Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Tiskové konference

28. 3. 2013 11:36

Tiskový brífink po jednání premiéra Petra Nečase se zástupci živnostníků, 28. března 2013

Michal Schuster, tiskový mluvčí vlády: Dobrý den, vážené dámy a pánové, začíná tiskový brífink po setkání předsedy vlády se zástupci organizací, které sdružují živnostníky a drobné podnikatele. Vítám celé osazenstvo, které bylo na jednání, včetně předsedy Strany soukromníků ČR pana Rostislava Senjuka a také pana Michala Němečka, místopředsedu Cechu podlahářů ČR. Pane premiére, prosím o úvodní vyjádření.

Petr Nečas, předseda vlády ČR: Dobrý den. Já jsem dnes měl pracovní setkání se zástupci českých živnostníků a malých podnikatelů z různých sfér činnosti, včetně různých společenství řemeslníků, ale i Hospodářské komory apod. Považuji toto setkání za velmi důležité z několika důvodů. Za prvé, považoval jsem za svoji povinnost i osobně sdělit představitelům českých živnostníků, že je nepovažuji ani za parazity, ani za sprosté podezřelé. Že jsou to naopak lidé, kteří si zaslouží celospolečenský respekt a úctu za to, že živí sami sebe a své rodiny bez toho, aby natahovali ruce ke státu, a že dokonce vytváří pracovní příležitosti pro své spoluobčany. Ta slova, která zazněla, byla sice ze strany představitelů sociální demokracie brána zpět, ale já musím říct slovy jejich klasika, kterým byl jejich dlouholetý čelný představitel Stanislav Gross, já zkrátka nevěřím, že ta slova myslí upřímně.

Takže z tohoto pohledu považuji za důležité, aby se v ČR rozvíjelo podnikatelské prostředí tak, aby tam měli své pevné místo živnostníci a malí podnikatelé. My chceme zlepšit podnikatelské prostředí, tzn., požádal jsem i zástupce českých živnostníků o podněty, protože chceme připravit velmi silný deregulační balíček, který odstraní celou řadu administrativních a byrokratických zátěží, které dopadají zvláště na malé a střední podniky a na živnostníky.

Seznámil jsem také zástupce podnikatelů s tím, že chceme prosadit, aby jako jedno z protikrizových opatření, které stimuluje tvorbu investic a fixního kapitálu, bylo prosazeno opatření, na základě kterého bude možné urychleně umožnit odpisy na investice ve výši sto procent během jednoho roku. Informoval jsem i o tom, že chceme zavést moratorium na daňové sazby na dva roky, že spouštíme celou řadu programů, jako je Nová zelená úsporám apod.

Já chci říci, že si českých živnostníků a představitelů malých podniků velmi vážím. Oni mají nezastupitelné místo na českém trhu práce. My máme na trhu práce zhruba něco přes 4,5 mil. osob a z toho je 660 tisíc živnostníků, kteří to mají jako výhradní zdroj příjmů. V malých firmách do 20 zaměstnanců je zaměstnaných dalších více než 800 tisíc lidí. Čili, je to velmi významný segment na trhu práce, zaslouží si náš respekt, zaslouží si naši úctu a zaslouží si také, aby kroky, které děláme, vedly k tomu, aby se jim na trhu dařilo s jistým ulehčením, nikoli tak, že by jim vláda komplikovala život. Jsme si vědomi celé řady kroků, které jim ten život mohly zkomplikovat, a jsme připraveni ve velice intenzivním dialogu s představiteli českých živnostníků pracovat intenzivně mimo jiné i na snížení administrativní a regulativní zátěže. Takže já bych teď dal slovo panu Němečkovi a potom panu Senjukovi. Prosím.

Michal Němeček, místopředseda Cechu podlahářů ČR: Dobrý den. My děkujeme panu premiérovi za to, že umožnil toto setkání, abychom si mohli říci, jaké představy má vláda a jaké představy mají živnostníci. Můžu říct, že jednání bylo konstruktivní a dostali jsme se k řadě bodů, na které máme stejný náhled na obou stranách. Pochopitelně je otázka, za jak dlouho se nám podaří tyto body uvést v praxi. Takže doufám, že to bude co nejdříve.

Rostislav Senjuk, předseda Strany soukromníků ČR: Já bych chtěl také poděkovat za příležitost pohovořit si s druhou stranou o situaci českých živnostníků a soukromníků a velmi mě překvapilo, že na celé straně stolu, která seděla proti panu premiérovi, panovala naprosto jednoznačná shoda názorů. O to víc předpokládám, že pan premiér bude brát vážně náměty, které jsme mu předložili. Zjistil, že český soukromnický stav je v podstatě jednotný.

Michal Schuster, tiskový mluvčí vlády: Děkuji. A nyní je prostor pro vaše tři dotazy.

Česká televize, Petr Vašek: Dotaz na pana premiéra. První věc, jestli chystáte nějaká pravidelnější setkání se živnostníky teď před volbami? A druhá věc, jestli s odstupem času nepovažujete za chybu, že jste omezili daňové úlevy pro živnostníky s paušály, v rámci koaličního kompromisu, jak se na to zpětně díváte, jestli to nebyl z hlediska ODS příliš velký ústupek? Děkuji.

Petr Nečas, předseda vlády ČR: Začnu tím, že jsme se mimo jiné bavili i o jednání tripartity, a vidíme tam jeden závažný problém. Na tripartitě je velmi slabě zastoupen hlas živnostníků a malých podnikatelů a musím říci, jejich silnější hlas je blokován nejen představiteli odborů, ale i těch velkých zaměstnavatelských svazů, v čele se svazem průmyslu a dopravy. Já to nesu velmi nelibě, protože sociální partneři blokují dokonce účast na tripartitě i toho nejreprezentativnějšího orgánu, který zastupuje české podnikatele, což je, ať se to někomu líbí nebo ne, např. Hospodářská komora. Pouze dva zástupci dvou sdružení jsou připuštěni na jednání tripartity a je to špatně. Tzn., pokud by nadále představitelé velkých podniků a odborů trvali na tom, že nechtějí nikoho dalšího do tohoto sociálního dialogu připustit, a já chci znovu připomenout, že tito lidé reprezentují 1,5 mil. podnikatelů, živnostníků a jejich zaměstnanců, kteří jsou, a to nezahrnuji další, kteří mají OSVČ a mají více než 20 zaměstnanců, já teď sčítám jen OSVČ a zaměstnance malých firem. Tak pokud byl tento významný hlas ignorován, tak použijeme něco, co bych nazval politickým bypassem, tzn. vedle jednání tripartity, kde zní především hlas velkých podniků a korporací, já budu chtít mít intenzivní paralelní dialog s představiteli malých podniků a živnostníků.

Co se týče paušálů, já považuji za klíčové dvě věci. Za prvé, byl to velice těžce a pracně dohodnutý koaliční kompromis. Za druhé, považuji za důležité, že se nám podařilo uhájit procentuální výši paušálu, to považuji za klíčové. Za třetí říkám velmi férově, smyslem paušálu není snížit daňové zatížení, ale zjednodušit účetnictví. Dokonce v drtivé většině západoevropských zemí je to dáno tak, že ten, kdo vede účetnictví, tak platí nižší daně a odvody, než ten, kdo používá paušálu. Je to protihodnota za to, když použiji paušál, tak zaplatím dokonce o něco více. My tímto směrem nechceme jít, nám jde především o ty řemeslné živnosti a o samostatně hospodařící zemědělce. To jsou klíčové skupiny, které si zaslouží podporu paušálu, a myslím si, že i to, co zaznělo při jednání se zástupci živnostníků, tzn. odlišit ty, kteří skutečně v oblasti živnostenského podnikání pracují rukama, od těch, kteří pracují tužkou, tak tento princip tam budeme muset zachovávat velmi silně.

Idnes, Kopecký: K deregulačnímu balíčku, kdy počítáte, že může být předložen a můžete konkretizovat, co by mělo být součástí, jestli už máte přesnou představu, co v tom balíčku všechno bude? Druhou otázku, pan Zeman by byl rád, kdyby velvyslankyní na Slovensku byla Livie Klausová, proti čemuž protestuje, nebo nesouhlasí s tím váš ministr zahraničí. Váš názor na tuto věc?

Petr Nečas, předseda vlády ČR: Pan redaktor se ptal na váš názor na tuto věc. Já musím říct, že politický profesionál ví, že jakákoli jednání o velvyslancích jsou vedena v klasifikovaném režimu, dokonce jednání vlády je v bodech vyhrazené, tzn. v utajeném režimu, protože je to součást diplomatické práce. Politický profesionál nahlas do chvíle, než je někdo schválen a dostane agrema od státu, do kterého je vysílán, o jménech velvyslanců zásadně a důsledně nemluví, nekomentuje, neuvádí žádná jména. Pokud se někdo chová jinak, je to politický amatér v této oblasti.

Deregulační balíček bude obsahovat např. ulehčení v oblasti environmentální legislativy, další ulehčení v oblasti živnostenského zákona a zákonech o účetnictví. Uvedu konkrétní příklad: dnes dáváte účetní uzávěrku daňové přiznání, které musí podnikatel skenovat a pak zaslat rejstříku. Není žádný důvod, aby toto si nedělal stát sám. Tzn., nezatěžovat tímto podnikatelský subjekt. Dnes existuje řada evidencí a výkaznictví, kde se velmi podobné údaje posílají ČSÚ a dalším státním institucím, čili, snaha kumulovat to do jedné instituce, která mezi další instituce státu to již bude distribuovat sama, ne ten podnikatel, který velmi často posílá podobná data dvěma nebo třem úřadům. Čili, celá řada těchto konkrétních opatření. Podobná setkání mimo jiné slouží k tomu, že já jsem požádal zástupce českých živnostníků, aby nám také dali podněty toho, kde je trápí regulační administrativní zátěž, abychom jim v těchto věcech, protože oni to znají z praxe, skutečně ulevili a ulehčili jejich život.

Michal Schuster, tiskový mluvčí vlády: Dámy a pánové, tři dotazy byly vyčerpány. Děkujeme vám za účast a hezké odpoledne.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Zvuková příloha

Tiskový brífink po jednání premiéra Petra Nečase se zástupci živnostníků, 28. března 2013

Související zprávy