousko bude mít předsednictví od 1. 7., takže samozřejmě názory Rakouska jsou důležité a myslím si, že si velice dobře rozumíme. Možnosti řešení Dublinu IV., jestli vůbec dojde k nějaké dohodě, toť otázka, jsou takové, že buď k ní dojde, nebo to nebude vůbec řešeno. Evropa má problémy především v návratové politice, lidi, kteří nedostali azyl, jsou v Evropě. Ale to si musí řešit tyto jednotlivé státy.

Hlavní téma bohužel jsme měli až nakonec, to je státní rozpočet. Měli jsme na to tiskovou konferenci, já to nebudu opakovat. Ten bod byl přerušen a vláda na to zasedne příští středu. Budeme mít dvě vlády: jednu v šest, protože je parlament, a druhou v 19 hodin večer. Jednotliví ministři mají za úkol do pátku předložit ještě nějaké rozpory, ale samozřejmě v minimální výši.

Potom jsme řešili dlouho elektronické neschopenky. Ten bod byl přerušen, protože budeme mít na to speciální poradu v pátek. Já jsem si nechal předložit, proč vůbec parlament odsouhlasil tento zákon, když už tehdy bylo jasné, že ministerstvo nebude schopné to zrealizovat. Ten návrh je samozřejmě změnit termín, ale my jsme slibovali, hlavně za MPSV, že od 1. 1. 2019 zavede předběžný systém, kde skutečně ten lékař při vystavení neschopenky elektronicky použije databáze a registr MZ. Takže to jsme si nechali předložit, protože zástupci MPSV nebyli schopni odpovědět na moje otázky.

Dále jsme odsouhlasili peníze pro regionální školství. To je víceméně na základě požadavků krajů. Vláda odsouhlasila navýšení celkově o 1,158 miliardy. Z toho půjde 135 milionů na navýšení speciálně pro lékařské fakulty, protože už v minulosti jsme zjistili, že každý rok 2,5 tisíce studentů absolvuje přijímačky na lékařské fakulty, a nedostanou se. Takže to jsou peníze, které na to chceme vyčlenit od 1. září, a od příštího roku by to mělo být 650 milionů. A ten zbytek, to je 1,32 miliardy, je určen pro regionální školství prostřednictvím krajů.

Potom jsme řešili návrh zákona o pobytu cizinců na území České republiky. Tam jde o to, že my máme nějaké mechanismy, které jsou administrativně náročné. Takže vláda navrhuje v tomto zákoně vlastně mimořádné pracovní vízum, které by mělo trvat rok a mělo by být určené skutečně jen na pracovní pobyt. Takže člověk, který tu bude pracovat a po roce už nebude mít zaměstnání, musí opustit ČR. Takže není to žádný základ na nějaký pobyt. Řešili jsme centra pro integraci těchto lidí. Aby věděli, jaké jsou v ČR zákony, jak tu u nás funguje. Ale tento bod byl přerušen na základě mého návrhu, protože jsem nesouhlasil s těmi náklady a s tím, že by to měl být platit stát. Myslím, že by to měli platit zaměstnavatelé. My tomu samozřejmě dáme zázemí, ale ty náklady nejsme připraveni hradit.

Potom jsme schválili policejní školu v Sokolově na základě žádosti Ministerstva vnitra. Navýší se počet přijímaných žáků ke středoškolskému studiu ve Vyšší policejní škole a Střední policejní škole Ministerstva vnitra v Praze, která zřídí pobočku v Karlovarskem kraji.

Dlouho jsme mluvili o kybernetické bezpečnosti, Máme tady nový národ úřad, NÚKIB, který dle mého názor je ve vzduchoprázdnu. Měl by být dozorem nad jednotlivými resorty, jakým způsobem chrání svoje systémy a kybernetickou bezpečnost. Domluvili jsme se, že na toto téma budeme mít speciální sezení. A ohledně zdravotnických prostředků, to pan ministr určitě okomentuje.

Adam Vojtěch, ministr zdravotnictví: Dobrý den, dámy a pánové i ode mě. Dnes vláda schválila novelu zákona 48/1997 o zdravotním pojištění týkající se nových pravidel pro zdravotnické prostředky na poukaz. To jsou vlastně všechny zdravotnické pomůcky, které jsou předpisovány pacientům v ambulantní sféře. Myslím si, že je to jedna z nejklíčovějších změn za posledních mnoho let.

Na ministerstvu se dlouhodobě vědělo, že pravidla nastavená v zákoně nejsou zcela transparentní a je tam určitý korupční potenciál. Nakonec v minulém roce v červnu Ústavní soud zrušil současná pravidla pro nastavování úhrad a určil zákonodárci, aby se schválila nová pravidla, která budou ustanovena přímo v zákoně. Nebude je tedy určovat samotná zdravotní pojišťovna, ale bude to jasně stanoveno v zákoně, a tato pravidla musí být v zákoně do konce tohoto roku.

Pokud by se tak nestalo, tak od 1. 1. 2019 by výrazně narostla spoluúčast pacientů, zhruba někde kolem 1,5 miliardy, což nemůžeme dopustit. Proto jsme vlastně připravila zcela nová pravidla, zcela nový kategorizační strom všech zdravotnických prostředků, který je mnohem podrobnější, než je současný stav. Jsou jasně nastavena v tom, jak se tam budou nové zdravotnické prostředky zařazovat, jak se bude stanovovat cena a podobně.

Na tom návrhu pracovala velmi široká pracovní skupina, kde byly pacientské organizace, zástupci zdravotních pojišťoven, průmyslu, který vyrábí zdravotnické prostředky atd. Zkrátka velmi široké portfolio, které se v zásadě na zásadních otázkách toho zákona shodlo. Takže očekávám, že i ten další průběh by mohl být hladký, abychom zvládli časový pres, který máme. Protože skutečně do konce roku musí ten zákon být schválen, aby nenarostla spoluúčast pacientů. Naopak počítáme s tím, že po schválení tohoto návrhu spoluúčast klesne o několik stovek milionů korun.

Zároveň bude mnohem více zdravotnických prostředků hrazeno, pro pacienty budou mnohem dostupnější a i nové zdravotnické prostředky se budou mnohem snadněji dostávat do úhrad. Každý měsíc bude možné zařadit nové zdravotnické prostředky, ať už to jsou invalidní vozíky, glukometry, inhalátory atp. Těch skupin je tam celá řada a myslím, že jde o zákon, který je ve prospěch pacientů a který zkrátka naplňuje tu tezi o ústavnosti a transparentnosti, jak ji nastavil Ústavní soud ve svém nálezu.

Ještě bych tedy doplnil pana premiéra. Dnes jsme skutečně zahájili onen projekt podpory lékařských fakult, který je pouze zahájen navýšením podpory o 135 milionů. Ale my počítáme s panem ministrem školství, že připravíme do konce léta desetiletý akční plán, kde se ty prostředky budou každý rok navyšovat a kde chceme, aby lékařské fakulty od akademického roku 2019–2020 přijímaly více českých studentů o 15 procent. Dostanou na to právě ony peníze. Dostanou samozřejmě peníze, aby mohli navýšit platy učitelů.

Protože to je skutečně dnes problém, že učitel na lékařské fakultě, který je současně lékařem, má zhruba poloviční plat oproti tomu, pokud by pracovat např. v nemocnici nebo v klinické praxi. Takže to musíme změnit a mělo by to tedy vést ve finále k vyššímu počtu absolventů. Lékařská populace nám stárne a současný počet absolventů, byť by všichni šli do lékařské praxe, nepostačuje k přirozené reprodukci lékařské populace. A to si nemůžeme dovolit, takže musíme mít tu vizi, tento desetiletý akční plán tak, abychom zkrátka počet lékařů u nás do budoucna navýšili a mohli jsme ulehčit právě reprodukci.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X