Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Tiskové konference

11. 11. 2010 17:50

Tiskový brífink Petra Nečase a eurokomisaře pro vnitřní trh Michela Barniera, 11. listopadu 2010

Martin Kupka, tiskový mluvčí vlády ČR: Dobrý večer, dámy a pánové, vítejte na krátkém briefingu po jednání premiéra České republiky s eurokomisařem Michelem Barnierem. Prosím, pane premiére, vaše slovo na úvod.

Petr Nečas, předseda vlády ČR: Dobrý den, dámy a pánové, my jsem s panem komisařem měli velice užitečný rozhovor, který se týkal problematiky především vnitřního trhu v EU. To znamená, především volného pohybu služeb a také poměrně zajímavou diskusi, která se týkala bankovní daně, kde jsme si vzájemně vyměnili stanoviska. Toto jsou všechno věci, které budou velice intenzivně diskutovány na evropské půdě a z tohoto pohledu návštěva pana komisaře, jeho rozhovory s členy vlády, s guvernérem ČNB i se mnou představují velice dobrou půdu pro vzájemnou výměnu informací. A pro další spolupráci na evropské úrovni.

Martin Kupka, tiskový mluvčí vlády ČR: Prosím o slovo také pana eurokomisaře.

Michel Barnier, evropský komisař pro vnitřní trh: Dobrý den vám všem, dobrý večer. Jednak chci poděkovat panu premiérovi Petru Nečasovi za vřelé přijetí, kterého se mi dostalo před chvilkou. A také poděkovat za možnost těch mnoha setkání, které se mi dnes dostalo, ať už to bylo v Poslanecké= sněmovně, s ministry, se státními úředníky. A také děkuji české vládě za podporu, které se nám dostalo u některých velkých projektů, které jsme připravovali po krizi, ať už se to týkalo regulace či dohledu. A je to otázka té supervize, tedy toho dohledu, který se bude opírat o národní dohledové orgány. Věc, která byla dnes odhlasována EP. Ono nestačí jenom regulovat a dohlížet na finanční trhy a na služby finanční, ale také budovat konkurenceschopnost a růst. Proto jsem s panem premiérem také hovořil o obnově vnitřního trhu směrem k podnikům, směrem k občanům, aby došlo k růstu a lepší konkurenceschopnosti. A budou na to 4 měsíce, kdy budeme brát v úvahu veškeré poznámky i české vlády a všech subjektů, abychom ještě vylepšili náš návrh na akt jednotného trhu. A my si myslíme, že pro lepší růst a konkurenceschopnost v Evropě je třeba účasti každého podniku a každého obyvatele. Tak to je asi tak hlavní duch toho, co dnes probíhalo v rámci našich kontaktů. Samozřejmě se sem budu vracet, to hlavní co je vedle těch běžných dialogů, které vedeme v Bruselu.

Martin Kupka, tiskový mluvčí vlády ČR: Prosím, prostor pro vaše otázky.

ČTK: Chtěl jsem se zeptat, jestli byste mohli konkretizovat body v kterých se ohledně vnitřního trhu a věci bankovní daně shodujete a body, ve kterých se rozcházíte? Jaký na to má pohled česká vláda, jaký komise?

Michel Barnier, evropský komisař pro vnitřní trh: Člověk musí být mobilní. Já jsem učinil takové návrhy s panem ministrem financí týkající se právě určité prevence a podpory fondů pro banky. Protože si myslím, to je jeden z hlavních důvodů, že prevence je lepší než léčba, je to levnější. A druhá věc, není možné, aby to byl daňový poplatník, který potom musí jako první vytáhnout peníze ze své kapsy. A tak jsem představil a připravil celý takový balíček nástrojů, které by tomuto měly napomoci, ať už jde o ten dohled, řešení předkrizové či právě o ten podpůrný fond a ty daně. A několik vlád nesouhlasí úplně s takovýmto podpůrným fondem pro banky. A já prostě beru v úvahu výhrady české vlády, stejně jako výhrady ostatních států. A přitom třeba německá vláda teď zavádí přesně ten systém, se kterým přicházíme my. A Švédi takový systém zavedli před pár lety. Francouzská vláda raději ty bankovní daně proto, aby mohla doplnit svůj rozpočet. A já jako evropský komisař mám za úkol nějak sladit tyto iniciativy. A my jsme připraveni vést další dialogy, dále se scházet s představiteli ČR. A samozřejmě oni jsou suverénní, dělají to co si myslí, že je pro jejich zemi nejlepší, ale rádi bychom, aby to zapadlo do určitého evropského rámce, který zase my chceme posouvat kupředu. A tady za kontroly pana premiéra jen řeknu, že v tom našem návrhu o vnitřním trhu je jistě spousta bodů u kterých se shodneme, bodů, které mají pomoci k lepší konkurenceschopnosti a jsou určeny zejména pro ty střední podniky.

Petr Nečas, předseda vlády ČR: Já musím říci, že my iniciativu EK, která vede k možnosti mít skutečná trh služeb a zboží jednoznačně podporujeme. A považujeme to za pozitivní krok s tím, že celá řada konkrétních prvků je věcí, kde i ČR má své priority. Nebo naopak záležitosti, které, dejme tomu, se nám třeba dvakrát nezamlouvají, ale ta celková tendence, jednoznačný pokrok směrem ke skutečnému trhu zboží a sužeb je pozitivní počin EK, který má naší podporu.

Martin Kupka, tiskový mluvčí vlády ČR: Prosím, další otázka.

Televize Prima: Dobrý den, já mám dotaz na pana premiéra Petra Nečase, pane premiére, dnes zástupce Lékařského odborového klubu řekli, že mají 4000 podpisů pod peticí „Děkujeme odcházíme“. Co na to říkáte, že se situace takto vyhrotila? Popřípadě budete s nimi jednat? Protože pan Engl říkal, že by se s vámi ještě ohledně této situace chtěl setkat a zvládá podle vás pan ministr zdravotnictví Leoš Heger tuto situaci? Děkuji.

Petr Nečas, předseda vlády ČR: Já musím říci, že samozřejmě situaci ve zdravotnictví sleduji velmi pečlivě, dnes jsem se setkal s panem ministrem zdravotnictví, je evidentní, že ve zdravotnictví se může rozdělit pouze to, co je předmětem výběru zdravotního pojištění. To znamená, i zdravotnictví bude muset projít cestou k větší efektivitě. My jsme si plně vědomi toho, že je tady jisté riziko odchodu části lékařů do zahraničí. Nicméně, jak jsem řekl, představa, že se někde vyčaruje najednou několik miliard a nalijí se do systému zdravotnictví, není příliš reálná. To co zdravotnictví potřebuje, je skutečná hluboká reforma, která vytvoří předpoklady pro to, aby se díky reformě získaly finanční zdroje, které potom budou moci jít i do platů nejen lékařů, ale i dalšího zdravotnického personálu. Čili tou skutečnou cestou k vyšším platům lékařů v našem zdravotnictví je provedení zdravotnické reformy.

Martin Kupka, tiskový mluvčí vlády ČR: Poslední otázka, prosím.

ČTK: Já bych na navázal, zda je pravda, že dnes máte jednání s panem ministrem Hegerem? Nebo jste už měl pravděpodobně. A obecněji, odbory slibují tu stávku na začátek prosince, nějaký posun v tom jednání? A pak otázku z druhé věci, vy jste hovořil o českých lékařích, kteří odcházejí do zahraničí, jak se díváte na ten plán, že by české dálnice stavěli dělníci a firmy z Číny? Děkuji.

Petr Nečas, předseda vlády ČR: Já musím říci, že ve vztahu k použití těchto firem z Číny je otázkou, zaprvé, by to bylo v souladu s evropskou legislativou a za druhé, je otázkou, nakolik by byly schopny tyto čínské firmy respektovat pravidla trhu. Ale je jisté, například ekologické standardy a další záležitosti. Já to vidím spíše jako mediálně zajímavou bublinu než vážně míněný a především reálný návrh. Nemluvě o tom, že to řeknu velmi otevřeně, v českých stavebních firmách pracují naši zaměstnanci a nevidím jeden jediný důvod, proč je připravovat o práci příchodem firem, které by zřejmě nepracovaly vždy zcela v souladu s pravidly, která jsou standardní v naší zemi. Jednání s panem Hegerem, které se tká zdravotnictví jsem měl. Vyměnili jsme si určitá stanoviska, jsem se nechal informovat. Jsem připraveni jednat. Já se v dohledné době sejdu i se zástupci Lékařského odborového klubu. Nicméně, jak jsem již řekl, ta cesta ke zvýšení platů lékařů je cesta zdravotnické reformy a větší efektivity zdravotnického systému.

ČTK: Dotaz ze záznamu nesrozumitelný

Petr Nečas, předseda vlády ČR: Pan ministr Heger má jistou pozici, jako kdokoliv kdo je ve vládě.

Martin Kupka, tiskový mluvčí vlády ČR: Děkujeme mnohokrát.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Zvuková příloha

Tiskový brífink Petra Nečase a eurokomisaře pro vnitřní trh Michela Barniera, 11. listopadu 2010

Související zprávy