Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Tiskové konference

19. 3. 2020 21:40

Tisková konference po mimořádném jednání vlády, 19. března 2020

Jana Adamcová, tisková mluvčí vlády: Tisková konference po mimořádném jednání vlády. O úvodní slovo bych chtěla požádat pana premiéra.

Andrej Babiš předseda vlády: Dobrý večer, dámy a pánové. Já jsem velice rád, že naše vláda pracuje na plné obrátky. Chtěl bych určitě poděkovat zde přítomným ministrům – panu Hamáčkovi, paní Maláčové, panu Havlíčkovi, pan Vojtěch přijde později, samozřejmě panu Prymulovi. A jak jsem řekl, že jsme ve válce, tak naše armáda, si myslím, že postupuje velice dobře. A já jsem šťastný, že žiju v zemi, kde zdravotní systém díky nasazení všech zúčastněných odolává náporu viru a samozřejmě kde v drtivé většině lidé respektují vyhlášená rozumná bezpečnostní opatření. A že nepropadají skepsi a že jsou kreativní a solidární. Myslím si, že je to úžasné, a musím říct, že jsem na Vás, občany, velice hrdý.

Já bych chtěl poděkovat všem dobrovolníkům. Skutečně je vidět, že v těžkých chvílích se náš národ umí semknout a že situace se uklidňuje. Jednak konstatuji, že máme 90 procent zásob v prodejnách potravin, že se nákupy normalizují a že máme na cestě miliony respirátorů a miliony roušek.

My jsme dnes přijali velice důležité usnesení, kde konstatujeme, že Ministerstvo zdravotnictví a Ministerstvo vnitra, které zejména zabezpečuje a nakupuje dodávky z Čínské lidové republiky, tak že jsme se domluvili na systému distribuce. To znamená, že zdravotnictví bude dodávat hlavně páteřním nemocnicím, záchrankám a krajským hygienickým stanicím a Ministerstvo vnitra bude realizovat distribuci ochranných prostředků státním i nestátním subjektům zejména prostřednictvím krajských samospráv.

Také jsme uložili ministrovi vnitra operativně realizovat distribuci ochranných prostředků občanům České republiky, a to prostřednictvím České pošty nebo samosprávy nebo jiným způsobem.

Takže my máme na cestě několik letadel a já myslím, že jsme z mála zemí, které se to povedlo. A určitě děkuji tady panu ministrovi Hamáčkovi, který zásadním způsobem přispěl tomu, že ty dodávky z Číny jsou na cestě. Ale samozřejmě i pan ministr Havlíček a všichni pracujeme společně.

My jsme také dnes přijali společně důležité rozhodnutí, to znamená, že jsme rozhodli o ošetřovném, o tom bude mluvit paní ministryně, o náhradách za karanténu a také jsme rozhodli, že všem firmám, které musely zastavit svoji činnost, uhradíme jejich zaměstnancům, jejich zaměstnanci dostanou šedesát procent mzdy a my uhradíme firmám sto procent.

Takže to si myslím, že jsou nejdůležitější věci, které jsme rozhodli. O těch dalších budou mluvit kolegové. Já se těším, že ta vláda funguje jako tým, já mám z toho dobrý pocit. Samozřejmě ten počet nakažených lidí bude stoupat, dneska jsme na 694, ale když vidíme, co se děje v jiných zemích Evropy, tak si myslím, že jsme na tom celkem dobře. Ale je jasné, že to bude stoupat a že s tím počítáme. Máme nějaké prognózy, ale já si myslím, že to funguje, a jsem o tom přesvědčen, že to všichni společně zvládneme a děkuju všem za to, že si skutečně navzájem všichni pomáháme.

Jana Adamcová, tisková mluvčí vlády: Tak ministr vnitra pan Hamáček.

Jan Hamáček, 1. místopředseda vlády a ministr vnitra: Děkuji. Dámy a pánové, hezký večer. Já se připojuji k tomu poděkování pana premiéra všem těm, kteří bojují a pomáhají v boji proti koronaviru. Chci také poděkovat těm, kteří pomohli zrealizovat tu do jisté míry nouzovou akci a šijí po večerech nebo ve svém volném čase roušky, protože to, aby celá populace měla zahalen nos a ústa, je základním předpokladem pro to, abychom v zásadě omezili šíření toho viru, a také, aby fungovala ta opatření, která jsme udělali v minulosti a která slouží k tomu, abychom opravdu omezili mezilidský kontakt. Protože jak jsem říkal minule, to je způsob, jakým se ten virus přenáší. A pokud omezíme mezilidský kontakt, a ještě si budeme zakrývat nos a ústa, tak máme předpoklad k tomu, aby ta operace proti koronaviru byla úspěšná.

Já chci také poděkovat za spoustu slov podpory, které se nám všem dostává, a já jsem přesvědčen, že to samozřejmě společně zvládneme.

Vláda z rezortu Ministerstva vnitra jednala o třech bodech. První a do jistě míry kontroverzní, protože dostávám spoustu e-mailů a zpráv, je situace těch, kteří jezdí pracovat do zahraničí, zejména do Německa a do Rakouska. My jsme chtěli vyjít vstříc těm, kteří si takto vydělávají na život, a chápu, že celá řada rodin je v situaci, že je prostě závislá na příjmu toho „pendlera“, a nechceme dělat nic, co by ty rodiny zásadním způsobem poškodilo, ale samozřejmě potřebujeme spolupráci i z té druhé strany.

My jsme několikrát upozorňovali na to, že vlastně možnost našich občanů jezdit za prací do zahraničí je velkou mezerou, chcete-li, v těch karanténních a bariérových opatřeních, která děláme, a očekávali jsme, že ta druhá strana, to znamená ti, kteří jezdí každý den do zahraničí, to pochopí a budou se podle toho chovat.

Bohužel tomu tak není a já mám celou řadu informací, že hranice překračují i lidé, kteří nemají status toho pendlera a prostě si to potvrzení vymyslí nebo si ho někde zfalšují. Takže nám jezdí přes hranice více lidí, než by mělo. A ti pendleři, kteří jsou pendlery, tak velmi často nedodržují to, k čemu jsme je vyzývali. To znamená, aby v principu jeli do práce, vrátili se zpátky a pak už nikam nechodili, protože opravdu mohou být rizikoví.

Takže nám nezbylo nic jiného než se pokusit tu skupinu opravdu omezit pouze na ty opravdové pendlery. Od 21. března od půlnoci, což je z pátku na sobotu, nebude přes hranice, nebude na ten přechod vpuštěn a do zahraničí vpuštěn nikdo, kdo kromě toho potvrzení, které musí mít, nebude mít i takový dokument, kterému říkáme knížka přeshraničního pracovníka. Ale to je, prosím vás, kus papíru, na který policie vyznačí razítkem datum výstupu ze země, a až se z té práce vrátí domů, tak mu zde policie potvrdí příjezd. Takhle to bude každý den, takže během tří dnů zjistíme, kdo je pendler a kdo není, kdo je falešný pendler. A falešné pendlery pouštět nebudeme.

Chci všechny ujistit, že si to nemusí tisknout z internetu. Policie bude mít dost bianco dokumentů a vlastně během toho prvního výstupu a prvního razítka ten dokument dostanou. Ale samozřejmě, kdo si to chce vytisknout, tak může. Takže to je snaha opravdu omezit ty výjezdy pouze na ty, kteří jsou na tom závislí živobytím. A já věřím, protože to je velmi vstřícné gesto, a věřte, že ta diskuze na vládě nebyla jednoduchá. Já rozumím paní hejtmance Stráské a Vildumetzové nebo pardon Karlovarskému kraji, že to chtějí řešit, ale prostě zatím je to takto. Pokud se ukáže, že ani tato benevolence nefunguje, tak to prostě budeme muset zakázat. To je k pendlerům.

Pan premiér mluvil o nákupech. Ano, dnes jsme stanovili jasné rozdělení kompetencí. To znamená, Ministerstvo vnitra bude pokračovat v těch nákupech a řekněme dodávkách velkého objemu z Čínské lidové republiky a tak, jak bylo rozhodnuto na Ministerstvu vnitra, bude distribuce toho zboží a těch ochranných prostředků do krajů.

To znamená, já mám zítra ráno konferenční hovor s hejtmany. Jak jsem zjistil, jednotlivé kraje nespaly. To znamená, mají nastavené své distribuční systémy, takže my ty prostředky toho centrálního skladu v Pardubicích rozvezeme prostřednictvím Hasičského záchranného sboru a dalších složek Ministerstva vnitra na kraje a kraje už budou vědět, jak s tím dál. To znamená do krajských nemocnic, ústavů sociální péče, domovů důchodců a tak dále, co všechno mají kraje v gesci.

Počítám, že budeme zásobovat i takové profese, jako jsou řidiči MHD, prodavači, ty, co prodávají v obchodech, prostě všechny ty, kteří jsou případně exponováni tomu viru.

Říkám otevřeně, že nemáme respirátor pro každého občana. To by ani nefungovalo. Tím základním ochranným prostředkem je rouška a tu má dnes přes ústa každý a za to děkuji.

Distribuce všem občanům, to je věc, kterou musíme připravit, protože je nás tady deset milionů, a pokud má mít každý jednu, tak jich musíme dovézt deset milionů. To bychom tady měli mít počátkem příštího týdne, ale já bych byl také rád, abychom si vytvořili nějaké rezervy.

Takže ten proces distribuce musíme naplánovat tak, aby tím, že rozdáme všechny roušky, které jsme přivezli, se nestalo, že nám nezbyde a nebudou to mít zdravotníci. Takže u té plošné distribuce všem občanům prosím o chvilku strpení. Zatím opravdu věřte, že pokud máte zahaleny nos a ústa těmi bavlněnými nebo látkovými rouškami, tak ta filtrační schopnost je víceméně podobná.

To je k rouškám. Možná jestli chcete vědět, jaký je stav dodávek, tak já jsem to dával na twitter. V Šanghaji stojí na letišti Pudong Airbus 330 společnosti China Eastern. Ten má na palubě milion a sto tisíc respirátorů. Ty přiletí zítra. Pozítří by měl přiletět ještě jeden tento letoun, ten by měl přivézt roušky. Těch je tam několik milionů. A pak v sobotu takový zlatý hřeb naší operace a to je Antonov AN-124 Ruslan, který by měl přivézt přes sto tun materiálu. A já si troufnu říct, že přistane-li ruslan, tak jsme z nejhoršího venku.

Takže to je víkend a během soboty a neděle bychom ty věci zavezli. Věřím, že všichni ti, kteří ty ochranné prostředky potřebují, tak se k nim dostanou a situace se uklidní.

To je tedy k dodávkám a já tady mám ještě ošetřovné pro bezpečnostní sbory, ale asi to nechám Janě, protože to je její rezort. Takže ještě jednou díky a věřím, že to zvládneme. 

Jana Adamcová, tisková mluvčí vlády: Děkuji. Než se dostaneme k dalším členům vlády, pan premiér by rád ještě něco dodal.

Andrej Babiš, předseda vlády: Já bych ještě doplnil, protože samozřejmě, já jsem přesvědčen, že to zvládneme, ale potom nás bude čekat těžké období dát do pořádku naši ekonomiku a hospodářství. A my jsme dnes rozhodli o pomoci pro firmy, které musely uzavřít své provozy kvůli rozhodnutí vlády, a my samozřejmě pokračujeme v debatě o tom, co jsem vzpomněl včera, a to je vlastně pomoc firmám. My o tom budeme jednat zítra.

Jedná se samozřejmě o změnu deficitu, o změnu rozpočtu. Určitě to bude podle mého názoru 100 miliard, možná ještě více. V garancích v rozsahu 900 miliard. A my musíme velice detailně promyslet, jakým způsobem podpoříme, a rychle podpoříme firmy, které se dostanou do obtíží.

Proto já bych chtěl uklidnit hlavně podnikatele a firmy, že na tom intenzivně pracujeme. V úterý je mimořádná sněmovna, svolaná na základě našeho rozhodnutí o legislativní nouzi. Tam se bude schvalovat to ošetřovné a tam předpokládám, že předložíme i návrh nového rozpočtu a budeme informovat o konkrétní pomoci pro celou naši ekonomiku.

Jana Adamcová, tisková mluvčí vlády: Tak děkuji. Pan ministr Havlíček.

Karel Havlíček, místopředseda vlády, ministr průmyslu a obchodu a ministr dopravy: Dobrý den, dovolte, abych navázal dalšími informacemi z oblasti ekonomiky, protože my jsme už před týdnem zahájili program, který se jmenoval COVID, což je program charakteru úvěrového – bezúročné úvěry s ročním odkladem a následnými postupnými splátkami. O ten program je velký zájem, proto jsme 600 milionů zvedli v tomto týdnu na 1,7 miliardy. Včera jsme po extrémním náporu podnikatelů ve smyslu čerpat tento program slíbili, že do něj přidáme další zdroje, a to až do výše deseti miliard korun. Dneska jsme tak na vládě učinili.

Jak budou tyto zdroje distribuovány? To je důležité říct. Prvních pět miliard korun půjde klasickým úvěrem s nulovým úrokem s ročním odkladem, který bude vyřizovat přímo Českomoravská záruční a rozvojová banka, která je totálně zahlcena žádostmi o tyto úvěry. Dnes jsme posílili její tým. Posílili jsme i komunikaci, informovanost v rámci Českomoravské záruční a rozvojové banky. Nicméně ten nápor je tak velký, že to jsme schopni dále už dělat s pomocí dalších komerčních bank. Nicméně – a to je důležité říct – za prakticky stejných podmínek.

Takže dalších 5 miliard korun využijeme pro zaručení úvěru v rámci klasických komerčních bank. Úvěrů, které budou mít de facto totožné podmínky, protože Českomoravská záruční a rozvojová banka je nejenom zaručí, ale rovnou i zadotuje tu úrokovou sazbu. Nicméně tím, že tam do toho pustí pět miliard korun, tak vytvoří možnost čerpat úvěry několikanásobně více, protože ta záruka pouze částečně slouží, ta jistina těch pěti miliard korun pro ten případný default těch úvěrů. Zjednodušeně řečeno, využijeme úvěrování na úrovni třiceti až čtyřiceti miliard korun.

V tuto chvíli můžeme říct, že ta první opatření přinesou několik desítek miliard korun. Podle mého odhadu to bude kolem čtyřiceti miliard korun bezúročných úvěrů s odkladem splátek. Část z nich bude dávat ČMZRB, část z nich budou dávat komerční banky, které v tuto chvíli už velmi intenzivně komunikují se státní Českomoravskou záruční a rozvojovou bankou.

Druhý bod, který bude komplementární k programu, který předloží paní kolegyně Maláčová, je ošetřovné. My jsme se dohodli, že ošetřovné pro osoby samostatně výdělečně činné, čili živnostníky, půjde za Ministerstvem průmyslu a obchodu, a to proto, že má v gesci živnostníky, protože má živnostenské úřady, které právě využíváme pro komunikaci s klienty ve smyslu ošetřovného. Takže můžeme říct, že denní ošetřovné pro osoby samostatně výdělečné činné bylo dnes schváleno, a to ve výši 424 korun za den. Takže můžeme říct, že to bude necelých 14 000 korun za měsíc.

Bude to pro všechny živnostníky, jejichž potomci jsou ve věku šesti až třinácti let. Bude to pro všechny živnostníky, jejichž manžel nebo manželka nečerpá ošetřovné ve standardním zaměstnaneckém vztahu. A jediné, co ten živnostník bude muset udělat, je, že buď pošle poměrně jednoduchý formulář, kde potvrdí svoje základní údaje a to, že má toho potomka a že jeho manžel nebo manželka nežádají o tuto podporu, na příslušný živnostenský úřad na bázi datové schránky. Pokud by nechtěl nic posílat, navštíví tento živnostenský úřad, kde s ním úředník projede ten formulář, prověří si to, že je všechno v pořádku, a Ministerstvo průmyslu a obchodu bude následně proplácet. Čili začátkem měsíce mohou živnostníci očekávat, že dostanou tuto částku.

Dovolte, abych ještě představil dvě informace, které považuji za důležité. Určitě jste zaregistrovali, že látkové roušky se začaly stávat hitem nejenom tady v České republice, ale napříč Evropou. Prakticky každá země dnes šije, plete nebo dává dohromady roušky.

V České republice je o látky extrémní zájem, takže Ministerstvo průmyslu a obchodu během dneška začalo vyjednávat s většinou českých, tuzemských textilních výrobců a je to několik minut, kdy na stránkách Ministerstva průmyslu a obchodu mpo.cz najdeme seznam osmi společností, textilních společností, kde je možné okamžitě tyto látky nakoupit, případně rovnou nakoupit roušky, ať už si je někdo bude šít sám, nebo si je bude kupovat hotové. A pochopitelně budeme tam přidávat postupně všechny další producenty, kteří nám zdeklarují a potvrdí to, že mají určitou výrobní kapacitu. Znovu říkám – ať už se jedná o látky nebo hotové roušky. Jedná se o české producenty.

Poslední zpráva, kterou bych vám chtěl říct, je to, že stále ještě i musíme myslet na podporu našich exportérů, na kterých je položena základna našeho průmyslu. A z tohoto důvodu jsme dnes rozhodli, že všechny služby agentury CzechTrade, která pokrývá více než padesát zemí ve světě a dělá tam servis a služby pro naše podnikatele, ať už co se týká průzkumu trhu, zprostředkování činnosti a aktivit, tak budou v těchto dnech až do odvolání zdarma. Čili kdokoliv, kdo požádá agenturu CzechTrade o jakoukoliv službu, tak ji bude mít v následujících dnech a týdnech pravděpodobně zdarma až do odvolání. Děkuji.

Jana Adamcová, tisková mluvčí vlády: Děkuji. Ministryně práce a sociálních věcí paní Maláčová. 

Jana Maláčová, ministryně práce a sociálních věcí: Děkuji, hezký večer. Vláda dnes schválila dva návrhy, které se týkají resortu práce a sociálních věcí, a myslím si, že oba dva návrhy jsou extrémně důležité pro pracující a rodiny. Ten první, už to avizoval pan premiér, je návrh na prodloužení ošetřovného, a to po celou dobu, kdy bude platit mimořádné opatření, to znamená, že nebude probíhat výuka na školách.

Ty parametry ošetřovného jsou následující. My jsme se shodli, nebo z vlády odchází ten návrh do Poslanecké sněmovny a později do Senátu, že ošetřovné by nově mohly čerpat všechny rodiny s dítětem do třináctých narozenin, šedesát procent redukovaného denního vyměřovacího základu.

Co je tam nového v tomto návrhu, tak to, že ošetřovné budou moci čerpat i ty rodiny, které z rozhodnutí vlády zavřít některé druhy sociálních služeb, jako například denní stacionáře, a mají osobou blízkou, která je zdravotně postižená alespoň v prvním stupni, tak budou mít nově nárok také na ošetřovné.

Tento zákon bude platit po celou dobu toho mimořádného opatření a bude platit zpětně. Důležité je říci, že rodiny, které už si o ošetřovné požádaly a bude jim pravděpodobně končit dnes nebo zítra podle dne toho požádání, tak nebudou muset zasílat novou žádost.

Takže ještě jednou to shrnu: Je to do třináctých narozenin, u zdravotně postižené osoby alespoň s prvním stupněm postižení a při podmínce uzavření té sociální služby je to neomezeně a platí to zpětně. A budeme také vyplácet to ošetřovné pravděpodobně za každý kalendářní měsíc, ale pokud ta osoba ukončí své ošetřovné dříve, tak samozřejmě i za tu stanovenou dobu ze strany žadatele. Celé toto opatření bude stát zhruba 2,7 miliardy korun měsíčně a týká se podle našich propočtů 190 000 osob, na které lze čerpat ošetřovné.

Ten druhý návrh, který já považuji za extrémně důležitý kvůli ochraně ekonomiky a zaměstnanosti, protože v tuto chvíli už začínáme registrovat nápor na úřady práce, zejména ze strany živnostníků. Říkáme mu podpora ochrany zaměstnanosti. Pracovně mu na Ministerstvu práce a sociálních věcí říkáme program Antivirus.

Tak dnes jsme schválili to, že budeme jako vláda přispívat firmám, a hned řeknu ve kterých kategoriích, na mzdy, aby nedocházelo k propouštění lidí. To znamená, nejedná se o podporu firem jako takových, ale o podporu firem kvůli tomu, aby byla ochráněna pracovní místa. To znamená, jedná se o ochranu ekonomiky a zaměstnanosti.

Zaprvé to bude v případě karantény. To znamená: Zaměstnanec byl vlastně umístěn do karantény, čerpá nemocenskou výši 60 procent průměrného vyměřovacího základu a zaměstnavatel od státu dostane za těchto čtrnáct dní celou částku zpět. K dnešnímu dni evidujeme 24 000 karantén.

Druhá část programu, část B programu Antivirus, tak ta se týká vlastně všech firem, které jsou dotčeny rozhodnutím vlády z minulého víkendu, které vlastně musely ukončit svou činnost kvůli ochraně veřejného zdraví. Ta znamená: Zde mají tyto firmy povinnost kvůli překážce na straně zaměstnavatele vyplácet svým zaměstnancům 100 procent mzdy. Upozorňuji: Tyto firmy, které byly zavřeny kvůli těmto opatřením ochrany veřejného zdraví, mají povinnost vyplácet svým zaměstnancům 100 procent mzdy a stát jim refunduje na základě vyplacených mezd 80 procent této částky.

Toto opatření by se celkově dotklo, program A i B programu Antivirus, zhruba 100 000 lidí a byla by to částka 1,1 miliardy. Důležité je opravdu říci, že se jedná o ochranu pracovních míst.

Pevně doufám, že jsem na nic nezapomněla a děkuji.

Jana Adamcová, tisková mluvčí vlády: Děkuji. A ministr zdravotnictví pan Vojtěch.

Adam Vojtěch, ministr zdravotnictví: Dobrý večer, dámy a pánové. V prvé řadě i za mě obrovský dík všem, kteří jsou zodpovědní a dodržují veškerá opatření, která vláda schválila. A samozřejmě všem zdravotníkům, kteří se starají o pacienty, a všem zástupcům nebo všem reprezentantům, kteří se snaží v rámci hygienických stanic pracovat, a dobrovolníkům z lékařských fakult atd.

Zkrátka všichni dohromady musíme nyní pracovat společně, abychom porazili tu epidemii, která bohužel, jak vidíte v těch posledních dnech, se nevyvíjí úplně dobře z hlediska počtu nakažených. Jak řekl pan premiér, máme 694 potvrzených případů při 9 402 otestovaných. Snažíme se testovat čím dál více, a samozřejmě tím pádem stoupá i počet infikovaných, respektive pozitivně testovaných pacientů.

V tuto chvíli máme velký nárůst zejména v Praze, ve Středočeském kraji a v moravských krajích, jako jsou Olomoucký kraj, Moravskoslezský kraj. Víte, že probíhá stále karanténní opatření v Olomouckém kraji. Ta situace není úplně dobrá, na druhou stranu se snažíme ji řešit aktivně. My jsme vytvořili určité speciální dodávky ochranných prostředků právě do té karanténní oblasti, zrovna dnes odlétal vrtulník s respirátory, které tam mířily. Takže snažíme se tu situaci řešit přímo na místě s hygieniky. Věřím tomu, že postupně se začne stabilizovat.

My sledujeme tu situaci, která je i v jiných zemích. Když se podíváte na Itálii, tak musím říct, že každý den, když sleduju ta data, která jsou zveřejňována večer, tak je mi smutno, protože ta situace je Itálii čím dál horší z hlediska počtu nakažených i z hlediska počtu úmrtí. Každý den je trhán rekord z předchozího dne. A proto je naprosto zásadní, abychom všichni dodržovali ta opatření, která vláda schválila.

Dnes jsem navrhl vládě několik změn, respektive opatření, která jsou důležitá pro rizikové skupiny a pro to, abychom připravili české zdravotnictví na tuto epidemii.

Jednak vláda schválila mimořádné opatření Ministerstva zdravotnictví, které ukládá všem poskytovatelům akutní lůžkové péče vyčlenit speciální lůžka pro potřebu pacientů s onemocněním COVID-19. Víte, že jsme vyčlenili již speciální lůžka v jednotlivých nemocnicích, které jsou tedy těmi klíčovými, jako je Homolka, jako je sv. Anna. Ale samozřejmě nejsou to jediné nemocnice, které budou se starat o tyto pacienty.

Už dnes to tak je. Máme pacienty na plicní ventilaci na Bulovce, ve Všeobecné fakultní nemocnici a bezesporu i další nemocnice takto musí být připraveny. Proto nyní tedy to mimořádné opatření, které ukládá nemocnicím, aby tato lůžka vyčlenily i včetně personálního zabezpečení. A souvisí to s tím předchozím opatřením omezit elektivní péči.

Zároveň vláda schválila změnu, která vlastně navazuje na včera schválené opatření týkající se omezení nebo zákazu prodeje v maloobchodních prodejnách potravin, hygienického zboží, kosmetiky a jiného drogistického zboží mezi 7. a 9. hodinou s výjimkou osob, které jsou starší 65 let včetně jejich doprovodu a také s výjimkou osob s průkazem ZTP/P, tedy osob hendikepovaných starších 50 let včetně jejich doprovodu a také zaměstnanců, kteří pracují pro pečovatelskou službu, a rovněž majitelů a zaměstnanců dané prodejny, což je samozřejmě logické.

Takže tady došlo k určité úpravě, pokud jde o ty vymezené hodiny pro důchodce, pro seniory, pro tu rizikovou skupinu. Vychází to z diskuse s reprezentanty maloobchodu, kdy vlastně nás upozornili na to, že ta původní hodina mezi 10. a 12. není úplně nejvhodnější z jejich pohledu i z hlediska toho, jak tyto osoby jsou zvyklé nakupovat. Takže nyní tedy od 7. do 9. hodiny, a zároveň jsme tedy rozšířili tuto skupinu o soby hendikepované s průkazem ZTP/P. Takže to je také jedna ze změn a to je asi v tuto chvíli vše.

Možná bych ještě zmínil za Ministerstvo zdravotnictví stav nákupů. Já jsem moc rád, že pan vicepremiér Hamáček, že v tomto směru spolupracujeme, že jsme si dnes rozdělili ty role, které budeme v tomto směru mít.

Ministerstvo zdravotnictví se tedy bude nadále starat zejména o naše přímo řízené organizace, velké fakultní nemocnice, a také klíčové krajské nemocnice, které tvoří určitou páteřní síť, jako jsou například České Budějovice, Liberec, Karlovy Vary. Jsou to ty metropolitní velké nemocnice s infekčním oddělením. A dále o zdravotnickou záchrannou službu, to znamená čtrnáct zdravotnických záchranných služeb.

Takže to jsou teď naše úkoly. My se snažíme je plnit už nyní nejenom těmi mimořádnými dodávkami, které vlastně, jak jsem o nich hovořil, směřují do těch oblastí, které jsou zasaženy, ale zítra očekáváme dodávku dalších milionů respirátorů a roušek. Podobně jako je ta dodávka z Číny plánována, tak tato dodávka jde po zemi kamiony, které by zítra měly překročit české hranice, a těšíme se tedy, že budeme moci tyto ochranné prostředky okamžitě distribuovat právě do těch organizací, které má na starosti Ministerstvo zdravotnictví. Děkuji.

Jana Adamcová, tisková mluvčí vlády: Děkuji. První dotaz, Česká televize, prosím.

Izabela Niejpřejová, Česká televize: Já bych se chtěla zeptat, jestli jste přijali nějaké nařízení směrem k chatařům, jak to avizoval pan premiér před jednáním vlády. Pak bych se zeptala pana Hamáčka na to, že v Čechách jsou v ubytovnách tisíce cizinců vzhledem k zavřeným firmám. Tak jaké je doporučení vlády? Mají se zkoušet vrátit zpátky do země? Ještě bych se zeptala pana ministra zdravotnictví, protože pan prezident dnes vyzval herce, aby chodili navštěvovat staré lidi do domova důchodců, tak jestli je to rozumný nápad. Děkuju.

Andrej Babiš, předseda vlády: No, k těm chatařům, já jsem se na to ptal a my už to máme, protože my jsme vlastně omezili pohyb. To znamená, že vlastně lidé, kteří jedou na chatu, tak mají být na chatě. Takže to je stejné, jako kdyby šli domů. Takže ty stížnosti tímto jsou vyřešeny.

Jan Hamáček, 1. místopředseda vlády a ministr vnitra: Já tady teď nechci ohlašovat nějakou dopravní akci, to by asi život zkomplikovalo, ale já jsem požádal pana policejního prezidenta, aby na zítra připravil opatření, které zajistí plnění vládního nařízení. Takže nečekejte nějaké blokády dálnic a silniční kontroly, ale policie se prostěě podívá na to, jestli ti lidé musí cestovat, nebo nemusí. Takže prosím všechny občany, aby to vzali v potaz, až budou plánovat, co budou dělat o víkendu. Ten dotaz druhý byl…

Jana Adamcová, tisková mluvčí vlády: Cizinci v ubytovnách.

Jan Hamáček, 1. místopředseda vlády ministr vnitra: Ano, cizinci. Ano, máte pravdu, cizinci samozřejmě ve chvíli, kdy ztratí práci, tak zůstávají většinou na ubytovnách nebo tam, kde mají pronajaté bydlení. My nikoho nevyháníme. My jsme řekli, že pokud někdo v době, kdy začal ten krizový stav, měl platné povolení k pobytu, a pokud by během toho krizového stavu mu uplynulo, tak z něj nelegála neuděláme. To znamená, že tady všichni můžou zůstat.

Nicméně pokud chtějí domů, a možná by to bylo rozumné vzhledem k tomu, jak ta situace se vyvíjí, tak by měli kontaktovat svůj zastupitelský úřad a ty jednotlivé ambasády. To by spíš odpověděl pan ministr Petříček, který s nimi komunikuje.

Organizují různé repatriační akce. Já jsem hovořil s ukrajinským velvyslancem, protože jsme řešili to letadlo, tak mě informoval, že ukrajinská ambasáda, což je asi teď ta nejvytíženější ambasáda z tohoto pohledu, organizuje vlastně návraty domů. A my samozřejmě vyjdeme maximálně vstříc, a pokud by potřebovali nějaká povolení k překročení hranic nebo v případě pana ministra dopravy k povolení nějakého letounu, který by je odvezl, tak věřím, že vyjdeme vstříc.

Takže nejlepší pro ně je zůstat tam, kde jsou, a samozřejmě respektovat zákony a nekomplikovat práci policii a požádat svoji ambasádu o to, co vlastně mají dělat.

Adam Vojtěch, ministr zdravotnictví: Já se přiznám, že jsem bohužel neviděl zatím projev pana prezidenta, takže už se na něj podívám zpětně. Ale jinak samozřejmě, pokud se někdo dobrovolně zapojí do hlídání dětí nebo něčeho podobného, tak je to správně. Na druhou stranu je třeba si uvědomit, že pokud jde o seniory, tak je to riziková skupina, která by pokud možno měla být v tuto chvíli co nejvíce izolovaná, měla by být doma, a pokud již někdo k jim jde, třeba nějaká pečovatelská služba, nebo někdo podobný, což samozřejmě někteří senioři potřebují takovouto péči, tak je nutné, aby tito lidé měli roušku, jako máme nyní my, protože právě musíme ochránit dané seniory před tím, aby vlastně na ně byla přenesena ta infekce.

Takže pokud již někdo navštěvuje seniory, pokud jim třeba musí pomoci s nějakou pečovatelskou péčí, tak je nutné, aby měl roušku, aby nepřenesl případně infekci na seniora, který je rizikovou skupinou a to je ta skupina, kterou musíme nejvíce chránit.

Nicméně na druhou stranu musím zmínit to, ono už to problesklo v médiích, že máme několik pacientů, kteří jsou ve vážném stavu na jednotce intenzivní péče, jsou připojeni na umělou plicní ventilaci. Nově je to pacient ve Fakultní nemocnici u svaté Anny, a to je pacient ročník 61. To znamená, není to úplně, řekněme, pacient seniorního věku a v tomto kontextu bych chtěl všechny zkrátka vyzvat, aby vnímali tuto hrozbu stejně vážně jako senioři, protože vidíme na té věkové struktuře těch vážně nemocných pacientů, že to nemusí znamenat pouze to, že ta nemoc ohrožuje ty pacienty v seniorním věku, ale mohou to být i lidé mladšího věku. Byť jsou někteří pacienti polymorbidní, mají nějaké přidružené choroby, kardiaci, diabetici, ale i tak je to zkrátka riziko. Takže v tomto směru znovu prosím všechny, aby toto respektovali.

Já bych ještě zmínil jednu věc, která dnes padla na vládě, respektive byla vládou schválena a byla také už trošku diskutována, šly různé petice a podobně a chtěl bych vysvětlit, proč jsme k tomu přistoupili, a to je účast otců při porodu. My jsme zakázali, vlastně to bylo jedno z prvních opatření této vlády, myslím si, že jedno z těch nejefektivnějších a nejdůležitějších, zakázali jsme návštěvy v nemocnicích a v různých domovech seniorů a sociálních pobytových službách. A tehdy tedy jsme dali určité výjimky a mimo jiné tam byla výjimka týkající se právě rodiček a jejich návštěv, respektive účasti při porodu.

My jsme dostali od té doby celou řadu připomínek od poskytovatelů zdravotních služeb, že toto riziko je poměrně velké, že sami zdravotníci se obávají, aby takto nebyla nákaza zavlečena do nemocnice, a v toto kontextu jsme se rozhodli tuto výjimku z toho opatření vyjmout.

A já si myslím, že už není čas pro výjimky. Že výjimky by se měly spíše omezovat, než přijímat nové, protože ta situace je, jaká je, a byť mě to samozřejmě mrzí, že to pro někoho může být opatření, které ho zasáhne osobně, tak ta situace je taková, že si myslím, že je to zcela na místě a že zkrátka musíme to všichni strpět v tomto kontextu, abychom ochránili obecně nemocnice a veřejné zdraví nás všech.

Jana Adamcová, mluvčí vlády: Ještě paní Maláčová chtěla něco dodat.

Jana Maláčová, ministryně práce a sociálních věcí: Já jenom krátce k seniorům. Skutečně je to nejzranitelnější skupina a senioři se musí velmi, velmi z vlastního zájmu velmi chránit. Vím, že je to velmi těžké, a my jsme na Ministerstvu práce a sociálních věcí přemýšleli, jak jim pomoci, zejména osamoceným seniorům a seniorkám, kterých je v České republice více než půl milionu. A v tuto chvíli opravdu nejlepší doporučení je telefonický kontakt. Já osobně to dělám takto i s babičkou, i když bych ji ráda viděla, neviděla jsem ji téměř tři týdny. Tak v tuto chvíli je v zájmu seniorů se s nimi osobně stýkat co nejméně a například být denně v kontaktu přes telefon.

Jana Adamcová, tisková mluvčí vlády: Děkuji. Televize Nova?

Barbora Divišová, TV Nova:  Já bych poprosila pana Hamáčka, jestli by mohl být konkrétnější, jak by vypadala ta plošná distribuce roušek skrze poštu. Potom by mě zajímalo, také od pana Hamáčka: V souvislosti s omezením provozu ve Škodovce se primátor Mladé Boleslavi obával možná situace ve městě skrze zaměstnance a hovořil i o možném zákazu prodeje alkoholu, o kterém se s vámi chtěl bavit, tak nějakou reakci na toto. A potom bych poprosila o odpověď pana ministra zdravotnictví v souvislosti s porody, u kterých teď nemohou být otcové, navzdory k tomu, že vy jste, pane Vojtěchu, nejprve tvrdil, že vlastně vláda nehodlá rodiče o tuto unikátní chvíli připravit. Tak co vlastně ten názor vlády změnilo? Potom jaké riziko například nakažení toho plodu, jak tedy z matky na plod, tak tedy i otce. A na jak dlouho vlastně mají ty budoucí rodičky počítat s tímto zákazem. Děkuju.

Jan Hamáček, 1. místopředseda vlády ministr vnitra: Tak ta první distribuce, plošná distribuce, to je asi ta nejsložitější operace, která nás čeká, takže my ji musíme naplánovat. Já jsem požádat odborníky na logistiku z Hasičského záchranného sboru, aby přišli s návrhem. Česká pošta je samozřejmě jednou z možností. Ale já bych chtěl uklidnit pošťáky, protože oni jsou přetížení už teď, a rozhodně je chci uklidnit v tom, že se na ně neřítí, že budou zodpovědni za to, že roznesou všem lidem roušky. Protože kdyby tomu tak bylo, tak bych se obával, že by půlka pošty dala výpověď.

Takže rozhodně to není o tom, že chceme pošťákům ještě přidávat nálož, a pokud by měla pošta roznášet roušky, tak by muselo dojít k nějakému omezení poštovních služeb, a holt by pošta sloužila státu pro roznos roušek. Proto je tam taky napsáno: prostřednictvím České pošty, samosprávy nebo jiným vhodným způsobem. My to prostě budeme muset nakombinovat a až to bude hotové, tak vám to řeknu a nebudu vypouštět žádné polopravdy.

Takže s poštou počítáme, ale všechny pošťáky chci uklidnit. Já vím, co děláte, jak jste zatížení a rozhodně vám nebudeme přidávat zátěž. Takže to je k České poště.

K Mladé Boleslavi. Situace Boleslavi je specifická, protože tam těch zahraničních dělníků je hodně. Já si myslím, že jisté řešení je to, co čem jsem hovořil. To znamená, že ty jejich ambasády nabídnou možnost repatriace. Konec konců, kdyby to byla nějaká velká skupina, tak se dá použít i vlak. Tuším, že Polsko to tak dělá, že přes své území pouští vlakové soupravy, takže to bychom asi byli schopni připravit. Ale to musí nachystat ty ambasády, to jsou jejich občané, my pouze poskytujeme součinnost.

Jo, a pití alkoholu. Já si nemyslím, že je čas ještě na takto drakonické zákazy, a nemůžeme těm lidem tu karanténu úplně zošklivit. Takže rozhodně nejsem pro to, abychom plošně zakazovali alkohol. Pokud je to nějaký problém v nějakém místě, tak je to možné udělat obecně závaznou vyhláškou. Konec konců Boleslav má vytipovaná místa vyhláškou, kde se pít nesmí, a dělá to městská policie tu kontrolu. Takže ty nástroje tam jsou. A kdybychom ještě lidem zakázali pít, tak se bojím, že by ta vláda dlouho nevydržela.

Jana Adamcová, tisková mluvčí vlády: Ještě pan Vojtěch.

Adam Vojtěch, ministr zdravotnictví: Tak pokud jde o ty porody, tak já jsem samozřejmě tehdy měl toto stanovisko, ale to byla úplně jiná situace. Já vždycky říkám, že my reagujeme na vývoj té epidemiologické situace, na vývoj vlastně situace v České republice z hlediska počtu nakažených, vlastně na ten vývoj té infekce jako takové A tady zkrátka vidíme, že jsme se posunuli velmi výrazně, a proto, jak jsem už říkal, si myslím, že už není úplně prostor na výjimky, že výjimky by se spíše měly omezovat než rozšiřovat. A tady to vycházelo z celé řady podnětů od zdravotníků, těch konkrétních porodnic, kde byla obava, že by mohlo dojít k zavlečení té nákazy.

Je to spíše ochrana těch samotných zdravotníků, protože se jinak neprokázalo doposud vědeckými poznatky, že by docházelo k přenosu na plod. Pokud zkrátka matka je infikovaná daným onemocněním, tak že by plod následně byl také infikován, to není tento případ. Ale na druhou stranu ta nákaza se zkrátka může zanést do té porodnice a mohou být nakaženi případně zdravotníci, lékaři, sestry a další. Takže to je ten hlavní důvod a v tomto směru je to v tom kontextu té situace na místě.

Já možná, ještě mě napadla jedna věc, která se týká trošku vzdáleně toho alkoholu. My vnímáme, že samozřejmě tak, jak se nastavila ta pravidla, která jsou velmi restriktivní z hlediska omezení na pohybu a podobně, tak musíme začít pracovat i na určité psychologické podpoře lidí tak, aby věděli, kam se obrátit.

My jsme proto na Ministerstvu zdravotnictví zřídili speciální skupinu v rámci našeho krizového štábu, která se tomu bude věnovat a začíná školit operátory, kteří jsou na té lince 1212, abychom je mohli využít právě pro psychologickou podporu lidí. Protože je jasné, že takováto opatření mohou mít vliv na psychiku lidí, může to v některých lidech vzbuzovat úzkost a stres.

I Světová zdravotnická organizace se tímto zabývá, a má určitě guidelines, ze kterých se má vycházet, a právě tedy na této nové lince 1212, kterou se snažíme stále rozvíjet a posilovat, tak by měla sloužit nejen pro ty, řekněme, pacienty, nebo pro ty, kteří jsou infikováni potenciálně, nebo mají nějaký dotaz k danému onemocnění, ale i pro lidi, kteří potřebují nějakou psychickou podporu, protože to je velmi důležité.

Jana Adamcová, tisková mluvčí vlády: Děkuji. Prosím ČTK.

Marek Opatrný, ČTK: Já bych měl nejprve dotaz k tomu k ošetřovnému, protože dosud to bylo pro rodiče dětí do 10 let a teď to bude do 13 let, tak jestli rodiče dětí do 13 let mohou požádat zpětně o ty peníze nebo od jakého data. Za druhé ten program Antivirus má ještě tři další opatření, tak proč se to nepřijalo najednou? Proč se nepřijal celý program, případně kdy budete přijímat další opatření z tohoto programu. Dále na pana ministra zdravotnictví: Včera jste hovořil o tom, že je v Česku pět pacientů ve vážném stavu, tak jak je tomu nyní? A ještě bych přečetl otázku Luboše Procházky z Frekvence 1 na pana premiéra: Pane premiére budete o dalším postupu jednat, či jste snad i jednal s prezidentem Milošem Zemanem? Telefonujete si nebo se tak stane, případně se uvidíte? Děkuji.

Andrej Babiš, předseda vlády: Já se uvidím s panem prezidentem zítra večer, máme schůzku v Lánech. Takže samozřejmě, pan prezident je informován o vývoji a budu ho informovat osobně.

K tomu Antiviru: My budeme analyzovat, jakým způsobem. To je kombinace rozhodnutí o deficitu rozpočtu a o různých formách pomoci. Může to být kurzarbeit nebo může to být i odložení pojistného, které je 50 milionů měsíčně. Takže o tom bude ještě velká debata. A to dnešní rozhodnutí bylo jasné, protože to bylo rozhodnutí, které my jsme způsobili naším rozhodnutím jako vláda, že ty firmy nemůžou podnikat

A.le samozřejmě tady máme mnoho firem, které podnikají i nadále, mají problémy a to je samozřejmě o těch tisících miliardách a to si musíme sednout – paní Maláčová, paní Schillerová, pan Havlíček a já jako klíčový, řekněme decision makery k tomu, i když samozřejmě nechci tím znevažovat ostatní kolegy. Ale my to musíme předjednat a potom se o tom budeme bavit na vládě. To je samozřejmě velice vážné rozhodnutí, ale určitě chceme pomoc našim firmám co nejdříve.

Jana Adamcová, tisková mluvčí vlády: Paní Maláčová.

Jana Maláčová, ministryně práce a sociálních věcí: K tomu 13 let i zpětně ten zákon ošetříme, pokud bude schválen v úterý sněmovnou a Senátem a podepsán panem prezidentem. Tak jak jsem řekla, bude platit zpětně. To znamená, pokud si po dobu, kdy nefunguje výuka ve školách z rozhodnutí vlády, ten rodič požádá přes zaměstnavatele o ošetřovné a splňuje všechny další ty podmínky, tak mu bude vyplaceno. Takže to je ta první otázka.

A ta druhá, co se týká těch dalších tří opatření, tak jak říká pan premiér, ano, my tam máme další tři možnosti. Ten původní návrh programu Antivirus počítá i s tou třetí možností, která se týká toho, že firma vlastně nemůže fungovat, protože chybí subdodávky. Čtvrtá možnost je potom, že dochází nebo by mohlo docházet k propouštění vlivem poklesu poptávky, to znamená klasický kurzarbeit v ekonomice, a potom ta pátá možnost je, jak jsem o tom už hovořila včera, odpuštění například na několik měsíců odvodů živnostníků, abychom je vlastně nedohnali k tomu, že přeruší svojí samostatně výdělečnou činnost.

To znamená, že to jsou věci k diskuzi, a myslím si, že by bylo velmi smysluplné o tom rozhodnout co nejdříve, rozhodnout o tom v balíku za celou vládu, aby ty jednotlivá opatření Ministerstva financí, Ministerstva průmyslu a obchodu a Ministerstva práce a sociálních věcí byla propojena.

Adam Vojtěch, ministr zdravotnictví: Ještě k těm hospitalizovaným. Aktuálně máme v České republice 63 hospitalizovaných pacientů, z toho ten počet vážně nemocných je stále zhruba pět. Ta situace se poměrně mění. Čtyři lidé jsou tedy připojeni na umělou plicní ventilaci. To jsou ti hlavní pacienti, které sledujeme.

Právě tito nejtěžší pacienti, kteří potřebují plicní ventilaci, protože to jsou ta lůžka, která musíme mít k dispozici. My jsme, jak jsem o tom hovořil, už vyprofilovali některá tato lůžka v Nemocnicí Na Homolce, která je připravena, u sv. Anny, od pondělí by měla být připravena na hospitalizaci těchto pacientů. To je ten aktuální stav.

Já pravidelně komunikuji s řediteli nemocnic, s primáři infekčních oddělení v Nemocnici Na Bulovce, u sv. Anny o tom novém paicientovi, který je na umělé plicní ventilaci. Zajímám se o jejich zdravotní stav, jak se vyvíjí. Každý den jsme v tomto směru s kolegy v kontaktu, oni mě informují o tom, jak ten zdravotní stav se vyvíjí. Zatím tedy je u všech v zásadě relativně stabilizovaný, byť velmi vážný.

Jana Adamcová, tisková mluvčí vlády: Ještě Česká televize.

Izabela Niejpřejová, Česká televize: Pane premiére, chci se ještě zeptat: Neuvažovala vláda v případě nošení roušek o výjimce pro televizní zpravodajství a pro tlumočení do znakového jazyka, protože se na nás obracejí diváci zejména z řad seniorů a různě sluchově postižených, že kvůli nošení roušek moderátory nemohou odezírat. Je to pro ně vše nesrozumitelné. A stejně tak tlumočníci do znakového jazyka uvádí, že se ten význam mění nebo není tak jasný, když mají roušku. A ještě bych se zeptala pana Vojtěcha, jestli je pravda, že Ministerstvo zdravotnictví zakázalo krajským hygienám uvádět jakékoliv informace k nakaženým. To uvedla hygiena Jihomoravského kraje. Lidé se tak nedovídají podrobnosti včetně toho, ve kterých regionech se nákaza šíří nejvíc. Děkuju.

Andrej Babiš. předseda vlády: Tak k těm žádostem televizí. Ano, my jsme to diskutovali. Byly na to různé názory. Pan Prymula byl striktně proti, a také jsme si řekli, že by to asi byl špatný příklad pro obyvatele, když tedy jsme řekli, že všichni to mají mít. I když chápeme, že pro ty redaktory a redaktorky je to problém, ale nakonec jsme se domluvili, že nechceme na to dávat nějakou výjimku.

Jan Hamáček, 1. místopředseda a ministr vnitra: Jestli můžu. U těch tlumočníků do znakové řeči, tam to samozřejmě chápu. Je logické, že ti neslyšící odezírají ze rtů. Já jsem přesvědčen, že do té definice spadá asi i ten ochranný štít, který mají doktoři, to znamená taková ten plexisklový štít, který splní asi to, že člověk na nikoho neprská, a současně mu jde vidět na ústa. Takže pokud televize někde má ten ochranný štít, nebo pokud ne, tak yi je přivezeme z Číny ve čtvrtek, tak jeden můžeme rezervovat pro každou televizi. To by to asi vyřešilo celé, to je takové řešení, které mě teď napadlo.

Adam Vojtěch, ministr zdravotnictví: Pokud jde o otázku týkající se krajské hygienické stanice nebo nějakého zákazu o informování, tak toho si skutečně nejsem vědom, že bychom zakázali informovat. My samozřejmě chceme, aby krajské hygienické stanice dávaly prvotně informace Ministerstvu zdravotnictví a hlavní hygieničce. Protože jsme měli nějaké případy, že zkrátka jsme se o určitých informacích dozvídali až z médií.

To si nemyslím, že není správně. Prvotně by měl mít tyto informace ministr zdravotnictví, měla by je mít hlavní hygienička a až poté bychom je měli případně komunikovat. Ale jinak to není tak, že bychom zakázali en block informovat krajským hygienický stanicím, to určitě tak není. Ale chceme mít ty informace dříve, než je třeba mají někdy média, což si nemyslím, že je úplně správně.

Na druhou stranu my stále zdokonalujeme náš web koronavirus.mzcr.cz. Dnes jsme ho znovu aktualizovali, dali jsme mu novou tvář, jsou tam nové grafy, jsou tam právě rozdělení do jednotlivých regionů, takže kdokoliv má zájem o tato data, tak si je velmi transparentním způsobem může získat. A my stále na tom budeme pracovat, na té datové struktuře společně s Ústavem zdravotnických informací a statistiky, který s námi na tom spolupracuje. V tomto, myslím, že jsme udělali už velký kus práce.

Takže není to tak, že bychom chtěli cokoli zatajovat, ba naopak, já si myslím, že v takovýchto situacích je maximální transparentnost a maximální informování zcela zásadní.

Jana Adamcová, tisková mluvčí vlády: Děkuji. Televize Prima.

Pavlína Kosová, TV Prima: Pane premiére, vy jste na začátku říkal, že máte nějaké nové prognózy. V tuto chvíli po devatenácti dnech, co se tedy potvrdila nákaza koronavirem v Česku, tak je tu zhruba sedm stovek nakažených. Jaké ty prognózy tedy mohou být? Kam až se to číslo v Česku může vyšplhat?

Andrej Babiš, předseda vlády: Ne, tak o tom fakt nechci mluvit. Já jsem optimista. My to sledujeme, takže doufáme, že ta opatření, která jsme rozhodli – a musím říct, že jsme v Evropě byli jedni z nejradikálnějších ze všech států – tak že se v nějakém čase projeví a že ta křivka se zploští a že potom samozřejmě i teď, když všichni pochopí, že je důležité, aby následovali ta naše doporučení… Tak ano, bude to stoupat, to je jasné.

Teď my vlastně rychleji testujeme. Už v pondělí údajně podle pana Prymuly by nemělo být žádné prodlení, takže by to mělo být, že lidé už nemusí čekat. Takže to se ještě nějak projeví. Ale když se podíváte, co se děje v jiných státech, jenom tady za hranicí v Bavorsku – nebo Itálie, to je absolutní tragédie, tam je více mrtvých než v Číně, to je úplná katastrofa – a další státy. Takže si myslím, že jsme na tom velice obstojně.

Hlavně víme, co máme dělat. Máme jasné plány. Víme, jak postupovat, a známe i alternativy, že pokud to nebude fungovat, ta naše doporučení, tak ještě samozřejmě můžeme vždycky přitvrdit.

Jan Hamáček, 1. místopředseda vlády a ministr vnitra: Jestli dovolíte pár slov, tak já také nechci hovořit o nějakých detailech z různých modelů, ale dá se říct, že ta západní Evropa se vyvíjí úplně stejně. Pokud se podíváte na křivky Itálie, Německa, Španělska, Francie, tak ty nárůsty jdou víceméně po stejné křivce. My si to vysvětlujeme tak, že to je tím, že oni s těmi razantními opatřeními přišli pozdě. Všichni ti, kteří to sledují a rozumí tomu, tak říkají, že pokud mají mít takováto opatření smysl, tak se musí nasadit na začátku. To jsme udělali, jakkoliv jsme za to byli na začátku kritizováni.

A ta česká křivka nejede po té italské. Nebo nekopíruje tu italskou ani španělskou, francouzskou. Ty nárůsty jsou tam menší. A co je z mého pohledu klíčové, že nám klesají i mezidenní nárůsty, což je signál, že se něco děje a že asi, doufám, ta naše opatření zabírají.

Samozřejmě ještě je potřeba, aby ty mezidenní nárůsty klesaly procentuálně rychleji nebo více, ale rozhodně teďka nejedeme po té italské křivce. To si myslím, že můžeme říct všichni. A já jsem přesvědčen, že to je výsledek těch tvrdých a rychlých opatření, které vláda udělala. A ona se podle mě ještě v čase budou projevovat.

Takže aspoň trochu optimismu. Rozhodně teď nejsme v situaci, že bychom jeli po skluzavce jako Itálie, a jsem přesvědčen, že ta opatření zabrala. Ale jak zabrala, to ukáže až čas.

Jana Adamcová, tisková mluvčí vlády: Děkuji, tak tolik dotazy ze sálu a teď už videohovory.

Vladimír Vořechovský, ředitel Odboru komunikace Úřadu vlády: Tak dotazy z videochatu. Poprosím pana Kopeckého, iDnes.

Josef Kopecký, iDnes: Dobrý večer, já jsem se chtěl zeptat, jestliže vláda změnila hodiny, kdy si mají senioři nad 65 let chodit nakupovat, zda zvážila to, že lékárny nebývají otevřené už od 7 hodin? Lékárny se zpravidla otevírají později. Já sám jsem byl včera v lékárně, která otevírá v 8 hodin, takže jestli jste vzali v potaz tuhle věc, že ty lékárny to mají jinak než třeba velkoobchody velkých řetězců, otevírací hodiny? Druhá věc, kterou jste neřešili pravděpodobně dneska na vládě, ale nicméně jsou tu desítky tisíc mladých lidí, kteří mají letos například maturovat a kteří stále nevědí, jak to bude s jejich maturitami. Kdy padne nějaké rozhodnutí o nějakém posunutí termínu pravděpodobně? A kdy se to ti lidé dozvědí? Děkuji.

Adam Vojtěch, ministr zdravotnictví: Tak pokud jde o ty lékárny, my jsme dnes přistoupili ke změně, že jsme lékárny vyňaly z toho opatření. To znamená, zůstaly tam potraviny, zůstaly tam drogerie, případně nějaké hygienické potřeby. Lékárny byly vyjmuty na základě konzultace se samotnými lékárníky. Na mě se obrátil prezident České lékárnické komory pan Krebs a další lékárníci, pan Hojný z IKEM a podobně, kteří vyjadřovali poměrně negativní stanovisko k tomu, že by takto lékárny měly být omezeny, protože reálně by to v zásadě ani nebylo možné realizovat.

Ty lékárny zejména v nemocnicích samozřejmě fungují tak, že lidé přijdou k lékaři a pak si jdou vyzvednout svůj lék, a není to úplně realizovatelné, aby čekali dvě hodiny, než dostanou třeba nějaké antibiotikum a podobně. To si myslím, že by způsobovalo obrovské problémy. Takže i na základě této, řekněme, konzultace nakonec lékárny nebyly zařazeny do toho nového opatření. To znamená, tím odpovídáme na tu vaši otázku týkající se otevírací doby.

Vladimír Vořechovský, ředitel Odboru komunikace Úřady vlády: A pak tam byla ještě druhá otázka na ty maturity.

Andrej Babiš, předseda vlády: Já jsem napsal smsku Plagovi, tak snad nám odpoví.

Adam Vojtěch, ministr zdravotnictví: Pokud vím, tak pan ministr Plaga dnes hovořil o tom, že chce na nejbližší vládu přinést toto téma a řešit ho.

Jan Hamáček, 1. místopředseda vlády a ministr vnitra: Jestli mohu, nejsem odborník na školství, ale já myslím, že logika říká, že pokud se podaří tu epidemii zvládnout a bude bezpečné do té školy jít, tak se ty maturity zvládnou. Pokud se ukáže, že to je běh na delší trať, tak se holt maturity budou muset odsunout. Ale to dneska nikdo neví. Ani pan redaktor Kopecký, předpokládám, netuší, jak to tady bude vypadat v květnu. Až budeme vědět, jak to bude, tak to těm lidem řekneme, ale podle mě nemá smysl nyní spekulovat, jestli budou maturity nebo nebudou. Učit se musí stejně, tak ať se učí a buď to bude v červnu, nebo v září.

Vladimír Vořechovský, ředitel Odboru komunikace: Děkuji a poprosím Radka Bartoníčka, Aktuálně.cz o dotaz.

Radek Bartoníček, Aktuálně.cz: Dobrý večer. Budu mít tři dotazy, budou stručné: Chtěl bych se zeptat na opozici, která nyní není samozřejmě příliš vidět, protože v televizi logicky je vláda. Pane premiére, jakou máte osobní zkušenost s opozicí? Ale zeptám se hlavně pana ministra Hamáčka, pana Havlíčka a dalších, protože já slyším, že opozice říká: My se obracíme na vládní politiky, my přicházíme s návrhy, některé návrhy i naši ministři přijímají, to znamená, někteří opoziční politici, vidím, že šíjí roušky atd. Řekl bych tedy, že opozice je poměrně hodně aktivní. Jaké jsou vaše názory? Děkuji.

Andrej Babiš, předseda vlády: Já nevím, jak je aktivní opozice. Já jsem měl ten kontakt přes videokonferenci, byla to normální debata a potom v televizi to byla absolutní katastrofa. Jenom samé útoky. Takže mě to dost zklamalo. Píšu si s panem Bartošem. Pan Hřib nás stále k něčemu vyzývá, tak možná by mohl taky sehnat někde nějaké roušky nebo něco. Nemám pocit, že v těchto chvílích jsme na jedné lodi. Je to spíš politika. Jsem z toho trošku zklamaný.

Jan Hamáček, 1. místopředseda vlády a ministr vnitra: Pokud se ptáte na moje zkušenosti, tak já bych to rozdělil do dvou skupin. SPD mi nadává a ty ostatní se snaží pomoct.

Jana Maláčová, ministryně práce a sociálních věcí: Moje zkušenost je, že to není jeden blok opozice, ale to podle lidí. Jsou různí lidé i v opozici. Většinou je ta komunikace a výměna návrhů velmi věcná.

Andrej Babiš, předseda vlády: Tady mi píše pan Plaga, že předloží zákon a posune to po návratu dětí do školy. Ty maturity.

Radek Bartoníček, Aktuálně.cz: Děkuji, teď druhý dotaz: Mám pocit, že starostové volají po tom, aby bylo známo, jestli v jejich obci či městě jsou lidé, kteří byli nakaženi koronavirem. Jaký je v tomhle stav? Vím, že například pan předseda STAN Rakušan říkal: Obracím se na pana Prymulu v této věci. Tak jak to je? A zároveň jako druhé s tím souvisí: Mělo začít trasování dnešním dnem přes vzpomínkové mapy. Jestli někdo můžete poskytnout informaci, jaký je stav v tomto?

Andrej Babiš, předseda vlády: Trasování vláda schválila, o tom jsme informovali včera, a teď je potřeba rychlou realizaci. Tam ten tým ajťáků, se kterými jsem jednal a potom jsem domluvil schůzku na hygieně, takže tam je to připraveno. Vláda rozhodla a teď je to potřeba, aby to rychle zrealizovali.

Jan Hamáček, 1. místopředseda vlády a ministr vnitra: Jestli mohu k trasování, tady jsme si špitali s panem premiérem, že je potřeba se na to podívat, protože to je velmi užitečný projekt. Já chápu, že nás zase budou kritizovat, že děláme velkého bratra, ale my jsme se dohodli, že to pak vypneme po té epidemii. Ale vážně, pokud se to podaří, tak nebude potřeba dělat ty plošné karantény, a prostře chirurgicky vědět kdo, kdy, jak mohl dojít do styku.

Já si myslím, že to je dost unikátní projekt, který si zaslouží, a pan ministr zdravotnictví určitě udělá vše pro to, aby ho uvedl v život. Je to věc, která zjednoduší spoustě lidí život, protože spoustu lidí nedostane do té karantény. Protože ti se tam dostávají jen proto, že se ta karanténa dělá do jisté míry plošně. A tohle je skvělý projekt a jsem strašně rád, že s tím Ministerstvo zdravotnictví přišlo. A taky se to opírá o zkušenosti z těch zemí, kde se jim to povedlo.

Adam Vojtěch, ministr zdravotnictví: Ano, je to tak. My jsme vlastně na základě usnesení vlády, kde jsem ten návrh předložil, dnes učinili potřebné kroky, podpisy smluv, vydali jsme mimořádné opatření v tomto směru, a dnes tedy jsme to začali technicky realizovat. Očekáváme v následujících dnech první výsledky.

Souhlasím s panem premiérem i panem vicepremiérem, že to je dobrý nástroj pro nás, který pomůže, zejména tedy hygienikům, zmapovat kontakty těch infikovaných pacientů. Ale znovu říkám, není to velký bratr. Nechceme nikoho účelově sledovat. Je tam předpokládaný informovaný souhlas ze strany toho infikovaného pacienta, takže neděláme tedy nic za zády těch samotných lidí, ale musí oni s tím souhlasit, tedy ti pozitivní pacienti.

Radek Bartoníček, Aktuálně.cz: A prosím poslední dotaz. Jen k tomu předcházejícímu doplnění: To znamená, můžou lidé vědět, že v jejich obci je někdo nakažený? A poslední dotaz na paní ministryni Maláčovou: Paní ministryně, my jsme spolu komunikovali kolem lidí, kteří se doma a starají o své příbuzné, kteří jsou dlouhodobě nemocí. Teď se o ně vlastně starají různé služby, protože ti lidé mají obavy, aby je nenakazili. Nejsem si jistý zda to znamená, že i pro tyto lidi bude to ošetřovné prodlouženo. A pokud ano, moc děkuji, že jste v tom toto udělal.

Andrej Babiš, předseda vlády: Já jsem včera řešil jeden dotaz jedné paní z Moravy, jejíž vnučka chodí do školy, kde se nakazila učitelka, a já jsem to potom konzultoval se šéfkou hygieny a samozřejmě není možné dávat tuhle informaci, protože by to samozřejmě přineslo strašné problémy. Takže to nelze.

Adam Vojtěch, ministr zdravotnictví: Já musím říci znovu: Na našich stránkách jsou ta základní data, jsou tam data po regionech, počty infikovaných, je tam i mapa barevně odlišená podle těch regionů a máme nyní v přípravě mapu i na okresy, aby to bylo i možná trochu detailnější. Ale abychom se bavili skutečně o konkrétních infikovaných na konkrétních místech nebo ve školách, jak řekl pan premiér, tak to si myslím, že skutečně není vhodné.

A není to ani nezbytné, protože v té současné situace, pokud lidé mají být primárně doma a nemají nikam chodit na veřejnost, nemají se stýkat s ostatními lidmi, tak v zásadě tato informace není ani nikterak relevantní. Prostě lidé mají dodržovat omezení pohybu, nemají se nikde pohybovat a pak nedojde k tomu přenosu onemocnění.

Jan Hamáček, 1. místopředseda vlády a ministr vnitra: Já bych poprosil všechny ty, kteří mají takovéhle nápady, tak ať zavolají panu hejtmanovi Netolickému a on se s nimi podělí o zkušenosti, kdy snad řekl jenom obec a tam vypuklo peklo a všichni hledali toho, kdo je ten nakažený.

Já si prostě nedokážu představit, že budeme zveřejňovat jména. Samozřejmě, já vím, že většina starostů jsou čestní lidé a že by to neřekli, ale říct jméno, to je jenom začátek nějakého obrovského průšvihu. Jenom, abych to ilustroval, my jsme přemýšleli s vedením pošty, jak to řešit v situacích, kdy ti lidé jsou v karanténě a ten pošťák to neví. A samozřejmě, ti lidé to nenahlásí všichni na poštu a ti pošťáci jdou do rizika, že jim otevře někdo, kdo je v karanténě a nedej bože u koho už jsou ty symptomy nebo může být nakažlivý. A prostě ani to jsme si netroufli označovat dveře nějakou nálepkou Karanténa. Natož abychom tedy odsouhlasili, že budeme zveřejňovat jména nebo budeme někomu dávat ta jména.

Já osobně jsem byl xkrát dotazován na to, jestli ten či onen je nakažený, a nikdy jsem to nepotvrdil. I když jsem to třeba věděl. To je prostě strašně nebezpečné a vůbec bych o tom neuvažoval.

Jana Maláčová, ministryně práce a sociálních věcí: K tomu ošetřovnému. My jsme tam dali možnost nově čerpat ošetřovné bez omezení věku, ale za dvou podmínek. To znamená, že se to bude týkat osob, které jsou hendikepované alespoň v prvním stupni postižení, a za druhé, že jsme jim těmi opatřeními v podstatě, zjednodušeně řečeno, zavřeli tu sociální službu. To jsou ty dvě podmínky

Vím, že spousta lidí bude zklamáno. Ale pokud ti lidé byli umístěni, a nejedná se jenom o děti, ale může se jednat i o dospělou zdravotně postiženou osobu, nebo dokonce seniora. Pokud měli nějakou službu, která teď nefunguje, a mají alespoň 1. stupeň postižení, tak budou moci jejich blízcí nově čerpat to ošetřovné.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X