Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Tiskové konference

8. 3. 2018 11:43

Tisková konference po jednání vlády, 8. března 2018

Barbora Peterová, tisková mluvčí Úřadu vlády: Dobré dopoledne, vítejte na tiskové konferenci po jednání vlády. Vítám zde pana premiéra Andreje Babiše a rovnou mu tímto předávám slovo.

Andrej Babiš, předseda vlády: Takže dobrý den, dámy a pánové, dovolte, abych krátce informoval o jednání vlády.

V rámci evropské problematiky, tak se blíží Evropská rada, ta bude 23. března. Já se v Bruselu potkám i mám setkání se všemi zaměstnanci, respektive našimi občany, kteří působí v Bruselu, 22. března bych se měl potkat s generálním tajemníkem NATO a 23. března je Evropská rada. Evropská rada bude mimo jiné také řešit vnitřní trh, který ne úplně funguje. Já jsem se v tomto týdnu potkal s ČESMADem, který dlouhodobě samozřejmě protestuje proti tomu, že je handicapován a jsou tam určité regulace, které víceméně mu nedovolí volné podnikání, tzn. když náš nějaký kamion z Otrokovic vyveze pneumatiky do Velké Británie a potom se vrací a chce vozit zboží přes Francii a Rakousko až domů, tak jsou tam regulace ze strany některých států Evropské unie, které to ztěžují. A my jsme skutečně chtěli v tomto se angažovat tak, aby tyto překážky zmizely.

Ohledně programu vlády, první bod byl návrh zákona, kterým se mění zákon č. 178 o zrušení Fondu národního majetku. Mě velice mrzí, že v některých médiích proběhly dezinformace, respektive je to kritizováno. Já si myslím, že ten účet už dávno neměl existovat. Ten účet slouží na výnosy z dividend nebo prodeje majetku. Samozřejmě ten účet byl už v minulosti používán na převod do státního rozpočtu a většinou ty prostředky sloužily na financování důchodů. Takže, co my navrhujeme a co se vlastně stalo. No stalo se to, že letos poprvé za naší vlády bude důchodový účet od roku 2009 v přebytku. A tím pádem podle toho zákona my nemůžeme ty prostředky převést. A proto navrhujeme tu novelu, která umožní, aby ty prostředky od 1. ledna 2019 byly převedeny do státního rozpočtu. A doposud, když ten důchodový účet byl v mínusu, tak tyto prostředky samozřejmě sloužily v první řadě na ekologické závazky státu, které mimochodem i za mé éry jsme to dělali otevřenou soutěží a jsme to nakupovali za čtvrtinu, určitě si všichni pamatují velkou ekologickou zakázku, a taky jsme řekli, že díky tomu, že to děláme jinak v porovnání s tím, co bylo v plánu, jsme ušetřili asi 30 miliard porovnáním těch čísel. Takže ty nějaké dezinformace, které odzněly, a kritika nejsou na místě, protože ty peníze vždy chodily do rozpočtu a teď díky tomu zákonu tím, že je ten důchodový rozpočet v přebytku, byly zablokovány a my je chceme odblokovat. Je tam 21 miliard a samozřejmě ty prostředky, které patří na závazky z ekologických smluv, tak samozřejmě ty tam budou a Ministerstvo financí pokračuje v soutěži o dodavatele těchto ekologických škod z minulosti.

Potom jsme projednávali návrh poslance Jaroslava Foldyny na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 576/1992 Sb. o dani z příjmu. To je samozřejmě záležitost, se kterou jsem se já taky zabýval, a to je  ten nešťastný případ problematiky placení daní z příjmu českých lodníků na nizozemských lodích. Já jsem se v minulosti skutečně snažil vyřešit tu situaci, ale není možné porušit zákon a lodníkům to odpustit. Pan Foldyna navrhuje zrušení super hrubé mzdy, to samozřejmě chceme udělat, ale ten návrh není systémový a v podstatě taky mluví o super hrubé mzdě a má tam nepřesné formulace, takže k tomu vláda zaujala negativní stanovisko.

Já zároveň, teda vláda projednala návrh ministryně obrany o odvolání generála Bečváře k 30. dubnu 2018 a zároveň odsouhlasila, že navrhneme panu prezidentovi schválení nového náčelníka generálního štábu generála Opatu. Tak jak už to bylo i v médiích.

Takže to byl ten další bod a to je za mě v této chvíli všechno.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Zvuková příloha

Tisková konference po jednání vlády, 8. března 2018

Související zprávy