Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Tiskové konference

26. 2. 2019 16:07

Tiskový brífink k návrhu novely zákona o elektronických komunikacích, 26. února 2019

Lucie Kubovičová, poradkyně pro oblast médií a komunikace předsedy vlády: Dobré odpoledne, dámy a pánové, vítejte na tiskovém brífinku na Úřadu vlády k tématu změny zákona o elektronických komunikacích. Vítám premiéra a předsedu hnutí ANO Andreje Babiše, poslance za hnutí ANO Patrika Nachera a vládního zmocněnce pro digitalizaci Vladimíra Dzurillu. Pana premiéra poprosím o úvodní slovo.

Andrej Babiš, předseda vlády ČR: Dobrý den, dámy a pánové, rozhodl jsem se ještě více než dosud angažovat v otázce tarifů a cen dat mobilních operátorů, protože mám pocit, že se dnes někdo snaží vnutit veřejnosti, že s tím nic neděláme. To není pravda. Připomněl bych, že když jsem byl ministr financí v roce 2017, tak se mi podařilo vysoutěžit de facto, dokonce v porovnání s ostatními, nejlepší tarif snad v Evropě, protože to byla neomezená data, neomezené volání za 200 korun. Někdo může argumentovat, proč jsme s tím něco neudělali už v minulosti. Samozřejmě resort Ministerstva průmyslu, a je to jeho dědictví, se bohužel také podílel na tom, že data skutečně máme jedny z nejdražších v Evropě.

Opakovaně jsem jednal s operátory a napsal jsem jim také dopis 22. února, to bylo v pátek, kde jsme navrhli konkrétní opatření, a to, že se to Piráti dozvěděli v České televizi v neděli a dnes se někomu snaží vnutit představu, že oni teď přicházejí to vyřešit, tak to samozřejmě není pravda. Snaží se nám vlastně toto téma nějakým způsobem ukrást, a ještě říci, že nic neděláme, což také není pravda. My jsme, mimochodem, co se týká čtvrtého operátora, začali problém řešit již minulý rok, ve druhém kvartálu 2018, kde máme jasný plán. Je ale potřeba vědět, že čtvrtý operátor, ten nový, bude muset buď investovat 20 miliard, nebo bude muset od stávajících operátorů dostat takové podmínky, aby byl konkurenceschopný. A to není jasné. To, že je to skvělý byznys pro stávající operátory, můžeme dokumentovat tím, že za posledních pět let si na dividendách vyplatili 55 miliard. 55 miliard dividend za posledních pět let, to znamená po zdanění čistý zisk pro ně. Je samozřejmě chvályhodné, že také investují, ale v každém případě mají naši občané a naše firmy jedny z nejdražších dat v Evropě a my děláme maximum, aby tato data byla zlevněna.

Co se týká čtvrtého operátora, není pravda, že bychom s nikým nejednali. Naopak, my se chystáme na jednání v březnu a dubnu. Budou to operátoři ze Spojených států, Itálie, Francie, Velké Británie, Jižní Koreje. Takže tam to určitě probíhá. My jsme po tom, co, zdá se, historicky rezort Ministerstva průmyslu a obchodu i současný rezort nebyl schopen být akční a de facto nepředložil věci, které jsem po nich požadoval, tak jsem se rozhodl, že jako premiér předložím zítra na vládě návrh změny zákona o elektronických komunikacích. Zde je text toho zákona, který zákazníkům přinese zjednodušení, a hlavně zrychlení přechodu od jednoho operátora k druhému. My jsme již v roce 2017 navrhli snížení ze 42 dní na 10 dní, to znamená zkrácení doby přenesení čísla. Nyní to navrhujeme na dva dny, a především navrhujeme, že není nutné zkontaktovat stávajícího operátora. To znamená, že když někdo má svého operátora a rozhodne se přejít ke konkurenci, tak to stávajícímu operátorovi nemusí ani oznámit. To je náš návrh.

Dále byl problém, že když uživatelé uzavřeli smlouvu na dva roky a potom se rozhodli změnit operátora, tak museli platit pokutu, to znamená dvacet procent ze zbývajícího paušálu. Nově navrhujeme, aby ten kvazipoplatek nebo pokuta byl nula, a to po dobu tří měsíců trvání smlouvy. Co je samozřejmě velice důležité a také to navrhujeme, a byl to především návrh tady pana poslance Nachera, který je známý svými aktivitami ve prospěch spotřebitelů, aby do definice spotřebitel byli zahrnuti i živnostníci, kteří tam dnes nejsou. To znamená, že jejich ochrana jako spotřebitelů vlastně není žádná. My jsme samozřejmě těch aktivitách nepolevili. Je potřeba říci, že jsou to soukromé firmy, že zde máme nezávislý Český telekomunikační úřad, se kterým sice komunikujeme, ale vyzýváme ho k tomu, aby podmínky soutěže pro čtvrtého operátora zásadním způsobem měly pozitivní vliv na to, aby občané, firmy i živnostníci České republiky měli stejně levná data, jako je tomu jinde v Evropě. Protože stávající situace je pro nás nepřijatelná.

Zítra na vládě to probereme, a pokud Piráti se nyní rozhodli nastoupit do našich aktivit a v neděli zjistili, že je tam náš dopis, tak určitě budeme se všemi ve sněmovně spolupracovat s cílem, aby z toho měli prospěch především naši občané.

Lucie Kubovičová, poradkyně pro oblast médií a komunikace předsedy vlády: Děkuji panu premiérovi a poprosím pana poslance Patrika Nachera.

Patrik Nacher, poslanec za hnutí ANO: Ještě jednou pěkné odpoledne, dámy a pánové. Začnu okomentování toho, a nemám to ve zvyku, co představili kolegové z Pirátské strany. Jsem rád, že o to téma je najednou velký zájem. Piráti řekli, že jsme se probudili pozdě a že oni to celé odstartovali. Pro vaši informaci, oni v sobotu předsedům klubů rozeslali návrh poslanců Jiránka, Jakuba Michálka a dalších, kde je pouze jedna změna, kterou v zásadě naznačil Jakub Michálek v Otázkách Václava Moravce, tj. snížení úhrad z dvaceti procent na pět procent. Nicméně dnes na tiskové konferenci již představili celou širokou škálu návrhů, která ovšem vychází z toho, co představil nebo naznačil v Otázkách Václava Moravce náš předseda klubu Jaroslav Faltýnek. To znamená, že je jasně vidět časová úsečka, konec konců, na ten návrh, který šel autenticky v sobotu, se můžete podívat. To znamená, že ta komplexnost návrhu vychází z toho, co jsme připravili my a čemu se věnujeme.

Pro představu, aby bylo úplně jasné, co se děje, mě napadla taková zkratka, že to, co se nyní děje na poli mobilních operátorů, je to, co se dělo u bank minus deset let. Odečtete si deset let a tam uvidíte úplně přesně ty průvodní jevy. Předtím to byla nespokojenost klientů, různé ankety, které jsem pořádal i já, a dnes zde máme různé průzkumy, naposledy analýza dTestu, která porovnávala, že Češi platí za mobilní data nejvíce. Předtím to byl příchod nízkonákladových bank, které rozjely konkurenční boj, nyní se připravuje příchod čtvrtého operátora.  A koneckonců je to flexibilita, o které se bavíme. U bank to bylo schválení kodexu mobilita klienta, který usnadňuje přechod klienta z jedné banky do druhé, kdy právě nová banka to za klienta vyřizuje, aby to nemusel udělat on, protože klienti se bojí komunikovat s institucemi. To se týká bank, operátorů, energetických společností a to samé navrhujeme my. To znamená zkrácení té doby a to, aby to vyřešil nový operátor. Myslím si, že ty věci jsou jasně vidět, jsou podobné, uchopitelné a očekávám, že stejně se to bude vyvíjet i v cenové politice.

Když se dnes podíváte a porovnáte banky minus deset let a dnes, tak zatímco předtím jsme patřili mezi nejdražší, tak nyní patříme spíše k těm levnějším a to samé očekávám v nějakém kontextu a v nějaké době i u cen mobilních operátorů. A pro celkový kontext, aby bylo úplně jasné, co vše hnutí ANO dělá pro spotřebitele, tak jsme připravili takový výcuc opatření mezi roky 2014 a 2018. Netýká se pouze mobilních operátorů, ale týká se i bankovních klientů, týká se to snížených odměn u advokátů, exekutorů. Dvakrát se novelizoval insolvenční zákon atd. Opatření je patnáct, další budou následovat. Prospotřebitelské aktivity se dějí posledních čtyři nebo pět let, to znamená, že toto není nějaký náhodný výstřel a pouze se navazuje na to, co už se udělalo v jiných oblastech. Děkuji vám za pozornost.

Lucie Kubovičová, mluvčí hnutí ANO: Děkuji a ke čtvrtému operátorovi poprosím Vladimíra Dzurillu.

Vladimír Dzurilla, vládní zmocněnec pro digitalizaci: Dobrý den i ode mne. Jak to zde již zaznělo, tak čtvrtým operátorem a podmínkami aukce pro zvýhodnění čtvrtého operátora se zabýváme již od druhého kvartálu minulého roku, kdy sondujeme a děláme vše proto, abychom nějakým způsobem zvýhodnili toho operátora, který by měl zájem. Nejde jen o zvýhodnění v rámci aukce, ale je to i v rámci zvýhodnění toho, co se dnes děje. Jsou to vlastně opatření, která se týkají všech operátorů, ale samozřejmě i toho nového, a to jsou zjednodušení výstavby, urychlení výstavby, ukládání chrániček v rámci velkých státních investic, které dělají státní podniky v rámci digitální technické mapy, které se připravují a v rámci digitalizace stavebního řízení, které by mělo vše, o čem se zde bavíme, zjednodušit.

Dnes už jsou konkrétní novely zákonů, které to vše zjednodušují. Výstavba, uvedu příklad, je to až o devět měsíců kdy se dá doba, která je, zkrátit. Je to prioritou této vlády, aby se tu čtvrtý operátor objevil, už i vzhledem k tomu, co se událo. Další věcí, která tomu nasvědčuje, je teď, co se připravilo v rámci novely, která půjde zítra na vládu, a to je, aby byl přechod od operátora zjednodušený, aby byl jednoduchý a mohli jsme ho využívat všichni, to znamená následně v případě nového operátora i k novému operátorovi.

Další věc, která zde zazněla a hned po schválení vládou aukčních podmínek, které budou v příštím měsíci, se bude hodně jednat o tom, jak stanovit férové podmínky pro národní roaming, který bude nový operátor využívat po příchodu na tento trh. Poslední věcí, kterou pořád řešíme, je kvalita sítí. Jak již vícekrát zaznělo, kvalita sítí je zde vysoká, tak to určitě v rámci podmínek, které dnes připravujeme do aukce, z toho neutichá. Naopak, tlak na kvalitu sítí bude vysoký. Také proto se objevuje v podmínkách to, že nejdříve se budou pokrývat oblasti, které dnes nejsou pokryté, a tím pádem dobudujeme vysokorychlostní mobilní připojení tam, kde dnes není.

Ta aukce, jak by měla probíhat. Do konce července bychom chtěli, aby bylo vše schváleno a mohli jsme i po veřejných konzultacích vyjet s aukcí ven. Do konce prosince bychom chtěli začít samotnou aukci a v lednu nebo únoru příštího roku bychom chtěli mít a předat frekvence po zaplacení a dle toho, jak vše vlastně dopadne. Za mě vše, děkuji.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Zvuková příloha

Tiskový brífink k návrhu novely zákona o elektronických komunikacích, 26. února 2019

Související zprávy