Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Tiskové konference

30. 1. 2013 17:44

Tisková konference po setkání vlády s vedením Svazu měst a obcí, 30. ledna 2013

Michal Schuster, tiskový mluvčí vlády ČR: Dobré odpoledne, vážené dámy a pánové, začíná tisková konference po setkání vlády s vedením Svazu měst a obcí ČR. Vítám předsedu vlády Petra Nečase a předsedu Svazu měst a obcí ČR Dana Jiránka. Pane premiére, poprosím o úvodní vyjádření.

Petr Nečas, předseda vlády ČR: Dobrý večer, dámy a pánové. Společný formát jednání vlády ČR a vedení Svazu měst a obcí ČR se velmi osvědčil. Já jsem velice rád, že jsme ho zavedli a že máme možnost v přímém dialogu s představiteli naší komunální politiky řešit celou řadu společných problémů. Já jsem na tomto jednání opakovaně zdůraznil, že jsme všichni, jak představitelé celostátní politiky, tak představitelé komunální politiky na jedné lodi. Že stát se bez spolupráce obcí neobejde a naopak a jsem velice rád, že běží konstruktivní a korektní debata.

My jsme dnes projednali celou řadu problematik. Zabývali jsme se přípravou nového programovacího období z hlediska evropských fondů. Zabývali jsme se reformou veřejné správy, způsobem financování regionálního školství, ale např. i problematikou bezpečnosti na území obcí a měst, veřejného opatrovnictví apod. Velmi důležitou problematikou, kterou dlouhodobě řešíme v dialogu se Svazem měst a obcí ČR, je problematika sociálního začleňování, včetně konkrétních problémů, které jsou s tím spojovány, jako je výkup kovů, jako je otázka přestupků, drobné kriminality, jako je otázka sociálního bydlení, resp. toho, že není např. stanoven maximální počet osob v prostorách určených k bydlení. Že se jedná o institut tzv. přechodného pobytu atd. S tím souvisí konkrétní problémy, jako je např. výkup kovů, ale i zákon o odpadech nebo nyní velmi čerstvá problematika, protože jsme zažili boom fotovoltaických elektráren a musíme řešit i problematiku recyklace těchto fotovoltaických panelů a samozřejmě obce v tomto mají své velmi silné logické zájmy, protože vyjadřují obavy, aby jim nakonec recyklace těchto fotovoltaických elektráren nezůstala na krku po té, co to přestane být lukrativní byznys, jaký je z toho dnes. Chtěl bych ještě jednou ocenit spolupráci se Svazem měst a obcí a, pane předsedo, prosím.

Dan Jiránek, předseda Svazu měst a obcí ČR: Děkuji. Pro nás je důležité, že nás vláda pravidelně přijímá na svém jednání a musím zvlášť ocenit, dnes to bylo velmi reprezentativní zastoupení. Velmi děkuji, pane premiére, měli jsme téměř všechny ministry. My máme občas trochu problém s tím, že ty ministerstva tak, jak jsou v oblasti legislativy do jisté míry samostatná, vydávají různé signály. A právě proto je pro nás podstatné to setkání s vládou, kde se jednak ti ministři slyší navzájem, jednak si můžeme udělat obrázek o tom, jak ta vláda vidí ten problém z více úhlů pohledu, než když jednáme jen na jednom určitém resortním ministerstvu a tento formát je tedy pro nás tak důležitý, tak důležité je takovéto setkání.

Michal Schuster, tiskový mluvčí vlády ČR: Děkuji. A nyní je prostor pro vaše dotazy k tématu.

Dotaz: Pane premiére, máme za sebou prezidentské volby. V programovém prohlášení vlády je také přímá volba starostů. Uvažuje vláda s tím, že se to podaří prosadit ještě v tomto volebním období a pokud ano, jak to naváže na reformu veřejné správy?

Petr Nečas, předseda vlády ČR: Musím říct, že je to velmi diskutabilní záležitost. My jsme na Legislativní radě vlády zpracovali i ústavně-právní analýzu, která naznačuje některé problémy, které bychom museli řešit v případě zavedení přímé volby starostů menších obcí, které by zřejmě vyžadovaly změnu Ústavy a vůbec celé systematiky. Musím říci, že za těchto okolností, kdy jsme se měli možnost seznámit s touto analýzou, tak jsem vůči tomuto kroku velmi skeptický a myslím si, že udržení stávajícího modelu fungování obecní samosprávy, kterou tady máme zavedenou od poloviny 19. století Stadionovou reformou. Když něco funguje 150 let, byť tam bylo období totality, tak si myslím, že to funguje relativně slušně a i zkušenosti ze zemí, které zavedly přímou volbu starosty, ať je to Slovensko, Polsko nebo některé spolkové země Německa, jsou velmi diskutabilní.

EurActiv, Bednárová: Vy jste hovořili o tom, že jste jednali i o přípravě evropských fondů pro další období. Můžete být konkrétnější, o čem jste přesně jednali a k čemu jste eventuálně dospěli? Děkuji.

Dan Jiránek, předseda Svazu měst a obcí ČR: Naší snahou bylo, aby byla zakotvena urbánní, resp. územní dimenze už ve fázi, kdy se teprve začíná rozbíhat příprava jednotlivých operačních programů. My jsme v minulém období, kdy těch programů bylo opravdu hodně, měli obrovský problém, že např. venkov byl různě definován v různých programech. Že existovaly skupiny obcí, zejména na hranicích velkých měst, ale z obou dvou stran, tzn. části územně členěných statutárních měst, anebo malé obce těsně za jejich hranicemi, které v podstatě nesplňovaly žádný z požadavků, a prakticky byly odříznuty od jakéhokoli financování. Tzn. některé venkovské části statutárních měst či některé venkovské obce v těsném sousedství statutárních měst prakticky nemohly čerpat z žádného programu Evropské unie, protože nesplnily úplně definici venkova, nesplnily úplně definici pro Integrovaný program rozvoje města, pro ta statutární města. Čili dohodli jsme se, že bude potřeba vypracovat nějakou jednotnou definici, která by platila pro všechny operační programy tak, aby se nám nestalo jako v minulosti, že nám některé typy podpor pro některá území naprosto vypadly a pro ta území to pak byla naprosto neřešitelná situace.

Petr Nečas, předseda vlády ČR: Já bych chtěl jen doplnit, že jsme vypracovali text společného prohlášení vlády ČR a Svazu měst a obcí, kde i tato problematika je popisována. Takže to už by mělo viset na internetu. Takže je to k dispozici.

Michal Schuster, tiskový mluvčí vlády ČR: Dámy a pánové, čas tiskové konference se naplnil. Děkujeme vám za pozornost a hezký večer.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Zvuková příloha

Tisková konference po setkání vlády s vedením Svazu měst a obcí, 30. ledna 2013

Související zprávy