Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Tiskové zprávy

26. 5. 2009 15:34

Benešova vila v Sezimově Ústí se ve čtvrtek otevře veřejnosti

Ve čtvrtek 28. května proběhne při příležitosti 125. výročí narození Edvarda Beneše pietní akt u hrobky manželů Benešových v Sezimově Ústí.

Památku Edvarda Beneše uctí předseda vlády Jan Fischer spolu s bývalým premiérem Mirkem Topolánkem, který se zasadil o renovaci vily Hany a Edvarda Benešových a její uvedení do původní podoby. Vila bude sloužit nejen jako památník, ale i pro reprezentační účely vlády a bude pravidelně přístupná veřejnosti.

Během rozsáhlé rekonstrukce byl od roku 2006 opraven plášť budovy a společenské místnosti. Vila tak více odpovídá původnímu projektu architekta Petra Kropáčka, který stavbu realizoval v letech 1930 až 1931. Během tří let Úřad vlády zaplatil za rekonstrukci necelých 20 milionů korun.

Pro velký zájem se Úřad vlády ČR rozhodl zpřístupnit vilu veřejnosti již v den pietního aktu 28. května od 14 hodin a výjimečně též v pátek 29. května. Benešova vila bude zpřístupněna veřejnosti každý poslední víkend v měsících květen až říjen od 10 do 17 hodin.

Historie Benešovy vily

Ve třicátých letech bylo zadáním manželů Benešových postavit dům připomínající venkovské stavení na jihu Francie, přáli si nejen hladké zdi a nízké střechy, ale též světlé místnosti. V létě 1937 se Benešovi rozhodli vilu dostavět. Podle projektu architekta Otokara Fierlingera byl přistavěn na severozápadní fasádu nový trakt se sallou terrenou a terasu před jihozápadním průčelím zastínila obloučkovitá lodžie. Obytné a užitkové prostory byly v dvoupodlažním domě rozloženy do dvou členitých křídel.

V listopadu 1973 sepsala Hana Benešová závěť, v níž odkázala část mobiliáře a vilu s přilehlými pozemky Muzeu husitského revolučního hnutí v Táboře. Po její smrti převzal v roce 1975 tyto nemovitosti Okresní národní výbor v Táboře. Koncem roku 1975 byl mobiliář z vily odvezen do depozitáře a dům smluvně převeden do majetku Úřadu předsednictva vlády ČSSR.

Podrobnější informace: /cz/urad-vlady/dalsi-objekty/vila-v-sezimove-usti-55729.

Roman Prorok, tiskový mluvčí vlády ČR

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie