Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Archiv zpráv pracovních a poradních orgánů vlády

Stránka byla přesunuta do archivu

5. 8. 2010 9:41

NERV: Respektovaní ekonomové opět pomáhají vládě s reformami

Členové znovuustavené Národní ekonomické rady vlády dnes zasedli k prvnímu jednání.

Členové znovuustavené Národní ekonomické rady vlády dnes zasedli ke svému prvnímu jednání. Premiér Petr Nečas plánuje pravidelná měsíční zasedání NERVu, který by měl řešit šest okruhů v samostatných projektových týmech.

„Je naprosto na místě v případě vážných zásahů do ekonomiky vytvořit co nejkvalitnější okruh poradců a kritiků. Národní ekonomická rada vlády dokázala tuto roli před dvěma lety naplnit. Rozhodl jsem se sestavit takový respektovaný tým znovu. Se zadáním, které je stejně důležité, byť jsme se posunuli v čase. Nepůjde už o hledání prvních protikrizových opatření, ale o nastartování ekonomického rozvoje a zajištění dlouhodobých systémových změn,“ říká Petr Nečas.

Vláda včera svým usnesením jmenovala celkem patnáct členů NERV. Jsou v ní Vladimír Bezděk, Vladimír Dlouhý, Eduard Janota, Pavel Kohout, Pavel Kysilka, Lubomír Lízal, Michal Mejstřík, Daniel Münich, Jan Procházka, Jiří Rusnok, Tomáš Sedláček, Jiří Schwarz, Jiří Weigl, Petr Zahradník, Miroslav Zámečník.

„Chceme proti minulému volebnímu období činnosti NERVu posunout k pravidelným jednáním. Chceme vytyčit jednotlivé oblasti, ke kterým budou projektové týmy. Do těchto týmu budou přizváni odborníci, kteří jsou mimo Národní ekonomickou radu vlády. Minimálně jednou za měsíc bude pravidelné zasedání NERVu, pravidelně budou pracovat projektové týmy,“ doplňuje premiér.

Šest projektových týmů bude rozděleno do oblastí:

  1. veřejné rozpočty
  2. důchodová reforma
  3. legislativní a ekonomické nástroje proti korupci, transparentnost veřejných zakázek 
  4. vztahy k EU a evropské legislativě
  5. udržení konkurenceschopnosti státu, věda, výzkum a vzdělávání 
  6. podpora podnikání

Vláda navrhuje škrty ve státním rozpočtu, které zastaví zadlužování státu a jejich občanů. ODS, TOP 09 a VV chtějí v tomto postupovat co nejcitlivějším způsobem vůči veřejnosti. Úspory v žádné zemi nejsou populární, i proto je potřeba podle premiéra tým respektovaných ekonomických odborníků, kteří vládě i všem občanům poskytnou objektivní informace o možnostech realizace opatření.

Národní ekonomická rada vlády (NERV) je poradním orgánem, který pomáhá vládě nalézt nejvhodnější podobu reforem a ekonomických opatření. NERV radil české vládě od ledna loňského roku, kdy Česká republika začala pociťovat první dopady ekonomické recese. Od září 2009 byla jeho činnost pozastavena a téměř po roce se politická vláda v čele s Petrem Nečasem rozhodla její činnost obnovit.

Aktuální informace o práci NERV budou vždy k dispozici na http://nerv.vlada.cz

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Připojené dokumenty

Související zprávy