Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Tiskové konference

28. 8. 2020 15:42

Tisková konference premiéra a 1. místopředsedy vlády, 28. srpna 2020

Jana Adamcová, tisková mluvčí vlády: Začíná další tisková konference, tentokrát pana premiéra Babiše s 1. místopředsedou vlády panem Hamáčkem. Pan premiér Andrej Babiš má slovo.

Andrej Babiš, předseda vlády: Takže dobrý den, dámy a pánové. My jsme avizovali, že zde společně vystoupíme s 1. místopředsedou vlády a předsedou sociální demokracie ohledně naší dohody ohledně důchodů a superhrubé mzdy.

Já bych začal s důchody. Chtěl bych zdůraznit, že skutečně to, co my navrhujeme, není žádná korupce, není to žádný úplatek a všechny ty útoky ODS, STAN a TOP 09, které jsou směřovány proti seniorům, jsou nedůstojné a místy až nechutné. Myslím, že naši senioři si zaslouží tento příspěvek na svůjlepší a zdravější život. Jedná se o tři miliony důchodců, kteří mají starobní, invalidní a vdovský důchod a naše vláda má jasný cíl. Zlepšit důchody, zlepšit jejich podmínky.

Zásadně odmítám tezi, že kvůli důchodcům se naše země zadlužuje. Znovu vám ukáži, udělal jsem si větší verzi, že Česká republika je čtvrtou nejméně zadluženou zemí Evropské unie. Ano, a to je výsledek předchozích vlád. Pokud zde někdo zadlužoval v normálních časech, tak to byly právě ODS a TOP 09 a my jsme ten dluh snižovali.

Takže nemůže nikdo říkat, že naši důchodci mohou za zadlužení. Je to skutečně nefér, je to nekorektní, a pokud se teď zadlužíme dočasně, já jsem přesvědčen, že z toho vyjdeme zase nejlépe v Evropě nebo mezi čtyřmi nejméně zadluženými zeměmi, tak je to hlavně kvůli covidu. To snad ví každý.

Takže naši důchodci, kteří zde šedesát let budovali naši zemi a budovali klíčovou infrastrukturu, tak si myslím, že si to zaslouží. Zaslouží si to proto, protože jejich životní náklady stoupají. Poprvé se stalo to, že spotřební koš důchodců má vyšší meziroční nárůst než normální spotřeby, 3,9 procenta. Ano, jejich koš, ovoce, zelenina jsou dražší, protože zkrátka máme v Evropě tento problém.

My jsme, abych vysvětlil tu historii, diskutovali o tom, že valorizace na příští rok je 848 korun na měsíc. Což znamená dopad do rozpočtu 32,5 miliardy. My jsme chtěli navýšit valorizaci, ale po naší vzájemné debatě jsme dospěli k tomu, že je lepší dát jednorázový příspěvek našim důchodcům v rámci stávajícího rozpočtu, kde je na to prostor. Je to 15 miliard.

Je to příspěvek, který se promítne do jejich života příští rok. Takže zásadně odmítám nějakou tezi, že to má něco společného s volbami. Nemá to nic společného s volbami. Je to jednoznačně to, že jsme rozpočtově odpovědní. Tento rok se dluh navýší, ale stále bude dluh nižší, než byl, když jsme nastupovali v roce 2014, co nám nechali ti kritici ODS a TOP 09.

Takže to není žádný úplatek, žádná korupce, nemá to nic společného s volbami, je to vyloženě rozhodnutí o tom, že z letošního rozpočtu, kde si myslíme, že schválený rozpočet bude podstatně lepší, tak ten příspěvek se, jsme se domluvili společně na tom, že by ten příspěvek měl být takto poskytnut.

Kde na to vezmeme? Ano, my tento a příští rok, tak jako všichni v Evropě, se musíme dočasně zadlužit. Stále ale budeme jedni z nejlepších v Evropě a samozřejmě po návratu do normálu se budeme snažit dluh snižovat tak, jak jsme to dělali, jak to dělala naše první společná vláda s ČSSD od roku 2014 do roku 2019, kdy jsme snížili zadlužení našich veřejných ze 44,9 procenta na 30,8.

Myslím si, že naši důchodci, a je potřeba s nimi mluvit, zeptat se, kolik platí u zubaře. Někteří samozřejmě bydlí ve svém, ale někteří platí vysoké nájmy. Jaké mají náklady. Mluvit s nimi. Velice mě mrzí, že zde hlavně ODS, která v roce 2010 po krizi nedala důchodcům nic, nula, a zdědili jsme 45 korun v roce 2014. Takže to jsou důchody.

Co se týká superhrubé mzdy, tak tam jsme dospěli ke společné dohodě, že sice máme v programovém prohlášení vlády, že snížíme nebo zrušíme superhrubou mzdu na úroveň 19 procent, nicméně jsme přesvědčeni, že v tomto období musíme dát jasný signál lidem, že se o ně postaráme, že zkrátka snížíme tu daň na těch 15 procent. Tak, jak původně ODS slibovala a lidi podvedla.

Takže návrh je sazba 15 procent. Sazba 23 procent se nemění, to je ten čtyřnásobek průměrné mzdy. To znamená, že do mzdy 139 340 korun v této chvíli by všichni platili jen 15 procent, tedy o 5,5 procenta méně a solidární přirážka zůstává.

Pokud mohu říci nějaký příklad, tak ten, kdo má 36 000 hrubou mzdu, po tomto rozhodnutí a zavedení, a my musíme získat podporu ve Sněmovně, jsme menšinová vláda, tak kdo má 36 000, tak ušetří 1 800 korun měsíčně.

To jsou dvě hlavní dohody, které jsem domluvil tady s panem předsedou sociální demokracie, a myslím, že je to pro všechny velice dobrá zpráva, že naše vláda podporuje všechny naše občany, protože my jsme dali v rámci OSVČ 22 miliard ošetřovné, 12 miliard Antivirus A, B, C, 25 miliard. Dali jsme 90 miliard. V rámci superhrubé mzdy budeme řešit i výpadek u samospráv.

Děkuji.

Jana Adamcová, tisková mluvčí vlády: Děkuji, pan vicepremiér Hamáček.

Jan Hamáček, 1. místopředseda vlády a ministr vnitra: Děkuji, dámy a pánové, dobrý den. Chci potvrdit slova pana premiéra, že jsme v posledních dnech a týdnech intenzivně jednali o tom, jak má vypadat případný příspěvek pro naše seniory a současně jak naplnit programové prohlášení vlády, ve kterém se hovoří o zrušení superhrubé mzdy.

Co se týká našich seniorů, tak chci potvrdit, že jsme se dohodli na tom, že v té prosincové výplatě důchodů každý senior dostane jednorázový příspěvek 5 000 korun. Jsou to prostředky, jak řekl pan premiér, určené na kompenzaci zvýšených životních nákladů plus také zlepšení kvality života našich seniorů.

Trochu mě mrzí, jaká politická bouře se zde strhla v kontextu s tímto příspěvkem. Chci říci, že to není poprvé v historii České republiky, kdy vláda vyplácí mimořádný příspěvek, a jsem přesvědčen, že v této době je to mimořádně opodstatněné.

Samozřejmě nechci stavět žádnou skupinu obyvatel proti jiné skupině obyvatel, ale je potřeba si jasně říci, že vláda v reakci na krizi, kterou přinesl covid-19, pomáhala všem. Pomáhala zaměstnancům. Víte, že velmi dobře fungovaly programy Antivirus a další. Pomáhala firmám, podnikatelům a prostě nastal čas pomoci také seniorům.

Tady se, když to zjednoduším, kvůli pětistovce měsíčně strhla obrovská politická bouře. My jsme dali živnostníkům 500 korun denně a všichni jsme pochopili, že je to potřeba a že je potřeba tu situaci vyřešit. Stejně tak je potřeba řešit i situaci našich seniorů.

Jsem přesvědčen, že je to krok správným směrem. Pokud největším kritikem tohoto našeho rozhodnutí je Občanská demokratická strana a velké banky, tak to jsou určitě ti kritici, které jsme mohli očekávat. Připomněl bych rok 2006, smlouvu ODS s občany, kde je jasně napsáno, že každému seniorovi vláda vyplatí kompenzaci formou mimořádné valorizace důchodů o 1 000 korun. Zeptejte se důchodců, jestli v roce 2006, 2007, 2008 a 2009 nějaké valorizace dostali. Ta druhá věc, pokud to kritizují velké banky, tak ty mají samozřejmě trochu jiné zájmy, než pomáhat našim seniorům.

Z mého pohledu těch 5 000 korun v prosinci plus, jak bylo avizováno, ta řádná valorizace kolem 840 korun, jsou krok správným směrem a jsem rád, že jsme se na tom takto společně dohodli.

Superhrubá mzda. Tam ta debata byla delší. Jak víte, zde relativně brzy došlo ke shodě, že chceme zrušit sueprhrubou mzdu, a řešili jsme pouze to, jak se to projeví na státním rozpočtu. Za sociální demokracii chci říci, že jsme rádi, že výsledný návrh má jisté prvky daňové progrese, protože přináší dvě sazby. Přináší sazbu 15 procent a sazbu 23 procent která reflektuje tzv. solidární přirážku.

Otevřeně říkám, abych předešel některým dotazům, že na stole byly i tři sazby, ještě jedna mezi těmi 15 a 23 procenty, nicméně poté, co jsme provedli detailní kalkulace, tak se ukázalo, že výnos z té střední sazby by dosahoval pouze několik stovek milionů korun ročně. Otevřeně řečeno, to je částka, kvůli které se nevyplatí zavádět třetí sazbu daně z příjmů.

Ve výsledku je to tak, že ti, co vydělávají řádově do 140 000 korun měsíčně, tak jejich mzda bude zdaněna 15 procenty, a to, co vydělávají nad 140 tisíc korun měsíčně, bude zdaněno 23 procenty. Ještě to bude mít nějakou dohru v diskusi o státním rozpočtu. Dohodli jsme se, že u té superhrubé mzdy je toto návrh, se kterým půjdeme v rámci komplexní debaty o státním rozpočtu, a je teoreticky možné, že to může doznat nějakých změn. Nicméně je to dohoda, kterou jsme učinili. U toho příspěvku 5 000 korun jednorázově pro seniory v prosinci je dohoda jasná a předpokládám, že Ministerstvo práce a sociálních věcí neprodleně zahájí přípravy toho systému tak, aby to bylo technicky možné v prosinci vyplatit. Děkuji vám.

Jana Adamcová, tisková mluvčí vlády: Děkuji, první dotaz televize Prima.

Vítězslav Komenda, TV Prima: Chtěl bych se, pane premiére, zeptat, zda máte spočítáno, jaké konkrétní dopady by obě opatření měla mít do státního rozpočtu a jak konkrétně budete ten výpadek chtít kompenzovat. Děkuji.

Andrej Babiš, předseda vlády: O tom jsem mluvil. To znamená, že u důchodů valorizace, která vyšla na 848 korun, znamená navýšení do rozpočtu na příští rok o 32,5 miliardy. Chtěli jsme víc, ale rozpočtově je lepší těch 5 000 korun zrealizovat v rámci rozpočtu roku 2020, kde to činí 15 miliard. Toto bylo rozhodující, protože chceme ještě veřejné finance držet na uzdě. Není pravda, že se tu někdo snaží vytvářet atmosféru, že kdo zadlužil tuto zemi, co jsme my zdědili? Ne? ODS s panem Kalouskem nadělala 690 miliard dluhů. To bylo v čase, kdy ta krize 2009 ani nepostihla český bankovní sektor. Ano, exportéry postihla. Zaškrtili, vzali lidem peníze, důchodcům dali nula.

Proto my sledujeme, samozřejmě. Rozpočet bude makro 15. 9. Takže ano, znovu opakuji, že náš dluh bude koncem tohoto roku menší, než když naše první koaliční vláda nastupovala.

Jana Adamcová, tisková mluvčí vlády: Další dotaz Česká televize.

Klára Bazalová, Česká televize: Chtěla bych se nejprve zeptat k tomu mimořádnému bonusu pro seniory. Vy jste to spojovali s koronavirovou krizí, říkali jste, že vláda pomáhala firmám, podnikatelům. To bylo v drtivé většině nebo pokaždé za určitých podmínek, tak bych se chtěla zeptat, jaký argument u vás převážil, že jste to dali takto plošně pro všechny seniory? A ještě jeden dotaz: Objevil se návrh, aby mimořádný bonus nebo mimořádný příspěvek dostaly také samoživitelky, tak jestli byste toto podpořili? Pokud ne, tak opět jestli byste mohli říci proč. A prosím ještě procesně. Kdy se budou tyto návrhy projednávat na vládě? Děkuji.

Andrej Babiš, předseda vlády: Prosím vás, my jasně říkáme, že to není rouškovné, že není přímá souvislost s tím virem, že je to o nákladech našich seniorů, které oni musí vynakládat na svůj život. A poprvé, znovu opakuji, ten spotřebitelský index pro seniory je vyšší než normální spotřební koš. Takže v tomto směru to není tak, proto to ani nenazýváme rouškovné, ale příspěvek na lepší a zdravější život našich seniorů. Předpokládám, že vláda to projedná neprodleně a najdeme mechanismus, jakým způsobem to ve Sněmovně předložit.

Jan Hamáček, 1. místopředseda vlády a ministr vnitra: Já to jen doplním, protože to možná vyplynulo z mého vystoupení. Samozřejmě je to určeno na kompenzace zvýšených nákladů, které ale nepřímo vzrostly i v důsledku toho, že zde prostě probíhala nějaká epidemie. Část toho zboží, které senioři kupují, se prostě zdražilo a to je objektivně prokazatelné právě na tom spotřebním koši.

Představa, že to budeme nějak diferencovat mezi seniory, to si úplně nedokáži představit. Prostě senior je kategorie, která je daná tím, že pobírá starobní důchod. Tudíž ve chvíli, kdy se, v uvozovkách, kvalifikuje do té kategorie, tak má nárok na tento příspěvek. Tam i myslím, že je to naprosto logické, a nehledal bych v tom žádné složitosti.

Co se týká návrhu pro samoživitelky, chci upozornit, že tato vláda udělala hodně pro rodiny s dětmi. Navýšili jsme rodičovský příspěvek a jsme samozřejmě připraveni pomáhat i dál. Konkrétně na samoživitelky, které jsou ve složité situaci, tak míří vládní návrh zákona o náhradním výživném. To znamená, pokud jejich partner neplatí výživné, tak to břímě na sebe na určitou dobu přebírá stát, takže to je další konkrétní krok vůči samoživitelům a samoživitelkám.

Nicméně tak, jak je to navrženo ze strany hnutí STAN, tak je to velmi obtížně administrovatelné, protože tam, na rozdíl od seniorů, by muselo probíhat nějaké testování příjmů, protože je zde celá řada párů, které žijí nesezdány jen proto, že to prostě přináší jisté výhody, a tam by ta administrativa z mého pohledu byla složitá.

Za sebe říkám, jsme připraveni samoživitelkám pomáhat. Nicméně tento návrh, tak jak vzešel, by byl extrémně drahý a extrémně neefektivní.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Zvuková příloha

Tisková konference premiéra a 1. místopředsedy vlády, 28. srpna 2020

Související zprávy