Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Tiskové konference

23. 10. 2020 11:58

Vyjádření předsedy vlády k situaci na Ministerstvu zdravotnictví, 23. října 2020

Jana Adamcová, tisková mluvčí vlády: Dobrý den, vítejte na Úřadu vlády, nabízíme vám vyjádření předsedy vlády pana Andreje Babiše.

Andrej Babiš, předseda vlády: Takže dobrý den, dámy a pánové. No, to, co se stalo dnes, je absolutní katastrofa. A je to pro mě absolutní šok a nechápu, když my požadujeme od lidí, aby dodržovali pravidla, aby nosili roušky, dokonce i v autě, a komplikujeme život lidem tím, že jsme zavřeli restaurace, obchody, omezujeme lidi v pohybu, tak musíme jít příkladem. Musíme jít příkladem.

Taková chyba se nedá omluvit a mně je úplně jedno, co tam pan ministr Prymula s panem Faltýnkem dělali a koho tam zvali a proč. Nemůžeme kázat vodu a pít víno. Já si myslím, že právě ministr zdravotnictví by měl jít příkladem, a to bez vytáček. Když naši zdravotníci bojují v první linii, aby zachránili životy našich spoluobčanů, tak skutečně takováto věc je absolutně neomluvitelná.

Z toho důvodu já jsem požádal pana ministra o rezignaci a v případě, že by tak neudělal, tak ho odvolám. Pana Faltýnka jsem požádal o rezignaci na pozici prvního místopředsedy hnutí ANO.

Mě to velice mrzí, já se za to omlouvám všem, je to nepřijatelné. Naše vláda si nemůže dovolit ztratit další důvěru. My tady všichni bojujeme s plným nasazením a samozřejmě i pan ministr bojoval. Je to bezpochyby odborník a já mu samozřejmě za jeho práci děkuji, ale zkrátka tahle věc se neměla stát.

Proto jsem i informoval pana prezidenta, který sice vyjádřil pochybnosti o tomhle kroku, nicméně ho dnes navštívím v Lánech odpoledne a budu s ním tuto situaci řešit. Samozřejmě budu hledat urychleně náhradu na tuto pozici, protože právě teď, v nejtěžších chvílích boje proti covidu-19, musíme nadále uskutečňovat ta opatření, zabezpečovat kapacitu nemocnic, personálu, zabezpečovat spolupráci i v zahraničí, takže tahle chyba přišla v ten nejhorší čas.

Mě to strašně mrzí a není zkrátka jiné řešení, i když pro mě samozřejmě je to velice složitá situace. Ale nikdo není nenahraditelný, ani já, ani nikdo jiný. Já jsem přesvědčen, že zdravotnictví, naši zdravotníci, Ministerstvo zdravotnictví i celá vláda tuhle situaci zvládneme, a přijdu s urychleným řešením této situace. Děkuju.

Jana Adamcová, tisková mluvčí vlády: Děkuji, já se omlouvám předem, ale máme prostor maximálně tak na tři dotazy. Takže Česká televize, prosím.

Petr Vašek, Česká televize: Dobrý den, já bych měl několik dotazů, pane premiére. Chtěl jsem se zeptat, jestli by to nové případné jméno mělo být z prostředí Ministerstva zdravotnictví, někdo, kdo třeba už má zkušenosti v boji s covidem? Druhá otázka, pokud pan Prymula opravdu rezignuje, nebo ho odvoláte, jestli počítáte v nějaké formě dál s jeho službami, třeba na té expertní úrovni? A třetí: Opozice vás dnes znovu vyzvala, že až ta krize velká covidová pomine, že byste měl požádat o důvěru, vy jste to dříve odmítal, tak jestli se na tomhle něco změnilo nebo jestli o tu důvěru požádáte ve Sněmovně? Děkuji.

Andrej Babiš, předseda vlády: Tak k té poslední otázce: Opozici nic nebrání, aby vlastně hlasovala o důvěře vůči vládě, my s tím problém nemáme. Já nevidím důvod, abychom to navrhovali. My děláme maximum možného. Pandemie covid-19 se šíří všude v Evropě, vrací se tzv. druhá vlna, i když nikdo nedefinoval, co je to vlastně jedna vlna, druhá vlna. U nás jsme nikdy nebyli na nule v počtu nakažených, ani jeden den, takže vlastně ten vir je tady, šíří se a my zkrátka musíme udělat všechno pro to, abychom i tuto situaci zvládli.

Co se týká kandidátů, já v této chvíli nejsem schopen k tomu blíž říct něco konkrétního. Samozřejmě najít na pozici ministra manažera, odborníka je složité, ale musím to zkrátka vyřešit a myslím si, že to vyřeším už dnes. Nemáme čas zkrátka, abychom měli nějakou prodlevu a aby to ministerstvo nemělo ministra.

Petr Vašek, Česká televize: Ta otázka, jestli počítáte dále s nějakými službami.

Andrej Babiš, předseda vlády: A co se týká pana profesora Prymuly, tak já s ním budu mluvit. Samozřejmě on, když odešel ministr zdravotnictví, pracoval nebo pomáhal na Úřadu vlády, tak uvidíme, jak se k tomu postaví. Je to odborník samozřejmě, on tu první vlnu byl významnou postavou těch opatření Ministerstva zdravotnictví a mě samozřejmě velice mrzí, co se stalo, ale z hlediska důvěry vůči naší vládě není jiné řešení, než že v této funkci skončí.

Jana Adamcová, tisková mluvčí vlády: Další dotaz.

Eva Šelepová, Český rozhlas: Dobrý den, já se chci zeptat, jaký bude teď postup. Pan Prymula tedy by, pokud uposlechne tu vaši prosbu, tak by měl rezignovat. Ve 12 hodin byla na Ministerstvu zdravotnictví plánovaná tisková konference, nevíte, jestli se uskuteční a jestli tam máme teda čekat ministrovu rezignaci? A taky by mě zajímalo, jak vám vysvětloval tu schůzku, jestli jste se s ním o tom bavil, tak jaké byly jeho argumenty, jak se obhajoval?

Andrej Babiš, předseda vlády: Pan Prymula mi vysvětlil, ano, že o té schůzce se dozvěděl půl hodiny před tou schůzkou, že tam byl jeden ředitel z ostravské nemocnice, řešili nějaký projekt toho plošného očkování, teda testování, omlouvám se, že tam řešili tu otázku pobytu těch lékařů ze Spojených států.

To je sice fajn, ale to nic nemění na tom, že zkrátka on musí jít příkladem. Pokud on apeluje každý den a my všichni apelujeme, aby lidé dodržovali ta pravidla, tak je musíme my především dodržovat. A tady platí, padni, komu padni, i když mě to mrzí, i když určitě je to velice nepříjemná situace.

Co se týče tiskové konference, pan Prymula na mě čeká nahoře v kanceláři, tak to dořešíme, ale předpokládám, že by se patřilo, aby vystoupil, takže předpokládám, že ta tisková konference bude platit.

Jana Adamcová, tisková mluvčí vlády: Děkuji, poslední dotaz, televize Prima.

Josef Mádle, TV Prima: Pane premiére, vy jste říkal, že budete teď urychleně hledat nové jméno. Je reálné, že byste požádal, aby zpět vzal svoji funkci třeba bývalý ministr Adam Vojtěch? Přece jenom už má zkušenosti s řízením ministerstva a i s bojem proti covidu. Je toto reálné, nebo sáhnete tedy úplně mimo rybník?

Andrej Babiš, předseda vlády: Není to reálné, já jsem mluvil se dvěma kandidáty. Jeden je na cestě, uvidím ho za chvíli a já to musím vyřešit vlastně do času schůzky s panem prezidentem, protože spěcháme. Takže musíme to administrativně zpracovat takovým způsobem, aby, alespoň doufám a nechci teda slibovat, ale je to můj cíl, už v pondělí na vládě byl s námi nový ministr.

Jana Adamcová, tisková mluvčí vlády: Děkujeme, tak to je z dnešní tiskové konference vše, přeji vám, pokud možno, hezký páteční den.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Zvuková příloha

Vyjádření předsedy vlády k situaci na Ministerstvu zdravotnictví, 23. října 2020