Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Tiskové konference

9. 9. 2019 16:03

Tisková konference po jednání vlády, 9. září 2019

Jana Adamcová, tisková mluvčí vlády: Vítejte na tiskové konferenci po jednání vlády, s jejímiž výsledky vás seznámí pan premiér Andrej Babiš.

Andrej Babiš, předseda vlády: Dobrý den, dámy a pánové. Dnešní vláda byla relativně krátká, a to z toho důvodu, že původně jsme měli na programu na základě žádosti prezidenta NKÚ šestnáct bodů, které měly být projednány, ale pan prezident nám sdělil, že nemá čas. Protože měl kolegium. Tak kromě toho, že rozdával o víkendu České televizi různá moudra ohledně evropských auditů, tak musím zásadně odmítnout jeho komentáře, kde se vyjádřil, že vláda Andreje Babiše přestala projednávat nápravná opatření ministerstev k závěrům Nejvyššího kontrolního úřadu. To není pravda.

Jak je vidět, pan předseda umí kritizovat, ale když si má na nás udělat čas, tak si neudělá, protože měl kolegium. Určitě chápu, že kolegium je pro něj důležitější než vláda. Tak jsme kvůli němu to odložili až na 30. září.

Není pravda, že bychom to neprojednávali. My projednáváme ty závěry, a pokud je tam usnesení, kde má nějaký ministr nějaký úkol, tak v rámci plnění toho úkolu je tam poskytnuta informace v rámci bodu Informace. Takže tvrzení, že premiér zrušil ve snaze zmenšit agendu jednání vlády, je taky lež pana prezidenta, bohužel. Bylo by dobré, aby pan prezident nepouštěl tyto nesprávné informace.

Já naopak velice vítám, když se projednávají závěry NKÚ, protože tam mám možnost vidět, jak ministři reagují na ty jednotlivé závěry NKÚ a vždy v minulosti, i když jsem byl ministr financí, tak jsem se o to zajímal a také jsem to projednával. My jsme mimochodem první vláda, která si dala jako bod vlády projednat výroční zprávu NKÚ. Žádná vláda před námi to nedělala. Takže by bylo dobré, aby pan prezident předtím, než pouští tyto dezinformace do éteru, si to nastudoval, protože musíme to důrazně odmítat. Nejsem sám. Pan předseda Hamáček také velice důrazně vystoupil na vládě a tyto dezinformace odmítl.

Tím, že jsme vyřadili šestnáct bodů, tak zbytek těch bodů nebyl až tak náročný. Tento týden nás čeká ve čtvrtek summit Visegrádu. Bude tady pět premiérů V4 plus zemí západního Balkánu. My jsme dál na vládě projednávali a schválili cenu pro úspěšné investory. To je návrh nařízení vlády o ocenění udělovaném předsedou vlády. My tady dlouhodobě v éteru kritizujeme zahraniční investory, kteří tu zainvestovali a berou si velké dividendy a my samozřejmě máme mimořádný zájem na tom, aby podporovali co nejvíc naše školství, naši kulturu, sport a další neziskové aktivity.

Chceme, aby to veřejnost věděla. Takže chceme tím motivovat tyto zahraniční subjekty podnikající v České republice k tomu, aby zkrátka zintenzivnili tuto činnost a podporovali různé aktivity neziskového charakteru. Ocenění bude uděleno 14. října a Úřad vlády uspořádá pro dvacet nejlepších firem slavnostní galavečeři v Lichtenštejnském paláci.

Dále jsme probírali minule přerušený materiál Dotace pro nestátní neziskové organizace. My jsme dnes ty hlavní oblasti státní dotační politiky vůči nestátním neziskovým organizacím pro rok 2020 schválili. Vzali jsme také na vědomí informaci o dodržování termínů pro poskytování dotací ze státního rozpočtu pro nestátní neziskové organizace pro rok 2019.

Vláda každoročně stanovuje hlavní oblasti pro dotace. Účelem je vymezení státní dotační politiky vůči nestátním neziskovým organizacím a pro rok 2020 bylo stanoveno několik hlavních oblastí, jako boj s korupcí, bydlení, děti a mládež, kultura, národnostní menšiny, ochrana spotřebitele, péče o zdraví a zdravotní prevence, protidrogová politika, rizikové chování, romská menšina, rovné příležitosti žen a mužů, sociální služby, tělesná výchova a sport, vzdělávání, lidské zdroje, zahraniční aktivity a životní prostředí a udržitelný rozvoj.

Celkový objem dotací na rok 2020 činí lehce přes 8 miliard korun. Jde zhruba v porovnání s rokem 2019 o nárůst 336 milionů korun. Z těch osmi miliard jde nejvíce na sport. Sport je pro nás priorita, my jsme prosadili sportovní agenturu, já jsem se i osobně angažoval za navýšení rozpočtu pro sport. Na příští rok je to 7,25 miliardy, to znamená, že nejsou to řekněme tak typické neziskovky, jak to vnímá veřejnost. A stejně je to s kulturou. Z dalších neziskových aktivit z rozpočtu Úřadu vlády půjde 269 milionů.

Dále vláda schválila na základě návrhu ministra zemědělství Tomana finanční odškodnění pro pěstitele ovoce, které poškodily jarní mrazy v dubnu a květnu, a Ministerstvo zemědělství pro tyto účely uvolní ze svého rozpočtu celkem 50 milionů korun.

Dále jsme odsouhlasili navýšení kapitálu v Mezinárodní bance pro obnovu a rozvoj. Jsme vlastně jedna z posledních zemí, která si tuto povinnost nesplnila. Dále jsme schválili koncept vládního návrhu dohody Rady hospodářské a sociální dohody, v podstatě podpora tripartity., kde žadatelé požadovali 37,5 milionu korun a vláda jim schválila 36,8. Jedná se o pokles této částky meziročně.

Takže to jsou hlavní body dnešní vlády.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X