Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Tiskové konference

20. 2. 2017 14:26

Tisková konference po jednání vlády s Asociací krajů ČR, 20. února 2017

Bohuslav Sobotka, předseda vlády ČR: Dámy a pánové, dnes se uskutečnilo už osmé společné jednání naší vlády se zástupci Asociace krajů, respektive s vrcholnými představiteli Asociace krajů. Já myslím to, že bylo osm jednání během tří let, ukazuje, že té naší vládě záleží na tom, abychom s kraji vedli pragmatický a efektivní dialog, abychom vnímali potřeby regionů, protože nejde jenom o regiony, jde o celý rozvoj České republiky, o dobré služby, jde o spokojený život našich občanů, a myslím, že základní podmínkou je, aby kraje a vláda hledaly synergie, hledaly společný postup. To dnešní jednání se o něco protáhlo, nebylo to proto, že to bylo jednání, bylo poprvé v novém formátu. My jsme dnes poprvé přivítali nové vedení Asociace krajů, přivítali jsme nové hejtmanky a nové hejtmany na dnešním jednání vlády, ty, kteří byli zvoleni na podzim v krajských volbách. To jednání se protáhlo, protože jsme měli skutečně celou řadu témat, o kterých jsme podrobně diskutovali, to znamená, probíhal dialog mezi členy vlády na jedné straně a hejtmankami a hejtmany na straně druhé. Já bych rád zmínil aspoň některé ty hlavní okruhy, o kterých se dnes diskutovalo. Hodně věcí se točilo kolem dopravy, Ministerstva dopravy, kolem Ministerstva zdravotnictví a také kolem agendy Ministerstva pro místní rozvoj.

Pokud jde o dopravu, diskutovali jsme o situaci, která je v regionech kolem zvyšování platů řidičů veřejné linkové autobusové dopravy, debatovali jsme také o rozpočtu na opravu silnic II. a III. třídy, debatovali jsme o zajištění zimní a běžné údržby a také o evropských penězích, které by měly sloužit pro financování obnovy kolejových drážních vozidel. Pokud šlo o agendu Ministerstva zdravotnictví, mluvili jsme o tom, do jaké míry jsou zajištěny prostředky na navýšení platů v letošním roce skrze úhradovou vyhlášku, mluvili jsme o přípravě úhradové vyhlášky pro rok 2018 a také jsme diskutovali o systémovém řešení letecké záchranné služby, kde se pomalu schyluje k tomu, aby vláda projednala, jakým způsobem bychom leteckou záchranku v gesci státu měli zajišťovat po roce 2020. Pokud šlo o agendu Ministerstva pro místní rozvoj, mluvili jsme o čerpání toho klíčového operačního programu, na který mohou dosáhnout kraje, ze kterého mohou kraje získávat peníze. Jedná se o Integrovaný regionální operační program. Shodli jsme se na tom, že máme společný zájem na tom, aby se ty peníze rychle vyčerpaly, efektivně. My jsme požádali kraje, aby nás informovaly o rozpracovanosti projektů, tak abychom mohli vědět, jak na které výzvy kraje v těch příštích týdnech a měsících budou schopny reagovat. Mluvili jsme také o ukončování Regionálních operačních programů 2007–2013, takže jde o to, abychom prodiskutovali všechny koncepční otázky, které jsou s tím spojeny. Já bych podrobně se zmínil o dvou otázkách.

První věc, kterou začala dnes vláda projednávat, a to je poskytnutí prostředků na opravy silnic II. a III. třídy. Jak jistě víte, tak loni na podzim vláda uložila ministrovi dopravy, aby předložil do 15. února letošního roku vládě návrh na to, kolik poskytneme letos krajům peněz na opravy dvojek a trojek. Pan ministr dnes potvrdil, že v rámci rozpočtu fondu dopravy je možné poskytnout částku 2,5 miliardy korun, což je částka, která je nižší, než byla poskytnuta v loňském roce, kdy byla poskytnuta v minulém roce, kdy byly poskytnuty zhruba 3 miliardy korun, a ministr požádal vládu o to, aby další finanční prostředky uvolnila z vládní rozpočtové rezervy, což je poměrně výrazná žádost, protože vládní rozpočtová rezerva je asi 4 miliardy korun a ministr dopravy požádal o uvolnění asi 1,5 miliardy korun z vládní rozpočtové rezervy. Takže vláda dnes tuto diskusi přerušila, já jsem informoval paní Vildumetzovou a hejtmany a hejtmanky o tom, že vláda se k tomuto vrátí na příštím zasedání. Dnes jsme slyšeli jasný a silný názor krajů, to znamená, kraje by uvítaly, kdyby ta částka byla pokud možno co největší, a my současně musíme zvážit, kolik vláda z této vládní rozpočtové rezervy ve prospěch rekonstrukcí silnic II. a III. třídy může uvolnit. Takže dnes jsme slyšeli názor krajů a předpokládám, že vláda definitivně rozhodne na svém příštím zasedání o této záležitosti.

Druhá věc, kterou bych chtěl zmínit a o které informoval ministr zdravotnictví, připravuje se speciální program na podporu toho, abychom byli schopni udržet zdravotní sestry na klíčových pracovištích, v nemocnicích, což se dotýká i krajů. Připravuje se dotační program, který by měl umožnit dvoutisícový příplatek pro zdravotní sestry, které slouží v nemocnicích, ve speciálních směnách, a tady jsme se shodli na tom, že tedy bude umožněno financování v průběhu letošního roku nejenom pro státní nemocnice, ale samozřejmě také pro zdravotnická zařízení, pro nemocnice, které zřizují kraje. Mluvili jsme také o některých dalších tématech, o financování regionálního školství, o sociálních službách, dohodli jsme se s Asociací krajů, že se ještě v letošním roce sejdeme. Já se domnívám, že to jednání by bylo vhodné zorganizovat v návaznosti na přípravu státního rozpočtu na rok 2018, protože v souvislosti s rozpočtem nás bude čekat celá řada rozhodnutí, které mohou samozřejmě také ovlivnit výdaje na úrovni krajů, a bylo by dobré, aby předtím, než vláda definitivně rozpočet schválí, abychom se znovu sešli se zástupci Asociace krajů a o důležitých tématech spolu mluvili. Tolik z mé strany vše a já chci poděkovat paní předsedkyni Asociace krajů za dnešní konstruktivní jednání, které jsme měli.

Martin Ayrer, tiskový mluvčí vlády ČR: Děkuji panu premiérovi, poprosím paní předsedkyni Vildumetzovou.

Jana Vildumetzová, předsedkyně Asociace krajů ČR: Tak vážené dámy, vážení pánové, já také děkuji za to, že v tak krátkém čase pan premiér nám dal termín na společné jednání Asociace krajů, aby měl možnost on i celá vláda seznámit se s těmi staronovými a novými hejtmany. Těch staronových je pět a těch nových je osm a ještě k tomu primátorka hlavního města Prahy. My dnes považujeme to jednání z jedné strany za zdvořilostní, protože jsme se představili celé vládě, informovali jsme ji o tom, který hejtman jakou komisi vede, protože každý hejtman je předsedou komise, komise pro školství, zdravotnictví, regionální rozvoj, aby jednotliví ministři přenesli na své náměstky tyto informace, aby se zúčastňovali jednotlivých jednání komisí, protože ty jsou poradním orgánem rady Asociace krajů. A v čele rady Asociace krajů stojí všichni hejtmani, kteří tam mají právo hlasovací. Zároveň pan premiér tady sdělil všechny ty témata, které jsme dnes probrali. Tím nejdůležitějším pro nás bylo nařízení vlády o navýšení mezd řidičů, které je účinné od 1. ledna tohoto roku, které nám v uvozovkách trošičku tíží to naše vládnutí v těch krajských samosprávách, a to především proto, že my nemáme uzavřené smlouvy s jednotlivými řidiči, na které se toto nařízení vlády vztahuje, ale máme uzavřené smlouvy s jednotlivými dopravci, s kterými všichni hejtmani jednotlivě jednají a hledají řešení, jak uzavřít jednotlivé dodatky ke smlouvám, aby postupovali v souladu se zákonem o veřejných zakázkách. Z druhé strany požadujeme, a dnes to zaznělo, finanční prostředky, protože vláda na nás přenesla toto nařízení vlády, nebo v uvozovkách na řidiče, a když na nás něco přenese, tak by to na nás měla přenést i s těmi finančními prostředky. A my bychom byli také velmi rádi, pokud by vláda zajistila i kontrolu nad těmi finančními prostředky, které dáme dopravcům. Musím konstatovat, že původně ten odhad byl 1,2 miliardy. Když teď všichni hejtmané chtěli předložit jasné podklady, kolik finančních prostředků dopravci předali řidičům, tak ta částka je 800 milionů korun, a my bychom byli rádi,  kdyby například Ministerstvo práce a sociálních věcí prostřednictvím inspektorátu práce zkontrolovalo, aby ty finanční prostředky, které my dáme dopravcům, aby skončily u řidičů, protože toto nařízení vlády se schvalovalo především proto, protože my máme nedostatek řidičů, potřebujeme mít kvalitní řidiče v našich regionech, a my bychom byli rádi, aby ty finanční prostředky dostali právě řidiči. K tomu bylo to nařízení vlády schváleno.

Zároveň jsme otevřeli otázku programu Státního fondu dopravní infrastruktury ohledně opravy silnic II. a III. tříd, kde tedy musím říct, že jsme čekali, že dnes odejdeme a dozvíme se, že vláda schválila čtyři miliardy korun na tyto opravy. Bohužel se tak nestalo, takže my z dnešní vlády odcházíme, že nemáme finanční prostředky ani na navýšení mezd řidičů, ani na opravy silnic druhých, třetích tříd. Vždycky, když se mě někdo ptal, jestli my to zafinancujeme v našich krajích, tak je nutné si uvědomit, že kraje zodpovídají zajištění dopravní obslužnosti ve svých krajích, a já nepředpokládám, že nějaký hejtman nebude chtít mít zajištěnou dopravní obslužnost ve svém kraji. Ale je jasné, že pokud ty finanční prostředky vezmeme z nějaké kapitoly našeho rozpočtu, tak je jasné, že je vezmeme z té kapitoly, kterou nemusíme realizovat, což jsou právě ty investiční akce, jako jsou opravy silnic II. a III. tříd. Proto je jasné, že my budeme požadovat, že musíme dostat buď finanční prostředky na navýšení mezd řidičů, anebo pokud, a jsme nakloněni tomu, že pokud bychom dostali ty finanční prostředky navýšené, a jsem ráda, že pan ministr financí přišel s tím návrhem, že z rozpočtové rezervy by uvolnil 1,5 miliardy, a my bychom na opravy silnic II. a III. tříd dostali čtyři miliardy. Všichni víme, jaká byla zima. Těch požadavků je mnoho. A já tady teď za všechny hejtmany a hejtmanky mohu garantovat, že kraje jsou připravené všechny tyto finanční prostředky z programu Státního fondu dopravní infrastruktury vyčerpat tak, jak tomu bylo v roce 2015 i v roce 2016.

 Myslím si, že toto byly ty hlavní témata. Dalším hlavním tématem, které nás velmi zajímalo, je nařízení vlády o navýšení platů zdravotníků, které je účinné od 1. ledna letošního roku, které se vztahovalo ale na příspěvkové organizace a ne nemocnice, které zřizuje kraj v právní formě akciové společnosti. Ještě za starého vedení Asociace krajů mezi panem předsedou Haškem a panem ministrem Němečkem došlo k uzavření memoranda, kde pan Němeček přislíbil podpisem tohoto memoranda, že finanční prostředky na navýšení mezd, protože my platíme mzdy našim zdravotníkům v našich krajských nemocnicích, dostaneme prostřednictvím úhradové vyhlášky. Ale v současné době ta zpětná vazba od našich managementů nemocnic je taková, že ty finanční prostředky nemají garantované zatím v úhradové vyhlášce a v krajských nemocnicích dochází k těm navýšením mezd až od března a nelíbí se to zdravotním sestrám, lékařům a zdravotnímu personálu. Jinak ta situace ohledně zdravotnictví a nedostatku zdravotních sester, lékařů a zdravotního personálu je ve všech krajích velmi špatná, a proto velmi vítám, že tedy se připravuje nařízení vlády 564, které by mělo být účinné od 1. července letošního roku, které by mělo přinést navýšení zdravotním sestrám, které pracují na lůžkovém oddělení, o dva tisíce korun. Opět se nevztahuje na krajské nemocnice, takže dnes nám potvrdil ministr financí, že vypíše prostřednictvím Ministerstva zdravotnictví, a má na to již vyčleněné finanční prostředky, dotační titul v částce 400 milionů korun, kde budou moci všechny kraje žádat, to znamená regionální nemocnice, a tudíž sestry v našich nemocnicích, které si to zaslouží, i zdravotní, které tedy pracují na lůžkové části ve směnném provozu, tak dostanou měsíčně navýšeno o dva tisíce korun. Takže to je pro nás, pane premiére, jistě pozitivní zpráva. A pokud bych ještě rozebrala ty další témata, jako je například problematika čerpání evropských peněz, tak tam velmi pozitivně vnímám, že paní ministryně pro místní rozvoj se rozhodla ohledně Integrovaného regionálního operačního programu na modernizaci silnic II. a III. tříd otevřít další výzvu, protože paní ministryně kárala všechny kraje, že nečerpají z tohoto regionálního operačního programu. My jsme předložili paní ministryni projekty, které jsme realizovali, které ještě podáme do konce března. Problém je ten, že tato výzva je otevřená pouze s realizací do konce roku 2018 a to jsou ty velké stavby, na které musíte mít výkupy pozemků, stavební povolení, obchvaty, s tím samozřejmě daleko větší, je to delší proces, než právě u těch oprav dvojek, trojek pod Státním fondem dopravní infrastruktury. Takže my jsme paní ministryni přislíbili, že do konce března předložíme projekty ještě v částce celkové alokace 7 miliard korun, a paní ministryně otevřela další výzvu, která bude otevřená za čtrnáct dní, bude to opět na modernizaci silnic II. a III. tříd napojených na silnice I. tříd a dálnic, bude tam alokace 10,4 miliard a bude otevřená tato výzva do 30. 6. roku 2023, takže za to paní ministryni děkujeme a myslím si, že toto rozhodnutí krajům pomůže. My z druhé strany slíbíme paní ministryni, že řádně budeme podávat projekty do této výzvy. 

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X