Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Tiskové konference

1. 11. 2006 12:59

Tisková konference předsedy vlády ČR Mirka Topolánka po jednání vlády ve středu 1. 11. 2006

Radim Ochvat, tajemník předsedy vlády: Dobrý den, dámy a pánové, vítejte, jako už každou středu, na tiskové konferenci po jednání vlády. Předávám hned v úvodu slovo premiérovi Mirku Topolánkovi.

Mirek Topolánek, předseda vlády ČR: Dobrý den, já jsem se teď díval, když jsem šel sem do sálu, co tak zásadního vláda dnes projednala, co by vás mohlo zajímat zhruba ve 24 bodech a našel jsem některé body, které by mohly být zajímavé. Tím prvním je návrh zákona, kterým by se řešila definitivní delimitace a ukončení činnosti ministerstva informatiky a převedení kompetencí včetně všech náležitostí pod ministerstvo vnitra, pod ministerstvo průmyslu a obchodu a dalších. Myslím si, že tím vláda realizuje to, co signalizovala. Tři body se týkaly ministerstva zemědělství a jsou zajímavé v tom, že jsme schválili dotační programy zemědělství pro rok 2007 v tom rozsahu, který najdete jistě v materiálech. Současně jsme řešili finanční řešení zmírnění škod po povodních na majetku, vodních tocích, rybnících, vodohospodářské infrastruktuře, které jsou rozpočtovány na příští rok, takže nebude problém je zajistit. A současně jsme řešili změnu v rozpočtu na rok 2006, tzn. povolení změn průřezových, závazných ukazatelů, které umožňují pro rok 2006 naplnit přímé platby pro zemědělce téměř na úroveň 65 %, což minulá vláda nezajistila, a je to i návod, kudy by se měla ubírat snaha ministerstva zemědělství pro rok příští, kde samozřejmě v rozpočtu zhruba necelé 2 mld. Kč na přímé platby do těch 70 %, které nám umožňuje čerpání, nebyly zatím nárokovány a budou nárokovány ve druhém čtení schvalování rozpočtu v Poslanecké sněmovně. Z těch dalších bodů nemám pocit, že by tam byly body, které by byly konfliktní a zajímavé spíš bylo, a to opakovaně, projednávání zpráv NKÚ, kdy tato vláda zavedla jiný systém projednávání zpráv. Žádáme po jednotlivých prověřovaných institucích jednoznačný návrh na řešení jednotlivých nálezů, včetně osobní, finanční, případně trestně-právní odpovědnosti. A dnes jsme jednu ze tří projednávaných zpráv a reakce ministerstva odmítli a vrátili příslušné instituci k dopracování, včetně těch všech opatření, která jsem předeslal. Byla to záležitost týkající se ministerstva kultury. To je do úvodu zhruba všechno.

Radim Ochvat, tajemník předsedy vlády: Děkuji panu premiérovi. Prosím, prostor pro vaše dotazy. Ano, prosím.

Mirek Topolánek, předseda vlády ČR: Děkuji. Nejsou-li, já mám nějaké další jednání o Schengenu, takže moc děkuji.

Miluše Hlinovská, ČTK: Já bych se jenom chtěla zeptat, jestli se dnes vláda zabývala definicí sociálního bydlení. Děkuji.

Mirek Topolánek, předseda vlády ČR: Vláda se dnes nezabývala definicí sociálního bydlení.

Radim Ochvat, tajemník předsedy vlády: Ano, prosím, ještě jeden dotaz.

Jan Vavrušák, ČTK: Pane, premiére, bod číslo 8 přesídlení občanů z Kazachstánu. Návrh na prodloužení činnosti Centra pro dokumentaci majetkových převodů, bod číslo 9. Jak se vláda rozhodla? A bod číslo 11 – návrh na změnu ve volební komisi. Děkuji.

Mirek Topolánek, předseda vlády ČR: Bod číslo 8, bod číslo 9 i bod číslo 11 byly schváleny. Ten bod číslo 8, tam se nejedná o mnoho osob, Čechů, žijících v Kazachstánu. Byl tam jediný dodatek v usnesení, což pro vás možná bude zajímavé, kdy samozřejmě v tom doplňku je, že v následujících letech ty náklady v každém dalším roce nepřesáhnou 50 milionů Kč, což bylo dopřesnění usnesení. Tam je velký problém v tom, i když se jedná o menší počet osob, že tyto osoby většinou, pokud jsou v důchodovém věku, tak mají nárok pouze na základní sazbu důchodu, se všemi těmi doplatky to dělá 2500 Kč, a lze počítat s tím, že jim bude dorovnáváno do životního minima v systému sociální sítě. Platí to samozřejmě i pro ty lidi, kteří pracovali v Kazachstánu a tady budou případně pracovat dále. Bude se jim sice započítávat ta doba pro uplatnění důchodu, ale nikoli pro výši důchodu. Takže, i tam do budoucna je možno počítat s tím, že jim bude muset být dopláceno do životního minima. Nicméně, ten materiál prošel v tomto smyslu, je to víceméně dodělek a dokončení celého toho programu, který byl nastartován dříve. Co se týká prodloužení činnosti Centra pro dokumentaci majetkových převodů, bylo to schváleno s tím, že to souvisí s materiálem, který je teď projednáván, kde se mají prodloužit ty předmětné doby na žádost Židovské obce a dalších, a v tomto smyslu vláda s tím materiálem neměla žádný problém. A bod 11, víceméně formální změna odvolání a jmenování člena a náhradníka státní volební komise. My ty personální změny děláme vždycky s rozpravou, ale k tomuto žádná rozprava nebyla.

Radim Ochvat, tajemník předsedy vlády: Děkuji. Prosím, poslední dotaz Česká televize.

Jakub Knězů, ČT: Dobrý den. Ještě k tomu bodu 9, k tomu Centru pro dokumentaci majetkových převodů. Vy jste to naznačil, tam je nějaký zákon, myslím, že 211/ 2000, který upravuje tu lhůtu pro vydávání těch zabavených majetků. Jak je to tedy, v jakém stádiu je tento zákon nebo zrušení té lhůty?

Mirek Topolánek, předseda vlády ČR: Já se přiznám, že vím o tom, že ta věc je nárokována, že je v přípravě, ale jaký je skutečný stav z hlediska termínu, to nevím, ale hovořili jsme o tom, že to úzce souvisí s prodloužením činnosti Centra pro dokumentaci majetkových převodů, že jdou ruku v ruce. My jsme ten materiál dnes schválili a samozřejmě pokud bude připraven, schválíme i ten materiál související.

Radim Ochvat, tajemník předsedy vlády: Dámy a pánové, děkujeme a hezký den.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X