Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Tiskové konference

23. 11. 2006 15:32

Tiskový briefing předsedy vlády ČR a předsedy ODS Mirka Topolánka po jednání delegací ODS a ČSSD ve čtvrtek 23. 11. 2006 v Kramářově vile

Martin Schmarcz, ředitel tiskového odboru: Dámy a pánové, já vás vítám na briefingu po jednání delegací ODS a ČSSD o vytvoření nové vlády. A jak se stalo zvykem tohoto dne, tak předám slovo panu předsedovi Topolánkovi a předpokládám, že stejně jako předtím on ho předá panu předsedovi ČSSD.

Mirek Topolánek, předseda vlády ČR a předseda ODS: Ne.

Martin Schmarcz, ředitel tiskového odboru: Tak tentokrát ne.

Mirek Topolánek, předseda vlády ČR a předseda ODS: Dobrý den, ještě jednou, dnes už potřetí. My jsme dnes představili našim partnerům při jednání variantu, která nějakým způsobem vyklíčila v těch posledních dnech, a to je varianta do voleb v roce 2008 čtyřbarevné koalice. Naši partneři si vzali do pondělí čas na rozmyšlení a já nechám pana předsedu Paroubka, aby nám k tomu řekl více.

Martin Schmarcz, ředitel tiskového odboru: Nyní má slovo pan předseda ČSSD Jiří Paroubek.

Jiří Paroubek, předseda ČSSD: Pane předsedo, takovou fantazii já nemám, abych řekl víc. To, že je to varianta, která je vlastně staronovou variantou, a která se objevila už někdy v červnu, možná v září, v říjnu a protože jsme ji několikrát odmítli tehdy, tak musíme hledat nové příčiny toho, abychom ji tentokrát akceptovali. Samozřejmě, musíme si věci analyzovat a možná přijít s nějakým vlastním návrhem, stejně tak jako možná přijít i s nějakým vlastním návrhem reformní agendy pro tu vládu, pokud se jí budeme účastnit. To je všechno, co chci říci.

Martin Schmarcz, ředitel tiskového odboru: Nyní má ještě doplňující slovo předseda ODS Mirek Topolánek.

Mirek Topolánek, předseda vlády ČR a předseda ODS: Já jenom doplním, že v pondělí, a já doufám, že do pondělka budu znát nějakou základní reakci na ten návrh, panu prezidentovi předložím výsledky těch jednání posledních dní. Samozřejmě, že pokud bychom začali diskutovat tu variantu, tak příští týden by začaly programové diskuse takovéto rok a půl trvající vlády a my jsme samozřejmě připraveni na jiné návrhy. Nicméně, ta situace proti červnu, červenci, srpnu a září letošního roku je přece jenom odlišná, protože to všechno se odehrávalo, ty diskuse, v prvním pokusu, kdy mezi tím prvním a třetím byl tento druhý, kdežto mezi tím dnešním pokusem a tím třetím už žádný další pokus není. Takže, jsme v jiné situaci a myslím, že se na ty věci díváme trochu jinak jak v červenci a srpnu. To znamená, každá ta strana má vůli po kompromisu, a já doufám, že ji najde i ČSSD. Děkuji.

Jiří Paroubek, předseda ČSSD: Pane předsedo, určitě ji najde i ČSSD, protože určitě jste si všichni všimli, že jsme přestali mluvit o třetím pokusu a soustřeďujeme se plně na ten druhý pokus, protože myslíme si, že česká veřejnost už je po půl roce poněkud unavena. Děkuji.

Mirek Topolánek, předseda vlády ČR a předseda ODS: Souhlasím. Taky děkuji a nashledanou.

Martin Schmarcz, ředitel tiskového odboru: Dámy a pánové, je konec dnešního briefingu.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X