Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Tiskové zprávy

19. 8. 2010 17:10

Celá Evropa musí šetřit, shodli se český premiér a německá kancléřka

První oficiální návštěva premiéra Petra Nečase v Německu 

Zastavení zadlužování, energetická bezpečnost a dopravní infrastruktura. To byla hlavní témata prvního setkání českého premiéra Petra Nečase se spolkovou kancléřkou Angelou Merkelovou a následně s prezidentem Christianem Wulffem.   „Česká vláda i Spolková vláda Německa sdílí pohled na snižování veřejného zadlužení, na to, že se musí hospodařit velmi zodpovědně a že je naším klíčovým úkolem zastavit zadlužování i na evropské úrovni,“ řekl po setkání se spolkovou kancléřkou a prezidentem český premiér Petr Nečas.

Důležité podle českého premiéra i německé kancléřky je, aby se v rámci celé Evropské unie prosadila politika rozpočtové disciplíny. Žití na dluh by už ve střednědobém horizontu mělo velmi bolestivé dopady. „Řešili jsme také dopravní infrastrukturu a železniční koridor Berlín – Drážďany – Vídeň, který má pro obě země velký význam. Dalším tématem bylo dálniční propojení, kdy chybí dvacet kilometrů dálnice mezi Lovosicemi a Ústím nad Labem,“ řekl premiér. Oba státníci se také shodli na podpoře propojování energetických sítí a výstavby plynovodu Nabucco.

Tématem se okrajově také stala minulost česko-německých vztahů. Německá kancléřka zmínila, že by měl do České republiky přijet bavorský premiér. Podle předsedy vlády České republiky Petra Nečase je nestandardní, že se tak dosud nestalo. „Má-li se taková návštěva uskutečnit, tak musí být pečlivě připravená a řeknu otevřeně: pokud by její základní vyznění bylo, vracíme se k minulosti, tak nic pozitivního našim vztahům nepřinese,“ dodal premiér.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Zvuková příloha

Petr Nečas z Berlína k ekonomickým otázkám

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie