Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Tiskové konference

19. 5. 2020 14:01

Tisková konference po videokonferenci předsedů vlád V4 s německou kancléřkou Angelou Merkelovou, 19. května 2020

Andrej Babiš, předseda vlády: Takže dobrý den, dámy a pánové. Dovolte mi, abych vás v krátkosti informoval o dnešní videokonferenci předsedů vlád V4 s německou kancléřkou Angelou Merkelovou. My jsme dlouhodobě plánovali návštěvu paní kancléřky právě dnes, 19. května v Praze, ale samozřejmě z jasných důvodů jsme toto jednání uskutečnili přes video. My jsme nejdříve měli jednání premiérů V4, kde jsme samozřejmě diskutovali to hlavní téma a to je příští rozpočet a ten Recovery Fund, ten fond obnovy. To znamená ten dodatečný zdroj peněz do evropského rozpočtu potom, co samozřejmě koronavirus zásadně poškodil růst HDP. Sice některé země mají ještě za první kvartál přebytek meziročně, ale většina už je v minusu. Takže to bylo dnes hlavní téma.

Samozřejmě jsme se bavili o otevírání hranic a o další spolupráci. Paní kancléřka včera s Emmanuelem Macronem oznámila tu částku, to znamená 500 miliard eur, která by měla být vlastně půjčena na trzích v rámci speciálního mechanismu. I když ty základní smlouvy Evropské unie toto úplně nepovolují, ale našel se asi způsob, jak tyto peníze si opatřit. Ta půjčka by měla být na 20 až 30 let.

Já jsem vlastně ještě v neděli mluvil s předsedkyní Evropské komise, která nevěděla ještě tu částku. Samozřejmě některé země na jihu Evropy si představovaly 1 500 miliard eur. Takže je to 500 miliard eur a to je obrovská částka. To je de facto půlka rozpočtu, sedmiletého rozpočtu všech států Evropské unie. Takže určitě bude důležité vědět, jakým způsobem tahle částka bude půjčená, na jak dlouho, za jakých podmínek, jaké tam budou splatnosti.

Na tyto otázky ještě nemáme odpovědi. Bude to ratifikováno národními parlamenty, to je samozřejmě důležité. A samozřejmě ani nebylo úplně jasné, jestli za to budeme ručit, nebo to bude v rámci evropského rozpočtu.

Já jasně zastávám stanovisko, že tyto peníze by měly být určeny na ten víceletý finanční rámec. To znamená na dotace, ne na půjčky. Jsem přesvědčen, že jednotlivé členské státy si musí půjčovat na trzích tak, jak si půjčujeme my, a tím, že máme skvělé veřejné finance, tak vždycky, když paní Schillerová si jde půjčit peníze, tak vždycky je větší zájem, než my si vlastně chceme půjčit. Takže v tomto máme zřejmě dobrou pozici.

A taky jsme hospodařili zodpovědně. Naše zadlužení je jedno z nejmenších v Evropě. Ale jsou některé státy, které nebyly tak odpovědné, a já úplně nevidím důvod, proč bychom teď měli za ně ručit, protože samozřejmě i ta solidarita má určité meze.

Takže tyto peníze by měly přijít do toho rozpočtu. No a samozřejmě vrátíme se k těm původním rozhovorům, kde na jedné straně stojí 17 členských zemí, takzvaných Přátel koheze. To jsme my. My chceme investovat, my chceme peníze na investice, my máme jasný národní investiční plán a určitě toto je pro nás důležité. Nechceme, aby tyto peníze vlastně z toho příštího rozpočtového období byly půjčované. To si myslím, že není dobře. A samozřejmě vnímám, že některé státy eurozóny mají problém si půjčit, ale samozřejmě za to my nemůžeme.

Takže to bylo největší téma. Bavili jsme se samozřejmě o tom, jak ty peníze použít. Já myslím, že je dobře, že Evropská komise v rámci té krize byla flexibilnější, a je důležité, abychom měli tu flexibilitu nadále, abychom mohli ty peníze čerpat na to, co my potřebujeme. Ano, a to je i ta otázka toho Green Dealu, to znamená, kde my jasně říkáme: Ano, Green Deal je u nás o vodě, o suchu, o kůrovci a tak dále.

Takže to bylo hlavní téma. Potom jsme samozřejmě diskutovali. Já jsem se ptal, jak to vypadá s automobilovým průmyslem, jestli Německo dá nějaké šrotovné, jak uvažují. Bavili jsme se o obchodních vztazích s Čínou, se Spojenými státy. Bavili jsme se o Schengenu. Takže těch témat bylo strašně moc a je dobře mít takovéto vlastně setkání, protože je to volná debata. Není to jako na té Evropské radě, kde většinou každý, než se všichni vyjádří nebo než přečtou, těch 27 premiérů, tak je to úplně jiný formát a jiná možnost vlastně nějaké interaktivní debaty.

Důležité je, že od 1. 7. vlastně Německo má předsednictví. To znamená, teď vlastně jsme se dozvěděli včera, že se rozpustil parlament Chorvatska, který má to předsednictví ještě do konce června. Samozřejmě to bude velice důležité období pro budoucnost Evropy a Německo bude muset řešit skutečně zásadní problémy Evropy do budoucnosti od toho 1.7.

Já jsem měl potom bilaterální jednání s paní kancléřkou, po tom, co jsme se rozloučili se s kolegy z V4. Bavili jsme se samozřejmě o tom, že Německo je pro nás první exportní země. Z toho Bavorsko, vlastně půlka z toho jde do Bavorska z toho celkového exportu. Samozřejmě jsme se bavili o tom, jak otevřeme hranice. Já jsem dneska vlastně komunikoval, mluvil jsem s panem Petříčkem, protože to řešíme po vícero liniích. Pan Hamáček dnes má setkání v Rozvadově nebo nevím, kde to je. V Dvořišti. To je jedno. Někde na hranici zkrátka, s ministrem vnitra Bavorska.

Já jsem se s paní kancléřkou domluvil na tom, že pokud je jasný termín otevírání hranic mezi Rakouskem a Německem 15. 6. a podle posledních zpráv, jak mě informoval pan Petříček, i Rakousko místo původního termínu 8. 6. taky mluví o 15. 6., tak by bylo zkrátka fajn, aby se 15. 6. otevřely najednou všechny hranice. To znamená, ne všechny teda, myslím s našimi sousedy, a to Německo, Rakousko, Maďarsko a Slovensko. Doufejme, že Slovensko se tedy přidá. A vlastně tyhle země Slovensko, Maďarsko, Rakousko, Německo a Česko bychom otevřeli.

Co se týká Polska, podle vyjádření premiéra to ještě není úplně u nich v takové situaci, že by o tom uvažovali. To je ten cíl. Samozřejmě bude záviset na tom, jak se bude vyvíjet ta epidemiologická situace, a samozřejmě by měla být všude stejná pravidla na to otevření hranic. Takže o tom jsme diskutovali, to je samozřejmě důležité.

Potom jsme probírali různé ekonomické záležitosti. Nám se povedlo a bohužel to zahlušil ten vir, že jsme byli úspěšní a získali jsme grant z Evropské unie na centrum umělé inteligence, o které jsme tak usilovali, ale nebyl čas vlastně ani s tím veřejnost seznámit, a ta spolupráce samozřejmě i s Německem je velice důležitá. V4 je první dodavatel Německa, 11 procent jejich importu tvoříme, takže jsme důležitý partner.

Já jsem mluvil s paní kancléřkou i o tom, že skutečně Evropa by se měla soustředit na ty konkrétní věci. My to řešíme v rámci těch osmi zemí, early opening countries. To znamená, aby se nám znovu nestalo, že budeme muset někde mimo Evropu nakupovat roušky, respirátory, ventilátory, a že bychom se měli skutečně jako Evropa soustředit na to hledat ten lék na ten vir, vakcínu. Všechno to, co vlastně, když přišel ten vir, jsme zjistili, že nemáme. A jelikož jsou nějaké prognózy, ale jestli jsou pravdivé, nevím, protože si myslím, že ten vir nikdo nezná, tak se počítá, že by na podzim, když přijde chřipkové období, že by ten vir znovu mohl tady dělat nějakou neplechu. Ale na to my se samozřejmě soustředíme z hlediska těch projektů Chytré karantény.

Co se týká V4, my jsme se domluvili, že se setkáme znovu, a to fyzicky, v červnu v Brně a že budeme spolu celý den. Protože dnes, i když jsme byli spolu vlastně od devíti hodin, tak to byla necelá hodina a potom jsme měli s paní kancléřkou. Takže v červnu před Evropskou radou, která má být, myslím, 18. a 19. června, tak bychom se v Brně všichni setkali a řešili všechny ty věci vlastně před tím zasedáním Evropské rady, které je plánované tedy v červnu.

Já myslím, že to bylo velice fajn. Paní kancléřka mluví trošku česky, tak litovala, že nemohla přijet a sama se projít, když je málo lidí na Karlově mostě. Ptala se, jestli ještě funguje hospoda U dvou koček, tak kolegové říkali, že zjistili, že ano. Tak jsem říkal fajn, snížili jsme teď DPH na točené pivo, to určitě všichni vědí, takže se těším, že paní Merkelová možná, když si najde čas, přijede do Prahy znovu fyzicky a že si to pivo u těch dvou koček dáme, jak na to ona vzpomíná. Tak za mě všechno.

Jana Adamcová, mluvčí vlády: Děkuji, Česká televize. Prosím.

Izabela Niepřejová, ČT: Vy jste se tedy s premiéry Slovenska a také Rakouska nedomluvili na nějakém dřívějším otevření hranic, nebo jste se zkrátka domluvili, že to necháte na tom jednom datu 15. 6., kdy se otevřou hranice se všemi našimi sousedy? Říkáte, že podmínky by měly být všude stejné. Znamená to, že lidé budou moci do těch států vyjet, aniž by měli třeba potvrzení na negativní test na koronavirus? Jaké budou ty podmínky?

Andrej Babiš, předseda vlády: Toto vyjednává pan ministr Petříček. Já jsem o tom mluvil jen s panem premiérem Slovenska, ale na slovenské straně to jde trochu ztěžka. Oni teď vlastně oznámili, že jejich občané mohou vycestovat na 24 hodin a vrátit se. Jejich podmínky jsou velice striktní a i naše firmy si na to stěžovaly. Takže my jsme jen krátce diskutovali o tom principu, že by měl být stejný. To znamená, že by, pokud s tím budou souhlasit všichni epidemiologové, že by se v rámci toho prostoru cestovalo bez nějakých kvazi nějakých omezení nebo testování. Ale berte to, prosím vás, s rezervou. Jsou to nějaké předpoklady, není to domluveno.

Původní termín byl 8. 6. Před chvílí jsem mluvil s panem Petříčkem, že rakouská strana nyní mluví o 15. 6. Takže představa je otevřít tento prostor, těch pět zemí a umožnit nějakou cirkulaci lidí, jako to bylo před virem, tedy bez nějakých omezení. Pro nás je to důležité, protože když jsme řešili lázeňství v Karlovarském kraji, tak je tam samozřejmě velká klientela z Německa, takže určitě na tom máme velký zájem. Ale žádné nějaké detailní podmínky nejsou domluvené.

 Jana Adamcová, tisková mluvčí vlády: Ještě tedy Česká televize.

Izabela Niepřejová, Česká televize: Ještě prosím otázka k domácímu dění. Poprosila bych vás o komentář údajného čínského dopisu, který doputoval k panu Kuberovi, tedy zesnulému předsedovi Senátu. Dnes o tom bude jednat pan Vystrčil s panem prezidentem. Budete k tomu možná chtít znát nějaké detaily, možná okomentovat reakci, nereakci Hradu. A ještě mě zajímá jedna věc: Jaká byla včerejší schůzka s panem Prymulou? Jestli můžete říci, že můžeme počítat s tím, že do konce května skončí, nebo jsou tam i nějaké další možnosti?

Andrej Babiš, předseda vlády: Tak ten čínský dopis. Já to fakt nesleduji, já se teď soustředím na důležité věci, a to je samozřejmě, abychom v rámci naší ekonomiky hlavně pomohli firmám. Potřebujeme ještě dořešit Antivirus B a C. My jsme včera večer měli NERV až pozdě do večera, do půl desáté. Ráno mi poslala paní ministryně Maláčová nějaký návrh. Takže řeším tyto ekonomické věci. Omlouvám se, ten dopis ani nejsem schopen nějak komentovat.

Co se týká pana Prymuly, tak ano, setkali jsme se. Budeme pokračovat v rozhovoru a to je asi tak vše, co k tomu můžu říci.

Jana Adamcová, tisková mluvčí vlády: Děkuji, televize Prima.

Šimon Pilek, CNN Prima News: Já bych se ještě zeptal na otevírání hranic. Vy říkáte, že jste se dohodl se všemi stranami na tom, že by měl být ten termín 15. 6. Každopádně pan Petříček říkal...

Andrej Babiš, předseda vlády: Vyslovil jsem přání. Nedohodl. Řekl jsem paní kancléřce: Bylo by fajn a bylo by divné, kdybychom otevírali s Rakouskem 8. a oni s Německem 15. Teď samotné Rakousko přišlo s datem 15. Tak to je takový je termín. Apokud vše bude fungovat a nebudeme mít nějaké zásadní problémy z titulu nakažených, tak 15. 6. je ten směr, kam chceme dospět.

Šimon Pilek, CNN Prima News: Chápu, každopádně pan Petříček říkal, že třeba hranice s Polskem bychom otevřeli spíše až na konci června, protože tam se v některých regionech objevily problémy s koronavirem. Takže říkal, že třeba v otázce hranice s Polskem by byla lepší větší opatrnost, a ten termín v případě Polska odsunout.

Andrej Babiš, předseda vlády: Ano, určitě. S Polskem není termín a momentálně to není na stole, že bychom se s Polskem nějak domlouvali. Polsko bylo velice striktní, já jsem se několikrát snažil přesvědčit pana premiéra, aby našim firmám, jako je Diakonie Broumov nebo další firmy, Škoda i Juta, kam chodili pendleři, ale nechtěli jim dovolit, aby se vraceli domů k rodinám, ale do izolace. Nakonec se to povedlo, ale dnes není na stole žádné jednání s Polskem ohledně otevření hranic.

Jana Adamcová, tisková mluvčí v ády: ČTK.

Jakub Střihavka, ČTK: Dobrý den, já bych se ještě vrátil k mechanismu iniciativy, o které dříve jednali kancléřka Merkelová s francouzským prezidentem Macronem, k těm 500 miliardám eur. Jaký je vlastně český postoj k této iniciativě? Jak ji hodnotíte, i to její zaměření, že to má být primárně určeno pro státy a odvětví více zasažené koronavirem? Jestli to nemůže oslabit českou pozici při vyjednávání o evropském rozpočtu, protože Česko z koronakrize vyšlo poměrně dobře.

Andrej Babiš, předseda vlády: Samozřejmě. A kvůli tomu, že jsme vyšli dobře, protože jsme reagovali rychle, a myslím, že jsme zachránili tisíce životů, je třeba se podívat, co se dělo například v Belgii, katastrofa, a v dalších státech, tak by bylo nespravedlivé, kdyby kvůli tomu, že jsme byli úspěšní, bychom měli být penalizováni. Takže kritéria z hlediska nezaměstnanosti nebo poklesu HDP nebo nějakých dopadů, samozřejmě to bude těžká debata.

Mně se principiálně nelíbí, že se jde Evropa zadlužit, protože jsem přesvědčen, že když si vezmeme rozpočet a tam jsou dvě verze: Jedna verze je Evropské komise, to je 1 173 miliard eur, s druhou verzí přišel předseda Evropské rady Charles Michel, to je asi 1 074 miliard eur. Když si vezmeme, že v průměru klesne HDP o, nevím, 10 procent, tak se řádově bavíme o 110 miliardách eur a já bych považoval za logické, že to, co nám tedy teď klesne, tak si na to, dobře, můžeme půjčit, těch 110 se doplní a bavíme se o tom rozpočtu.

Některé státy teď samozřejmě mají obrovské problémy si vůbec půjčit peníze. Já vždycky myslím na ty různé kritiky, jak říkají, proč nejsme v eurozóně. Já jsem rád, že tam nejsme, protože vidět, jak to všechno funguje, ani to nechci moc komentovat. My máme skvělé finance a nevidím důvod, proč bychom, když jsme byli zodpovědní a také jsme nedávali peníze na všechno, co jsme potřebovali, tak by bylo špatně, aby to bylo zkrátka rozdělováno na základě toho, že to někteří možná to úplně, nevím, nezvládli atd. Takže to určitě bude těžká debata.

Jana Adamcová, tisková mluvčí vlády: Děkuji, další dotaz. Pokud už žádný není, tak vám děkujeme a přejeme hezké odpoledne.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Zvuková příloha

Tisková konference po videokonference předsedů vlád V4 s německou kancléřkou Angelou Merkelovou, 19. května 2020

Související zprávy