Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Tiskové konference

11. 12. 2018 14:07

Tisková konference premiéra Andreje Babiše se srbskou premiérkou Anou Brnabićovou, 10. prosince 2018

Marcela Svobodová, Odbor komunikace Úřadu vlády ČR: Dobré odpoledne, dámy a pánové. Vítám vás na tiskové konferenci po jednání delegací předsedů vlád České republiky a Srbské republiky. Vítá zde zejména předsedkyni vlády Srbské republiky paní Annu Brnabić a samozřejmě také předsedu vlády České republiky pana Andreje Babiše, kterého tímto prosím o úvodní slovo.

Andrej Babiš, předseda vlády České republiky: Vážená paní premiérko, jsem velice rád, že vás mohu přivítat u nás v České republice. Jsem překvapen, že jste zde poprvé, že jste u nás ještě nikdy nebyla. My jsme se již jednou potkali v Sofii a měli jsme možnost si vyměnit názory a jsem velice rád, že jsme spolu dnes strávili delší čas. Srbsko je pro nás dlouhodobě důležitý partner a stejně jako u dalších zemí západního Balkánu platí, že my samozřejmě podporujeme vstup Srbska do Evropské unie a budeme rádi, když se tento vstup uskuteční co nejdříve.

Naše spolupráce je dlouhodobá, sahá do období první republiky, kdy byla ještě Jugoslávie československým spojencem v rámci tzv. Malé dohody. Jsem rád, že naše vztahy jsou skutečně bezproblémové. Myslím, že tomu prospívá i početná, skoro dvoutisícová česká komunita v srbském Banátu a také kontakty, které prohlubují srbští studenti a pracovníci v České republice. Srbsko je jako jedna z mála zemí zařazeno do programu rychlejšího vydávání zaměstnaneckých karet a jsme rádi, že u nás pracuje více než 2 000 srbských občanů, protože jak je známo, našim největším problémem jsou nejnižší nezaměstnanost a nedostatek pracovních sil.

Také jsem velice rád, že v rámci vaší návštěvy byla podepsána mezivládní dohoda o řešení dluhů Srbska vůči České republice. Za to moc děkujeme. V rámci svého působení jako ministr financí jsem se o to také snažil, ale díky naší paní ministryni Schillerové a díky vám se to povedlo, tento dluh, který byl zděděn ještě po rozpadu Jugoslávie. Myslím, že tato dohoda je dobrým příkladem pro další nástupnické státy, a znovu za to moc děkuji.

Řešili jsme samozřejmě i ekonomická témata. V Praze v těchto dnes zasedá smíšený výbor pro hospodářskou spolupráci, který je výbornou platformou pro prohlubování ekonomické spolupráce. Náš obchod se Srbskem trvale roste. V loňském roce obrat dosáhl 866 milionů a v letošním roce by měly být výsledky ještě větší. Také jsem rád, že to není jednostranný obchod a že se také výrazně zvyšuje podíl srbského dovozu. Budeme rádi, když se Srbsko bude přibližovat Evropské unii a budeme rádi, pokud se brzy stane členem Světové obchodní organizace.

Také mě těší, že se Česká republika prostřednictvím českých firem stala čtvrtým největším zahraničním investorem v Srbsku. Krátce jsme mluvili také o lithiu. Zjistil jsem, že Srbsko objevilo velké zásoby lithia a že spolupracuje s konkrétní firmou, takže budeme rádi za zprostředkování nějakých kontaktů, protože to je téma, které nás moc zajímá. České firmy mají zájem o projekty na využívání přírodních zdrojů, nerostů, energetiky, hlavně vodních elektráren, takže si myslím, že v tomto směru spolupráce probíhá velice dobře. Máme i obrannou spolupráci, ta se dobře rozvíjí v oblasti vojenského vzdělávání, obranného průmyslu a vojenské logistiky.

Mluvili jsme také o migraci. Pokud vím, tak v Srbsku je ještě několik tisíc nelegálních migrantů a Srbsko si zažilo nejhorší období v roce 2015, kdy de facto přes Srbsko přešel až milion migrantů. My se snažíme pomáhat s efektivní a humánní ochrannou hranic. Doposud se tam vystřídalo 150 českých policistů a rovněž jsme vyčlenili dvacet milionů korun pro Srbský komisariát pro uprchlíky a migraci na posílení migračního a azylového systému.

Jsem velice rád, že jsme dnes mohli probrat naše vzájemné vztahy. Také jsme diskutovali a paní premiérka mě bohužel informovala o rostoucím napětí mezi Kosovem a Srbskem v posledních měsících. Srbsko plní veškeré závazky, které byly domluveny pod kontrolou Bruselu, ale na druhé straně ta odezva není adekvátní. Takže my určitě v rámci našeho působení v rámci Evropy budeme podporovat, aby toto napětí skončilo, a myslím si, že srbská strana k tomu má velice konstruktivní přístup. Je cílem dialogu vyřešit tento problém. Takže ještě jednou děkuji za naše velice konkrétní, neformální a přátelské rozhovory a těším se na další spolupráci.

Marcela Svobodová, Odbor komunikace Úřadu vlády ČR: Děkuji panu premiérovi Babišovi za úvodní slovo a o vyjádření poprosím i paní premiérku Brnabić.

Anna Brnabić, předsedkyně vlády Srbské republiky: Srbská republika nemá žádné otevřené otázky. Máme dobrou spolupráci a velice mě těší, že ta spolupráce je čím dál lepší a lepší. Každopádně, co se týče ekonomiky, řeknu několik věcí. Jsem velice ráda, že při své návštěvě mám příležitost setkat se se všemi nejvýznamnějšími ekonomickými partnery v České republice. Jsem velice ráda, že jsem dnes měla schůzku s panem prezidentem Zemanem. Měla jsem příležitost mu předat pozvání prezidenta Vućiće na návštěvu Srbska. Jsem velice ráda, že pan prezident Zeman to pozvání přijal a že se v roce 2019 uskuteční státní návštěva prezidenta České republiky.

Chci veřejně poděkovat, i když jsem se o tom zmínila během všech jednání, které jsme měli během dnešního dne, za velkou podporu České republiky. Česká republika byla vždy státem, který podporoval agendu vstupu do Evropské unie, vždy podporovala region západního Balkánu a Srbsko. Srbsko představuje zemi, která jako největší stát západního Balkánu nejvíce přispívá. Dnes otevíráme další dvě kapitoly v našich jednáních o přístupu do Evropské unie. To znamená, že po dnešním dnu bude mít Srbsko z celkem 35 kapitol otevřeno k jednání šestnáct, přičemž předběžně jsou uzavřeny dvě. To je cesta, která je jistá, a byla bych velice ráda, kdyby to otevírání kapitol bylo o něco dynamičtější, o něco rychlejší. Samozřejmě musím zdůraznit, že Evropská unie má své problémy, své komplexnosti, věci, na které se chce raději zaměřit, takže bych chtěla říci, že je to celkem dobrým ukazatelem našich reforem. Dnes jsem poděkovala představitelům České republiky, že tentokrát hlasovali pro tři kapitoly, aby se kapitoly otevřely. To znamená, že Česká republika znovu ukázala, že je pro rychlejší a efektivnější integraci do Evropské unie.

Ekonomická spolupráce, jak už jsem řekla, je lepší a lepší. V posledních devíti letech jsme dvaapůlkrát zvýšili obchodní výměnu. Zvláště v posledních dvou letech, to znamená od roku 2016 do 2017 a od 2017 do 2018, se ukázal dynamičtější trend. Tedy že růst z roku 2016 na 2017 byl o 5,4 procenta a růst v porovnání roků 2016 až 2017 je dokonce deset procent. Jak už se pan Babiš zmínil, vidíme ten růst a Česká republika se stala čtvrtým největším investorem do Srbské republiky. Je tam docela dost zahraničních, ale je tam i docela dost českých a v poslední době je obrovský počet lidí, kteří nás navštívili a kteří se ptají na projekty do budoucna. Tento zájem mě opravdu těší a doufám, že spolupráce do budoucna bude lepší a lepší.

Srbsko má mnoho, může dost nabídnout a je spousta věcí, které se může naučit z České republiky. Přijde mi neuvěřitelný údaj, že nezaměstnanost máte pouze dvě procenta, a pokud dobře vím, je to nejnižší nezaměstnanost v celé EU. Poprosila jsem pana Babiše, aby mi poradil zejména ohledně vízové liberalizace a jak můžeme udělat pokrok v tom, aby co nejvíc lidí přijelo do Srbska a abychom vyřešili problém nezaměstnanosti, se kterým se setkáváme. Například oblast informatiky je oblastí, kde potřebujeme zaměstnané, a myslím, že příklad České republiky je výborný, aby se na jednu stranu zajistila zaměstnanost v té oblasti a na druhou stranu bezpečnost.

Další dvě věci, které ukazují, že naše vztahy jsou lepší a lepší. První věc je, že dnes se v Praze koná pravidelné jednání smíšeného výboru pro hospodářskou spolupráci, a další věc je to, že jsme dnes podepsali mezivládní dohodu o řešení dluhu Srbska vůči České republice. To znamená, že jsme úplně regulovali dluh Srbska vůči Česku a v dalších 45 dnech vyplatíme celý dluh, který činí 9,8 milionu dolarů. To znamená, že tím uzavřeme i tu další otevřenou otázku.

Je mi velkým potěšením, že se Srbsko chová jako odpovědný partner, a jsme pyšní na to, co se nám podařilo naší fiskální disciplínou a konsolidací dosáhnout. Dospěli jsme k tomu, že vracíme dluh, uzavíráme kapitoly a chceme, aby všichni viděli, jak jsme spolehlivým a zodpovědným partnerem. Zároveň, aby míry úvěru, který si Srbsko dnes bere, aby se snížila celková částka zadluženosti vůči HDP Republiky Srbské.

Spolupracují i naše vojenské průmysly. Chtěla bych poděkovat za obrovskou pomoc, kterou nám Česko poskytlo v roce 2016 v problematice migrace. Věcí, která propojuje Srbsko a Česko, je velice organizovaná česká menšina, která je v Srbsku velice dobře integrována a obohacuje Srbsko kulturně i dalšími způsoby. Jako předsedkyně Rady pro národnostní menšiny a jako předsedkyně vlády mám opravdu vynikající spolupráci s Radou národnostních menšin a chtěla bych poděkovat i jim za to, jakým způsobem prospívají vývoji české společnosti.

Na závěr bych chtěla zdůraznit, že jsem návštěvu využila, abych seznámila premiéra Babiše a prezidenta Zemana s výzvami, se kterými Srbsko přichází do styku a týkají se Kosova a Metochie. Měli jsme opravdu těžký listopad, 6. listopad byl dnem, kdy se Priština rozhodla, že zvýší poplatek na všechny tzv. srbské výrobky, a já myslím, že v dnešní době v 21. století by výrobky neměly mít národnostní označení. Týkalo se to výrobků Srbska a Bosny a Hercegoviny. Poplatky se 21. listopadu zvýšily o sto procent, čímž došlo k faktickému zákazu výrobků z Bosny a Hercegoviny a Srbska na území Kosova. Jako další věc byly zakázány deník a noviny v srbštině a to znamená, že obyvatelstvo má zákaz číst v srbštině.

Máme také informace, že se bezpečnostní složky na území Kosova a Metochie přemění na kosovskou armádu. Myslím si, že to neprospěje k celkové bezpečnostní situaci v našem regionu, a jako někdo, kdo velice dobře ví a chápe, co znamená dobrá a kvalitní regionální spolupráce prostřednictvím Visegrádské skupiny, poprosila jsem premiéra Babiše, aby se pokusil v rámci Evropské unie, abychom se vrátili k otázkám, které jsou důležité pro regionální spolupráci.

To je velice důležité i kvůli tomu, aby mladí lidé zůstávali v našem regionu, a ne abychom zvedali bariéry, abychom značkovali výrobky dle národnosti a abychom v Evropě v 21. století my, Srbové, byli na území Kosova a Metochie ohroženi a že hrozí humanitární katastrofa, kvůli tomu, že chybí palivo na otop, a také kvůli tomu, že pomalu chybí základní potraviny.

Další věcí je, že se zvedají ceny základních výrobků kvůli těmto poplatkům na dovoz srbských výrobků. Poprosili bychom naše partnery z České republiky, aby nám pomohli dostat náš region do období před 6. listopadem tohoto roku a aby nám tato spolupráce umožnila větší prosperitu a stabilitu v našem regionu.

Děkuji vám za veškerou pomoc a za upřímné přátelství k Srbské republice a jejímu národu. Jsem ráda, že se mi podařilo přicestovat sem před koncem roku 2018, tedy roku, kdy si připomínáme 100. výročí zřízení našich diplomatických vztahů.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Zvuková příloha

Tisková konference premiéra Andreje Babiše se srbskou premiérkou Anou Brnabićovou (česky)

Tisková konference premiéra Andreje Babiše se srbskou premiérkou Anou Brnabićovou (originál)

Související zprávy