Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Tiskové konference

12. 12. 2006 14:42

Tisková konference po jednání vlády v úterý 12. 12. 2006

Martin Schmarcz, ředitel tiskového odboru: Dámy a pánové, vítám vás na tiskové konferenci po jednání vlády. Za prvé chci omluvit, že se čas tiskové konference protáhl, protože těch bodů bylo před Vánocemi hodně. Za druhé chci omluvit menší účast zástupců vlády, která je způsobena tím, že okamžitě, v podstatě po skončení jednání vlády, navazuje Poslanecká sněmovna. Jistě všichni víte, že se projednává rozpočet, a že členové vlády tam musí být. Jistě tam je upřena i pozornost vašich redakcí, tzn. chtěl bych vás poprosit, pokud nebude možné uspokojit veškeré vaše otázky nyní zde přítomným zástupcem vlády ministrem vnitra a informatiky Ivanem Langerem, můžete se ještě zeptat ministrů, kteří budou zajisté přítomni ve Sněmovně. A nyní dávám úvodní slovo panu ministru vnitra a informatiky Ivanu Langerovi.

Ivan Langer, ministr vnitra a informatiky: Mé úvodní slovo bude velmi krátké. Na co se chcete zeptat?

Martin Schmarcz, ředitel tiskového odboru: Prosím, vaše dotazy.

Martina Kaiserová, televize Nova: Dobrý den. Já bych se chtěla zeptat, jak vláda posoudila senátní návrh o Velkém pátku?

Ivan Langer, ministr vnitra a informatiky: Velmi zodpovědně a pokud se nepletu, nevyjádřila k němu žádné stanovisko souhlasné či nesouhlasné. Jen výrazným způsobem, a to velmi důrazně, doporučuje vypracování analýzy ekonomických dopadů zavedení takového nového státního svátku, zejména na zaměstnavatele, a tím i na státní rozpočet. Návrh bude tedy projednáván ve Sněmovně. Předpokládám, že k němu bude vedena velmi bouřlivá debata. Převážná část členů vlády se vyjadřovala v tom smyslu, že pokud zavádíme nový státní svátek, měli bychom někde ubrat, protože je potřeba pracovat.

Martin Schmarcz, ředitel tiskového odboru: Dámy a pánové, další dotazy. ČTK.

Redaktor Kňourek, ČTK: Chtěl bych se zeptat, zda-li vláda definovala pojem sociální bydlení. Zda-li rozhodla o tom, do kolika metrů plochy to bude.

Ivan Langer, ministr vnitra a informatiky: Můj pohyb hlavou je jasnou odpovědí, že nikoli. Tento materiál dnes na vládě nebyl projednáván.

Martin Schmarcz, ředitel tiskového odboru: Prosím, další dotaz.

Jan Šindelář, ČTK: Dobrý den, já bych se chtěl zeptat k bodu 3, zda vláda schválila návrh zákona o investičních pobídkách. A potom k bodu 22, zda schválila Národní program podpory malého a středního podnikání na rok 2007.

Ivan Langer, ministr vnitra a informatiky: Odpověď zní ano, ano.

Martin Schmarcz, ředitel tiskového odboru: Na podrobnosti se můžete ptát příslušných ministrů.

Ivan Langer, ministr vnitra a informatiky: Přesně, já bych doporučil potom ty konkrétní věci, které byly avizovány, že jsou předmětem vašeho zájmu, kdybyste je mohli řešit přímo s příslušnými ministry, protože vzhledem k tomu, že začíná jednání Poslanecké sněmovny, tak se plynule přesouvají do Poslanecké sněmovny.

Martin Schmarcz, ředitel tiskového odboru: Prosím.

Pavel Otto, Radiožurnál: Pane ministře, já jsem vás chtěl poprosit o komentář k té noční události, ta střelba v Praze. Děkuji.

Ivan Langer, ministr vnitra a informatiky: Přiznám se, že od rána se účastním jednání vlády, takže nemám žádné detailní informace, vyjma jedné jediné, a to, že ona dotyčná postřelená osoba se měla vyjadřovat v tom smyslu, že je poradcem ministra vnitra, což, aniž bych prozrazoval identitu té osoby, protože ji znám, ale nechci ji sdělovat, to je povinností policie, mohu jednoznačně prohlásit, že v žádném případě mým poradcem nebyla a nikdy se mnou nespolupracovala.

Pavel Otto, Radiožurnál: Jestli ještě mohu na doplnění. Jsou takovéto incidenty běžné? Budete kvůli tomu přijímat nějaká zvláštní opatření? Děkuji.

Ivan Langer, ministr vnitra a informatiky: Je to nepochybně v okamžiku, kdy je použito v centru města střelné zbraně, a to takovýmto způsobem, je to závažná věc, která nemůže nechat nikoho lhostejným. Nicméně, musíme se smířit s tím, že takovéto případy se stávají. Já budu určitě chtít, vzhledem k míře závažnosti toho případu, znát stanovisko policejního prezidenta, zda se jedná skutečně o výjimečnou událost, nebo zda to pozadí této kauzy je závažnější, než se v tuto chvíli jeví, a proto by měla být přijata příslušná opatření. Je to velmi čerstvé, omlouvám se, v tuto chvíli nemám víc informací, než jsou ty, které jsem vám poskytl.

Martin Schmarcz, ředitel tiskového odboru: Prosím, další dotaz. Není-li tomu tak, tak končím tiskovou konferenci a hezký zbytek dne.

Ivan Langer, ministr vnitra a informatiky: Hezký den.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X