Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Tiskové zprávy

30. 1. 2015 15:53

Předseda vlády se setkal se starostkou Litvínova a starostou Horního Jiřetína nad tématem těžebních limitů

Premiér Bohuslav Sobotka se dnes setkal se starostkou Litvínova Kamilou Bláhovou a starostou Horního Jiřetína Vladimírem Buřtem. Předmětem schůzky byla diskuse, týkající se surovinové politiky a těžebních limitů.

Další postup vlády ohledně těžebních limitů bude důležité rozhodnutí. Chceme situaci vyřešit k co nejlepšímu prospěchu našich občanů, energetickým potřebám naší země i životního prostředí. Chci proto ještě před tím, než budeme na vládě rozhodovat, diskutovat se všemi zainteresovanými stranami a seznámit se s jejich pohledem na tuto problematiku. Svůj pohled na věc mi dnes tlumočil starosta Horního Jiřetína i starostka Litvínova, v dalších dnech se chci sejít také s primátorem města Most a rovněž se zástupci horníků a krajské tripartity Ústeckého kraje,“ uvedl po schůzce předseda vlády Bohuslav Sobotka.

Surovinová koncepce České republiky a s tím související otázka dalšího postupu ve věci možného prolomení těžebních limitů bude také jedním z hlavních témat jednání tripartity v pondělí 2. února 2015.

Ministerstvo průmyslu a obchodu a ministerstvo životního prostředí zároveň připravují návrhy a stanoviska možných variant dalšího řešení těžebních limitů, o kterých bude muset v konečné fázi v horizontu několika nejbližších měsíců rozhodnout vláda ČR.

Když se podíváme na historii v uplynulých dvaceti letech, tak otázka limitů vždy rozdělovala společnost na zastánce pokračování těžby a na její odpůrce. Podle mého názoru bychom měli umožnit částečnou těžbu uhlí pro potřeby naší energetiky, zejména pro potřeby teplárenství, ale současně bychom měli hledat takové řešení, které by nevyžadovalo bourání obcí nebo částí měst. Vláda se také musí intenzivně zabývat otázkou zaměstnanosti v regionu, která s těžbou uhlí přímo souvisí. Domnívám se, že by vláda měla zřídit sociální fond, který by financovala z navrhovaného zvýšení poplatků z vytěženého uhlí tak, aby tyto prostředky mohly být použity na podporu nových pracovních míst v regionech postižených útlumem těžby. Zřízení tohoto fondu by mohlo pomoci snížit sociální napětí mezi horníky, kterým hrozí propouštění v případě, že se limity neprolomí,“ řekl premiér Sobotka.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie