Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Tiskové konference

6. 10. 2006 16:17

Tiskový briefing předsedy vlády ČR Mirka Topolánka po setkání s Miss World Taťánou Kuchařovou v pátek 6. 10. 2006 v Kramářově vile

Tiskový briefing předsedy vlády ČR Mirka Topolánka po setkání s Miss World Taťánou Kuchařovou v pátek 6. 10. 2006 v Kramářově vile

Radim Ochvat, osobní tajemník předsedy vlády ČR:

Dobrý den, dámy a pánové, dovolte mi, abych vás přivítal na krátkém tiskovém briefingu po setkání premiéra ČR Mirka Topolánka s Miss World Taťánou Kuchařovou. První slovo má Miss World Taťána Kuchařová.

Taťána Kuchařová, Miss World: Já jsem strašně ráda, že jsem měla tu možnost se sem podívat a děkuji vám za opravdu krásné přivítání. Děkuji.

Mirek Topolánek, předseda vlády ČR: Tak já musím říci, že pro mě to bylo také velmi příjemné. Taťána, kromě toho, že je krásná žena, že ji čekají povinnosti propagovat myšlenky charitativní a související po celém světě, tak symbolizuje tak trochu česko-slovenskou vzájemnost, my jsme se o tom chviličku bavili, a dělá čest České republice, nám všem. Já jsem na ni velmi pyšný. Samozřejmě, že s Miss World je spojena celá řada povinností, nicméně, také to, že ČR už dnes může vždycky používat argumentaci, že máme u nás krásné ženy, máme u nás Miss World. Já jsem paní Morley řekl, že zatímco jiné země se pyšní tím, že mají Miss World a říkají všechny ženy jsou u nás takto krásné, tak pouze v ČR je to pravda. To si myslím. Já strašně děkuji Taťáně, že navštívila Kramářovu vilu. My jsme si ji trochu prohlédli a přeji jí v tom jejím ročním kralování, aby reprezentovala tu myšlenku vzájemnosti, mírovou, pomoci dětem, pomoci handicapovaným lidem, protože to patří k povinnostem Miss World, aby reprezentovala ČR a aby ji to nezměnilo a aby ji to naopak inspirovalo v jejím dalším životě. Moc děkuji, Taťáno, že jste přišla.

Radim Ochvat, osobní tajemník předsedy vlády ČR: Děkuji. Dámy a pánové, prosím vaše dotazy.

Redaktorka: Vy jste Českoslovenka. Můžete nám říci, jestli se také chystáte zajet na Slovensko a kdy?

Taťána Kuchařová, Miss World: Na Slovensko se určitě chystám. V první řadě za rodinou, protože tam mám část rodiny. A samozřejmě, protože můj otec je Slovák, takže se trochu jako Českoslovenka cítím.

Redaktorka: Kde se cítíte lépe, na Slovensku nebo v Čechách?

Taťána Kuchařová, Miss World: Nejlepší je kombinace obou.

Radim Ochvat, osobní tajemník předsedy vlády ČR: Další dotaz, prosím.

Redaktorka, ČT: Pane premiére, proč si myslíte, že se to podařilo až Taťáně získat Miss World? Říká se, že je to také trochu politika. Není to třeba tím, že se tato soutěž konala poprvé ve východní Evropě?

Mirek Topolánek, předseda vlády ČR: Já si myslím, že v tom může hrát roli diplomacie, nicméně, Taťána, kromě toho, že je krásná a reprezentuje takovou tu středoevropskou krásu, já jsem přesvědčen opravdu o tom, že ve střední Evropě jsou nejkrásnější ženy na světě, tak si myslím, že má v sobě něco, co ty ostatní možná neměly, a to je že má vnitřní sílu, a že to všechno s nadhledem zvládla. A v tom si myslím, že je síla. Já si myslím, že nestačí u té dívky, aby byla jenom krásná, že tam musí být něco víc. A Taťána to má.

Radim Ochvat, osobní tajemník předsedy vlády ČR: Děkuji, další dotaz, prosím.

Redaktor Šmihula, Český rozhlas: Já by som sa eště vrátil k tomu Slovensku. Spomínali ste, že prídete na Slovensko, neviete presne, kedy, ale predsa len. Ja by som mal takú prosbičku, aby sme sa vrátili k tej česko-slovenskej vzájomnosti, ako hovoril pán premiér. Či byste náhodou nechceli pozdraviť poslucháčov a vašich prieznivcov na Slovensku, po slovensky teraz.

Taťána Kuchařová, Miss World: Po slovensky? To som dlho nehovorila.

Mirek Topolánek, předseda vlády ČR: Pardon. Já jsem se setkal zhruba před hodinou a půl s předsedou Slovenské národní rady a máte pravdu v tom, že Slováci to vnímají i jako slovenský úspěch. Ale, my si ho nenecháme ukrást.

Redaktorka: Pane premiére, dával jste slečně Kuchařové nějaké rady jako např.Jak propagovat ČR v zahraničí?

Mirek Topolánek, předseda vlády ČR: Já jsem ten poslední, kdo by mohl dávat nějaké rady. Já jsem jí dal dáreček, to jsem jí dal. Myslím si, že Taťána velice dobře ví, co má dělat a je na to dobře připravená. Já si myslím, že pokud by se podařila myšlenka, o které jsme se tady v Kramářově vile bavili, a to je dostat jednou pořádání soutěže Miss World do ČR, a nejenom do Prahy, tak proto třeba i může Taťána tou svou reprezentací po celém světě udělat možná víc než nějaká další diplomatická jednání.

Martina Kaiserová, televize Nova: Můžete ten dáreček trošku specifikovat?

Mirek Topolánek, předseda vlády ČR: Dívala jste se na něj, Taťáno?

Taťána Kuchařová, Miss World: Ještě ne.

Mirek Topolánek, předseda vlády ČR: Je to takový náhrdelník z českých granátů.

Radim Ochvat, osobní tajemník předsedy vlády ČR: Prosím další dotaz. Pan Houska, televize Nova.

Kamil Houska, televize Nova: Dobrý den. Já se omlouvám, pane premiére, že trošku opouštím ten slavnostní okamžik, ale já bych se chtěl zeptat stejně jako někteří další mí kolegové, jestli byste mohl něco říci k té schůzce, kterou jste měl s panem prezidentem, když tam jste mluvit nemohl. Speciálně, jestli dovolíte, mě by zajímalo, jestli vám třeba naznačil kdo z ODS by mohl být pověřen sestavováním vlády?

Mirek Topolánek, předseda vlády ČR: Pane redaktore, já jsem tam mluvit mohl, ale nechtěl. A to trvá i teď, děkuji.

Radim Ochvat, osobní tajemník předsedy vlády ČR: Poprosil bych vás o poslední dotaz.

Redaktorka, deník Šíp: Můžete prozradit, jestli si teď můžete, moc nebo málo, vy sama organizovat svůj vlastní čas?

Taťána Kuchařová, Miss World: Samozřejmě, že na programu se podílím, mám na tom určitou část, ale ne zase tak velkou jako dřív.

Redaktorka, deník Šíp: Poletíte zase zpátky do Londýna? Jak dlouho se zdržíte v Česku?

Taťána Kuchařová, Miss World: Nevím přesně termín, ale pravděpodobně tento týden.

Redaktorka, deník Šíp: A domů pojedete?

Taťána Kuchařová, Miss World: Domů, doufám, ano.

Radim Ochvat, osobní tajemník předsedy vlády ČR: Takže, poslední dotaz.

Michaela Tučková, ČT: Pane premiére, já také trošku odbočím. Mohl byste okomentovat zprávy o chystaném teroristickém útoku na Židovskou obec?

Mirek Topolánek, předseda vlády ČR: Řeknu vám totéž, co jsem včera napsal Viliamu Buchertovi, když mně posílal SMS. Trváme na tom, že všechna opatření, která byla speciálně v Praze zvolena, včetně informování veřejnosti, byla adekvátní těm informacím a hrozbám, které jsme měli. A veškeré další informace podává pouze Policejní prezídium, případně ministr vnitra. Děkuji.

Radim Ochvat, osobní tajemník předsedy vlády ČR: Dámy a pánové, dovolte mi, abych v tuto chvíli předal ještě slovo ještě prezidentce Miss World.

Julia Morley, prezidentka Miss World: Pane premiére, děkuji vám za pozvání a možnost vidět tak velkolepé místo. Jeden dotaz, který položil tady jeden novinář. Dotaz byl, jakým způsobem vyhrála Taťána Miss World. Jsem velice šťastná, že vám mohu potvrdit, že soutěžilo pět kontinentů, 104 zemí, bylo tam deset členů v porotě. Devět hlasovalo, já jsem byla předsedkyní, nehlasovala jsem. Zastupovali všech pět kontinentů. Bohužel neměli jsme českého člena v porotě, a nevím, kdo tady možná mohl naznačit, že byl nějaký speciální důvod, proč ona vyhrála. Víte, proč vyhrála? Protože pět členů poroty ji vybralo. Tak se nepiďte po tom, jakým způsobem opravdu vyhrála, protože si to zasloužila. Pojďme se radovat z toho úspěchu. Taťána porazila 103 států, byla skutečně ta nejlepší. Zasloužila si to a Česká republika je krásná. Děkuji panu premiérovi, že jsme mohli tady být.

Radim Ochvat, osobní tajemník předsedy vlády ČR: Děkuji také paní prezidentce. Děkujeme za účast a těšíme se příště.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X