Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Tiskové konference

11. 6. 2011 17:51

Tisková konference po mimořádném zasedání vlády, 11. června 2011

Jakub Stadler, tiskový odbor Úřadu vlády: Dámy a pánové, dobré odpoledne na tiskové konferenci po mimořádném zasedání vlády. Vítám zde všechny členy vlády ČR, v čele s panem premiérem Petrem Nečasem, který má slovo. Prosím.

Petr Nečas, předseda vády ČR: Dobrý den, dámy a pánové, dnes se mimořádně sešla vláda. Koneckonců i přítomnost všech mých kolegů na této tiskové konferenci dokazuje vážnost dnešního jednání vlády. Sešli jsme se kvůli požadavkům odborů a pondělní stávce v dopravě. Pozvali jsme také zástupce odborů, kteří vyhlásili včera stávku a blokaci dopravy. Musím konstatovat, že bohužel vláda čekala více než hodinu. Odboráři ale nakonec odešli bez jakéhokoliv jednání. S odbory jsme chtěli jednat o stávce, ale také o jejich požadavcích a o případných možnostech kompromisu. Vláda se seznámila s rozhodnutím Městského soudu v Praze, který vyhověl žádosti ministerstva financí o předběžné opatření. Soud označil stávku a blokády 13. června za protiprávní. Soud konstatuje, že z mediálních výstupů je známo, že je plánováno nejenom stávkovat, ale i blokovat dopravu. To přesahuje podle městského soudu Ústavou zaručené právo na stávku. Soud dále rozhodl, že vyhlášená stávka je v rozporu s dobrými mravy v demokratické společnosti a přesahuje Ústavou zaručené právo na stávku. Žádost o předběžné opatření na Městský soud v Praze podalo ministerstvo financí. První žaloba mířila na odborové sdružení železničářů, druhá na ČMKOS. Ten důvod je logický, protože z kompetenčního zákona ministerstvo financí je zodpovědné za hospodaření státu. Vláda je tu od toho, aby chránila občany před nátlakovými skupinami. Vláda musí chránit zájmy státu před hospodářskými škodami, a pokud nějaká škoda vznikne, budeme do koruny chtít škody zaplatit. Musím říci, že vzhledem k tomu, že žalovanou stranou je i odborové sdružení železničářů a týká se to státem vlastněné akciové společnosti ČD, tak ve vztahu k ČD a ČD-Cargo bude toto uplatňováno ze strany vedení ministerstva dopravy a vedení drah vůči všem odborovým svazům velmi důsledně i cestou tzv. regresivních žalob a navíc nelze vyloučit, že k těmto žalobám vůči těmto odborovým svazům na způsobené škody se přidají i soukromé subjekty, kterým byla způsobena újma či majetková škoda. Jsme si vědomi, že jde o velmi náročnou situaci a veřejnost právem očekává, že jim stávky nebudou komplikovat život. Co se týče dnešního usnesení vlády, tak vláda k tomuto přijala jednomyslně následující usnesení. Vláda vyjadřuje lítost, že představitelé odborů odmítli se zúčastnit jednání s vládou. Vláda vyjadřuje přesvědčení, že představitelé odborů budou ctít právní řád ČR a respektovat rozhodnutí nezávislého soudu. Vláda vyjadřuje vůli s představiteli odborů dále vyjednávat. Vláda ukládá ministru dopravy, aby přijal veškerá opatření nezbytná k zajištění železniční a silniční dopravy. Vláda dále ukládá ministru vnitra, aby přijal veškerá opatření, která zajistí veřejný pořádek, ochranu života a zdraví občanů a ochranu veřejného a soukromého majetku. A vláda dále ukládá ministru práce a sociálních věcí, ministru spravedlnosti začít intenzivně pracovat na legislativní úpravě práva na stávku.

Jakub Stadler, tiskový odbor Úřadu vlády: Děkuji, pane premiére, ještě vás doplní pan ministr financí.

Miroslav Kalousek, ministr financí: Dobrý den, dámy a pánové, dovolte jenom dvě vysvětlující věty. Meritum samé řekl pan premiér. Nicméně já jak listuji internetovými stránkami na iPadu průběžně, tak bych docela rád online reagoval na některá vyjádření, která se mezitím ve veřejné diskusi objevila. Chci se zásadním způsobem ohradit proti tvrzení, že odborářští bossové zde dostali rozhodnutí soudu od vlády nebo snad od Nečase, jak jsem si přečetl v nějakém titulku. Vláda s doručením nezávislého soudu vůči těm, kteří se tomu doručení mají podrobit, neměla a nemá a doufám, že nikdy nebude mít nic společného. Mně jako straně žalující bylo doručeno toto rozhodnutí včera kolem 21:00 do datových schránek. Přiznám se, že jsem netušil, že odbory 21. století nemají datové schránky a tak jako všichni ostatní členové vlády jsme byli přesvědčeni, že ve stejnou dobu v jakou jsem obdržel rozhodnutí soudu já, je obdržely i odbory. To znamená, že mají doručeno od včera večer. Pokud se soudu nepodaří doručit standardním způsobem, pak v naléhavých okamžicích prostě vyhledává příslušné osoby tam, kde mohou být a pokud bylo v otevřených zdrojích napsáno, že budou ve Strakově akademii, tak pravděpodobně nalezli tu nejvhodnější cestu ve Strakově akademii. Pokud by bylo napsáno, že budou v té době v hospodě U Jelínků, jistě by soudní doručovatel došel do hospody a s vládou to nemá nic společného. V každém případě jsem šokován, že vůbec někdo může říci, že byl nalákán do pasti, aby mu mohlo být doručeno rozhodnutí. Neznám slušného člověka, který by se vyhýbal doručení soudního rozhodnutí, které je mu určeno. Úmyslné vyhýbání soudnímu rozhodnutí patří k sociálně patologickým jevům. A já nechci podezírat odborové předáky, že by se snad chtěli úmyslně vyhýbat soudnímu rozhodnutí. Takže je jedno, kde ho obdrželi, protože by se zcela jistě nikdy a včas nevyhýbali obdržení. Možná bych měl ještě dodat, že tu žalobu podalo ministerstvo financí, protože, jak řekl již pan premiér, je k tomu kompetenčně příslušným orgánem vlády ČR a stalo se tak po dohodě dvou členů vlády, předsedy vlády a ministra financí. Nerozšiřovali jsme dále tu informaci, protože jsme nepokládali za vhodné v tom časovém presu, který tu byl, vystavovat příslušný soud mediálnímu tlaku. Soud má rozhodovat v klidu a dle uvážení a my jsme vyčkali do večerních hodin jeho rozhodnutí, aniž bychom cokoliv medializovali. Všichni ostatní členové vlády byli informováni až dnes na jednání vlády.

Jakub Stadler, tiskový odbor Úřadu vlády: Děkuji, dámy a pánové, prostor pro vaše otázky. Prosím.

MfD: Já bych se chtěl zeptat, odboráři nyní podle svých vyjádření analyzují to rozhodnutí, ale vyjádřili vůli v té stávce pokračovat? Co by to znamenalo, pokud by se tak stalo? Vy jste to trochu nastínili, stát by požadoval nějakou náhradu škody, jak by se zachovalo ministerstvo vnitra, co by se dělo, pokud by se skutečně v pondělí odehrála?

Petr Nečas, předseda vády ČR: Já musím říci, že by to bylo skandální rozhodnutí odborářských bossů. Tady je rozhodnutí nezávislého soudu. Jsme-li v právním státě, jsme-li slušní občané, dbáme-li zákonů, respektujeme rozhodnutí nezávislého soudu. Pokud někdo odmítá respektovat rozhodnutí nezávislého soudu, pohybuje se za hranou zákona a já říkám, že stát a příslušné složky co se týče škod, nejen na železnici, ale chceme k podobnému postupu vyzvat například i Magistrát hlavního města Prahy a dopravní podniky i cestou tzv. reverzních žalob. U státu to bude v každém případě, budou vyžadovat do poslední koruny náhradu škod, které budou tímto protiprávním krokem způsobeny. Je zde konstatování nezávislého soudu, že tato stávka je nezákonná, že se nesmí konat a dokonce tam je, že k ní nesmí být ani vyzýváno. Takže toto by bylo velmi vážné překročení Rubikonu ze strany odborářských bossů, kteří říkají, že nerespektují právní stát, nerespektují ani demokratické zřízení, Ústavu a zákony této země. To by bylo velmi závažné sdělení ze strany odborářských bossů české veřejnosti. Ministerstvo vnitra bude připraveno na všechny tyto záležitosti, bude postupovat přísně v souladu se zákonem a v souladu také s rozhodnutími nezávislých soudů.

Miroslav Kalousek, ministr financí: Já se omlouvám, ale vy se na to ptáte téměř jako na reálnou věc, mně i ta otázka sama připadá jako z jiného světa. Představte si, před dvěma měsíci rozhodl Ústavní soud ČR o tom, že vláda i parlament jednali nekonformně s Ústavou, když uvalili srážkovou 50 % daň na stavební spoření a nařídili vládě to doplatit. Mne půl vteřiny nenapadlo, že bych řekl, tak to rozhodl soud, já s tím nesouhlasím, nevyplatím to. To prostě slušného člověka vůbec nemůže napadnout. Může mne napadnout, že s tím rozhodnutím nesouhlasím, ale nemůže mne napadnout, že ho nebudu respektovat. Myslím, že v úplně stejné situaci jsou teď odborářští bossové.

Petr Nečas, předseda vády ČR: Já musím dodat, že vláda ani jednu sekundu neuvažovala, že by nerespektovala rozhodnutí Ústavního soudu ČR, byť skřípala zuby a řada nás i ve veřejných vyjádřeních dala najevo, co si o tomto vyjádření myslí. Ale že bychom nerespektovali, tak to se stáváme Burkinou Fasso a tam nás zřejmě chtějí zavést někteří bossové.

TV Nova: Já mám otázku na pana premiéra nebo na ministry Pospíšila či Drábka, budete požadovat legislativní úpravu práva na stávku, jak tomu máme rozumět?

Petr Nečas, předseda vády ČR: V současné době je u nás tato právní úprava ve srovnání s vyspělými západními zeměmi velmi vágní. Je obsažena pouze v zákoně o kolektivním vyjednávání a to je navíc zákon z počátku devadesátých let. My jsme přesvědčeni, že máme mít standardní západoevropskou úpravu práva na stávku. Má být jasně definován mechanismus a také povolené okolnosti, kdy se stávka může konat, aby soudy mohly případně rozhodovat o tom, zda je to konání stávky legální či nelegální. Mají tam být spouštěcí mechanismy, protože není možné, aby rozhodovalo pár odborářských bossů bez toho, aby hlasovali příslušní zaměstnanci, členská základna a členové. S vysokou pravděpodobností, a to je zkušenost z celé řady zemí, kde je dána podmínka vyhlášení stávky tím, že se musí projít stavem stávkové pohotovosti, pak vyhlásit stávku. A určitě jsem přesvědčen, že součástí této právní úpravy má být něco, co pracovně můžeme nazvat zákonem o minimálních službách, který je zaveden v řadě zemí EU. Není možné, aby v důsledku nějaké stávky bylo ohroženo zdraví a život občanů, aby se nebylo možné dostat k lékaři, aby kolabovala ekonomika země, když to řeknu zjednodušeně, stávka na dráze ano, ale znamená to, že třeba každý třetí vlak pojede. Že to nebude absolutní ochromení a kolaps včetně možných ohrožení zdraví a životů občanů. Ale pokud tyto práce budeme dělat, tak chci zdůraznit, že budou dělány v souladu se zkušenostmi, které jsou standardní ve vyspělých západních demokraciích, a tuto úpravu zjevně potřebujeme.

Jakub Stadler, tiskový odbor Úřadu vlády: Díky, prostor pro další dotaz, pokud máte. Pokud nemáte, děkujeme za pozornost.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Zvuková příloha

Tisková konference po mimořádném zasedání vlády, 11. června 2011

Související zprávy