Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Tiskové konference

26. 10. 2010 11:10

Tiskový brífink po jednání premiéra s odbory, 26. října 2010

Martin Kupka, tiskový mluvčí vlády ČR: Dobré dopoledne, dámy a pánové, vítejte na krátkém briefingu po jednání premiéra České republiky Petra Nečase s představiteli odborových svazů, prosím na úvod slovo premiéra Petra Nečase.

Petr Nečas, předseda vlády ČR: Dobrý den, dámy a pánové, já jsem dnes opět jednal s představiteli odborových svazů, které reprezentují zaměstnance veřejného sektoru a veřejné správy. Je to opakované kolo jednání, my jsme včera měli poradu ekonomických ministrů, která projednala jisté návrhy, se kterými jsem dnes seznámil pana předsedu Zavadila a samozřejmě i představitele příslušných odborových svazů. Navrhli jsme to, že by pro příští rok, to znamená pro rok 2011, při celkovém snížení objemu mezd ve veřejném sektoru o 10 %, vláda stanovila svým nařízením koeficient rozpětí mezi tarifními třídami a platovými stupni ve stejné výši, jak je to dnes stanoveno v zákoníku práce, to znamená, že pro příští rok by se z hlediska struktury tabulek nezměnilo oproti stávajícímu stavu nic. Jenom by se celkově snížil objem platů ve veřejném sektoru s tím, že by současně byla zpracována a na tom již je dohoda, zvláštní tabulka pro pracovníky, pro učitele, pedagogické pracovníky regionálního školství, která by byla udělána specificky pro ně, protože tam dochází k navýšení objemů mzdových prostředků. Dále, že bychom si vydefinovali oblasti, kde je možné proti stávajícímu stavu navíc používat takzvané platy s rozpětím, které jsou již zavedeny ve stávajícím právním stavu, a my se chceme bavit o tom, kam až by šly rozšířit a současně by součástí tohoto kroku byl i příslib vlády, respektive slib vlády, že poté, co dojde pro rok 2011 k desetiprocentní redukci objemu prostředků určených pro veřejný sektor, tak v letech 2012, 2013 a 2014 by se již tento objem mzdových prostředků pro veřejný sektor nijak neredukoval.

Martin Kupka, tiskový mluvčí vlády ČR: Prosím o slovo předsedu ČMKOS Jaroslava Zavadila.

Jaroslav Zavadil, předseda ČMKOS: Dobrý den dámy a pánové, já mohu potvrdit, že tyto návrhy se dnes objevily na stole. My k nim zaujmeme postoj v pátek, kdy budeme mít schůzku celé „reposféry“, kde je seznámíme s tím, co bylo položeno na stůl. My se nadále domníváme, že není nutné měnit stávající systém odměňování v rozpočtové sféře a pokud se týká mínus 10 %, je to na politické zodpovědnosti vlády, my jsme deklarovali, že v některých svazech to vyvolává napětí, že s tím nemůžeme souhlasit, ale je to na politické zodpovědnosti vlády, jestli toto udělá či neudělá. Pokud se týká těch návrhů, tak ty si zanalyzujeme a řekneme jasné stanovisko a i to, jak budeme postupovat dál, po páteční schůzce, kde jsme se domluvili, že potom bychom seznámili se stanoviskem pana premiéra. To si myslím, že je zatím vše, co vám jsme schopni v tuto chvíli říci. Protože znovu opakuji, dneska jsme to dostali, před hodinou, a nemůže nikdo od nás chtít, abychom na to teď reagovali.

Petr Nečas, předseda vlády ČR: Já na to musím reagovat, opravdu je to tak, že jsme ani nemohli očekávat od zástupců odborových svazů, že se vyjádří okamžitě. My respektujeme to, že se chtějí k této věci sejít a dohodnout se a my se pak sejdeme v tom příštím týdnu na dalším jednání, kde s případně dohodneme nebo nedohodneme o dalším postupu a případném dalším jednání nebo nejednání.

Martin Kupka, tiskový mluvčí vlády ČR: Prosím, vaše otázky. ČTK.

ČTK: Já bych měl dotaz. Chápu správně, vláda navrhla, že by se pro příští rok zachovaly stávající platové tabulky, akorát s tím, že by se snížily ve všech platových třídách a stupních, o kolik by se snížily? O 10 procent?

Petr Nečas, předseda vlády ČR: Ne, ne, ne, znamenalo by to, že by zůstaly stávající platové tabulky s tím, že by se snížil celkový objem platů ve veřejném sektoru o 10 %, a pak by záviselo na jednotlivých resortech, jak by k tomu přistoupily. Jinak dejme tomu v resortu ministerstva vnitra, jinak v resortu školství, kde bude vytvořena zvláštní tabulka.

Jaroslav Zavadil, předseda ČMKOS: Bylo by třeba říci, že jste to chtěli uplatnit prostřednictvím vládního nařízení, že by to nebylo v zákoně, ale ve vládním nařízení.

Petr Nečas, předseda vlády ČR: Že ty koeficienty mezi tarifními třídami a stupni by byly dány vládním nařízením. Ale byly by dány ve stejné výši, jak je to ve stávajícím znění zákoníku práce.

Mediafax: Chápu to tedy dobře, že potom by se snížení objemu dalo řešit propouštěním, nikoliv snižováním mezd?

Petr Nečas, předseda vlády ČR: Ne, ne, ne, byl by nadále otevřen prostor, technicky to jde realizovat kombinací obojího nebo dokonce jen plošné snížení mezd. Je pořád otevřená celá ta škála. Na jedné straně to řešit čistě snížením početních stavů, na druhé straně plošným snížením mezd při zachování stávajícího počtu a nějakým mixem mezi tím. Tato škála je plně otevřená.

Martin Kupka, tiskový mluvčí vlády ČR: Prosím, iDnes.

iDnes: Dobrý den, na pana předsedu Zavadila, vy budete mít v pátek teprve poradu, dle vašeho názoru, je tento vstřícný krok vlády, že by nechtěli měnit tabulky, bude to podle vás stačit, abyste zrušili stávkovou pohotovost?

Jaroslav Zavadil, předseda ČMKOS: Já bych nepoužil slovo vstřícné, já bych použil, že....

Petr Nečas, předseda vlády ČR: To mne mrzí, pane předsedo.

Jaroslav Zavadil, předseda ČMKOS: To je jedno. Já bych použil, že tu byl nějaký návrh a že my v pátek skutečně řekneme, jaký bude další postoj.

HN: Jak si to představit? Bude vláda zachovávat ty tři současné tabulky anebo si ty resorty budou podle nějakého vládního nařízení, které nevím, co by obsahovalo, pokud ne nové tabulky, vytvářet svoje?

Petr Nečas, předseda vlády ČR: Tam v případě, že bychom se dohodli, tak ty resorty by mohly zareagovat, protože například pro bezpečnostní sbory je to děláno jinou tabulkou a tam se počítá spíše s plošným zkrácením všech tabulek.

HN: Mohl byste přesněji? Znamenalo by to, že by jednotlivé resorty zpracovávaly svoje tabulky a ty by se schválily v rámci nařízení vlády nebo by zůstaly ty tři současné?

Petr Nečas, předseda vlády ČR: Zůstaly by ty tři současné s tím, že resorty by mohly provést jednotlivé úpravy.

Jaroslav Zavadil, předseda ČMKOS: Já se jen pokusím to vysvětlit. Nám se to také nezdá úplně rozumné, protože to jde podzákonnou normou, a tím pádem by si resorty mohly dělat, co by chtěly a to je to, co já jsem nazval kdysi určitou „cochcárnou“, já se omlouvám za ten výraz, ale to je věc dalšího jednání.

Petr Nečas, předseda vlády ČR: Mimo jiné tedy to vytváří větší prostor pro kolektivní vyjednávání.

Jaroslav Zavadil, předseda ČMKOS: Tam, kde se dá kolektivně vyjednávat, protože jsou svazy nebo resorty, kde se vyjednávat nedá, to je prostě dané.

Martin Kupka, tiskový mluvčí vlády ČR: Nevidím nikoho dalšího přihlášeného.

Petr Nečas, předseda vlády ČR: Takže dámy a pánové, děkujeme za pozornost. Přejeme hezký den.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Zvuková příloha

Tiskový brífink po jednání premiéra s odbory, 26. října 2010

Související zprávy