Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Tiskové konference

5. 6. 2020 7:44

Tisková konference po mimořádném jednání vlády, 5. června 2020

Jana Adamcová, tisková mluvčí vlády: Dobrý den, vítejte na tiskové konferenci po mimořádném jednání vlády. A nejprve pan premiér Andrej Babiš. 

Andrej Babiš, předseda vlády: Dobrý den, dámy a pánové. Já jsem svolal dnes na sedmou hodinu ráno mimořádné zasedání vlády, které bylo velice rychlé, protože my jsme intenzivně pracovali, ministři Petříček, Vojtěch a Hamáček pracovali i společně se mnou na tom, že jsme chtěli co nejdřív otevřít hranice s Německem, Rakouskem. S Maďarskem nemáme hranici, ale jde hlavně o to, aby naši občané, když navštíví teď a dnes od 12 hodin v poledne tyto země a když se vrátí domů, tak nepotřebují žádný test na koronavir, ani samozřejmě karanténu.

Je to v podstatě podle toho semaforu, který jsme avizovali a který bude platit od 15. 6. Ale tyto země jsme vlastně urychlili. Já myslím, že je to dobře. Potřebujeme se vrátit do normálu a myslím si, že to může být i prospěšné pro Českou republiku, když přijedou občané těchto zemí a budou u nás utrácet peníze.

Takže toto jsme schválili a samozřejmě od 15. 6. jsou tam další země, pro které budou platit vlastně tato pravidla. Je to podle toho semaforu. Já myslím, že veřejnost byla obeznámena, které jsou to země. My samozřejmě hlavně ještě budeme pracovat na tom, aby naši občané, kteří žijí v těchto zemích trvale, když navštíví rodinu u nás doma, aby nepotřebovali test na koronavir nebo jiné dokumenty. Takže za mě velice stručně.

Jana Adamcová, tisková mluvčí vlády: Děkuji. Ministr zahraničních věcí pan Tomáš Petříček.

Tomáš Petříček, ministr zahraničních věcí: Dobré ráno, dovolte mi ještě krátce doplnit. Od dnešní 12. hodiny vlastně bude úplně volná hranice s Rakouskem, Slovenskem a také možnost cestování do Maďarska. Já bych pouze poukázal, že v případě Německa dochází k úpravě na naší straně. Naše občany bych požádal, aby sledovali informace o podmínkách, které má zatím platné Německo.

Pro nás je ale důležité také umožnit návrat ekonomické aktivity do příhraničních regionů. Pan premiér včera navštívil Karlovarský kraj, který patří mezi ty zasaženější, co se týče například úpadku cestovního ruchu, té přeshraniční turistiky. To bychom tímto také umožnili.

V případě toho semaforu, já bych, protože se nám množí dotazy, upozornil, že ten semafor mluví o tom, za jakých podmínek se můžou naši občané vracet. Stále platí, že v případě cest do zahraniční je nutné sledovat podmínky konkrétní země pro vstup na jejich území. Děkuji.

Jana Adamcová, tisková mluvčí vlády: Děkuji. Dotazy, Česká televize. 

Jakub Pacner, Česká televize: Dobrý den, chci se zeptat, maďarský ministr zahraničí avizoval, že to začne platit už od 8 hodin od rána, teď se zase řeklo, že ve 12.00. Tak to možná otázka na pana ministra Petříčka, jak teda probíhala ta komunikace a jak to tedy s těmi časy je. Potom se chci ještě zeptat, jestli jste třeba také komunikoval s Polskem. To jako jediné z těch okolních sousedních států nakonec nepřistoupilo na nějaké dřívější rozvolnění a pokračuje i v tom uzavření hranic až tuším do 13. června. Tak jak to odůvodnili třeba, děkuji.

Tomáš Petříček, ministr zahraničních věcí: Samozřejmě s Rakouskem, Maďarskem i s Německem jsme byli v posledních 48 hodinách průběžně v kontaktu a snažili se dojednat harmonizaci těch pravidel. Maďarsko přikročilo k tomu, že to otevírá plně od 8. hodiny dnes ráno, my od 12.00. Ty čtyři hodiny nicméně nevytváří žádný problém, protože v platnosti již je ten režim na 48 hodin. Já jsem ještě včera večer s maďarským ministrem Szijjártem o tom hovořil. My jsme jenom potřebovali zároveň také zrušit kontroly na pozemní hranici k datu, aby bylo možné tu informaci předat české policii. Takže ty čtyři hodiny nevytváří problém.

Andrej Babiš, předseda vlády: Já bych to doplnil, že Maďarsko usilovalo už o to, abychom to vlastně otevřeli už od čtvrtka. Ale my jsme se s premiérem Matovičem domluvili, že chceme dodržet tu tradici, že přece jenom Česko a Slovensko jsou si nejbližší země. Proto jsme se domluvili, že se Slovenskem jsme to otevřeli vlastně už od půlnoci ve čtvrtek. A teď vlastně to děláme s Maďarskem.

Tomáš Petříček, ministr zahraničních věcí: Ještě doplním v případě Polska, tak tam platí, že od 15. 6. my upravíme naše podmínky pro vstup na území České republiky. Z polské strany zatím nemáme žádnou novou informaci, co se týče případné změny těch podmínek pro vstup do Polska. Polská vláda zatím ještě nestanovila ani orientační termín, kdy je připravena se přidat tady v rámci střední Evropy k otevírání hranic.

Jana Adamcová, mluvčí vlády: Tak další dotaz

Andrej Babiš, předseda vlády: Já bych možná ještě využil tu příležitost a okomentoval tu tzv. druhou vlnu, o kterou vlastně všichni mluví a nějak se strašíme. Ale myslím si, že bychom se neměli strašit. Protože když si vezmeme, co se děje v Karviné, tak samozřejmě ten nárůst je tam velký. Je to lokální infekce, těch lidí je asi 370, nikdo neskončil v nemocnici. A my jsme na to připraveni, protože samozřejmě na ten vir, tu první vlnu, jsme nebyli připraveni.

Takže není potřeba nějak… I včera v Parlamentu, opozice chce od nás nějaký plán. No plán je takový, že každý den vlastně to sledujeme. Chytrá karanténa 1.0 funguje, Chytrá karanténa 2.0, kde je ta eRouška, dokonce dostala nějaké mezinárodní ocenění. Je to skutečně aplikace, která je skvělá. Teď máme, dokončujeme imunity pas, teď přišla jedna IT firma s Covid pasem.

Takže snažíme se pracovat dále na aplikacích, které by vlastně jednak, abychom byli připraveni, kdyby přišla ta druhá vlna. Ale samozřejmě i pro naše lidi, kteří budou cestovat do zahraničí, se připravuji nějaké aplikace. Takže já jen chci říct, že já si myslím, že bychom se neměli už strašit s tou druhou vlnou, že jsme na to připravení.

Samozřejmě, naši lékaři doporučují, aby se lidi očkovali proti chřipce. To je důležité. Ale naším hlavním úkolem je teď, abychom zvládli tu ekonomickou krizi, která tady samozřejmě je. A to se týká celé jako Evropy.

Takže já jen chci říct, že samozřejmě na tom pracujeme. My jsme se rozhodli, že Správa státních hmotných rezerv má nakoupit i ochranné pomůcky. Takže toto všechno jde. Takže vůbec ani nechápu, co vlastně od nás opozice chce. Jaký plán. No, tak když budeme mít pocit, že je tady nějaký zvýšený výskyt, tak samozřejmě budeme reagovat velice rychle, ale už to nebude nikdy plošné opatření.

Jana Adamcová, tisková mluvčí vlády: Tak děkuji. Jsou ještě dotazy? Český rozhlas, prosím.

Zdeňka Trachtová, Český rozhlas: Dobrý den. Ten semafor se týká evropských zemí, ale máte nějaký plán nebo jednáte o uvolnění režimu cestování i s mimoevropskými zeměmi? Děkuji.

Tomáš Petříček, ministr zahraničních věcí: Ano, jednáme i s mimoevropskými zeměmi. Dnes by také měla zasedat Rada ministrů zdravotnictví, která by se měla bavit o buď prodloužení, nebo o ukončení toho doporučení, aby vnější hranice Evropské unie byla víceméně uzavřena zejména pro turismus. To platí zatím do 15. 6.

V případě třetích zemí se určitě chceme koordinovat s ostatními členskými státy. K 15. 6. máme naplánované větší otevírání uvnitř Evropské unie a následně myslím, že s těmi bezpečnými státy, jako je třeba Izrael, Korea a další, bychom mohli společně se otevřít pro běžný turismus a další aktivity.

Já bych potom ještě chtěl informovat, že od pondělí bude na stránkách Ministerstva zahraničních věcí interaktivní mapa, kde budeme průběžně aktualizovat jak podmínky pro vstup na území konkrétní země, tak právě informace o tom, kam směřují ta jednání, co se týče možného otevření konkrétních třetích zemí.

Jana Adamcová, tisková mluvčí vlády: Pokud je to vše a nejsou další dotazy, děkujeme a hezký den.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X