Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Tiskové zprávy

31. 5. 2007 10:35

Jednání s izraelskou místopředsedkyní vlády

Předseda vlády České republiky Mirek Topolánek a místopředseda vlády pro evropské záležitosti Alexandr Vondra se dnes, 30. května 2007, setkali s místopředsedkyní vlády a ministryní zahraničních věcí Státu Izrael Tzipi Livni.

Obě strany zdůraznily dlouhou tradici přátelských vztahů mezi oběma zeměmi. V praktické rovině ocenily rozvoj ekonomické spolupráce, zejména izraelské investice v České republice, což dokazuje dnešní otevření továrny Tival v Krupce u Teplic, která bude zásobovat EU potravinářskými výrobky.

Místopředsedkyně vysvětlovala postoje Izraele vůči EU, vyjádřila zájem na užší spolupráci s Unií a NATO. Zároveň ocenila roli České republiky jako strategického bodu ve vztazích k oběma uskupením, což dokazuje například skutečnost, že česká ambasáda v Tel Avivu je od roku 2005 kontaktní ambasádou NATO v Izraeli.

ČR se bude snažit rozvíjet vztahy mezi EU a Izraelem i v rámci českého předsednictví v roce 2009, blízkovýchodní mírový proces je jednou z priorit českého předsednictví v zahraniční politice.

Tiskový odbor Úřadu vlády ČR
tiskovy.odbor@vlada.cz

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie