Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Tiskové konference

11. 11. 2021 8:52

Tisková konference po mimořádném jednání vlády, 11. listopadu 2021

Andrej Babiš, předseda vlády: Dobrý den, dámy a pánové, včera skončila ustavující schůze nově zvolené Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky. Byla ukončena 10. listopadu 2021 ve 22 hodin 35 minut. Já jsem veřejně slíbil, že uděláme polistopadový rekord v rychlosti podání demise To se stalo. Vláda rozhodla svým usnesením, že podává demisi podle ustanovení článku 73 odstavec 2 ústavního zákona číslo 1/1993 sbírky, Ústava České republiky, ve znění pozdějších předpisů.

Zároveň jsem poslal panu prezidentovi dopis, kde ho informuji, že jsme se rozhodili podat demisi, a ten dopis převzala kancelář prezidenta republiky v 8.30. Takže to je ta základní informace. Teď samozřejmě očekávám, že nás pan prezident pověří, abychom fungovali v demisi.

Já bych chtěl jenom říct, že i když samozřejmě ve volbách hnutí ANO získalo nejvíc mandátů, dokonce víc než koalice SPOLU, ale samozřejmě my akceptujeme, že vyhrála pětikoalice, která má 108 poslanců. Já samozřejmě jsem vnímal a pan prezident si to ještě při posledním telefonátů ověřoval, jestli chci být pověřen a jestli nechci zkusit sestavit vládu.

Já jsem to odmítl, protože je jasné, že je tady tento pětiblok, který společně hlasuje. Včera jsme to viděli, takže to akceptuji. Takže všechny ty předpoklady různých komentátorů, jak za každou cenu se budeme bránit, abychom zůstali ve vládě, se nenaplnily, ani se naplnit nemohly, protože já ctím samozřejmě naši demokracii a naši Ústavu.

Zároveň chci zopakovat to, aby skutečně nikdo neříkal, že naše vláda na to kašle. Nekašle. My jsme zodpovědní a dnes od 7 ráno probíhala velice aktivně Rada pro zdravotní rizika, kde skutečně musíme udělat další opatření. Bylo to velice intenzivní a ta opatření budou významná z hlediska toho, aby lidé skutečně se očkovali, protože nic jiného na boj proti covidu neexistuje, jenom očkování.

Zítra v osm ráno znovu zasedne vláda a hlavním bodem bude opatření covid-19, protože situace není dobrá a my zkrátka musíme k tomu přikročit. V rámci Rady pro zdravotní rizika je samozřejmě profesor Chlíbek, který má být nebo je nominován jako šéf té nové skupiny profesora Válka a samozřejmě tam je i zástupce MeSES. Takže my jsme dnes o tom intenzivně diskutovali, a nechci mluvit o tom, co se připravuje nebo nepřipravuje. Musí to rozhodnout zítra vláda a já jsem na tu vládu pozval celý ICRT tým a samozřejmě i zástupce ministerstva školství, abychom ty problémy dořešili.

Takže já jenom chci říct, že uvidíme, jak rychle pan prezident jmenuje pana předsedu ODS Fialu premiérem, jak rychle předloží novou vládu, a samozřejmě hnutí ANO odchází do opozice. Jak jsem se díval historicky, tak je to celkem zajímavá situace, že v minulosti žádný ani z premiérů ani předsedů stran vlastně nepokračoval v té funkci jako předseda té strany. Taková zajímavá situace, že my jsme tady vlastně první, kteří sice na počet mandátů mají nejvíc, ale ty volby jsme prohráli, ale odcházíme do opozice a budeme aktivní opozice.

Ale chci jenom ubezpečit všechny, že budeme pracovat až do posledního momentu, abychom skutečně nic nezanedbali. Nám na tom záleží. Hlavně co se týče situace v covidu. A já jsem taky poprosil pana ministra Vojtěcha, aby dostal nějaké posvěcení od nastupujícího ministra, od jeho skupiny, k těm opatřením, která bychom měli schválit zítra, která můžou být celkem zásadní.

Takže budeme pracovat až do posledního momentu. Jsme zodpovědní. Uvědomujeme si vážnost situace covid-19. Samozřejmě budeme řešit další věci. Takže fungujeme normálně, jako kdybychom tady měli být další čtyři roky. Takže znovu opakuji, tak to je a můžou se na to všichni spolehnout, protože zkrátka v reálu je to přece vidět, že pracujeme, pokračujeme a chceme předat nové vládě naše pozice a jim taky doporučit, co by bylo potřeba řešit, a máme zájem, aby České republice se dařilo. A určitě nějaké ty hlasy, že chceme něco zanedbat, protože bychom měli mít zájem, aby se nedařilo, nejsou pravda. Takže tohle znovu opakuji a doufejme, že to slyší co největší počet našich občanů. Děkuji.

Jana Adamcová, tisková mluvčí vlády: Děkuji. Dotazy, prosím, Česká televize.

Petr Vašek, Česká televize: Dobrý den, já bych měl tři dotazy, pane premiére. Ten první: Vy jste říkal, že budete vládnout dál, i dál naplno v demisi, dokud tedy vás nevymění nová vláda. Nicméně to se týká pouze covidu, nebo i ty ostatní věci přece jenom utlumíte, protože opozice vás vyzývá k tomu, že byste měli hlavně kromě těch nezbytných věcí, vytýkám před závorku, pouze topit a svítit. Druhá otázka, kdybyste mohl trošku zhodnotit svou druhou vládu. Dnes podáváte demisi, během dvou, tří týdnů skončíte, tak kdybyste to mohl v pár větách to své působení zhodnotit. A třetí otázka: Přece jenom, vy jste tady velmi silně naznačil, že zítra chystáte v rámci covidu poměrně zásadní opatření. Tak přece jenom, kdybyste mohl trošku naznačit, přiblížit. Máme dalších 13,5 tisíce nakažených, stabilně teď je to nad deset tisíc. Tak přece jen, kdybyste mohl říci, na co se mají lidé připravit? Děkuji.

Andrej Babiš, předseda vlády: Pane redaktore, nemohl. Vždyť mě znáte. Jakoby… Já to přece nebudu říkat před tím, než rozhodne vláda, a já nevím, jak rozhodne vláda. My stále opakujeme, že lidi se mají očkovat. Ano. Ta kampaň teď, která probíhá, někteří nás kritizují. Mně je to strašně líto. A ty záběry jsou hrozné, otřesné. Ale my jsme se snažili a stále se snažíme lidi přesvědčovat, že jedině to očkování je jediná možnost, jak bojovat proti covidu.

Sedmnáctého listopadu se zase chystá nějaká demonstrace. Lidi demonstrují před domem paní Svrčinové. Samozřejmě pro ty zaměstnance je to velice nepříjemná situace a děláme maximum pro to, abychom zkrátka pokračovali. A já se divím té vaší otázce, že jestli ostatní zanedbáváme. Nic nezanedbáváme, normálně pracujeme. Znovu opakuji, budeme pracovat tak, jako kdybychom tady měli být ještě čtyři roky. Já jsem vždycky pracoval pro stát úplně se stejným nasazením jako pro svoji bývalou firmu. Takže ta otázka, vám na ni odpovídám, že budeme pracovat. Pokud bychom měli jenom topit a svítit, tak to je nesmysl a to by nám příští koalice vyčítala.

Já doufám, že pan předseda Fiala bude mít stejnou motivaci, jakou jsem měl já. Já jsem byl jmenován 6. prosince 2017 a přesvědčil jsem pana prezidenta Zemana, aby jmenoval vládu 13. prosince 2017. To znamená, trvalo to jenom týden, abych 14. prosince 2017 spěchal na Evropskou radu.

To je to nejdůležitější místo pro prosazování zájmů České republiky v Evropské unii a velice důležité místo, které rozhoduje jednomyslně. Tam jsme svrchovaný stát, máme tam slovo. Prosadili jsme tam x věcí. Zastavili jsme ilegální migraci, ty kvóty, velké téma teď. Všichni nám říkali, že migrace není téma, tak jsme viděli ty strašné záběry na hranici s Polskem, co Lukašenkův režim dělá, co je samozřejmě nepřijatelné. Takže i to se změnilo. Prosadili jsme tam tu taxonomii. Jádro, plyn jako přechodný zdroj, nízkoemisní, takže to je to.

Takže já předpokládám, že pan příští premiér bude taky spěchat na tu Radu, protože je to extrémně důležitá Rada. A doufám, že teda bude pokračovat v té linii, že konečně a znovu bude přesvědčovat Komisi a kolegy, že emisní povolenky, pokud jsou pod spekulacemi různých finančních investorů, je špatně a že to má negativní dopad na ceny energie. Takže já doufám, že to proběhne a že na té příští Radě už bude nový premiér pan profesor Fiala. Má to svoji logiku a ta Rada je extrémně důležitá.

Takže my budeme pracovat dál. Připravujeme předsednictví, určitě intenzivně. Pokračujeme v dalších věcech. Takže já bych teď nechtěl hodnotit působení naší vlády. Ta vláda má konkrétní výsledky a myslím si, že máme co prezentovat.

Samozřejmě, ta vláda má nějakou historii. Ta koaliční vláda vznikla až v červnu 2018 a v únoru 2020 přišel covid. Takže vláda musela zvládat covid, který stále ještě tady máme, a další věci. Afghánistán, Vrbětice, tornádo, přívalové deště… Plno dalších věcí, které jsme museli řešit jako krizové řešení a já to nechci nějak hodnotit.

Já myslím, že naše výsledky jsou jasné. Zásadně odmítám nějaké teze, že bychom tady zanechali, že naše země je v nějakém rozvratu. Vůbec není, v žádném rozvratu není, máme stále šesté nejlepší finance v Evropské unii. Není pravda, že bychom byli předluženi. Naše dluhy jsou o 100 procent, vyjádření v procentech, nižší než Německa a Rakouska. Naše výsledky, poměr HDP na obyvatele, přeskočili jsme Španělsko a Itálii. A za to období, co já jsem byl ve vládě, jsme snížili daně o 507 miliard. A zadlužení České republiky bylo koncem roku 2019 jenom 29 procent. A zadlužení České republiky koncem tohoto roku bude stále nižší, než když jsem nastupoval jako ministr financí v roce 2014, kdy nám to přenechala koalice SPOLU. Takže to jsou ta fakta. Máme skvělé ratingy, to je ta pravda. Úspory obyvatelstva se zvýšily o 480 miliard.

Takže říkat, že naše země nebo ekonomika je rozvrácená, je nesmysl. Já jsem vystoupil na sněmu Svazu průmyslu. Tam jsem jasně definoval věci, které jsou důležité. My, pokud bychom byli zůstali ve vládě, tak bychom určitě chtěli hlavně rezort Ministerstva práce a sociálních věcí, který je potřeba dát do pořádku. Máme tady plno věcí, které nejsou logické. Nezaměstnaní, kteří jsou na dávkách, na druhé straně firmám chybí lidi.

Takže těch věcí, které my jsme udělali, je strašně moc. Národní investiční plán, projekt Česká republika – země pro budoucnost, věda a výzkum. Ale to bych tady mluvil strašně dlouho, takže nechci to teď tady přednášet. Byli jsme menšinová vláda, museli jsme vždycky hledat nějakou podporu. Nová koalice nás nechala v rukou KSČM, nechtěli s námi jít do vlády tehdy. Takže, já myslím, že, aspoň z mého pohledu, jsme dělali maximum, i v rámci covidu, abychom ochránili lidi, a uvidíme, jestli ta nová vláda to zvládne lépe. Takže nějaké hodnocení určitě nechci.

My jako hnutí ANO budeme hlavní opoziční síla. Budeme strukturovaní, budeme organizovaní, pro nás je to samozřejmě nová pozice, ale za mě určitě budeme konstruktivní opozice. Nebudeme za každou cenu říkat, že co předkládá nová vláda, je špatně. Pokud se nám bude zdát, že je to dobře, já problém nemám říct, že se mi to líbí, určitě ne.

Pro nás je to nová role, nikdy jsme to nezažili, no a uvidíme, jak se nám bude v této roli dařit. Pokud jsem na něco zapomněl, tak mi to připomeňte.

Jana Adamcová, tisková mluvčí vlády: Ještě Česká televize.

Izabela Niepřejová, Česká televize: Já se vás ještě doptám, pane premiére, víte, kdy pan prezident přijme vaši demisi a případně vás pověří fungováním právě dočasně, než bude vytvořen nový kabinet? A ještě jedna věc mě zajímá, jestli jste dnes na jednání vlády hodnotili se sociální demokracií vaši vládní spolupráci za celé uplynulé období? Já bych se zeptala někoho ze sociální demokracie, ale bohužel tu nikdo není. Děkuju.

Andrej Babiš, předseda vlády: Ne, ne, to jsme nehodnotili. Já předpokládám, že si to necháme na tu úplně poslední vládu. Když už budeme vědět, že je to poslední vláda, tak určitě si k tomu něco řekneme. My jsme tu demisi doručili do Kanceláře prezidenta republiky v 8.30 dnes, takže teď musí kancelář říct, jak pan prezident se k tomu postaví. Já jsem dostal informaci, že bych ho mohl navštívit příští týden, že tedy bude přeložen na normální pokoj. Tak uvidíme, jestli do té doby se pan prezident vyjádří, nebo mi to řekne, až když ho uvidím. Takže já tu informaci nemám.

A ohledně ČSSD, tak pana Hamáčka jsem už dávno neviděl, ale určitě to někdy probereme.

Jana Adamcová, tisková mluvčí vlády: Jsou ještě dotazy? Pokud ne, děkujeme, hezký den.

Andrej Babiš, předseda vlády: Hezký den, na shledanou.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Zvuková příloha

Tisková konference po mimořádném jednání vlády, 11. listopadu 2021

Související zprávy