Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Tiskové konference

23. 11. 2006 15:20

Tiskový briefing předsedy vlády ČR a předsedy ODS Mirka Topolánka po jednání delegací ODS a KDU-ČSL ve čtvrtek 23. 11. 2006 v Kramářově vile

Radim Ochvat, tajemník předsedy vlády: Dobrý den, dnes podruhé, po jednání ODS a KDU-ČSL. Poprosím opět předsedu ODS Mirka Topolánka o úvodní slovo.

Mirek Topolánek, předseda vlády ČR a předseda ODS: A já stejně, jako v tom minulém případě, dám jako prvnímu slovo úřadujícímu předsedovi KDU-ČSL Janu Kasalovi.

Jan Kasal, předseda KDU-ČSL: Hezké dopoledne, paní a pánové. My jsme přijali pozvání občanských demokratů do dalšího kola jednání a musím říci, že jsme se z mého pohledu, nebo z našeho pohledu, posunuli v tom, že mohu asi konstatovat, že KDU-ČSL je připravena pracovat a podpořit variantu, která by směřovala k předčasným volbám v roce 2008 na základě spolupráce čtyř demokratických stran. Je to varianta, kterou pokládáme v této chvíli pro Českou republiku za nejvýhodnější a jsme připraveni pracovat k tomu, aby byla záhy realizována. To je všechno.

Mirek Topolánek, předseda vlády ČR a předseda ODS: Nemám, co bych dodal.

Radim Ochvat, tajemník předsedy vlády: Velmi rychle jsme se dostali k vašim dotazům. Prostor pro vaše dotazy.

Redaktor, Hospodářské noviny: Dobrý den. Nebude vám vadit, že potenciálně jedinou opozicí se stane komunistická strana?

Mirek Topolánek, předseda vlády ČR a předseda ODS: To řešení je na rok a kousek, to řešení je krátké, vede k předčasným volbám. A pokud nás má někdo přivést k předčasným volbám, a doufám, že příští týden v té programové části vydefinujeme jasné a zcela konkrétní cíle, tak to je podle mě nejmenší riziko pro ČR, než se potácet permanentně v předvolební kampani.

Jan Kasal, předseda KDU-ČSL: Je to cena za tuto dohodu a tu cenu jsme připraveni přinést.

Radim Ochvat, tajemník předsedy vlády: Další dotaz, prosím. Mladá fronta.

Josef Kopecký, MfD: Mohu se zeptat, myslíte si, že čtyřkoaliční vláda za rok, nebo za necelý rok a půl, může provést nějaké opravdu razantní zásahy, reformy?

Mirek Topolánek, předseda vlády ČR a předseda ODS: Právě proto, že jsme se shodli na tom, že ty předčasné volby mají být do toho roku a půl, tak nepředpokládáme, že by se provedly hluboké reformy, protože ta patová situace už trvá šest měsíců a my se nedomníváme, že má být prodlužována. Nicméně, i za rok a půl, respektive za rok, se dá stihnout celá řada věcí, což prokázala např. tato vláda už za 38 dní své vlády. Pokud si jasně nadefinujeme v jednotlivých oblastech konkrétní zákony a konkrétní změny, tak jsme schopni je v této sestavě efektivně prosadit. tato vláda už za 38 dní své vlády. Pokud si jasně nadefinujeme v jednotlivých oblastech konkrétní zákony a konkrétní změny, tak jsme schopni je v této sestavě efektivně prosadit.

Radim Ochvat, tajemník předsedy vlády: Další dotaz. Pokud není, děkujeme.

Jan Kasal, předseda KDU-ČSL: Děkujeme a nashledanou.

Mirek Topolánek, předseda vlády ČR a předseda ODS: Děkujeme.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X