Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Tiskové konference

3. 4. 2013 14:35

Tisková konference po setkání předsedy vlády Petra Nečase s předsedou Evropské komise José Manuelem Barrosem, 3. dubna 2013

Michal Schuster, tiskový mluvčí vlády: Dobré odpoledne, vážené dámy a pánové, začíná tisková konference po setkání předsedy vlády ČR Petra Načase s předsedou Evropské komise José Manuelem Barrosem. O úvodní vyjádření poprosím pana premiéra.

Petr Nečas, předseda vlády ČR: Dobrý den, dámy a pánové. My jsme dnes měli velice kvalitní jednání s panem předsedou komise. Bavili jsme se samozřejmě o základních otázkách, které se týkají evropské politiky. Tzn. především situace v eurozóně. Nemohli jsme se vyhnout i situaci na Kypru, protože ta má vliv na celou eurozónu. Považujeme za velmi důležité, že se shodujeme v tom, že zodpovědná fiskální politika musí nadále zůstat klíčovou komponentou chování se vlád v ekonomické oblasti. Shodli jsme se také na tom, že růst konkurenceschopnosti celé Evropské unie i jednotlivých členských zemí je tou správnou a jedinou cestou, jak dospět k vyššímu počtu pracovních míst a jak oživit evropskou ekonomiku. Tou cestou není zvyšování deficitu a nalévání rozpočtových prostředků uměle do ekonomiky. Z tohoto pohledu považujeme za velmi důležité, aby se dokončily práce na jednotném trhu, aby byl skutečně zkompletován jednotný trh i v oblasti služeb. My tady velmi podporujeme Evropskou komisi. ČR patří mezi země, které nejrychleji implementují v posledním období jednotlivá nařízení, která se týkají vnitřního trhu a Evropská komise v dokumentech, které se týkají dokončení vnitřního trhu, má plnou podporu české vlády.

Chtěl bych také velice ocenit spolupráci s Evropskou komisí, která se týká kohezní politiky. Jak jistě víte, ČR měla, má a obávám se, že stále ještě bude mít jisté potíže v oblasti čerpání kohezních fondů a musím říci, že spolupráce s Evropskou komisí je tady velmi dobrá, jak s jednotlivými komisaři, tak přímo s panem předsedou a my v této věci chceme nadále dosáhnout velice transparentního a efektivního systému čerpání.

Samozřejmě, že jsme si vyměnili některá stanoviska, která se týkají například daně z finančních transakcí, kde ČR patří mezi ty země, které mají velmi skeptický a opatrný přístup k tomuto zdanění. My se bojíme toho, aby tento druh zdanění nepoškodil jednotný vnitřní trh, a obáváme se také dopadů na ty země, které se této posílené spolupráce v oblasti daně z finančních transakcí nezúčastní.

Považujeme také za velmi uspokojivý kompromis, který byl dosažen na evropské úrovni v oblasti jednotného bankovního dohledu. ČR tady měla, vzhledem ke specifické struktuře bankovního trhu, obavy, které se týkaly především vztahu mezi mateřskými bankami a jejich dcerami tady v ČR, a jsme rádi, že i za spolupráce Evropské komise jsme dospěli k uspokojivému kompromisu. Takže já bych chtěl spolupráci s Evropskou komisí velmi ocenit a poděkovat panu předsedovi za jeho návštěvu tady v Praze a za velice kvalitní pracovní rozhovor.

Michal Schuster, tiskový mluvčí vlády: Děkuji. A nyní prosím o slovo pana předsedu Evropské komise.

José Manuel Barroso, předseda Evropské komise: Děkuji mnohokrát, pane premiére, drahý příteli Petře. Dámy a pánové, jsem velice rád, že jsem tady v Praze, že jsem se mohl setkat s panem premiérem Nečasem. Už jsme se setkali, naposledy před několika týdny na radě v Bruselu, ale od té doby se hodně věcí událo a je zřejmé, že politický a ekonomický vývoj v Evropě je velice rychlý, a proto potřebujeme neustále pracovat, spolupracovat s evropskými institucemi, ale i s členskými zeměmi, s těmi, které jsou v eurozóně i které nejsou. Pan premiér Nečas mi říkal, že si myslí, že je skutečně strategicky důležité pro ČR, aby eurozóna byla stabilní, takže vítáme konstruktivní diskusi, kterou jsme teď právě měli, protože si myslíme, že je v zájmu nás všech zajistit stabilitu eurozóny a také nesmíme zapomenout na obrovskou nutnost mít jednotný trh a mít také jednotnou Evropskou unii. A to je ta hlavní výzva, které dnes čelíme. Tzn., jak můžeme prohloubit ekonomickou a měnovou unii, protože to potřebujeme pro finanční stabilitu, a zároveň udržet integritu jednotného trhu a Evropské unie.

Já bych tady chtěl pochválit ČR a vládu ČR především za její odhodlání k závazku naplnění programu jednotného trhu. Společně ruku v ruce se snažíme prosadit náš program jednotného trhu, protože si myslíme, že je to jedna z nedůležitějších hnacích sil růstu. Realita je taková, že bez ohledu na všechny překážky jdeme dopředu. Máme sice před sebou řadu výzev, ale Evropská unie si myslím prošla tou nejhorší krizí a já jsem měl velmi otevřenou diskusi s panem premiérem také o nedávném vývoji na Kypru, protože to si myslím, že je v zájmu všech, abychom vyřešili tento problém. Je to v zájmu všech členských zemí. Současné události jenom posilují naše odhodlání zreformovat správu bank rozumným způsobem, takže chceme vytvořit jednotný systém dohledu pro eurozónu, to je první krok. A potom bude následovat jednotný rezoluční mechanismus. Pokud bude fungující bankovní unie, pak řízení takových krizí, jako máme teď na Kypru, bude mnohem jednodušší. A proto si myslím, že bylo možné se jednohlasně dohodnout mezi členskými zeměmi na jednotném systému dohledu. Souhlasili s tím nečlenské i členské země, takže si myslím, že něco podobného bude možné i v budoucnu. Takže zajistíme větší stabilitu v Evropě a větší finanční stabilita znamená větší důvěru. Větší důvěra je klíčem k investicím a k růstu. Vzhledem k další naší Evropské radě my v komisi pracujeme na dalších krocích, snažíme se pokročit s reformou hospodářské a měnové unie. Tzn., to se týká i ex-ante koordinace reforem a smluvních ujednání mezi členskými zeměmi a institucemi. Já si myslím, že to je ten základ, na kterém můžeme budovat a pokračovat dále s našimi snahami o vytvoření ekonomické a měnové unie.

Velice vítám aktivní a konstruktivní přístup české vlády ve všech těchto diskusích. Viděli jsme, že je v budoucnu možné najít řešení, vyřešit obavy týkající se euro i ne euro zemí. Komise toto velmi oceňuje, protože si myslíme, že je naším úkolem udržet jednotnou Evropskou unii. Takže premiér vyjádřil některé své obavy, ty tady zmínil i na tiskové konferenci a to jsou obavy, které my bereme za své, když řešíme praktické možnosti tak, aby všechny země v Evropské unii viděly, že jejich zájmy jsou respektovány.

Rovněž jsme hovořili o tom, že musíme pokračovat v důvěryhodné daňové politice a provádět národní investice na podporu investic. Blahopřeji panu premiérovy za význačný pokrok, kterého bylo dosaženo v daňové oblasti v několika letech, v posledních dvou letech. Bude potřeba přijmout další opatření, abychom ještě více upevnili udržitelnost veřejných financí. Rovněž vítám úsilí českých orgánů zabývat se doporučeními pro ČR a vítám ten konstruktivní způsob, jakým se k této otázce staví tak, aby bylo možno podpořit konkurenceschopnost v této zemi. Evropská komise navrhuje a členské státy se potom dohodnou na společných základech nové společné architektury, kterou budujeme, ale nesmíme zapomenout, že je povinností každého členského státu implementovat své vlastní reformy a vzít v úvahu své vlastní specifické znaky.

Rovněž jsme se dohodli, že musíme v ČR zlepšit využívání strukturálních fondů, to je důležité pro české občany, regiony, podniky a také pro nový ekonomický růst. Strukturální fondy v ČR jsou naprosto nezbytné pro růst v ČR a mimochodem bych chtěl premiérovi poblahopřát k dobrému výsledku, kterého ČR dosáhla na Evropské radě pro další období víceletého finančního rámce. Teď musíme dosáhnout dohody mezi radou a Evropským parlamentem tak, aby tento nový finanční rámec byl skutečně připraven k fungování, protože jsou tady investice, které jsou nutně potřebné v mnoha částech Evropy.

A také děkuji panu premiérovi a českým úřadům za to, že tady hostí agenturu Galileo. Já jsem tuto agenturu dnes navštívil, je to obrovsky významná agentura a jsme velice vděčni za to, jakým způsobem české úřady přijaly a hostí tuto agenturu. Jsem rád, že tato agentura sídlí právě tady a systém AGNOS bude hrát velice důležitou roli nejenom v kosmické technologii, ale bude také vytvářet řadu tržních příležitostí. Je to tedy velmi důležitý projekt. Je důležité říci, že v době ekonomických obtíží v Evropě nesmíme zapomenout na nutnost být vůdci v oblasti nových technologií, a nesmíme zapomínat na to, že musíme něco udělat pro budoucnost. Nesmíme se jen dívat na okamžitou přítomnost, ale mít také vizi pro budoucnost.

Takže, pane premiére, děkuji mnohokrát za pohostinnost, děkuji za velice příjemnou a konstruktivní diskusi, kdy jsme diskutovali důležitá témata pro ČR i Evropskou unii.

Michal Schuster, tiskový mluvčí vlády: Nyní je prostor pro vaše dotazy.

ČTK, Jakub Dospiva: Já jsem se chtěl zeptat českého premiéra. Po tom symbolickém aktu na Pražském hradě, po vytažení vlajky, mění se fakticky česká zahraniční politika vůči Evropské unii? Oba jste zmínili, že jste se bavili o českých problémech s fondy. Dotkli jste se konkrétních věcí? Výše korekce, způsobu, jakým se toto bude řešit?

Petr Nečas, předseda vlády ČR: Musím říci, že to, zda vlaje ta, nebo ona vlajka, neznamená nějakou změnu české politiky. Dělicí linka je poměrně jednoznačná. To zda na Pražský hrad pohlížíme spíše jako na úřední budovu, toto je úřední budova, tedy evropská vlajka je tam z tohoto důvodu, anebo spíše jako na symbol tisícileté české státnosti, kde by tedy měla vlát pouze národní vlajka. Jinudy ta dělicí linka nevede a je z toho trochu zbytečně dělána větší záležitost, než se patří. Co se týče kohezních fondů, neřešili jsme konkrétní detaily stávajícího programovacího období, kromě společně vyjádřeného zájmu, aby systém čerpání evropských fondů v ČR byl efektivní a transparentní. Také jsme si vyměňovali některé zkušenosti z této oblasti, protože pan předseda komise je také bývalý ministerský předseda, takže má v této věci zkušenosti. Jeho mateřská země je stále kohezní zemí, takže určitě ty informace jsou užitečné.

Česká televize, Katarina Fagošová: Otázku na pana předsedu Barrosa. ČR požádala o pomoc pro společnost ČEZ, pokud jde o její aktivity v Bulharsku. Můžete nám říci, jak pokračuje spolupráce mezi českými a bulharskými úřady?

José Manuel Barroso, předseda Evropské komise: Ano, jsme v této věci velmi pozorní. Právě jsme obdrželi formální stížnost od českých úřadů. Budeme se tím zabývat, budeme to analyzovat, ale 27. března komisař Oettinger, který odpovídá za energetiku, se sešel s bulharskými úřady. Nyní bude třeba vyhodnotit situaci a zajistit, aby veškerá pravidla vnitřního trhu byla dodržována. Takové je naše stanovisko a uděláme cokoli, co je v našich možnostech, abychom ochránili pravidla vnitřního trhu, ale v této fázi analyzujeme situaci, vyhodnocujeme stížnost českých úřadů a budeme jednat se všemi příslušnými partnery, abychom našli řešení tohoto problému.

Petr Nečas, předseda vlády ČR: Během našeho jednání s panem předsedou komise jsem řekl, že české společnosti mají podporu české vlády v těchto svých stížnostech, protože chceme, aby bylo zachováváno evropské právo, a především byla zachována integrita vnitřního trhu a my máme obavy, že některé kroky bulharských autorit narušují integritu vnitřního trhu.

Michal Schuster, tiskový mluvčí vlády: Dámy a pánové, čas tiskové konference se naplnil. Děkujeme za účast, hezké odpoledne.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Zvuková příloha

Tlumočeno - Tisková konference po setkání předsedy vlády Petra Nečase s předsedou Evropské komise José Manuelem Barrosem, 3. dubna 2013

Originál - Tisková konference po setkání předsedy vlády Petra Nečase s předsedou Evropské komise José Manuelem Barrosem, 3. dubna 2013

Související zprávy