Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Tiskové zprávy

25. 8. 2010 18:07

Jednání vlády s hejtmany: shoda na protipovodňové ochraně

První jednání členů vlády s hejtmany trvalo čtyři hodiny.

Společně se shodli na protipovodňové ochraně. V otázkách kofinancování regionálních programů se ale ministři se zástupci krajů zatím nedohodli.

Vláda

„Diskuse byla velmi otevřená, shodli jsme se v celé řadě témat, v celé řadě jsme se neshodli. To není dáno stranickým příslušenstvím, ale rozdílným pohledem hejtmanů a ministrů,“ řekl obecně premiér.

Na jednání se probíralo sedm základních okruhů: povodně a odstraňování následků, sociální služby a dotace, doprava a infrastruktura, regionální školství, oblast zdravotnictví a otázka evropských fondů a rozpočty.

„V oblasti ochrany proti povodním jsme se velmi shodli na prevenci proti povodním, fungování integrovaného záchranného systému a odstraňování následku povodní. Od prvních povodní v roce 1997 se velmi do kvalitní podoby vypracoval IZS. Nyní ho potřebujeme doplnit systémem prevence a systémem standardně fungujícího mechanismu následné péče o postižené území,“ řekl předseda vlády Petr Nečas.

Kde nedošlo ke shodě je kofinancování regionálních operačních programů. „Jsme dohodnuti jednat s ministrem financí a pro místní rozvoj, aby se vyjasnila situace. Rozešli jsme se bez dohody, bez výsledku ale s tím, že o příslušných tématech budeme ještě mluvit,“ doplnil k jednání šéf Asociace krajů ČR a hejtman Michal Hašek.

Hejtmani s ministry také hovořili o optimalizaci školské sítě a udržení kvality středních škol. Debatovali například o přijímacích zkouškách na střední školy. „Uvažujeme, že ve všech krajích by byly povinné přijímací zkoušky na obory s maturitou, aby byla garantována vstupní úroveň,“ řekl novinářům hejtman Hašek.

Pro zobrazení videa je nutné povolit JavaScript. Zde jsou instrukce jak povolit JavaScript ve Vašem webovém prohlížeči.

Nahrává se přehrávač videa ...

Vláda se chce s hejtmany setkávat pravidelně. Už dnes se také domluvili, že některá témata budou společně řešit v pracovních skupinách. Jedna již vznikla s ministerstvem dopravy a bude mít za cíl řešit financování dopravní infrastruktury v krajích.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie