Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Tiskové konference

27. 1. 2021 20:45

Tisková konference po mimořádném jednání vlády, 27. ledna 2021

Jana Adamcová, tisková mluvčí vlády: Dobrý večer, vítejte na tiskové konferenci. Pan premiér Andrej Babiš.

Andrej Babiš, předseda vlády: Takže dobrý večer, dámy a pánové, dnes se nenašel žádný dobrovolník z celé vlády, tak jsem přišel sám. Situace z hlediska pandemie covid-19 není vůbec dobrá. Ta čísla, která jsme očekávali, nejdou správným směrem, a když je porovnám, předběžný výskyt viru, my předběžně máme čísla kolem půl osmé, tak je tam zaznamenán ještě nárůst.

Takže počty hospitalizovaných neklesají, naopak nám to stouplo téměř na 6 000. Některé nemocnice jsou skutečně na hraně, jako v Hradci Králové, a taky počet hospitalizovaných na JIP je přes tisíc. Takže ty nějaké předpokládané počty, o kterých jsme mluvili, že dojde k nějakým rozvolňováním, se nenaplňují a není to vůbec v této chvíli téma.

Spíš naopak, my musíme a zítra vláda znovu zasedne ve 14 hodin a budeme spíš řešit zpřísňování opatření, protože pravděpodobně se nacházíme v situaci, kdy lidi, kteří opatření dodržují, a já jim samozřejmě děkuji, jsou naštvaní a mají pocit, že je stát nedostatečně vymáhá. No a potom jsou tady lidi, kteří to nedodržují, a ti jsou naštvaní, že děláme ta opatření.

Ta situace není dobrá, není dobrá ani v Evropě. Teď jsem viděl, že Norsko zavírá hranice. Takže my to musíme řešit, a proto na zítřejší vládu Ministerstvo zdravotnictví, Ministerstvo vnitra, Ministerstvo průmyslu a obchodu předloží návrhy, jak v podstatě tuto situaci řešit. To je ten stav.

Co se týče toho dnešního – jak to mám nazvat – nedorozumění ohledně toho očkování. Já si myslím, že Ministerstvo zdravotnictví úplně zbytečně psalo jednotlivým očkovacím centrům věc, která je z mého pohledu samozřejmá, a uvedlo do omylu asi i paní hejtmanku Peckovou, které se omlouvám, pokud jsem tedy říkal, a byla uvedena v omyl, protože i mluvčí Ministerstva zdravotnictví to neinterpretovala asi správným způsobem.

Já vůbec nechápu, proč ministerstvo takhle to doporučuje. Potom z toho vznikají zbytečná nedorozumění a měli jsme tady odpoledne zprávu, že se neočkuje. Očkuje se, samozřejmě, že se očkuje. My máme naočkováno 238 000 občanů České republiky, z toho seniorů nad 80 let 66 200.

A je to samozřejmě na jednotlivých očkovacích centrech a očkovacích místech, jak to řeší. A pokud Jihočeský kraj to zvládá bez problémů, Ústřední vojenská nemocnice to zvládá, Bulovka to zvládá a další, no tak někde to nezvládají. Přitom si myslím, že je to úplně jasné.

Naočkovali první dávku a vědí dobře všichni, že mají očkovat druhou dávku za 28 dnů. A samozřejmě vědí, koho očkovali, takže mají registrace a požadavky na rezervace. A vědí, kolik dostávají vakcíny. Takže pokud někdo to zvládá, tak samozřejmě by to měli zvládat všichni. A pokud jsou nějaké problémy a chybí vakcína, tak Ministerstvo zdravotnictví je tady na to, aby řešilo tyhle přesuny, a dochází k přesunům mezi jednotlivými očkovacími místy z hlediska vakcíny Pfizer – BioNTech a Moderny.

Takže to se řeší, ale to doporučení ministerstva, bylo to doporučení a někteří si to vzali tak, že se zastavuje očkování. To není pravda. Takže za ty zmatky se omlouvám. Podle mého názoru není potřeba sdělovat očkovacím místům samozřejmé věci. Pro mě jsou to samozřejmé věci, protože si myslím, že každý umí počítat, že každý umí a musí vědět koho naočkovat, koho má očkovat podruhé a v jaké lhůtě, to bylo jasně oznámeno.

Takže na vládě jsme řešili celkově tu situaci. Zítra se k tomu vrátíme. Žádné rozvolňování není vůbec na stole, opak je pravdou, spíš vláda bude muset řešit opatření, která by měla nějakým způsobem tu pandemii zvládnout lépe než doposud.

Dnes jsme také řešili otázku vládní rozpočtové rezervy. Vláda rozhodla a přesouvá z všeobecné pokladní správy do Ministerstva obrany, do kapitoly 307, pět miliard. Těch dalších pět miliard samozřejmě bude předmětem dalšího jednání mezi Ministerstvem financí a Ministerstvem obrany z hlediska nároku i dalších resortů. Takže samozřejmě to, co jsme slíbili, plníme, i když ne najednou, ale bude to mít ještě nějaký vývoj, který souvisí s celkovými rozpočtovými kapitolami. 

  

Jana Adamcová, tisková mluvčí vlády: Tak děkuji. A první dotaz Česká televize.

Jakub Pacner, Česká televize: Dobrý večer. Pane premiére, prosím, můžete být nějak konkrétnější, jakým způsobem nebo jakou cestou se bude zpřísňovat? Bude to třeba omezení pohybu do nějakého perimetru, do nějakých metrů kolem domova kupříkladu? Případně také mě zajímá, jestli za tu situaci v Česku může ta britská mutace koronaviru. A pak bych se chtěl také zeptat, když říkáte: Nebude se vůbec rozvolňovat, tak předpokládám správně, že vůbec tím pádem nepřišla řeč na ski areály, které se ještě dnes dopoledne hodně skloňovaly?

Andrej Babiš, předseda vlády: Ano, já nevím, s jakými opatřeními přijdou ty tři rezorty, které to mají za úkol. Takže to uvidíme zítra. Ale určitě musíme zpřísňovat, protože zkrátka nemůžeme si dovolit pouštět nebo dělat nějaké další rozvolňování při tak vysokých číslech. Není to možné. A i když to vypadalo nadějně za poslední týden, ale zkrátka tento týden to jde dokonce opačným směrem, takže já nejsem schopen vám teď vlastně říci konkrétně, jaká opatření předloží jednotlivé rezorty.

Jakub Pacner, Česká televize: Pane premiére, ještě jeden dotaz prosím. Řešili jste nějak ten návrh ČSSD na ten příspěvek 250 korun pro lidi v karanténě? A také, řešili jste respirátory, jestli budou povinné, nebo jenom doporučené a případně v jakých místech? Děkuji.

Andrej Babiš, předseda vlády: Respirátory jsou doporučené, to jsme dnes neřešili. Ten návrh – to není ani návrh sociální demokracie, ale je to návrh NERV, pana Prokopa a pana Jurajdy. My o tom mluvíme už delší dobu. Já jsem dostal vícero dopisů k tomu návrhu, kde v podstatě zaměstnavatelské svazy a další požadují, aby se to projednalo na tripartitě.

Proto svolám mimořádnou tripartitu na pondělí v 9 hodin, kde projednáme ten návrh MPSV, návrhy Ministerstva financí a další návrhy. Přizveme tam ty experty a budeme to řešit v pondělí.

Je samozřejmě problém, že, a máme ty zprávy, že někteří zaměstnanci mají obavu, že pokud budou covid pozitivní a budou to hlásit, tak mají samozřejmě ohrožené nebo nižší příjmy. Dokonce jsme měli i případy, že když to zaměstnanec nahlásil, tak přišel o zaměstnání, čemuž vůbec nerozumím, protože si myslím, že dobrý ředitel firmy nebo majitel firmy musí mít přece zájem na tom, aby zkrátka ten covid se mu nedostal do firmy, aby se mu nenakazili zaměstnanci. Alespoň tak bych já uvažoval.

Ale jsou údajně i firmy, které se chovají jiným způsobem, a my stále máme problém, že ten počet kontaktů je velice nízký. Myslím, že nejvyšší počet kontaktů byl ve Zlínském kraji 1,17, ale v Plzeňském kraji byl dokonce 0,58. Takže to je problém, kdy vlastně ti pozitivní nehlásí kontakty. Z různých důvodů.

Jana Adamcová, tisková mluvčí vlády: Další dotaz, televize Prima.

Josef Mádle, TV Prima: Dobrý večer, pane premiére. Já jsem se chtěl zeptat, jak tedy mají celou tu situaci teď Češi v podstatě chápat, jestliže celá Česká republika se upírá na PES, ten už dva týdny je ve čtvrtém stupni, čísla klesají, ale na straně druhé vláda říká, že budeme ještě více zpřísňovat, protože se nic nelepší. Tak na co se mají Češi v tuto chvíli dívat. Jestli už představíte novou aktualizaci PES a ta aktualizace v tomto případě znamená, že máte úplně jiná čísla, jiné skóre PES a tak dále. Poprosím vás ještě o druhou odpověď na druhou otázku. Jak to bude s kompenzacemi pro Čechy? Čeká nás další zpřísnění, napadají mě třeba živnostníci. Mohou očekávat to, že jim bude alespoň odpuštěn odvod měsíční sociální, zdravotní? Děkuji.

Andrej Babiš, předseda vlády: Tak kompenzace budeme samozřejmě řešit, ale nejdřív musíme vyřešit ten problém, který máme. A čísla klesaly. Dnes je středa, tak ano, vypadalo to tak, ale zkrátka už dva dny ty čísla neklesají, naopak stoupají i hospitalizace v nemocnicích. Stále máme vysoký počet nakažených seniorů nad 65 let. Takže ta situace není dobrá a ten počet hospitalizovaných stoupl.

Takže co se týče PES, tak ten jsme ani moc neřešili, protože ten PES měl nějaké čtyři parametry historicky, ale teď do toho vchází nové parametry a to je ten počet hospitalizovaných a počet lidí na JIP. Takže ten se musí samozřejmě upravit.

Teď jsme o tom ani moc nediskutovali, protože tady máme zkrátka situaci, kdy musíme reagovat, protože to opatření od 27. prosince, a dnes je to přesně měsíc, vypadá, že nefunguje dostatečně dobře. Můžeme se samozřejmě domnívat, proč tomu tak je, ale musíme reagovat, a tak jsme se dneska domluvili.

Jana Adamcová, tisková mluvčí vlády: Další dotaz, Český rozhlas.

Janetta Němcová, Český rozhlas: Dobrý večer. Chápu to správně, že úpravy u toho protiepidemického systému, u toho PES, jste neřešili a nebudou tam? Anebo případně jestli tam nějaké budou, jestli můžete říct. Díky.

Andrej Babiš, předseda vlády: Neřešili jsme, protože musíme řešit opatření, které podle dohody na vládě zpřísní ta stávající opatření.

Jana Adamcová, tisková mluvčí vlády: Další dotaz prostřednictvím videokonference. Pan Kopecký iDnes.

Josef Kopecký, iDnes.cz: Dobrý večer, pane premiére. Nevím, jestli mě slyšíte dobře. Mám dvě otázky. První poměrně jednoduchá: Má ministr zdravotnictví pan Blatný stále vaší důvěru? Druhá otázka je k tomu, že váš poradce, bývalý ministr pan Prymula mluví o tom, že by Česká republika mohla se zaměřit i, aby se k nám dostala ruská vakcína Sputnik V nebo čínská vakcína, a mluví také o větším využívání respirátorů. Chci se vás zeptat, tedy ta druhá otázka je, jestli vy vidíte nějako cestu, aby Česká republika využívala i jiné vakcíny než ty, které má zatím nasmlouvané? Chtěli to po vás i komunisté, teď o tom mluví váš poradce pan Prymula. Děkuji.

Andrej Babiš, předseda vlády: Tak komunisté to po mě nechtěli, to si nepamatuju. Ale je pravda, že o tom mluvíme v Evropě. Já jsem o tom mluvil s paní kancléřkou Merkelovou a ona v podstatě, pokud mě informovala, mluvila o tom s prezidentem Ruska i Číny a jasné doporučení, aby tyto vakcíny měly být schváleny Evropskou lékovou agenturou.

Tam proběhly nějaké konzultace. Není pravda, že by Evropská léková agentura schválila Sputnik. Sputnik si nepodal o vlastně akceptaci nebo registraci, nebo jak to mám říct, takže to neproběhlo. Ale je pravda, že Maďarsko komunikuje a údajně nakoupilo tyto vakcíny.

My samozřejmě s Maďarskem komunikujeme. Premiér Orbán mluvil o tom, že nechá vlastně občanům na výběr, a údajně by to mělo být schváleno teda maďarskou agenturou, což samozřejmě za nějakých podmínek jednotlivé členské státy mají tu možnost.

My samozřejmě preferujeme, aby to schválila Evropská agentura. My jsme nakoupili pět druhů vakcín od Evropské komise. Postupujeme společně. Takže samozřejmě pokud to v Maďarsku začne, tak určitě se budeme zajímat o to, jak to probíhá, jaké jsou vlastně nějaké informace. Tak uvidíme. Stejně to má Srbsko.

Takže v tomhle směru si myslím, že Evropa musí hlavně vymáhat plnění těch dodávek, které si nakoupila. Kde bohužel, například u Astry Zeneky dokonce jsme zaplatili, jako Evropa, asi 320 milionů eur přímo, jsem byl informován, na výzkum té firmě. A ty dodávky, které byly slíbené, zatím ani nemůžou, protože mají být schválené vlastně 29. A tohle jsou spekulace, jestli ta vakcína bude pro všechny věkové kategorie, takže to se dozvíme snad 29. A my se o tom i mluvili s hejtmany a podle toho jak to bude schváleno, budeme reagovat.

A co se týká pana ministra, tak samozřejmě jeho některá prohlášení nejsou, jak bych to řekl, úplně na místě, protože… Nechci se k tomu vracet k některým prohlášením a je potřeba samozřejmě, aby ta komunikace byla lepší. I dnešní ten případ, kde v dobré vůli ministerstvo vlastně doporučovalo, ale já myslím, že to bylo zbytečné, protože zkrátka ta očkovací místa si to musí zorganizovat podle sebe a protože všichni umíme počítat a nepotřebují k tomu, aby...

Ministerstvo je tam na to, aby hlavně tedy jsme získali tu vakcínu, abych ji distribuovalo, aby dělalo distribuci optimální, a pokud se stává, že někdo z nějakých důvodů nemá tu vakcínu, tak se to řeší centrálně, jak to řeší přesuny.

Takže já, mě to mrzí a omlouvá se těm seniorům nad 80 let, kterým byly zrušené rezervace, protože zkrátka ta očkovací místa si to nepohlídala. Ty, kteří to pohlídali, tak neměli žádný problém a žádné rezervace nerušili a to samozřejmě by se nemělo opakovat, protože to je potom samozřejmě problém.

Jana Adamcová, tisková mluvčí vlády: Tak děkuji. Další dotaz, Seznam Zprávy, paní Rambousková.

Michaela Rambousková, Seznam Zprávy: Dobrý večer. Pane premiére, já mám na vás dva dotazy. Ten první se týká homeoffice na horách. Vy jste už o tom hovořil, že to není úplně dobře. Chci se zeptat, zda zítra o tom bude jednat třeba o tom, abyste nějak postihovali tyto hoteliéry, které to nabízejí? Jestli máte nějaké páky, protože například Trutnovsko, kam spadají Krkonoše, tak patří k nejvíce zasaženým regionům a i ty obce říkají, že turisté jim tam ten koronavirus zanášejí. Tak jak proti tomuto chcete bojovat, jestli s tím něco jde udělat? Druhý dotaz položím později.

Andrej Babiš, předseda vlády: Ano, je to velká debata, protože my máme, a to samozřejmě pan ministr Havlíček řešil, že hotely mají možnost ubytovat lidi, kteří jedou na služební cestu a nevím nějaké montáže v průmyslu hlavně. Ano máme signál, že se to zneužívá, a samozřejmě není možné, aby jezdili na služební cesty do lyžařských středisek a tvářili se, že jsou na služební cestě. Takže to řeší pan ministr Havlíček a měl by přijít s nějakým návrhem, protože rozumím tomu, že to je určitě určitá anomállie.

Michaela Rambousková, Seznam Zprávy: A ten druhý dotaz. Vy jste řekl, že se vám nedaří zvládat tu epidemii tak, jak byste chtěli. Čím si vysvětlujete, že to je? Děkuju.

Andrej Babiš, předseda vlády: To jsem už nepřímo řekl. Že zkrátka my jsme v situaci kde, aspoň doufám, že většina našich spoluobčanů je trpělivá, snáší ty útrapy a celkově tu situaci, která je samozřejmě náročná na psychiku, a dodržuje ta opatření. A samozřejmě vyžadují od nás, abychom ty, kteří to nedodržují a vlastně i veřejně to deklarují, aby nějakým způsobem byli sankcionováni.

To je samozřejmě záležitost, kdy my se snažíme stále přesvědčit všechny naše spoluobčany, že to sami nemůžeme zvládnout. Vláda to nemůže nikdy zvládnout, pokud nebudou všichni spolupracovat. A pokud tady máme skutečně případy, že zemřeli lidi, kteří… A ta úmrtnost je podstatně vyšší než meziročně, když mluvím teda minulý rok a rok 2019. Je to úplně jasné, ten covid je zabiják, zabíjí a je potřeba, aby o tom i média mluvila víc a mluvila o těch příbězích, o kterých se já snažím vykládat v neděli, kdy skutečně došlo k přenosu na seniory a bohužel někteří zemřeli. To jsou strašně smutné příběhy.

Takže my musíme víc propagovat a přesvědčovat lidi, že to není chřipečka, že to je velice nebezpečný vir, že máme nové mutace. My se samozřejmě snažíme sekventovat tu britskou mutaci, ale bohužel jinde na kontinentech jsou další mutace.

Takže ta situace není dobrá, a proto znovu opakuji. Pokud se nevrátíme do toho modu, který jsme měli na jaře, kdy to všichni chápali a byli všichni solidární navzájem, když to někdo nedodržoval, lidi upozorňovali, aby to dodržoval. Bohužel jsme v situaci, kde je to úplně jiné, než bychom chtěli a než to bylo na jaře.

Jana Adamcová, tisková mluvčí vlády: Děkuji, další dotaz. Pan Ťopek, Hospodářské noviny.

Martin Ťopek, Hospodářské noviny: Dobrý večer, pane premiére. Já mám dotaz k tomu přesunu peněz do armádního rozpočtu. Vy jste uvedl, že jste převedli zatím pět miliard, zbylých pět miliard budete teprve řešit. Zeptám se napřímo: Není důvod rozdělení té desetimiliardové částky, aby se k tomu nemusel vyjadřovat rozpočtový výbor?

Andrej Babiš, předseda vlády: Ne, určitě ne. Rozpočtový výbor se k tomu nebude vyjadřovat, je to v kompetenci vlády. A tím důvodem je, že jednotlivá ministerstva se mají vyjádřit k nárokům, které byly přeneseny z roku 2020 do roku 2021. Ty nespotřebované nároky. A tam je termín do 15. února. Tak já předpokládám, že se i ta druhá částka dořeší brzo.

Martin Ťopek, Hospodářské noviny: Dovolte mi doplnění: Byl dnes na vládě přítomen pan Metnar?

Andrej Babiš, předseda vlády: Ano, pan Metnar se připojil, ano byl připojen, i paní náměstkyně Cupáková. Pan Metnar to tedy předkládal, samozřejmě.

Jana Adamcová, tisková mluvčí vlády: Tak děkuji. Pan Bartoníček z Aktuálně.cz

Radek Bartoníček, Aktuálně.cz: Dobrý den, pane premiére, první dotaz. Vy jste úplně neodpověděl zcela na to, zda skutečně důvěřujete ministrovi zdravotnictví. Zda jste s ním třeba nemluvil, nezvažoval jste možnost, že byste začal pochybovat o tom, že to řešení bylo dobré? A s tím souvisí otázka, na koho nejvíce sázíte? Na ministra zdravotnictví, nebo na pana Prymulu, nebo máte ve svém okolí někoho dalšího, na jehož odborné názory dáte? To je první dotaz, prosím.

Andrej Babiš, předseda vlády: Tak já samozřejmě komunikuji se všemi. Já komunikuju velice intenzivně s panem Helem z iniciativy Sníh. Včera jsem s ním mluvil, bavili jsme se o těch lécích, které údajně Německo nakoupilo ze Spojených států, lék, který byl údajně podán prezidentu Trumpovi. Dnes jsem mluvil s panem Řehákem, občas mluvím i s panem Kulvaitem…

A ta iniciativa Sníh, tam je skupina snad 25 lidí, s panem Hajdúchem mluvím často a mluvil jsem s nimi tři hodiny, s tou iniciativou Sníh vedenou panem Helem, takže… Samozřejmě mluvím s panem Prymulou, takže mluvím se všema, protože zkrátka je to složitá matérie.

A mimochodem tedy v minulosti jsem mluvil i s profesorem Beranem, protože v tom mediálním prostředí lidi mi píšou, že proč vlastně ten isoprinosine nefunguje, a v minulosti jsem se k tomu také vyjadřoval. Není na to klinická studie, ano. Někteří tvrdí, že to funguje, někteří to užívají, ale jsou na to různé názory. Samozřejmě není problém to i u nás nakoupit, ale… Takže já mluvím se všemi, abych získal co nejvíce informací.

Radek Bartoníček, Aktuálně.cz: Děkuji, druhý dotaz. Vy jste tedy úplně neodpověděl, jestli důvěřujete zcela ministrovi a zda jste třeba přece jenom s ním nemluvil o tom, že by měl něco zlepšit. A ten druhý dotaz je tenhle: Vy, prosím, často říkáte, že chyba je v lidech. Že lidé se příliš setkávají. Ale, prosím, nezapochyboval jste někdy sám o sobě, že vy sám na to třeba nestačíte nebo že třeba jste příliš, nejste týmový hráč. Protože vy jste řekl, že vy berete odpovědnost za způsob očkování, sám jste se vlastně dal do čela tohoto, řekněme, boje. To znamená, co vy sám jako říkáte? Děkuju.

Andrej Babiš, předseda vlády: Já jsem nikdy neříkal, že chyba je v lidech, nevím, kde jste na to přišel, pane redaktore. To jsem nikdy neřekl. Já jsem řekl, že zkrátka my bez lidí to nezvládneme. A to platí. Žádná vláda to nikdy nezvládne bez spolupráce s občany. Takže nikdy jsem neříkal, že je chyba v lidech.

Jestli to zvládám, nebo nezvládám. No tak já vím, že už jste strašně nedočkavý. Vy mi stále kladete stejné otázky. Tak nevím, kdy. 8. října máme volby, tak lidi to nějak oznámkují. My máme smůlu v tom, že to, co se u nás děje, je absolutně bezprecedentní. To tady nikdy nebylo. A my dáváme ze sebe maximální energii a já to taky dělám a pracujeme vlastně sedm dní v týdnu. A ty vaše otázky jsou stále stejné. Ano, já dohlížím na to očkování.

A co se týče pana ministra, tak on je samozřejmě ne mediálně zkušený. Takže nějaké debaty o zemřelých jsou absolutně nevhodné a samozřejmě i ten výdaj na ty antigeny je úplně jiný a je za minulý rok a za tento rok něco přes, necelých devět miliard.

Takže některé ty jeho výroky samozřejmě nejsou úplně akurátní. Ale pro něho je to něco nového a taky to má na tom ministerstvu těžké. Takže my samozřejmě komunikujeme intenzivně, ale je tady složitá situace. Takže asi tak za mě.

Radek Bartoníček, Aktuálně.cz: Pane premiére, pardon, já jsem měl jenom doplnění. Já jsem to myslel tak, jestli si myslíte, že na straně vlády je něco, co by měla nějak vylepšit. Kde cítíte nějakou slabou stránku a říkáte třeba svým kolegů, toto nám příliš nejde, tady musíme zabrat. Děkuju.

Andrej Babiš, předseda vlády: Tak samozřejmě, my jsme menšinová koaliční vláda, volby jsou za dveřmi. Takže samozřejmě já, ta vláda funguje, my komunikujeme. Já komunikuji napřímo s panem místopředsedou Hamáčkem. Ale samozřejmě i v jednotlivých stranách je nějaká konkurence, budou mít asi nějaké sněmy a budou se samozřejmě snažit dostat do Sněmovny.

Tak já myslím, že když to porovnáme s tím, co bylo před námi, kdy byly obrovské rozpory ve vládách, tak ta vláda funguje a bude jedna z mála, která předpokládám, že dotáhne svůj mandát až do příštích voleb, které už byly oznámeny.

Ale určitě je co zlepšovat, já samozřejmě, určitě je co zlepšovat. Každý jsme z jiného prostředí. Já dělám občas mikromanagement a bylo velice zajímavé, když jsem mluvil s izraelským premiérem, že on to dělá stejně. Že samozřejmě je důležité důvěřovat, ale prověřovat.

A potom se dělají úplně zbytečné chyby, jako dnes v dobré vůli ministerstvo dávalo nějaké doporučení, které je triviální. Vůbec to nemuseli dělat. Vznikl z toho problém, úplně zbytečný, kde jsme viděli titulky, že se zastavilo očkování, což samozřejmě nebyla pravda.

Takže to mě samozřejmě mrzí a štve a doufejme, že se to nebude opakovat. Nebo další věci, co jsme měli v minulosti. Tam ty různé reklamy nepovedené a tak dále. Ale dáváme ze sebe maximum, děláme maximum pro to, abychom tu situaci zvládli, i když je to velice těžké.

Takže znovu opakuji, že jsem nikdy neříkal, že za to můžou lidi. Já jsem říkal, že my potřebujeme, abychom spolupracovali, tak jako na jaře.

Jana Adamcová, tisková mluvčí vlády: Tak a ještě pan Veinlich, Blesk Zprávy.

Jakub Veinlich, Blesk Zprávy: Dobrý večer, pane premiére. Vy jste říkal, respektive jste podle mě neodpověděl příliš kolegovi panu Bartoníčkovi. Mě by zajímalo, jestli konkrétní nějaké chyby jste vyčítal jednotlivým ministrům k tomu, jakým způsobem v uvozovkách se staví k této situaci. Co mají konkrétně napravit? Vy jste říkal, že to je také tím, že se chystají různé sněmy a tak dále. Volba vedení v jednotlivých stranách. Tak to se chystá přeci i u vás. A pak by mě zajímalo. Vy jste kupříkladu 16. 9. 2020 nebo 22. 8. 2020 na případu na serveru iDnes.cz vyšel článek s titulkem Babiš žádal média, ať nestraší kovidem. Tak dnes jste říkal, že média by měly lidem říkat ty příběhy o tom, že tedy lidé umírají, důchodci končí v nemocnicích a tak dále. Tak kde nastal ten váš posun? Pak by mě zajímalo, jestli respektive když má vláda zítra rozhodnout o tom, že se zpřísní nějaká opatření, tak neříkejte přeci, že jste nemluvili o tom, jak by se ta opatření měla nějakým způsobem přijímat. S čím konkrétně byste chtěl, aby ministři tedy na to jednání vlády přišli? A poslední věc, od kdy by tato opatření podle vás měla začít platit? Děkuji.

Andrej Babiš, předseda vlády: Já nevím, co vám mám říkat a neříkat. Já vám říkám pravdu. A dostali to za úkol ministři. Já nevím, s čím přijdou. Oni to mají za úkol, zítra je vláda a vláda rozhodne, bude o tom diskutovat.

A co se týče mých vyjádření v minulosti, tak samozřejmě můžeme si připomínat různá vyjádření. To bylo v nějakém čase, byla nějaká situace. Plno takzvaných expertů ještě koncem srpna říkalo, že vir zeslábl, a zkrátka to, co se potom stalo, vlastně nikdo nepredikoval a nikdo to nepredikoval ani v Evropě.

A teď samozřejmě vidíme, co se děje, že ten vir skutečně zabíjí, že tady byla nějaká debata, že jsme nepřipouštěli takovou situaci, a podívejte se na počet zemřelých do konce září, který je, teď si nepamatuji, jestli to bylo 690, no a bohužel teď od října jsou to tisíce.

Takže tu situaci nikdo nepředpokládal a nikdo nepředpokládal ani, že skutečně ten vir zabíjí. A je to tak. Proto samozřejmě ta změna rétoriky. Ale můžeme se podívat, co říkala hygienička 20. ledna 2020 nebo co říkali ostatní. Nikdo to nemohl předvídat, co se děje, a my samozřejmě reagujeme na ty situace úplně stejně, jako reagují ostatní vlády v Evropě.

Jana Adamcová, tisková mluvčí vlády: Děkujeme, z dnešní tiskové konference je to vše. Hezký večer.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Zvuková příloha

Tisková konference po mimořádném jednání vlády, 27. ledna 2021

Související zprávy