Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Tiskové konference

14. 2. 2021 18:41

Tisková konference po mimořádném jednání vlády, 14. února 2021

Jana Adamcová, tisková mluvčí vlády: Dobrý den, vítejte na tiskové konferenci po mimořádném jednání vlády. Nejprve pan premiér Andrej Babiš.

Andrej Babiš, předseda vlády: Dobrý den, dámy a pánové. Já mám pro naše občany dobrou zprávu, a to, že vláda na základě jednání s hejtmany vyhlásila od pondělí stav nouze na základě jiné skutkové podstaty než ten stav, který platí do dnešního dne nebo do půlnoci. Já jsem velice rád, že zvítězil zdravý rozum nad politikařením, které jsme zažili ve Sněmovně. Takže děkuji všem hejtmanům, kteří pochopili, že je velice důležité, abychom spolupracovali a abychom udělali maximum, abychom ochránili životy našich občanů.

Ta situace není dobrá. V Česku se rozšiřuje vysoce nakažlivá britská mutace covidu a v Rakousku už vidíme, že i jihoafrická. Dokonce v Portugalsku je brazilská. To je ještě agresivnější kmen viru.

Ukončení nouzového stavu by znamenalo de facto rozvolnit, a to si skutečně nemůžeme dovolit. A mě mrzí, že se nám to nepovedlo ve Sněmovně, ale nicméně my, a já už jsem poslal pozvánku předsedům opozičních stran, abychom se setkali hned v úterý a pokračovali v těch jednáních, které jsme nemohli bohužel úspěšně dokončit. Nicméně s hejtmany se nám to povedlo, já jim za to moc děkuju. Jsem rád. My samozřejmě s hejtmany diskutujeme každé úterý ohledně očkování a teď jsme se domluvili, že budeme diskutovat i o vývoji epidemické situace.

My jsme obdrželi od hejtmanů usnesení Rady Asociace krajů ČR, kde je asi osm bodů, které jsme diskutovali a které samozřejmě chceme řešit. Takže předpokládám, že to jednání s opozicí ve Sněmovně bude i za účasti předsedy Asociace krajů pana Martina Kuby a v podstatě, že budeme pokračovat v tom dialogu, protože si myslím, že je to velice důležité. A doufejme, že Sněmovna k tomu nebude přistupovat v kontextu blížících se sněmovních voleb, ale že skutečně na to zapomeneme a budeme společně řešit ty problémy, abychom vyřešili situaci, která v naší zemi je a která není dobrá.

My budeme samozřejmě pokračovat v tom, abychom očkovali a abychom získali maximální množství vakcíny. To děláme každý týden a snažíme se to očkování připravit na kapacitu, která by měla být až 100 000 očkovaných denně v celé zemi, a když to nastane, když ty dodávky v druhém kvartále přijdou. Takže za mě jsem velice rád, že jsme nakonec dospěli k té dohodě a znovu hejtmanům moc za to děkuji.

Jana Adamcová, tisková mluvčí vlády: Děkuji. Pan vicepremiér Karel Havlíček.

Karel Havlíček, místopředseda vlády, ministr průmyslu a obchodu a ministr dopravy: Dobrý den. Z toho vyplývá i to, že se v tuto chvíli nemění nic pro podnikatele. To znamená, že jedou v původním režimu, stejném jako v posledních týdnech. Fakticky to znamená, že se nic nemění jak pro maloobchody, tak pro služby, restaurace, hotely, případně volnočasové aktivity, aktivity kulturního charakteru, sportovního charakteru nebo například ski areály. Vše tedy zůstává tak, jak je, až na velmi drobné výjimky, které řeknu, které jsme upřesnili nebo upravili.

Je třeba ale říct, že se mění režim úřadů, a to tak, že budou bez jakéhokoliv omezení úředních hodin, a to s ohledem na to, aby se tam neshlukovali lidé, aby to měli komfortnější.

Nyní k těm velmi drobným změnám, které jsme udělali. Týká se to oblasti ubytování, kdy jsme vlastně do výjimek z možnosti ubytování zařadily osoby, které jsou ubytovány za účelem toho, aby jim byly poskytnuty zdravotní služby, a to platí včetně jejich nezbytného doprovodu. Zjednodušeně řečeno, pokud někdo pojede do jiného města za účelem například návštěvy nemocnice a nebude se moci vrátit nebo by to pro něj bylo komplikované, bude moci být ubytován.

Stejně tak jsme upravili drobně provoz knihoven, a to tak, že se zakazuje jiný výdej než předem objednaných výpůjček a jejich vrácení přes výdejní okénko nebo bezkontaktně při jiném než bezkontaktním předání výpůjček a doporučuje se užívat respirátor bez výdechového ventilu třídy FFP2. Jinými slovy jsou povolena výdejová okénka. Zejména je to pro studenty.

Dále jsme upravili v režimu škol to, že budou moci se vykonávat tzv. komisionální opravné a komisionální náhradní zkoušky na středních školách a konzervatořích. A ještě jsme drobně upravili možnosti realizovat volby orgánu právnických osob, případně zasedání orgánu právnických osob, a to tak, že v rámci volného pohybu se umožňuje výjimka, mimo celé řady dalších výjimek, cestování za účelem voleb nebo zasedání orgánu právnických osob.

A současně jsme tam stanovili určitá pravidla a ta jsou taková, že pokud bude v jednom místě více než deset osob, tak každá z těchto osob musí používat ochranný prostředek dýchacích cest buď na bázi chirurgické roušky, nebo na bázi respirátoru FFP2 a srovnatelných. Současně musí být rozestupy dva metry a současně, a to je důležité, každá osoba musí být testována minimálně na bázi antigenních testů s tím, že pokud se účastní větší množství osob, tak maximální množství je padesát osob, pokud se nejedná o zasedání, které je nezbytné ke splnění zákonem uložených povinností včetně volby orgánu. Děkuji.

Jana Adamcová, tisková mluvčí vlády: Děkuji. A paní vicepremiérka Alena Schillerová.

Alena Schillerová, místopředsedkyně vlády a ministryně financí: Dobrý den, dámy a pánové. Já bych jenom velmi stručně doplnila, že vláda se pečlivě zaobírala tím, že dnešní rozhodnutí je v souladu s Ústavou, s ústavním pořádkem.

Opírali jsme se o názory expertů Ministerstva vnitra, Ministerstva zdravotnictví, Ministerstva spravedlnosti. Právní závěr je postaven na tom, že se rozhodnutí vlády opírá o jiný právní důvod, o novou skutkovou situaci.

Tou skutkovou situací je žádost třinácti hejtmanů a jednoho primátora o vyhlášení nouzového stavu, neboť dospěli k závěru, že nástroje, které mají, a to je vyhlášení stavu nebezpečí, by nebyly vzhledem k pandemické situaci na území jednotlivých krajů dostačující.

Takže z toho vyplývá právní závěr, že vláda postupovala v souladu s Ústavou, a jsme přesvědčeni o tom podle nejlepšího vědomí a svědomí, samozřejmě vedeni snahou ochránit zdraví nás všech. Jsme přesvědčeni, že jsme postupovali tak, jak nám zákony této země, a zejména Ústava, velí.

Děkuji.

Jana Adamcová, tisková mluvčí vlády: Děkuji, první dotaz, Česká televize.

Klára Bazalová, Česká televize: Já bych se zeptala pana premiéra. Vy říkáte a říká to i paní vicepremiérka, že tedy jde podle vás o novou skutkovou situaci, ale na druhou stranu vy teď ten nový nouzový stav přeci vyhlašujete kvůli stejnému důvodu, kvůli boji s epidemií. Tak jestli skutečně můžete vyloučit, že tento postup není protiústavní, když jde o tu stejnou věc? Za protiústavní to mimochodem označil třeba předseda Senátu pan Vystrčil. A pak bych měla ještě dotaz, co se týká toho protiepidemického zákona, to je jeden z požadavků hejtmanů, tak mě by zajímalo, vždyť už se o podobné legislativě mluvilo na konci dubna, že je potřeba nějaký zákon, který by zkrátka vyřešil situaci, aby nebyl potřeba nouzový stav. Tak proč stále nebyl přijatý? Děkuji.

Andrej Babiš, předseda vlády: Tak ten pandemický zákon projedná vláda v pondělí a předpokládám, že v úterý se setkáme s opozicí a budeme to diskutovat. Ono to bylo diskutováno už ve Sněmovně, jsou na to různé názory, ale myslím si, že je potřeba, aby ten zákon vláda schválila a aby se to přeneslo do Sněmovny.

A co se týče toho vyhlášení stavu nouze. Ano, ale tentokrát došlo k vyhlášení na základě žádosti hejtmanů, kteří to tak vyhodnotili a kteří nás požádali o to jednání a kteří nás požádali, všech čtrnáct krajů včetně Prahy, abychom ten stav nouze vyhlásili, a podle našich právníků je to úplně jiná situace, úplně jiná skutková podstata.

Mě mrzí ten dopis pana Vystrčila, který vlastně jenom potvrzuje to, že někteří politici zkrátka nemají zájem řešit společně tu situaci u nás. Že bychom měli zapomenout na to, že jsme z různých politických stran a hnutí, že bychom měli společně to řešit a zamezit tomu, aby zkrátka skončil ten nouzový stav a došlo by skutečně k zásadnímu ohrožení našeho zdravotního systému.

Myslím, že všichni, i nemocnice vyzývaly, a lékařský odborový svaz a další vyzývali. Dokonce v rámci projednávání prodloužení nouzového stavu si možná vzpomenete, že čtyři hejtmani za ODS vyzývali Sněmovnu, aby ten stav nouze prodloužila. Poslanec za KDU-ČSL pan Juránek vystoupil na mikrofon ve sněmovně a žádal Sněmovnu, aby stav nouze prodloužila. Takže kdyby to byla Sněmovna prodloužila, tak jsme si mohli ušetřit tohle politikaření. A znovu opakuji, že jsem rád, že hejtmani to pochopili a že je jim jasné, že bojovat proti covidu-19 musíme společně.

Alena Schillerová, místopředsedkyně vlády a ministryně financí: Jestli mohu ještě reagovat, paní redaktorko, v podstatě řeknu jinými slovy, nebo doplním, co řekl pan premiér. Nemám nic dalšího. Uvědomme si, že tady hazardujeme se zdravím nás všech, občanů této země. Já jsem četla otevřený dopis pana předsedy Senátu Vystrčila. Myslím si, při všem respektu k němu a našim korektním vztahům, myslím si, že vycházel z jiných skutkových okolností.

Ano, on tam říká, že vláda nemůže nově vyhlásit nouzový stav, pokud to Poslanecká sněmovna odmítla, ale vemte si, že v loňském roce jsme měli obdobnou situaci. Vyhlásila vláda nouzový stav v tom jarním období a pak jsme ho znovu vyhlásili, samozřejmě byla tam nějaká časová přetržka, v podzimním období.

Teď jsme v situaci podobné. Vláda, ano, za tím si stojíme, do této míry bych souhlasila s dopisem pana předsedy Senátu, že bychom nemohli dnes vyhlásit nouzový stav, aniž bychom měli nové skutkové okolnosti. Ale my je máme. My tady máme čtrnáct regionálních vlád, promiňte mi použití tohoto výrazu, já věřím, že mi rozumíte, které si uvědomily, že nechtějí ten hazard podstupovat. Že jim nestačí nástroje, které by v rukou měly.

A my jsme s nimi velmi pečlivě dva dny diskutovali, oni si vzali určitý čas a pak se jednomyslně, a já si toho velmi cením a je potřeba skutečně ocenit to, že oni jsou těm lidem blíž a uvědomili si tu obrovskou zodpovědnost, kterou mají, tak jak si ji uvědomujeme my, protože jsme v podstatě exekutiva a máme tu zodpovědnost a nemůžeme si ten hazard dovolit s lidskými životy.

Takže my si stojíme za tím, opíraje se o experty tří rezortů, že jsou to nové skutkové okolnosti. A nota bene, přiznejme si úplně otevřeně, já věřím, že to všichni, kdo ten zákon, podle kterého se vyhlašuje nouzový stav, četli, tak to vědí, že Poslanecká sněmovna kdykoliv může navrhnout a zrušit vyhlášený nouzový stav, který vláda vyhlásila. Děkuji.

Klára Bazalová, Česká televize: Ještě se možná doptám, když se budeme dívat do budoucna, co tedy čekáte, že bude za těch 14 dnů? Vy předpokládáte, že během nich projde legislativním procesem ten pandemický zákon, anebo bude ještě nějaké vyjednávání se sněmovní opozicí tak, aby bylo třeba prodloužení nouzového stavu? A pak prosím ještě nabízí se otázka, že vlastně hejtmani měli obdobné požadavky, které už dlouhodobě říká ta sněmovní opozice – tedy zrevidování opatření, pandemický zákon. Tak já se ptám, proč vlastně nešlo se domluvit na nějaké ústupky ve Sněmovně. Nemyslím teď ve čtvrtek ale dlouhodobě, tak abychom nebyli svědky tohoto řekněme dramatického víkendu, kdy vlastně dnes večer se dozvídáme, jak to bude v pondělí. Děkuji.

Andrej Babiš, předseda vlády: No nebylo to možné, protože zkrátka opozice ve Sněmovně to nechtěla. A já zásadně odmítám různé ty informace a dezinformace o tom, jak jsme jednali. My jsme jednali minulou neděli s panem Bartošem a Rakušanem, s panem Hamáčkem, v Průhonicích jsme jednali a dostal jsem materiál, který jsem předal kolegům ve vládě, a my některá ta opatření jsme zrealizovali na vládě, jako například tu izolačku nebo ten projekt testování dětí a návrat do škol od 1. 3.

A potom, zkrátka už v neděli požádal pan Jurečka o jednání. To se uskutečnilo v úterý, kde nebylo nic konkrétního. A ve čtvrtek jsem požádal já o to jednání, trvalo dvě hodiny. Na mikrofon jsem požádal o přerušení jednání Sněmovny, na mikrofon jsem vyzýval opozici, aby nám vyhověla, a v podstatě nám hejtmani vlastně odsouhlasili to, co my jsme chtěli po opozici. Tři věci, to znamená epidemiologické záležitosti, legislativní záležitosti a návrhy opozice s dopadem do rozpočtu, který budeme projednávat zítra na vládě.

Takže zkrátka opozice to využila jenom k tomu, aby útočila na vládu a nebyla ochotna to odsouhlasit, mě to mrzí. Takže není pravda, že bych nějak špatně vyjednával, jak to někteří stále tvrdí.

A byli u toho všichni lídři. A to, že nakonec opozice se vymluvila na SPD, ale SPD nikdy nechtěla vyjednávat o prodloužení nouzového stavu. Nikdy! Takže to byla jenom výmluva a bylo to jenom, že se tvářili, že chtějí vyjednávat, a ve skutečnosti nechtěli a teď zjistili vlastně, co se stalo, protože samozřejmě zrušení nouzového stavu má dramatické důsledky v boji proti pandemii, a teď začali být aktivní. Ale my jsme museli dokončit to jednání s hejtmany na úrovni exekutivní a my od úterý, já už jsem pozval předsedy parlamentních stran, ano, a ten pandemický zákon zítra vláda projedná.

Je pravda, že Ministerstvo zdravotnictví k tomu přistupovalo jiným způsobem, než je obvyklé, to znamená, že vyjednávalo ve Sněmovně místo toho, aby to dalo na vládu a potom se to vyjednávalo ve Sněmovně se všemi.

Takže v tomhle směru my jsme udělali maximum a není pravda, že bychom se nesnažili. Já jsem jednal velice pokorně, velice vstřícně. Dokonce pan Rakušan navrhnul usnesení vlády, to jsem řekl ano, hned svolám vládu. Ale tam nešlo o to.

Ten rozdíl mezi minulým rokem a tímto rokem je v tom, že zkrátka opozice dělá kampaň do Sněmovny, že to využívá, ten covid, na to, aby neustále kritizovala vládu. Mají nějaké názory, nějaké návrhy, ale ať se potom pod to někdo podepíše, pokud někdo chce rozvolňovat a všechno rozvolnit. Kdo potom bude mít odpovědnost za nárůst počtu hospitalizovaných, když pan ministr Blatný říká, v případě rozvolnění potřebujeme dalších tisíc JIP lůžek? Kdo si za to vezme zodpovědnost?

My máme zodpovědnost, my se k tomu hlásíme a já jsem rád, že tuto zodpovědnost mají také hejtmani a také se k tomu přihlásili. A ty původní kritiky, že to zvládnou bez nás, tak asi dospěli k názoru, že to tak není. My budeme znovu vyjednávat. Ano, za čtrnáct dnů si to zopakujeme a uvidíme, jak se tentokrát k tomu postaví opozice, jestli teda bude mít větší pochopení a bude konstruktivnější a zapomenou na volby a budou vyjednávat v zájmu našich občanů a jejich zdraví.

Alena Schillerová, místopředsedkyně vlády a ministryně financí: Jestli mohu jenom krátce, shrnu to. Kdyby opozice přišla s požadavky nebo návrhy tak, jak přišli hejtmani, tak jsme byli domluveni a nebyl důvod, aby to nebylo odsouhlaseno. Ale nebyly takové požadavky, byly neakceptovatelné, za stovky miliard. Já to znám z vyjednávání o rozpočtu, to je vždycky tak.

To znamená, byly prostě požadavky, se kterými nebylo možné souhlasit, byť jsme se snažili. Šlo o odškodňovací zákon, se kterým já nikdy souhlasit nebudu, neuchopitelný, nevyčíslitelný, protiústavní, prošel prvním čtením. Další věci, školy, ale byla tam celá řada věcí, se kterými prostě nemůžeme souhlasit, a dobře věděla opozice, že nikdy s nimi souhlasit nemůžeme. Byla to jenom hra.

A dobře to dnes řekl v pořadu České televize Otázky Václava Moravce šéf Asociace krajů, jihočeský hejtman pan Kuba, který řekl: Proč si nás nepozvali, nás hejtmany, do Parlamentu před tím, než se hlasovalo, proč nás nevyslyšeli? A to já se ptám také, protože většina hejtmanů je z opozičních stran. Takže já si myslím, že jim měli naslouchat.

A to, že prostě hejtmani se zachovali pragmaticky, uvědomili si, že ten největší benefit, co my říkáme pořád, který drží naši zem a který nám pomáhá řešit pandemii, je naše zdravotnictví, od rána do večera bychom měli děkovat našim zdravotníkům a my bychom jim takto podtrhli nohy? Tak si myslím, že jsem ráda, že to takto dopadlo a že prostě tady v této zemi jsou hejtmani, kteří mají zdravý rozum. Děkuju.

Klára Bazalová, Česká televize: Na druhou stranu je otázkou, proč nebyl ten pandemický zákon nebo proč vlastně jste vy neiniciovali to jednání tak, abyste si tu podporu vyjednali, ale už se do toho nechci zabředávat. Jenom, pane premiére, vy jste řekl, za čtrnáct dnů se bude pokračovat, takže za čtrnáct dnů se bude žádat o ten nouzový stav znovu, o prodloužení, nebo jak jste to tedy myslel? Děkuju.

Andrej Babiš, předseda vlády: No ano, my budeme, my jsme pozvali opozici k jednání na úterý a samozřejmě ten nouzový stav, který my jsme na základě těch nových skutečností teď vyhlásili od pondělí, tak je na čtrnáct dnů. Samozřejmě budeme muset znovu, a to budeme dělat od úterý, přesvědčit Sněmovnu, aby ho prodloužila, protože si nemyslíme, že se něco zásadního změní v té epidemiologické situaci.

Takže těch čtrnáct dnů, které my jsme chtěli od sněmovny, nám dali hejtmani a teď půjdeme znovu asi po čtrnácti dnech, to bude to finální jednání, ale za těch čtrnáct dnů snad je přesvědčíme, aby už dopředu pochopili, že je to nutné a že není čas na ty politické střety teď.

Jana Adamcová, tisková mluvčí vlády: Televize Prima.

Josef Mádle, TV Prima: Dobrý den, těch čtrnáct dnů podle hejtmanů máte vy jako vláda na to, aby se i ta opatření změnila, aby se změnil styl boje proti pandemii. Je v tuto chvíli už něco jasné, co se týče změny opatření? Mluvilo se a skloňovalo se hodně zrušení nočního vycházení po 21. hodině. Na co se můžou teď v tuto chvíli Češi připravit? Změní se zítřkem něco, nějaké opatření, nebo je nějaký výhled? A pak mám ještě jeden dotaz, děkuji.

Andrej Babiš, předseda vlády: My jsme dostali od Asociace krajů v podstatě konkrétní jejich usnesení, které říká, že souhlasí s návratem škol od 1. 3., nejprve žáci a studenti posledních ročníků a následně další ročníky, a že nás vyzývají, abychom to zabezpečili. No, tak samozřejmě my to musíme zabezpečit a budeme to řešit v pondělí ohledně testů antigenního testování. Já i zítra ráno letím do Rakouska, abych v 8 ráno byl v česko-rakouské škole, kde to vlastně dělají žáci jako sami, nezávisle sami od sebe.

A taky nás vyzývají, aby se zajistily podmínky samotestování ve firmách a další věci. Takže teď samozřejmě jde o to, abychom se všichni domluvili, i hejtmani i Sněmovna. Protože teď vlastně samozřejmě Sněmovna je principál a my se zodpovídáme Sněmovně, ale jde o to, aby ta Sněmovna skutečně pochopila, že ten nouzový stav je tady potřeba, že ta jejich tvrzení, že kraje to zvládnou bez vlády, samy kraje odmítly. Takže vlastně nám dali za pravdu a doufejme, že teď se na tom všichni shodneme.

Josef Mádle, TV Prima: A pane premiére, ještě jeden dotaz na vás: Názory na vaši osobu nebo váš styl jednání se teď v poslední době začaly hodně skloňovat v těchto dnech. V podstatě je to napříč politickým spektrem stejné. Zmiňují horkou hlavu, neústupnost, paličatost, otřesné jednání. Připouštíte to, například pan Veselý v Partii řekl, že devět ministrů se při jednání bojí jako králíci, premiér zařve a lezou pod stůl. Nejsou vaše reakce třeba příliš intenzivní? A kdyby nebyly tolik intenzivní, nemohlo by být to jednání klidnější, a přece jenom by mohla být na té politické scéně lepší domluva?

Andrej Babiš, předseda vlády: Já jsem zaznamenal, že je to velký hit teď. Jinak Česká televize tam zve a vystupují tam lidi, kteří mluví o jednání se mnou, kteří to nikdy nezažili. A pan Veselý byl na poslaneckém klubu, když nám ČSSD kladla podmínky na schválení rozpočtu. A není to pravda, pan Veselý lže.

Já bych chtěl, abyste se zeptali pana Hamáčka, jestli je pravda, že bych takhle jednal. Není to pravda. Jednal jsem poníženě a řekl jsem to na mikrofon ve Sněmovně a velice konkrétně. Takže samozřejmě je to zase jenom o Babišovi. Když mě pirátský poslanec nazývá, že jsem šílenec, ano, a že mě urážejí i na tom jednání, že mě uráželi, že mi nevěří, tak já jsem řekl, ano, usnesení vlády. A ať se teda tady ministři vyjádří k těmhle nesmyslům.

Já to zásadně odmítám a chápu, že vlastně ten program antiBabiš se změnil na antiBabiš a covid. 10. února 2020 mělo hnutí ANO preference 32,5 procenta a my umíme zdokladovat občanům této země a já osobně, co jsem udělal v politice od ledna 2014 a není toho málo. A opozice, vzpomeňte si na krajské volby, jaký měli program: Jak vláda zvládá covid. Takže antiBabiš plus covid, nic jiného neumí.

A tyhle věci, které říkáte, a v podstatě jsem viděl, že i redaktor České televize mě nazývá různými jako jmény, tak to se fakt divím. Takže prosím vás, když přijdeme příště, budeme jednat, tak přijďte na to jednání. Já sám s tím nemám problém. A zeptejte se, proč vlastně s námi jednali Piráti v neděli s panem Rakušanem? Aby si udělali tu tiskovku? Jak to vždycky funguje? Všichni chtějí jednat s Babišem, zavolají televize, já píšu esemesky i panu Hřibovi i paní Peckové, ale nedávám tweety. Takže já odepíšu na esemesku a oni tvítují a vyzývají, proč mě vyzývají, když jsem se jim ozval. To je ta komunikace.

Takže komunikace je ukázat na Babiše, že něco dělá špatně. Není to pravda, já to odmítám a já na rozdíl od nich mluvím s nimi a na ten mikrofon jsem mluvil. Vždyť jsem je vyzval na mikrofon ve Sněmovně: Pojďte nám říct na mikrofon, za jakých podmínek schválíte prodloužení nouzového stavu. Takže oni ve skutečnosti nechtěli jednat, nechtěli. Chtěli potrestat vládu, chtěli potrestat Babiše i za cenu ztráty dalších životů našich spoluobčanů. To je všechno a tak to je. A věřte mi, že to tak je.

Alena Schillerová, místopředsedkyně vlády a ministryně financí: Jestli teda, já nevím, jestli to vůbec stojí za komentář, komentovat komentář někoho, kdo v životě nebyl na vládě ani u žádného jednání, kam moje paměť sahá. Takže je to pro mě úplně mimo jakoukoliv, jakýkoliv komentář. V hlavě mi jde, k čemu bych sebe přirovnala z toho králičího světa, ale to bych zase byla všude, takže radši to vynechám. Ale určitě nejsem žádný ustrašený králíček, věřte mi.

Karel Havlíček, místopředseda vlády, ministr průmyslu a obchodu a ministr dopravy: Já bych to ještě teda dopověděl, tak i když nejsem členem hnutí ANO, tak mám možnost být součástí toho týmu, toho vládního týmu a mohu potvrdit, že to není v rámci ANO o stranických knížkách. Je to o výkonnosti, alespoň tak, jak já to vnímám.

Není to o tom, kdo má jaké kamarády z regionu, ani kolik s ním vypil sudů piva a jak dlouho se znají. Je to o tom, že když někdo dělá dobrou práci, tvrdě pracuje a je výkonný, potom má šanci fungovat, a pokud to někdo nezvládá, pak to není ani o tom, nebo respektive nemá na to vliv ani to, že v tom hnutí třeba je delší dobu. Já si myslím, že to je spravedlivé, že to je fér, a i díky tomu si, z mého pohledu, ANO udržuje dlouhodobě vysoké preference.

Jana Adamcová, tisková mluvčí vlády: Tak další dotaz, ČTK.

Radek Jozífek, ČTK: Dobrý den, já bych se chtěl zeptat paní vicepremiérky. Vy jste říkala, že ten nouzový stav je důsledně navázán na tu novou skutkovou situaci, kterou je názor hejtmanů. Chtěl jsem se zeptat, zda podle těch analýz může vláda případně požádat o to prodloužení i bez toho, aby to po ní dál chtěli hejtmani. Protože oni v tom svém prohlášení zmiňovali, že tahle odpovědnost by neměla být na nich dlouhodobě, ale právě zdůrazňovali těch čtrnáct dnů. A potom pana vicepremiéra Havlíčka, jak se staví k výzvě profesních organizací, aby se vláda vrátila k návrhu plošného programu kompenzací, kde měli mít podnikatelé nárok na úhradu 80 procent uznatelných nákladů. Oni tvrdí, že systém postavený na příspěvcích na zaměstnance je nebezpečný a neférový. Děkuju.

Alena Schillerová, místopředsedkyně vlády a ministryně financí: Tak jestli mohu já. Aniž by požádali hejtmani, tak by nemohla vláda vyhlásit nouzový stav. To znamená, ta skutková podstata právě spočívá v tom, že oni požádali. Zdůvodnili to tím, že nástroje, které by měli, což je stav nebezpečí a z toho vyplývající další okolnosti, by nebyly pro ně dostačující. To je ta nová skutková okolnost. A jestli se ptáte po uplynutí těch čtrnácti dnů, zda by se mohla obrátit vláda na Parlament, po těch čtrnácti dnech, tak ano, mohla by se obrátit na Parlament. Ale my samozřejmě budeme řešit pandemický zákon, takže uvidíme, jaká ta situace potom bude.

Karel Havlíček, místopředseda vlády, ministr průmyslu a obchodu a ministr dopravy: Co se týká kompenzací, tak nový systém je extrémně velkorysý, a to dokonce tak velkorysý, že bude čítat 20 až 25 miliard korun měsíčně, a to neberu záruky. Jednáme se všemi hlavními svazy, komorami a asociacemi a je jasné, že ne se všemi se vždycky stoprocentně shodneme. To znamená, v dané chvíli my jsme to postavili na třech až čtyřech hlavních pilířích.

Jeden pilíř je založen na kompenzaci mezd od 60 procent do 100 procent a to je systém Antivirus. Druhý na navýšení kompenzačního bonusu z 500 korun na 1 000 korun, a to pro všechny živnostníky, kteří budou mít pokles tržeb 50 procent a více. To znamená, je to program, který se bude týkat statisíců živnostníků.

Třetí program vychází z velmi úspěšného programu Covid – Gastro a Uzavřené provozovny, kdy nás žádaly průmyslové firmy, dodavatelé, subdodavatelé, všichni ostatní, abychom tento program rozšířili, protože je velmi pohodlný, jednoduchý a je to program, kdy na každého zaměstnance dostává dotyčná firma 500 korun, které jdou pro toho provozovatele nebo majitele. To znamená deset zaměstnanců 5 000 korun krát třicet, 150 000 korun navíc.

A současně řešíme ještě některé specifické programy, diskutujeme o nájemném, jakým způsobem se bude dále vyvíjet, a dojíždíme samozřejmě programy typu například veletrhy nebo skiareály atd. Takže když to sečteme, podtrhneme, je to velkorysý program.

A co se týká toho nákladového pohledu, je pravda, že i tohle bylo ve hře, ale tady je třeba si uvědomit to, že vyřizovat a kontrolovat výdaje nebo náklady u OSVČ a náklady u ostatních by znamenalo poměrně vysokou administrativu. Nikdy nebylo na stole 80 procent z nákladů, k diskuzi bylo 50 procent nákladů nebo z výdajů. Bylo by to administrativně náročnější, nemluvě o tom, že bychom přispívali na náklady, dejme tomu, z roku 2019, nebo výdaje z roku 2019 s ohledem na různost firem.

Byly firmy, které na tom byly dobře, které na tom byly hůře, firmy, které šetřily, které nešetřily, přičemž všem bychom potom dávali z těchto nákladů určitou částku. To znamená přepočet přes zaměstnance v doplnění všech těch ostatních programů, které jsou, tak podle našeho názoru je férový přístup a platí to pro všechny firmy v České republice, které budou mít pokles o 50 procent a výše, nejenom tedy u živnostníků, včetně průmyslu.

Doposud průmysl měl možnost čerpat jenom například program Antivirus. V tuto chvíli, byl jsem v Českých Budějovicích ve firmě, která má 80 zaměstnanců, 31 procent svého obratu a v dané chvíli měla pouze Antivirus. V tuto chvíli bude mít 40 000 korun denně krát třicet, je to 1,2 milionu korun. To znamená, ten program je spravedlivý. Ano, může nastat, že některé firmy díky tomu, jak si vyskládávaly ty specifické programy, tak v danou chvíli budou mít o něco méně, ale zase je to pro výrazně více firem.

Jana Adamcová, tisková mluvčí vlády: Tak a další dotazy už prostřednictvím videokonference, pan Kopecký iDnes.

Josef Kopecký, iDnes.cz: Dobrý den, já bych se zeptal na takovou věc, která souvisí s požadavky, se kterými šli na jednání hejtmani, a nic jsme se nedozvěděli o tom, jestli něco z toho se splnilo, kromě toho zrušení omezení úředních hodin. Takže hnutí STAN těsně před vyjednáváním zveřejnilo, že hejtmani svou žádost o nouzový stav podmiňují tím, že se zruší zákaz vycházení po 21. hodině, že se otevřou i služby za podmínky, že bude individuální objednání a jeden zákazník na 15 metrů čtverečních a současné použití respirátorů třídy FFP2 klientem i obsluhou a že se také obchody otevřou při použití respirátorů třídy FFP2 či za použití chirurgické roušky. Chci se zeptat, zda jste se o těchto věcech při jednání s hejtmany bavili, zda některá z těchto věcí bude platit anebo zda o ní uvažujete aspoň výhledově, nebo bylo všechno toto smeteno ze stolu? Myslím, že na ten zákaz vycházení po 21. hodině se ptal kolega z Primy, ale taky jsem nezaznamenal, že by na to byla odpověď. Tak jestli byste mohli říct něco k tomuhle tomu. Druhá otázka je, jestli byste něco obecně k tomu jednání mohli říct, co bylo nejtěžší při tom jednání? Děkuji.

Andrej Babiš, předseda vlády: Je potřeba říct, že včera, když jsme jednali, tak i ohledně zákazu vycházení na to neměli hejtmani jednotný názor. My jsme, ano, o těchto konkrétních věcech vlastně zorganizovali setkání ministra Blatného s hejtmany plus jeho experty, kteří se k tomu vyjadřovali, a myslím, že ta odpověď byla, že o tom budeme pokračovat v jednání, ale v této chvíli vzhledem k epidemiologické situaci není možné rozvolňovat. Takže určitě se k tomu vrátíme.

Důraz byl kladen na školy, ale ty další záležitosti my samozřejmě vnímáme, ale bylo by samozřejmě neseriózní, abychom dělali vlastně nějakým způsobem takové handly, když to ta situace epidemiologická neumožňuje. A to je jednoznačné vyjádření Ministerstva zdravotnictví. Takže ano, vnímáme to, budeme o tom jednat, vrátíme se k tomu, ale jediné, co se změnilo, bylo to omezení úředních hodin u úřadů.

Josef Kopecký, iDnes.cz: A když třeba šéf Asociace krajů pan Martin Kuba uvedl, že i při nouzovém stavu, o který vás požádali hejtmani, je možné otevřít některé provozovny. Tím odkazuji na vlastně ten požadavek zveřejněný před tím jednáním. Vlastně je tam dost silný apel na to používáni respirátorů FFP2. Vím, že ze strany vlády je to důrazně doporučeno v MHD a v obchodech. Chci se ale zeptat, zda budete ve vládě reálně diskutovat o možnosti, že otevřete i další maloobchod za podmínky, že budou lidé používat lepší ochranné prostředky, konkrétně respirátory FFP2, zda o tom budete jednat v příštích 14 dnech, nebo tím, že je vyhlášen nouzový stav, to považujete za odbytou věc a vůbec to nebudete řešit? Děkuji.

Andrej Babiš, předseda vlády: Budeme to řešit, budeme to řešit hned v úterý s opozicí, budeme jí vysvětlovat, a hlavně to musí říct experti. A vláda samozřejmě, že to bude řešit. Hned v pondělí ten pandemický zákon, a hlavně jsme si vyžádali od ministra Blatného přehled všech antigenních testů a PCR testů, abychom zkrátka řešili, a to byl také požadavek hejtmanů, testování ve firmách. Protože někteří hejtmani na to poukazovali, že je výskyt covidu-19 ve firmách. A samozřejmě připravujeme ty školy, to má na starost Ústřední krizový štáb.

Všemi těmito tématy se budeme zabývat, ano, my právě za těch čtrnáct dnů chceme dospět k nějaké dohodě, a tentokrát ve Sněmovně za přítomnosti zástupců hejtmanů, abychom je zkrátka přesvědčili o tom, že je to potřebné. Takže vším se budeme zabývat a taky jsme se domluvili, že každé úterý, kromě toho očkování budeme s hejtmany diskutovat tyhle jejich návrhy.

Karel Havlíček, místopředseda vlády, ministr průmyslu a obchodu a ministr dopravy: Já ještě k tomu jestli můžu říct, tak my máme připraven režim maloobchodů, v jakém budou režimu v momentě, kdy by se uvolnilo. To znamená hygienické předpisy a všechno s tím spojené. A my jsme s hejtmany i diskutovali jak maloobchody, tak třeba ski areály. Ale já jsem hrozně rád, že to nesklouzlo do té situace, že by se něco vyměňovalo, že by se dělal nějaký handl, protože zde se hrálo o zdraví, a v dané chvíli není možné, a já jsem rád, že hejtmani nakonec nešli touhle tou cestou, nereagovali ve smyslu 14 epidemiologů, ale řekli si svůj názor, což bylo v pořádku.

Já jsem slíbil i například hejtmanu Netolickému, který se zajímal o ski areály, že ho budu průběžně informovat, jak se ta situace vyvíjí, jak budou vypadat další kompenzace pro ski areály. Slíbil jsem mu, že budu jednat i na dále s jednotlivými asociacemi a svazy. A stejně tak jsme řekli, že v momentě, kdy ta epidemiologická bude jenom trochu tomu napovídat, musí se stanovit přesná pravidla, s tím souhlas, tak maloobchody jsme připraveni pouštět, ale nikoliv na základě víkendové výměny za nouzový stav.

Jana Adamcová, tisková mluvčí vlády: Tak, a ještě pan Bartoníček, Aktuálně.cz

Radek Bartoníček, Aktuálně.cz: Dobrý večer. Pane premiére, prosím, nemáte obavu z atmosféry ve společnosti? Nemáte pocit, že ta atmosféra eskaluje a že možná je… Neuvažujete, že místo kritiky opozice byste raději říkal, co konkrétně uděláte v příštích bojích proti covidu, prosím? To je jedna otázka. Protože skutečně kritika opozice možná vede k tomu, že atmosféra ve společnosti je stále napjatější.

Andrej Babiš, předseda vlády: No, co se týče atmosféry ve společnosti, samozřejmě bychom se měli taky bavit o roli médií. Možná byste, pane redaktore, mohl udělat nějaké reportáže přímo z JIP a zajít tam a informovat lidi, že skutečně ten covid je zabiják. Že například paní, která čeká miminko, je na JIP, protože její manžel udělal oslavu v rozporu s nařízeními, a další rouškobijci, kteří skončili na JIP, protože celou dobu nechtěli nosit roušku.

Je potřeba vlastně i v tomhle směru informovat, že my si to nevymýšlíme, že z toho nemáme radost. A já nejsem ten, který by se snažil tady rozdělovat společnost. Určitě ne, určitě ne. Dnes jsem zase natočil video, jako každou neděli, i když pozdě, kde samozřejmě apeluju, apeluju na to, aby, a děkuju hlavně těm, kteří dodržují ta opatření, ale pokud 40 procent našich spoluobčanů zkrátka říká, že to nechce dodržovat, tak to není dobře.

Takže tady je velký prostor pro nás všechny, pro opozici, pro vládu, pro hejtmany, pro média, ano, abychom společně zkrátka přispěli k tomu, že ta skutečnost, že je tady ten vir zabiják, je pravda, je pravda. A tady máme určitě velkou rezervu i z naší strany, abychom o tom ještě víc mluvili.

Radek Bartoníček, Aktuálně.cz: Pane premiére, prosím, já to jenom doplním: Soustřeďme se tedy na ty podstatné věci. To znamená, můžete prosím říci: Je reálné, že žáci půjdou do škol od 1. března? Protože pan ministr školství upozorňuje, že testování se pravděpodobně nestihne. Je reálné, že začne testování ve firmách, že to podpoříte? A ještě jeden dotaz, prosím, na paní ministryni Schillerovou a pana Havlíčka. Prosím, nezvažujete větší kompenzace podnikatelům, protože sami víte, že mnozí z nich jsou skutečně na tom velice špatně a poukazují na to, že by mohly být peníze vyšší. Debatuje se o tom ve sněmovně, o každé sto koruně, proto možná i v rámci toho, aby ta atmosféra ve společnosti se zklidnila, není lepší sáhnout ještě hlouběji do státní pokladny? Děkuju.

Andrej Babiš, předseda vlády: Já jenom dvě věty k tomu státnímu rozpočtu. My, jak teď skončíme, tak s paní ministryní budeme diskutovat o jejím návrhu rozpočtu na zítřejší vládu. A my jsme jasně řekli opozici a znovu opakuji, že jsou to tři bloky: epidemiologická situace a opatření, legislativa, to je ten pandemický zákon. Paní Pecková chtěla, abych veřejně deklaroval, že to chceme v legislativní nouzi, tak opakuji to už podruhé. A za třetí je rozpočet. A rozpočet, kde my chceme slyšet od opozice jejich návrhy, ale ty jejich návrhy taky musí někdo spočítat a někdo musí najít na to peníze.

Takže my jsme připraveni, samozřejmě, že jsme připraveni, ale pokud opozice chce zákon o odškodnění, tak je potřeba vědět, kolik to bude stát. Jestli to budou desítky miliard nebo stovky miliard. Ale nechci mluvit za paní ministryni, ona určitě se k tomu vyjádří i pan vicepremiér.

Alena Schillerová, místopředsedkyně vlády a ministryně financí: Tak za mě je to tak, jak bylo řečeno. My jsme připravili, víte, že kompenzační bonus, který zítra dám také na vládu. Bude to nový zákon, už nebude svázán s nouzovým stavem. Tak je tam dvojnásobná částka od 1. února. Místo 500 korun je tam 1 000 korun denně.

My jsme s vicepremiérem Havlíčkem, on mě určitě doplní, vytvořili dva takové, řekli jsme si, musí zůstat dva ty nejrobustnější programy – kompenzační bonus, Antivirus. Ten budeme prodlužovat, nebo respektive jsme ho prodloužili. A k tomu potom bude takový záchytný program pro ty, kteří by z nějakých důvodů se nedostali ani pod jeden.

U kompenzačního bonusu trochu jsme to ještě rozvolnili, ne tak jako na jaře, ale trochu více, protože jsme zavnímali určité problémy, které byly spojeny s tou podzimní vlnou. Diskutovali jsme to teď tři dny se svazy, s komorami, ještě také dnes večer budu poslední detaily ladit se svým náměstkem. Takže je to tam navýšení, ale je to všechno, pane redaktore, o tom rozpočtu.

Musíme na to mít peníze. A pokud rozpočet neprojde, tak já říkám otevřeně, znamenalo by to vázání stávajícího rozpočtu, vázání prostředků na platy, vázání prostředků na provozní výdaje, ale vázání prostředků i na dotační programy čili bludný kruh. A já musím skutečně svázat všechen další vývoj v této oblasti s novelou zákona o rozpočtu, který budeme navrhovat, aby prošel ve stavu legislativní nouze. A pak se pojďme bavit.

A ten odškodňovací zákon, on prošel prvním čtením. Já jsem to vysvětlovala, měla jsem poměrně dlouhou řeč na plénu Sněmovny, že prostě není možné, není projednatelný podle mě zákon, proto jsem i doporučovala, aby neprošel prvním čtením, prošel, tak budeme hledat formy opravy, který říká, já ho mám fakt načtený, on říká: Všem zaplatit veškeré ztráty. A teď tam nejsou ani definované, je tam nájem, energie to, to, to a každé další ve sto procentech.

Pak je tam: Ti, co byli postiženi sekundárně, tzn. omezeni, neomezeni tak v 50 procentech. To skutečně není to tam vyčísleno. Čili přece nemůžete schválit zákon, který nevíme, kolik bude stát, a který sama vím, že je neufinancovatelný. Že to budou, to nebudou desítky, to budou stovky miliard. Čili vždycky musíme vyvažovat to, co si můžeme dovolit, co si dovolit nemůžeme.

My samozřejmě se snažíme, nakonec na tu přímou pomoc – z těch 302,1 miliardy k 31. lednu přes 200 miliard je přímá pomoc. Čili prostě to je, všechno souvisí se vším, a teď bude důležité, aby byla schválena novela zákona o státním rozpočtu. To je vlastně základní podmínka vůbec toho, na co se ptáte. Děkuju.

Karel Havlíček, místopředseda vlády, ministr průmyslu a obchodu a ministr dopravy: A já to tedy ještě jenom dorekapituluji. Pane Bartoníčku, 20 až 25 miliard korun jsou všechny teď ty nové programy, které tady paní ministryně představila, a dalších pět až osm miliard jde do systému záruk. To znamená, pohybujeme se na úrovni 25 až 33 miliard měsíčně.

Přenásobme si to, kdyby to bylo tedy celý rok, což samozřejmě věříme, že nebude, kam bychom se dostali. A je to extrémní dávka zdrojů, které dáváme. Samozřejmě chápu to, že vždycky na 1,5 milionu podnikatelů bude někdo, kdo se bude cítit dotčen, kdo to bude vnímat tak, že pro někoho jiného je to o něco víc.

Taky si ale uvědomme to, že jsou zde podnikatelé, kteří mají různou strukturu svých výnosů a nákladů a měli ji i v minulosti. Jsou zde úspěšnější, méně úspěšní, jsou zde ti, kteří měli více naspořeno peněz, jsou zde ti, kteří měli vysoké náklady, jsou zde ti, kteří měli velké úvěry, a samozřejmě v tuto chvíli se to všechno sčítá.

Nicméně my nejsme schopni zkompenzovat všem podnikatelům v České republice stoprocentně jejich náklady, nebo je jedno, jestli bychom šli přes tržby nebo přes cokoliv jiného. Ty programy, které jsme teď nastavili, jsou nastaveny férově, a kdybychom šli na nějaký super plošný nákladový program, tak pak musíme podnikatelům říct to B.

Pak bychom nemohli dávat kompenzační bonus, pak bychom nemohli dávat Antivirus – kompenzaci mezd, pak by nemohlo být nájemné, pak by nemohlo být, já nevím, třeba ten gastro-bonus atd. Takže my jsme vyšli z těch programů, které jsou dobré, ty jsme zachovali, a navíc jsme je rozšířili. Všechny firmy s padesátiprocentním poklesem obratu budou mít nárok na velmi solidní podporu.

Jana Adamcová, tisková mluvčí vlády: Děkuji, to je vše z dnešní tiskové konference, hezký večer.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Zvuková příloha

Tisková konference po mimořádném jednání vlády, 14. února 2021

Související zprávy