Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Tiskové konference

6. 2. 2013 15:02

Tisková konference po jednání vlády, 6. února 2013

Petr Nečas, předseda vlády ČR: Dobrý den, dámy a pánové. Vláda ČR dnes zahájila své jednání schválením mandátu pro předsedu vlády pro jednání na Evropské radě, která se uskuteční zítra a pozítří, a bude se týkat víceletého finančního rámce, ale např. i záležitostí obchodní politiky a vnějších vztahů. Ohledně víceletého finančního rámce stávající podoba je pro nás akceptovatelná jen velmi těžce.

Současně vláda ČR se dnes zabývala bodem, který se týká působení příslušníků Armády ČR ve výcvikové misi Evropské unie v Mali. Vláda ČR s tímto návrhem vyslovila souhlas, tzn., že by se do 50 vojáků Armády ČR podílelo na výcviku mechanizované pěší jednotky malijské armády, zpravidla ve velikosti jednoho praporu. Tato mise by trvala 15 měsíců, jak je plánována Evropskou unií. Je to výcviková mise, nikoli bojová mise. Tzn., členové mise se nebudou účastnit bojových akcí. Je skutečností, že je zájmem celé Evropské unie stabilizovat tento prostor, protože zde mohou vzniknout základny různých teroristických skupin, včetně Al-Kaidy, a z tohoto pohledu je to věc, která je v zájmu bezpečnosti Evropské unie i v zájmu ČR.

Další materiál, který vláda schválila, bylo schváleno nařízení vlády, kterým se stanoví pravidla pro nízkoemisní zóny. Materiál blíže představí pan ministr životního prostředí Tomáš Chalupa. Co ale považuji za důležité je, že vláda v rámci projednávání legislativního plánu prací se na můj návrh velmi silně přiklonila k postoji, že v následujících dvou rozpočtových letech, tzn. 2013 a 2014, již v zájmu stability podnikatelského prostředí nebude pohybovat daněmi. Nebude provádět změny daňových sazeb. Je to něco, co umožní podnikatelskému prostředí jistou stabilitu po tyto dva roky. Vláda je si plně vědoma toho, jaké problémy byly způsobeny podnikatelskému sektoru na konci loňského roku, kdy až do vánoc nebylo jasné, jaké budou sazby DPH v letošním roce. Zda se náhodou nestane, že v průběhu ledna, února či března se nebudou tyto daňové sazby měnit. My jsme si pěvně vědomi toho, jaké komplikace toto způsobilo podnikatelským subjektům. Jsme si vědomi toho, že neustálé diskuse o daňových změnách a samotné změny té nebo oné daně nejenom státní správě, ale především podnikatelským subjektům velmi komplikují život, a proto se vláda přiklonila k tomuto mému návrhu, aby bylo takto stabilizováno daňové prostředí, včetně toho, že by to znamenalo odklad proti tomu původnímu politickému záměru a potvrzení stávající platné a účinné legislativy, tzn., jednotné inkasní místo by fungovalo od 1. ledna roku 2015 tak, jak je to uvedeno ve stávajícím znění zákonů.

Nyní k pravidlům pro nízkoemisní zóny pan ministr Chalupa.

Tomáš Chalupa, ministr životního prostředí: Dámy a pánové, dobré odpoledne. Víte, že nízkoemisní zóny, tedy tento princip je součástí nového zákona o ochraně ovzduší, který vstoupil v účinnost 1. září loňského roku. Systém, který máme, je systém, který je velmi dobře znám zhruba jednomu stu tisíců řidičů v ČR, kteří již nyní mají emisní plakety pro vstup do nízkoemisních zón vyhlášených v desítkách německých měst. Pro vaši představu takto podle nařízení vlády budou vypadat jednotlivé plakety. Vládní nařízení stanovuje, že ty plakety musí být umístěny z pohledu zevnitř na pravém dolním rohu předního skla vozidla. V případě motocyklu musí být součástí dokumentů, tedy musí je mít řidič u sebe.

Co se týká ceny a podmínek, cena bude stanovena podle tohoto nařízení na 80 korun, přičemž tyto prostředky budou rozděleny na dvě části. Čtyřicet korun bude směřovat Státnímu fondu životního prostředí a Státní fond životního prostředí je povinen za to vytisknout plakety a zajistit jejich distribuci. A čtyřicet korun tomu subjektu, který bude ty plakety distribuovat. Počítá se podle zákona, že by to měly být obce s rozšířenou působností a zároveň všechny subjekty, které se na tom s ministerstvem dohodnou. Předpokládáme, že to budou, tak jako je běžné, stanice technické kontroly, které disponují systémem registru vozidel, a také v případě obcí, které nejsou obcemi s rozšířenou působností, ale uvažují na svém území o zavedení tohoto systému, že by to mohly být i tyto obce. To je typický příklad Klimkovic, které jsou asi nejdále.

Co se týká režimu uznávání, v tuto chvíli máme za sebou další jednání, troufám si tvrdit finálního jednání s Německem, které proběhlo na konci ledna. Další jednání proběhne na přelomu února a března a my doufáme, že se nám podaří předložit mezinárodní dohodu v horizontu několika měsíců tak, aby mohlo dojít k vzájemnému uznávání tohoto systému mezi námi a Spolkovou republikou Německo. Jak víte, bylo to také součástí jednání s Polskem, které uvažuje o zavedení toho systému, i dalších zemí, ale ten systém s ohledem na Německo je nejvíce zaveden.

Co to prakticky znamená pro obce. Obec na základě tohoto nařízení musí vyhláškou stanovit podmínky pro nízkoemisní zónu, pokud se tak rozhodne, na svém území. Tedy jednak její rozsah, jestli to je celá obec nebo jen nějaká její část. Za druhé musí stanovit přísnost, tedy určit, zda to omezení se bude vztahovat pouze na vozidla splňující tu nejpřísnější, tedy na ty zelené plakety, anebo na tu nejměkčí, řekněme červená. Zákon umožňuje, aby obec stanovila dočasné nebo trvalé výjimky pro určité typy svých občanů. Např. pokud se rozhodne, že chce podpořit podnikání, tak pro některý podnikatelský subjekt, např. zaměstnance firmy sídlící v obci po určitou dobu, a zároveň je možné, aby zvážila, zda po určitou dobu nebo po celou dobu výkonu platnosti vyhlášky se bude nebo nebude ta vyhláška vztahovat i na osoby žijící uvnitř té zóny. Zkrátka naše snaha je, aby obec byla nadána širokou kompetencí a mohla na svém území rozhodnout o tom, jaké konkrétní podmínky zvolí, ale zároveň aby ten systém z hlediska svého značení, z hlediska plaket, systému registrace byl jednotný v celé ČR. My nikoho nebudeme nutit, nebudeme žádné obci nařizovat, že to musí tehdy a tehdy na svém území vyhlásit. Na druhou stranu musím říci, že už nyní vedeme jednání s celou řadou měst a obcí v ČR, které projevují zájem o spolupráci při zavedení tohoto systému, a jak jsem zmínil, je známo, že obec Klimkovice v Moravskoslezském kraji je nejdále, takový pionýr v té oblasti, a také je ta, se kterou jsme spolupracovali při tom nařízení, protože nám přinášela pohledy z praxe, jaké věci je potřeba ještě dořešit a v tomto ohledu chci za tuto spolupráci poděkovat.

Petr Nečas, předseda vlády ČR: Já jenom vzkaz do Klimkovic. Průkopníci jsou. Mohli by se urazit, kdybychom je označili za pionýry.

Michal Schuster, tiskový mluvčí vlády ČR: A nyní je prostor pro vaše dotazy.

Český rozhlas: Bude obec rozhodovat i o případných trestech?

Petr Nečas, předseda vlády ČR: Ano, hledání ministra obrany je v procesu. V pravý čas.

Tomáš Chalupa, ministr životního prostředí: Co se týká toho systému, tady je to tak, že v okamžiku, kdy obec vydá vyhlášku, tak účinnost té zóny nesmí nastoupit dříve než rok po platnosti té vyhlášky, aby byl v té dané obci nejméně roční čas na to, aby se na to mohli občané připravit. Co se týká toho systému porušování pravidel, to je obecné ustanovení přestupkového zákona sankcí z hlediska zákona o ovzduší. Jak moc přísná bude obec z hlediska městské policie na začátku toho systému, to je také o tom, jaká se nastaví pravidla, ale výše pokut vyplývají z obecně právních předpisů.

Česká televize: Kolik má stát ten štítek a kdy jej budou moci ty obce začít zavádět?

Tomáš Chalupa, ministr životního prostředí: 80 korun. Jak jsem zmínil, ještě jednou. Výši ceny jedné plakety vláda tímto nařízením stanovuje na 80 korun. Jediná cena, která by k tomu mohla být přičtena, je v případě, kdy žadatel bude žádat, aby mu byla zaslána poštou na základě elektronické žádosti, tak bude muset zaplatit poštovné. Co se týká toho, kdy by mohla být nejbližší zóna zavedena, je to o tom, že na základě účinnosti tohoto nařízení je možné vydat vyhlášku, a po platnosti této vyhlášky nejméně rok musí uplynout čas proto, aby se občané mohli připravit na konkrétní účinnost určité zóny v určité obci.

Aktuálně.cz: Vláda projednávala otázku nových velvyslanců?

Petr Nečas, předseda vlády ČR: Ano. Ten materiál je vyhrazený, jako vždy. Je klasifikovaný, protože dokud není agrément pro nového velvyslance, tak se důsledně jména velvyslanců nezveřejňují.

Právo: Jak budou vojáci ochráněni? Ministerstvo obrany – proč ten proces tak dlouho trvá?

Petr Nečas, předseda vlády ČR: Protože je politicky komplikovaný, vyžaduje souhlas všech tří předsedů koaličních stran.

Co se týče vojáků v Mali, chci zdůraznit, že budou působit na základnách malijské armády, mimo oblasti bojů bude probíhat ten výcvik. Čili to je základ té ochrany.

Televize Prima: Ministr vnitra měl požádat o navýšení rozpočtu na policisty, kteří pomáhali při volbách. Na co budou ty finanční prostředky použité?

Petr Nečas, předseda vlády ČR: Tento materiál pan ministr vnitra předložil, vláda ho projednala a schválila s tím, že součástí celkových výdajů v souvislosti se zajištěním přímé volby prezidenta republiky se jedná o částku ve výši 17 mil. korun na platy zaměstnanců ozbrojených sborů a složek ve služebním poměru a související výdaje s určením pro Policii ČR. Tyto prostředky jsou zabezpečeny pro letošní rok v kapitole všeobecná pokladní správa na položce výdaje na volby celkem. Vláda schválila usnesením v září loňského roku systemizaci příslušníků policie v počtu 38 996 příslušníků ve služebním poměru. Celkový objem na jejich služební příjmy platů je více než 14 mld., čili tím chci jen demonstrovat, že těch 17 mil. pokryje tyto náklady, ale v porovnání s celkovými ročními výdaji, včetně souvisejících výdajů, tzn. odvodů, je top téměř částka 19,5 mld. Tak těch 17 mil. není taková razantní částka. Nicméně policie s tím měla zvýšené výdaje, a proto jí budou kompenzovány.

Mediafax: Sociální demokraté již avizovali, že vojenská akce by měla být placena z rozpočtu ministerstva obrany…

… nový zákon o odpadech?

Petr Nečas, předseda vlády ČR: My jsme s představiteli ČSSD o tomto návrhu působení příslušníků naší armády ve výcvikové misi v Mali jednali, protože pro toto vyslání je nutný souhlas obou komor Parlamentu ČR nadpoloviční většinou. Čili bez nejsilnější opoziční strany není možné, aby vláda k takovému kroku přistoupila. Takže já jsem na to téma jednal i s předsedou ČSSD panem Sobotkou. A je skutečností, že nebude to vyžadovat navýšení rozpočtu ministerstva obrany. Ta částka bude zhruba do poloviny roku 2014, kdy je limitována ta 15 měsíční operace, ve výši zhruba 220 mil. korun, a bude zabezpečena z rozpočtové kapitoly ministerstva obrany bez jejího navýšení pro letošní a příští rok. Je to dáno mimo jiné tím, že se snižuje náš kontingent v Afghánistánu, kde dochází k postupnému snižování. Čili ty prostředky tam jsou disponibilní pro jiný typ operace.

Tomáš Chalupa, ministr životního prostředí: K tomu vašemu druhému dotazu. Tady se jednalo zjevně o nedorozumění. Práce na kvalitní odpadové legislativě nadále pokračují a budou pokračovat.

ČTK:

Petr Nečas, předseda vlády ČR: Já předpokládám, že s vysokou pravděpodobností to bude na březnové schůzi Poslanecké sněmovny. Po schválení mohou vyjet první vojáci, čili předpoklad zahájení operace je v dubnu letošního roku.

Dotaz: Věříte tomu, že do konce tohoto volebního období finanční ústavu prosadíte?

Petr Nečas, předseda vlády ČR: Já jsem již dříve řekl, že jsme připraveni na kompromis s ČSSD. Vyžaduje to získání ústavní většiny v obou komorách Parlamentu. Tzn., širší politickou shodu a my jsme připraveni na kompromisy přistoupit a dohodnout se na nich. Bude-li tady elementární vůle ze strany sociální demokracie, tak tento návrh by měl být schválen do konce tohoto volebního období. Konec konců, když se sociální demokracie tak vehementně hlasitě hlásí např. k fiskálnímu kompaktu, tak je třeba zdůraznit, že tam je jedno z klíčových ustanovení této smlouvy právě zavedení tzv. proti dluhové brzdy, čili to, co v sobě obsahuje česká finanční ústava.

Dotaz: Ještě jeden dotaz na znečištění ovzduší v Moravskoslezském kraji. Jak v tomto budete postupovat a jaký postup zvolíte?

Tomáš Chalupa, ministr životního prostředí: Já musím říci, že tu žalobu vnímám více jako akt politický než jako akt právní. Tak jak jsem hovořil po svém nástupu na ministerstvo s představiteli Moravskoslezského kraje i jednotlivých obcí, tak spíše spočívala v nečinnosti jejich pohledu a jejich přesvědčení o nečinnosti státu při řešení této problematiky v minulosti. Pochopil jsem také v době mých zelených předchůdců. Z tohoto pohledu musím říci, že každý, kdo vidí mé působení poslední dva roky v Moravskoslezském kraji, tak věru není o nečinnosti.

Dotaz: …jestli tam budou nějaké zbraně od nás…

Petr Nečas, předseda vlády ČR: Vláda schvaluje v souladu s Ústavou vyslání vojsk. Zda budou případně poskytnuty i nějaké zbrojní systémy nebo zbraně, nebylo předmětem materiálu, který nyní schválila vláda. Čili nemůžeme ani potvrdit, ale do budoucna to nechceme ani vylučovat, protože ta možnost vyzbrojit třeba jednotku malijské armády tady pořád je otevřena. Nicméně vláda se tím meritorně nezabývala a je to věc, která je do budoucna otevřená.

Michal Schuster, tiskový mluvčí vlády ČR: Dámy a pánové, děkujeme.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X