Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Tiskové konference

4. 1. 2018 12:53

Tisková konference po jednání vlády s Asociací krajů ČR, 4. ledna 2018

Barbora Peterová, tisková mluvčí Úřadu vlády ČR: Dobré odpoledne, dámy a pánové, vítejte na tiskové konferenci po jednání vlády České republiky s Asociací krajů České republiky. Vítám předsedu vlády pana Andreje Babiše a také předsedkyni rady Asociace krajů České republiky paní Janu Vildumetzovou. Prosím pana premiéra o pár slov.

Andrej Babiš, předseda vlády ČR: Dobrý den, dámy a pánové, my jsme se setkali, celá vláda s hejtmany. V minulosti byl zvyk se setkávat dvakrát ročně. Teď to vypadá, že se budeme setkávat minimálně dvakrát kvartálně. Také jsme se domluvili na systému spolupráce a komunikace. Navrhl jsem, že naše vláda postupně navštíví všechny kraje a na místě chce řešit problémy za účasti možná i veřejnosti a starostů, primátorů.

Samozřejmě struktura našeho státu, samospráva – -stát –- ministerstvo, je složitá, takže jsme probírali klasická témata. Kraje by chtěly podstatně víc peněz na opravu silnic druhých a třetích tříd. To se poprvé stalo za minulé vlády díky ministrovi Ťokovi, který ušetřil peníze, a kraje dostaly 10,5 miliardy. To nebylo zvykem v minulosti.

Samozřejmě byla tam kritika ohledně nařízení vlády ohledně mezd řidičů soukromých přepravců. My jsme tehdy za hnutí ANO hlasovali proti, protože to bylo jasně jenom politická záležitost před krajskými volbami. Já považuji za nesmyslné, aby vláda určovala mzdy řidičů soukromých přepravců, kteří mají smlouvy s krajem.

Debata byla samozřejmě o financování regionálního školství. My jsme souhlasili, aby hejtmani byli připomínkovým místem. S tím problém nemáme. Bavili jsme se celkově o mzdové politice hlavně v rámci resortu školství.

Těch témat je strašně moc. Paní hejtmanka nám poslala 91 bodů. To jsme nebyli schopni absolvovat. Ale byla nastavená pravidla komunikace. Jednotliví ministři se setkají podle kompetencí jednotlivých hejtmanů a my bychom měli jezdit do krajů řešit problémy na místě. Domluvili jsme se, že do měsíce proběhnou tyto schůzky mezi jednotlivými členy vlády a hejtmany. My se následně setkáme a budeme pokračovat, určíme další termín setkání, které předpokládám, může být někdy v březnu.

Děkuji.

Jana Vildumetzová, předsedkyně Asociace krajů: Děkuji za slovo. Vážené dámy a pánové, já bych v úvodu chtěla poděkovat panu premiérovi za daný termín 4. ledna, že jsme měli možnost se od jmenování vlády v tak krátkém čase sejít s vedením Asociace krajů. Dnes jsme hovořili, tak jak tady bylo řečeno od pana premiéra, o mnoha problémech.

Jsem velmi ráda, že jsme si dneska řekli jasné nastavení komunikace a spolupráce. V minulosti pokud jsme přišli na vládu, tak jsme tam diskutovali problémy, věděli jsme o nich, ale nikdy jsme nedosáhli konkrétních výsledků. Proto jsme dnes přišli s návrhem, protože každou oblast, každou komisi v Asociaci krajů vede jeden hejtman.

Jako příklad uvedu oblast zdravotnictví. Tuto komisi vede Jiří Čunek, hejtman Zlínského kraje. Pro něj bude hlavním partnerem ministr zdravotnictví, s kterým bude řešit konkrétní problémy krajů. A takto to bude u všech hejtmanů a poté my s panem premiérem budeme nějakým způsobem kontrolovat a koordinovat, jestli se všechny požadavky naplňují, jestli se řeší. Popřípadě si budeme předávat příslušné informace.

Jsem také ráda, že asi poprvé v historii přijede celá vláda do všech krajů, kde se budou řešit konkrétní problémy jednotlivých krajů. Je jasné, že každý kraj má své specifické problémy.

Také děkuji za to, že jsme dnes, a usilovali jsme o to i v minulosti, ale nepodařilo se to, aby byla Asociace krajů schváleným připomínkovým místem, jako je Svaz měst a obcí. Kraje jsou jednotlivé kraje připomínkovým místem, ale pokud na vládu přijde právní předpis, tak se stává, že je tam zásadní připomínka třeba pouze dvou krajů a není na to vůbec brán zřetel. Pokud budeme schváleným připomínkovým místem a taková zásadní připomínka přijde Asociaci krajů, znamená to, že za touto zásadní připomínkou stojí všech 14 krajů. A vláda by měla takovouto zásadní připomínku vzít na zřetel a vážně se jí zabývat.

Hovořili jsme o programovém prohlášení, pan premiér nám představil hlavní priority, s kterými souhlasíme, ale byli bychom rádi, kdyby právě do programového prohlášení se promítlo, že kraje v horizontu dalších let budou mít garantované finanční prostředky na opravy silnic druhých a třetích tříd. Tady opravdu minulá vláda, bylo to poprvé v historii, kdy kraje dostaly finanční prostředky skoro v objemu 11 miliard. My opravdu potřebujeme vědět, jestli obdržíme finanční prostředky, v jakém objemu, protože musíme být připraveni na opravy silnic. Musíme mít připravené veškeré projekty, povolení a další potřebné věci.

Otevřeli jsme tady dneska i otázku posílení role krajů. O tom se jistě bude ještě hovořit, a to že dnes máme krajské dotační programy a jednotlivé resorty mají své národní programy vůči městům a obcím, myslíme si, že tyto dotační programy by neměly být na jednotlivých resortech, ale měly by být na jednotlivých krajích. Kraje jsou tvořeny městy a obcemi. My se pravidelně scházíme se starosty, řešíme jejich problémy a nejlépe známe, co starosty trápí. A vždycky ta věta, že pokud budou spokojeni starostové, budou spokojeni občané. A proto si myslíme, že například dotační program na opravu místních komunikací by měl být ne na Ministerstvu pro místní rozvoj. Tento dotační program by měl být na jednotlivých krajích. My hejtmani jsme připraveni se dohodnout, podle jakých kritérií by došlo k rozdělení finančních prostředků. Máme při této myšlence i podporu Svazu měst a obcí, Sdružení místních samospráv, Spolku pro obnovu venkova. Zároveň jsme připraveni tam dát i finanční prostředky z našich rozpočtů, protože tak, jak nás trápí opravy silnic druhých a třetích tříd, tak stejně tak trápí města a obce opravy místních komunikací.

Úplně v závěru musím konstatovat, že to jednání bylo velmi věcné, velmi konstruktivní. Chtěla bych opravdu panu premiérovi poděkovat za uskutečnění toho jednání i za to, že, a těšíme se na to, přijede celá vláda do krajů. A především se těšíme, že se nám opravdu společnými silami podaří vyřešit a že budeme mít konkrétní výsledky, protože opravdu my si neradi o věcech povídáme a byli bychom rádi, abychom ty konkrétní výsledky měli společně. Děkuji vám za pozornost.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X