Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Tiskové konference

13. 4. 2010 9:56

Tiskový brífink po mimořádném zasedání vlády, 13. dubna 2010

Jana Chloubová, tiskový odbor Úřadu vlády ČR: Dobrý den, dámy a pánové, vítám vás na tiskové konferenci po mimořádném zasedání vlády. Dovolte mi, abych zde přivítala místopředsedu vlády a ministra zahraničních věcí Jana Kohouta a zároveň ho poprosila, aby vás seznámil s výsledky dnešního zasedání. Prosím.

Jan Kohout, místopředseda vlády a ministr zahraničních věcí: Dobré dopoledne, dámy a pánové, dnešní mimořádné zasedání vlády bylo věnováno pouze jednomu tématu a to je, jakým způsobem v ČR bude uctěna památka obětí leteckého neštěstí při kterém zahynul prezident Polské republiky spolu s chotí a dalšími představiteli polského státu a řadou dalších občanů Polské republiky. Vláda ČR po dohodě s panem prezidentem na dnešním jednání odsouhlasila návrh, kterým se říká, že ve dnech 17. a 18. dubna bude vyhlášen dnes smutku v ČR. Co to bude znamenat? Znamená to, že vyzýváme všechny obyvatele ČR, aby dne 17. dubna v poledne, minutou ticha uctili památku obětí tohoto neštěstí. A dále ve dnech 17. a 18. dubna, aby v těchto dnech budou vlajky na úředních a veřejných budovách vyvěšeny na půl žerdi nebo na půl stožáru. Této úkol provedou všichni členové vlády. Dále také vláda ČR doporučuje hejtmanům, primátorům, starostům měst a obcí a vedoucím státních orgánů veřejné moci, zajistit postup tohoto usnesení. Tedy ohledně státních symbolů, vlajky na půl žerdi či stožáru a dále vláda doporučuje organizátorům všech veřejných kulturních a sportovních akcí zvážit vhodný způsob uctění památky obětí letecké katastrofy. Při té příležitosti chci zdůraznit, že tato tragédie, která se stala je tragédií i pro český národ. Řada významných představitelů, kolegů a známých všech členů vlády a vhodným způsobem a důstojným způsobem chce ČR a vláda přispět k uctění památky obětí této katastrofy a zároveň věříme, že na tuto pietní akci, které budou během víkendu, že všichni občané ČR se jich zúčastní a projeví svou úctu k zemřelým. Takže to je sdělení z dnešního jednání vlády a předpokládám vaše další upřesňující dotazy.

Jana Chloubová, tiskový odbor Úřadu vlády ČR: Takže já prosím ČTK.

ČTK: Pane vicepremiére, řešila vláda, kdo za ústavní činitele pojede na ten pohřeb do Polska? Děkuji.

Jan Kohout, místopředseda vlády a ministr zahraničních věcí: Pokud máme informace z Polské republiky a velvyslanectví, ten státní akt bude probíhat ve Varšavě v sobotu, na které předpokládáme že se bude účastnit delegace České republiky vedená hlavou státu panem prezidentem Václavem Klausem. Zatím není zcela jasné, zda bude a kdy bude pohřeb samotný obětí, včetně pana prezidenta Kaczynského. V tuto chvíli čekáme na upřesňující informace z Polska, které budou definovat jak si polská strana představuje přibližně i velikost delegace z ČR. My jsme pro důstojnou a přiměřenou účast našich ústavních činitelů. Jak jsme řekl v úvodu, mnozí z nás ztratili své přátele a kolegy při tomto neštěstí, čili ten zájme je z české strany obrovský, ale uvědomujeme si,. Že tento pohřeb, státní akt bude v Polsku zúčastněna řada delegací z celého světa a že ta možnost účasti bude nějak limitována. Nicméně z ČR delegace bude a bude na nejvyšší úrovni.

Jana Chloubová, tiskový odbor Úřadu vlády ČR: Televize Nova.

Televize Nova: Já jsem se chtěl zeptat na jedno z těch doporučení, které se týká organizátorů třeba sportovních akcí, říkal jste, že mají zvážit to uctění památky. Znamená to, že vláda jim nenařizuje, že by měla ta utkání zrušit, máte nějaký recept jak by se měli zachovat? Nemusí se tedy ta utkání rušit? Děkuji.

Jan Kohout, místopředseda vlády a ministr zahraničních věcí: Sportovní veřejné akce, anio další kulturní akce se nemusí rušit, ale předpokládáme, že v těchto dvou dnech během víkendu organizátoři na začátku jejich výkonu vhodným způsobem, tedy připomenutím, minutou ticha uctí památku obětí, to je naše doporučení z vlády.

Jana Chloubová, tiskový odbor Úřadu vlády ČR: Takže pokud nejsou další dotazy, já vám děkuji za pozornost a nashledanou.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Zvuková příloha

Tiskový brífink po mimořádném zasedání vlády, 13. dubna 2010

Související zprávy