Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Tiskové konference

9. 1. 2007 8:01

Tiskový briefing předsedy vlády ČR Mirka Topolánka v pondělí 8. 1. 2007 k aktuální politické situaci

Martin Schmarcz, ředitel tiskového odboru Úřadu vlády ČR: Dobrý den, dámy a pánové, já vás vítám na krátkém tiskovém briefingu předsedy vlády České republiky pana Mirka Topolánka k aktuální politické situaci a nyní mu tímto předávám slovo.
Mirek Topolánek, předseda vlády ČR: Dobrý den. Musím říci, že jsem s potěšením přijal zprávu o tom, že se pan prezident rozhodl zítřejšího dne jmenovat novou vládu. Doufám, že tím končí, aspoň pro tento čas, období spekulací a nejistoty. Chci vám říci, že nová vláda začne okamžitě zítra, po jmenování prezidentem, fungovat. Přímo z Hradu ministři odjedou na první zasedání, další schůze se pak uskuteční standardně příští středu. S žádostí o důvěru v Poslanecké sněmovně rozhodně nebudeme čekat 30 dní, bude to kratší doba, která vyplývá spíše z rychlosti těch jednání, která budou potřebná. Nechtěl bych dále prodlužovat poměrně trapný administrativní spor ohledně dokumentů dodaných na Pražský hrad, nicméně, ujišťuji, že veškeré ústavní povinnosti byly splněny včas a veškeré administrativní podklady byly předávány standardním způsobem, což se nakonec i prokázalo. Myslím, že si zaslouží, ještě předtím než přijde váš dotaz, krátkou reakci rozhovor Václava Klause v Týdnu. Rozhodně nejsem ten, kdo by chtěl zvyšovat napětí mezi Pražským hradem a Strakovou akademií, mezi vládou a prezidentem, nebudu reagovat na celou řadu tvrzení v jeho rozhovoru. Jediné, na co opravdu reagovat musím, jsou prezidentova slova o možné politické korupci. Zásadně a kategoricky vylučuji jakoukoliv formu korupce při získávání důvěry pro novou vládu. Mnohokrát jsem opakoval, že důvěru pro vládu budu transparentně hledat nejprve u vedení ČSSD, a v případě neúspěchu u jednotlivých poslanců. Veřejnost bude mít veškeré informace. V žádném případě nepůjde o žádná kuloární jednání, jaká známe z minulosti, ať už vzdálené, či nedávné. V tomto smyslu bych chtěl vyjádřit nad slovy pana prezidenta politování. Pro mě je velmi nepřijatelné, a myslím, že nejenom pro mě, spojovat se se stranou, se kterou pan prezident spolupráci implicitně doporučuje, se stranou, která se nedokázala vypořádat s korupčními skandály minulosti. Nedokázala je pojmenovat, natož řešit. Považuji principiálně za lepší, když se ODS, a to nejenom pro ODS, ale i pro Českou republiku, spojuje se stranou sice ideově vzdálenou, nicméně, z hlediska korupce nepoznamenanou, tedy Stranou zelených. Myslím si, že pro další vývoj v České republice a v české politice a vliv na politickou kulturu to má vyšší, než spojování s stranou, která své problémy řešit neuměla. To je do úvodu vše.
Martin Schmarcz, ředitel tiskového odboru Úřadu vlády ČR: Dámy a pánové, nyní je prostor pro několik vašich dotazů. Hlásí se někdo? Česká televize.
Alice Machálková, ČT: Já mám dotaz na Temelín. ODS se spojila se Stranou zelených, můžete říci, jaký je váš pohled na budoucnost jaderné energetiky?
Mirek Topolánek, předseda vlády ČR: Jaderná energetika nepochybně, jak už jsem včera v pořadu televize Prima uvedl, je budoucností evropské energetiky. Celá řada států postupně přehodnocuje svůj postoj. Ta diskuse je dlouhodobá, nesouvisí přímo s touto vládou, s mandátem této vlády, s těmito léty. I nás se týká určitá energetická nedostatečnost, nebo energetická potřeba vyšší, někdy po roce 2012. To znamená, tato vláda na jedné straně říká, že nebude zahajovat výstavbu nových bloků jaderné elektrárny Temelín, na druhé straně jasně deklaruje, že se bude energetickou bezpečností, energetickou politikou velmi zásadně zabývat, a bude se snažit vytvářet koncepty dlouhodobější, které zabezpečí jak strategickou bezpečnost, tak samozřejmě veškeré energetické, ekologické aspekty energetiky v České republice.
Martin Schmarcz, ředitel tiskového odboru Úřadu vlády ČR: Prosím, další dotaz.
Štěpánka Postorčáková, ČTK: Předseda ČSSD dal jasně najevo, že nepodpoří vaši vládu. Máte nějaký plán na to, čím ho přesvědčit?
Mirek Topolánek, předseda vlády ČR: Já myslím, že už dávám po celou dobu, co jsem v politice najevo, že nemíním reagovat na žádná mediální vyjádření. Takže, oslovím Jiřího Paroubka, budu se s ním chtít sejít a budu s ním tu věc diskutovat.
Martin Schmarcz, ředitel tiskového odboru Úřadu vlády ČR: Prosím, další otázka.
Redaktor, televize Prima: Pane premiére, věříte tomu, že po jmenování u pana prezidenta prosadíte svoji politickou koncepci?
Mirek Topolánek, předseda vlády ČR: Já myslím, že všechno potřebné jsem k tomu řekl v tom úvodním slově.
Redaktor, televize Nova: Já mám otázku. Začne vám běžet lhůta 30ti dní, kdy se v podstatě rozhodne o vaší politické kariéře. Jak to vnímáte? Jak si věříte?
Mirek Topolánek, předseda vlády ČR: Já bych řekl, že to vnímám normálně. Myslím, že politik má svou odpovědnost, má vědět, kdy má odejít. Já ten pocit zatím nemám.
Redaktor, televize Nova: To znamená, že věříte, že získá vláda důvěru?
Mirek Topolánek, předseda vlády ČR: Samozřejmě.
Martin Schmarcz, ředitel tiskového odboru Úřadu vlády ČR: Prosím, Hospodářské noviny.
Redaktor, Hospodářské noviny: Můžete v této souvislosti, navazuji na váš nedávný rozhovor, nějak rozvést svá slova o případném svolání mimořádného kongresu ODS?
Mirek Topolánek, předseda vlády ČR: Vzhledem k tomu, že jsme na to téma již komunikovali, tak si myslím, že já jsem připustil, že by bylo možné, kdyby došlo k takové situaci. Těch kondicionálů v té větě byla celá řada. Domnívám se, že pokud dojde k selhání tohoto konceptu a žádný se nenabízí a není na stole, tak ODS se bude muset sama rozhodnout, jestli přehodnotí své doporučení a své usnesení z minulého kongresu a připustí spolupráci se sociální demokracií na té exkluzivní bázi, o jaké se diskutuje v některých částech ODS. Já se nedomnívám, že k tomu dojde, ale ta diskuse je legitimní. Jestli bude nutné kvůli tomu svolávat kongres nebo ne, to já nevím. Každopádně bez přehodnocení postoje ODS ten koncept možný není. Takže, není tak úplně podstatné, jestli to vyjednávání vede Topolánek a jestli premiérem je Topolánek, ale důležitý je postoj strany, který je v této chvíli jednoznačný.
Martin Schmarcz, ředitel tiskového odboru Úřadu vlády ČR: Prosím, ještě nějaký další dotaz? Není tomu tak, já vám děkuji.
Mirek Topolánek, předseda vlády ČR: Mějte se hezky, pěkný den. Nashledanou.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Připojené dokumenty