Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Tiskové konference

8. 12. 2010 1:20

Tisková konference po jednání vlády, 8. prosince 2010

Jan Osúch, tiskový mluvčí vlády ČR: Hezkou pozdní noc, dámy a pánové, vítám vás na tiskovém briefingu po dnešním jednání vlády. Vítám tady předsedu vlády Petra Nečase, taktéž ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka. O úvodní slovo prosím předsedu vlády Petra Nečase.

Petr Nečas, předseda vlády ČR: Dobrý pozdní večer, dámy a pánové, první bod, který schválila vláda na dnešním jednání, bylo jmenování nového mluvčího vlády pana Jana Osúcha, kterého vám určitě představovat nemusím. S tím, že vláda také schválila celou sadu novel nařízení vlády o platových poměrech v jednotlivých segmentech veřejného sektoru. K tomu řekne bližší slovo pan ministr práce a sociálních věcí. Týkalo se to i bezpečnostních a ozbrojených sborů. Dále vláda se zabývala také problematikou aktuálních problémů, kdy jsme reagovali i na povodně, které jsou v Albánii s tím, že ČR tam letecky zašle humanitární zásilku a také vláda dnes rozhodla na návrh minstra zemědělství o odvolání ředitele Státního zemědělského intervenčního fondu Ing. Tomáše Rebeše a pověřila vedením SZIF pana Ing. Oldřicha Černocha, náměstka ministra zemědělství. Ty skutečnosti, které pro odvolání uvedl pan ministr Fuksa byly takové, že vláda neváhala, protože tady skutečně hrozí, že SZIF nemá zajištěn provoz a výplatu zemědělských dotací od ledna příštího roku a dlouhodobě tu vázla komunikace s ministerstvem zemědělství a pan ministr dospěl k tomuto názoru a vláda se s ním ztotožnila. Takže já bych teď dal prostor panu ministru Drábkovi, protože ten hlavní objem dnešní činnosti bylo schvalování těch příslušných platových vládních nařízení. Pane ministře, prosím.

Jaromír Drábek, ministr práce a sociálních věcí: Dobrý večer, co se týká nařízení vlády, která provádějí zákoník práce a služební zákon, tak u zaměstnanců státní správy a obecně veřejné správy vláda vyhověla požadavkům odborů a zachovala platové tarifní tabulky v nezměněné podobě s jedinou výjimkou a to jsou platové tabulky pro pedagogické pracovníky, kde byly platové tabulky, které se týkají pedagogických pracovníků upraveny výrazně směrem nahoru. Zároveň s tím rozhodla o rozšíření okruhu zaměstnanců veřejné správy na které se vztahuje tzv. pásmové odměňování nebo v rozpětí. Tedy možnost, kdy zaměstnavatel má právo přiznat tarifní zařazení bez přímé vazby na formální počet započitatelné praxe, tedy na počet odpracovaných let. Tento okruh zaměstnanců vláda vymezila tak, že se týká všech zaměstnanců veřejné správy s výjimkou vybraných skupin pedagogických pracovníků. Tedy většiny pedagogických pracovníků. Co se týká ozbrojených složek, tak tam vláda schválila návrh, který vyplýval z požadavku ministerstva vnitra a ministerstva obrany, tedy u ozbrojených složek dochází ke snížení jednotlivých položek v tarifních tabulkách o deset procent tak, aby bylo možné naplnit ta úsporná opatření, která si vláda předsevzala se zachováním platových postupů u ozbrojených složek tak jak bylo dosud zvykem. Tolik ve stručnosti k těm úpravám, které dnes vláda projednala. Samozřejmě, pokud budete chtít další podrobnosti, tak jsem k dispozici.

Jan Osúch, tiskový mluvčí vlády ČR: Dámy a pánové, prostor pro vaše dotazy. Jakub Dospiva, ČTK.

ČTK: Já mám k tmu jenom doplnění, jak to dopadlo v případě duchovních? Tam bylo několik variant jak jste se nakonec rozhodli?

Petr Nečas, předseda vlády ČR: Tento návrh byl nakonec stažen. Ano, nebyl nakonec vůbec projednáván, byl stažen.

Jan Osúch, tiskový mluvčí vlády ČR: Prosím. Další otázky.

ČTK: Rád bych se zeptal, jak dopadly body 9 a 13? Tedy zpráva o čerpání finančních prostředků na zahlazování ekologických škod? A návrh rozpočtu pozemkového fondu?

Petr Nečas, předseda vlády ČR: Byly schváleny.

ČTK: Další otázka se týká eko-tendru, jestli jste o něm dnes jednali, případně, co jste konkrétně projednali a jestli pane premiére můžete potvrdit informaci už dnešních Lidových novin, že prý jste svým spolustraníkům řekl, že po rozlepení obálek v eko-tendru nechcete nikoho vybrat a celý tendr byste nejraději zrušil? A poslední otázka se týká, zda vláda jednala o pozici ČR k permanentnímu krizovému mechanismu EU? Děkuji.

Petr Nečas, předseda vlády ČR: Tak já k tomu eko-tendru, ano, v klasifikovaném režimu podle zákona o utajovaných skutečnostech jsme jednali o tzv. ekologické zakázce a tento bod byl přerušen, protože potřebujeme dopřesnit některé postupy. Nic víc k tomu říci nemohu, porušil bych zákon. Zrovna tak nebudu nic říkat k tomu, co se diskutuje nebo nediskutuje na interních jednáních grémia ODS, to jsou důvěrně informace, které nejsou určeny ke zveřejnění.

ČTK: A ten postoj k tomu mechanismu?

Petr Nečas, předseda vlády ČR: Omlouvám se, dnes proběhlo i jednání výboru pro EU na vládní úrovni a vláda schválila vládní pozici ve vztahu k tomuto krizovému mechanismu. Ta je taková, že se tento krizový mechanismus bude vztahovat pouze na členské země Eurozóny, tedy nebude se týkat zemí jako je ČR, které nejsou v v Eurozóny, že bude založen na několika prvcích. Na využití nástroje tzv. european financial facility, který bude používán právě zeměmi Eurozóny, že s vysokou pravděpodobností bude muset dojít ke změně smlouvy o EU, konkrétně článku 136 této smlouvy, že se bude jednat o tzv. zjednodušenou proceduru revize smlouvy, na kterou pamatuje článek 48 odst. 6 Lisabonské smlouvy.

Jan Osúch, tiskový mluvčí vlády ČR: Prosím, Aktuálně.cz

Aktuálně. cz: Chtěl jsem se jenom zeptat zda vláda byť neformálně mluvila i o onom dopisu tří předsedů poslaneckých klubů koaličních stran o tom, že by měla vláda urychlit reformy? Děkuji.

Petr Nečas, předseda vlády ČR: Nejednali jsme o tom ani neformálně, ale musím říci, že my jsme rádi, že tento dopis je, protože jednoznačně ukazuje odhodlání koaličních poslanců pokračovat v reformách a právě to, že byl zveřejněn v předvečer dnešního dne, tak je podle mého názoru dobrou zprávou pro koalici.

Jan Osúch, tiskový mluvčí vlády ČR: Václava Vařeková, Radiožurnál.

Radiožurnál: Já využiji toho, že je tu pan ministr Drábek. Já jsem se chtěla zeptat, jestli jste řešili na vládě ten projekt, který spadá pod váš resort, který měl za úkol lákat k nám ty kvalifikované zahraniční pracovníky? Jestli tedy skončí ke konci roku, zda jste to nějak vyřešili? Bude pokračovat, Děkuji.

Petr Nečas, předseda vlády ČR: Ano, ten bod vláda projednala s tím, že vláda se shodla na tom, že tento projekt, který už v tuto chvíli je svými nástroji překonaný, tak že ukončíme, k 31. 12., a nadále budou využívány ty standardní nástroje, dlouhodobé, a také ty nové, které naběhly, ať už se to týká modrých karet, zelných karet, prostě těch instrumentů, které jsou dnes k dispozici. Ten projekt, který běže l několik let, tak v tuto chvíli se jeví jako duplicitní a není potřeba v něm pokračovat.

Jan Osúch, tiskový mluvčí vlády ČR: Dámy a pánové, máte-li ještě nějaké otázky? Ještě jednou ČTK.

ČTK: Já bych si tedy dovolil ještě s těmi souvislostmi s těmi platy a tím, že dnes už máme středu, požádat pana premiéra o komentář k té chystané stávce a zda si myslí, že to rozhodnutí o těch tarifech by mohlo pro ty odbory něco znamenat? Děkuji.

Petr Nečas, předseda vlády ČR: Děkuji pane redaktore. Ale já jsem dnes, ne, včera na to měl speciální tiskovku a teď mne nenuťte, abych opakoval to co jsem řekl na speciální tiskové konferenci, velmi se omlouvám. V jednu hodinu po sedmnáctihodinovém nepřetržitém pracovním dni, že nebudu opakovat to, co jsem řekl ve 14:00 včerejšího dne. Za tím si stojím, co jsem řekl, takže tam není třeba změnit ani slabiku.

Jan Osúch, tiskový mluvčí vlády ČR: Dámy a pánové, děkujeme za váš čas, který jste věnovali dnešnímu briefingu. Hezkou noc.

Petr Nečas, předseda vlády ČR: Nashledanou.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Zvuková příloha

Tisková konference po jednání vlády, 8. prosince 2010

Související zprávy