Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Tiskové konference

11. 12. 2012 16:36

Tiskový brífink premiéra Petra Nečase ke změnám ve vládě, 11. prosince 2012

Petr Nečas, předseda vlády ČR: …z pozice místopředsedkyně paní Karolínu Peake. ČR tak bude čtvrtou momentálně evropskou členskou zemí Severoatlantické aliance, která bude mít ženu v pozici ministryně obrany. Chci zdůraznit, že to tedy není nic výjimečného, nebo ojedinělého, že žena a současně někdo, kdo zdánlivě nemá s armádou nic společného, je jmenován ministryní obrany. Současně navrhnu na pozici ministra dopravy pana Zbyňka Stanjuru, stávajícího předsedu poslaneckého klubu ODS. Je to velmi kvalitní politik, člověk ze špičky ODS, se silnými manažerskými schopnostmi. Chci připomenout jeho dvanáctileté působení v pozici primátora nebo náměstka primátora statutárního města Opava. Současně člověk, který má jasnou představu jako člen hospodářského výboru o tom, jak to na ministerstvu dopravy funguje. Jeho cílem bude připravit transformaci ministerstva dopravy v podobě fúze s ministerstvem průmyslu a obchodu do ministerstva hospodářství s tím, že tento krok bude rozplánován na 18 měsíců. Po tu dobu pan designovaný ministr dopravy bude plnohodnotným ministrem, celý proces fúze mezi ministerstvem dopravy a ministerstvem průmyslu a obchodu se bude dít za mé aktivní účasti. Já budu jakýmsi řídícím a stmelovacím článkem tohoto poměrně komplikovaného procesu s tím, že je evidentní, že ministerstvo dopravy musí být transformováno do podoby, která bude kompatibilní s organizační strukturou ministerstva průmyslu a obchodu, aby mohlo plynule jako jistý modul, s úsporou pracovníků přejít do stávajícího ministerstva průmyslu a obchodu, které se stane ministerstvem hospodářství. Tzn., že samozřejmě svůj vliv na organizační strukturu ministerstva dopravy logicky bude mít i ministr průmyslu a obchodu, protože ty struktury musí být vzájemně kompatibilní. Nicméně, jak jsem již řekl, ministr dopravy bude plnohodnotnou pozicí, nikoli druhořadým ministrem, nebo jak jsem někde četl v některém médiu ministříčkem či podobné přirovnání. Tak tomu rozhodně nebude.

Vzhledem k tomu, že paní Karolína Peake se stane ministryní obrany, bude novým ministrem bez portfeje, který bude jmenován vládou předsedou Legislativní rady vlády, pan Petr Mlsna, velmi zkušený legislativec, který zatím působil jako náměstek paní místopředsedkyně vlády. Je to člověk, který dlouhodobě pracuje v legislativě Úřadu vlády a je považován za jednoho z čelných českých legislativců. Čili je to příchod stoprocentního odborníka do vlády. Toto jmenování se uskuteční zítra v 15:30 tak, aby ještě v zítřejším dni mohlo proběhnout jednání vlády již za účasti těchto nově jmenovaných členů vlády.

Michal Schuster, tiskový mluvčí vlády ČR: Děkuji. A nyní je prostor pro vaše dotazy.

ČTK, Jakub Dospiva: Pane premiére, co byste řekl na tu poměrně častou kritiku, že paní Peake není odbornice na armádu, že se v resortu nikdy neprofilovala? Proč vůbec ta změna, jak to vysvětlit? Druhá věc, pan ministr bez portfeje. Pamatuju si doby, kdy šéf Legislativní rady vlády nebyl ministr, byl to úředník.

Petr Nečas, předseda vlády ČR: Já myslím, že si takové doby můžete pamatovat velmi těžko, protože jednací řád vlády říká, že člen vlády musí být předsedou Legislativní rady vlády. Je to ze stejného důvodu, ono fakticky ministryní bez portfeje je nyní paní Karolína Peake, protože formálně je v pozici místopředsedkyně vlády, ta nemění nic na tom, že je členem vlády bez portfeje a vede Legislativní radu vlády. Čili to je přesun do stejné funkce, jenom jako kdyby ten místopředsednický status, se přesouvá na ministerstvo obrany, je to jen technická změna, to za prvé. Za druhé, doporučuji všem kritikům tohoto kroku, aby si přečetli životopis tří dalších ministryň obrany z evropských členů Severoatlantické aliance, včetně 39 leté ministryně obrany nizozemského království a jejího tzv. neodborného backgroundu, se kterým tuto funkci zastává. Zastává ji velmi kvalitně. Já chci zdůraznit, že pozice ministra obrany je manažersko-politickou pozicí a že nepochybuji o tom, že paní Karolína Peake tuto pozici zvládne. Chci také připomenout všem kritikům, že paní místopředsedkyně vlády je po celou dobu, kdy působí ve vládě členkou Bezpečnostní rady státu a je členkou Výboru pro zpravodajskou činnost, ve kterých je jenom velmi omezený segment čtyř ministrů. Veškeré důležité dokumenty související s obranou a bezpečností tohoto státu od dubna loňského roku prochází jejíma rukama. Není to tak, že by se v této problematice vůbec nepohybovala, že by se v ní neorientovala. Od svého jmenování místopředsedkyní vlády je členkou Bezpečnostní rady státu a Výboru pro zpravodajskou činnost. Nepřichází do oblasti, ve které by doposud neznala příslušné klíčové dokumenty, které se tam projednávají před tím, než jdou do vlády.

Český rozhlas, Martina Spěváčková: Zástupci TOP 09 se tady trochu zlobili, že s nimi o změnách nikdo nejedná. Že jsou informováni až o výsledku toho jednání. Co na to říkáte? Děkuji.

Petr Nečas, předseda vlády ČR: Samozřejmě, že jsme se zástupci TOP 09 o této věci jednali. Tato záležitost byla projednávána i na jednání K9. Já jsem tyto věci konzultoval i s panem místopředsedou vlády a ministrem zahraničí Schwarzenbergem, který se i opakovaně sešel s paní Karolínou Peake poté, co bylo zřejmé, že výhybky jsou nastavené k tomu, aby se ona stala ministryní obrany. Chci zdůraznit, a teď jako nejenom předseda vlády, ale jako předseda ODS, že kdyby se strana TOP 09 a strana LIDEM dohodly např. na prohození některých svých stávajících ministerstev, že bych to nejenom jako předseda vlády, ale jako předseda ODS akceptoval a neházel bych jim do toho žádné vidle.

Lidové noviny, Jan Kálal: Pane premiére, veřejnost může být zmatená z kroků pana prezidenta. Nechci po vás, abyste je vysvětloval, jenom konstatuju, že pan prezident v pátek říká, že paní Peake se přes noc nestane odbornicí na resort obrany a ve středu si s ní bude připíjet šampaňským a bude ji na tento post jmenovat. Jak se vám podařilo pana prezidenta přesvědčit, že je vhodnou kandidátkou?

Petr Nečas, předseda vlády ČR: Já myslím, že teze, že se někdo nestane přes noc odborníkem na tu nebo onu oblast, na ten nebo onen resort je teze, která je pravdivá. Podobně jako já, který jsem byl dlouhodobě profilován jako stínový ministr obrany, abych se v roce 2006 v září vynořil ve vládě jako ministr práce a sociálních věcí. Také bych o sobě netvrdil, že jsem se přes noc stal odborníkem na oblast sociálních věcí a zaměstnanosti. Nicméně jsem přesvědčen, že tou prací jsem ukázal, že jsem se touto tématikou přesto dlouhodobě zabýval a že jsem schopen, přestože jsem byl spojován spíše s obranou, toto téma zvládnout. Úplně stejně je tomu i u jiných politiků, kde je rozhodující to, jak jsou pracovití, schopní, učenliví. Zda jsou také ochotni naslouchat odborníkům, a zda především mají politické a manažerské schopnosti. To každý prokáže až přímo na tom místě. To se nedá dopředu spekulovat, zda to zvládne. Čili ta teze pana prezidenta, že z toho nebo onoho politika se přes noc nestane odborník na tu nebo onu oblast, je teze pravdivá a korektní. Nicméně, já jsem přesvědčen, že paní místopředsedkyně vlády má otevřený prostor, aby svou prací ukázala, že tento resort zvládne. Ten resort je dobře připraven, pan Alexandr Vondra tam odvedl velký kus práce, je to vlak, který je pevně posazený na koleje, je tady Bílá kniha o obraně, nová obranná strategie, koncepce rozvoje ozbrojených sil, koncepce aktivních záloh atd. Klíčové dokumenty, které je třeba pouze realizovat.

Právo, Martínek: Dobrý den. Já bych se chtěl zeptat, kdo bude po panu Stanjurovi novým předsedou klubu ODS a jestli jím bude Marek Benda? Děkuji.

Petr Nečas, předseda vlády ČR: Klub rozhodne svým hlasováním. To je funkce obsazovaná nikoli jmenováním, ale volbou. Návrh grémia ODS je, aby se předsedou poslaneckého klubu stal stávající místopředseda pan poslanec Marek Benda, jako zkušený člen předsednictva klubu, jako člen, který je ve sněmovně u všech klíčových jednání. Kde bude velká míra kontinuity se stávajícím předsedou panem Stanjurou. A také jako člověk, který má plnou důvěru mojí, důvěru premiéra a předsedy ODS.

Právo, Martínek: Jsou to poslední slučování ministerstev, nebo se do konce funkčního období čeká nějaká další změna, další snížení počtu centrálních úřadů?

Petr Nečas, předseda vlády ČR: Jak jistě víte, občanští demokraté navrhli zrušení čtyř ministerstev, nicméně k tomu je třeba dosáhnout minimálně koaliční shody a je-li jedním extrémním mantinelem nula, druhým řekněme krajním mantinelem čtyři ministerstva, tak se ten počet bude pohybovat někde mezi nulou a čtyřmi. Bude to otázka dalších politických jednání. My novou koaliční smlouvu podepíšeme až v lednu i z časových důvodů, které nyní jsou. Tam se musíme koaličně dohodnout. V tuto chvíli je zjevné, že to nebude ten jeden krajní mantinel, tzn., nebude to nula.

Michal Schuster, tiskový mluvčí vlády ČR: Dámy a pánové, děkujeme vám. Na shledanou.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Zvuková příloha

Tiskový brífink premiéra Petra Nečase ke změnám ve vládě, 11. prosince 2012

Související zprávy