Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Tiskové zprávy

10. 3. 2009 18:51

Předsednictví podpořilo přístup Bývalé jugoslávské republiky Makedonie do EU

Premiér ČR a předseda Evropské rady Mirek Topolánek dnes na návštěvě Bývalé jugoslávské republiky Makedonie podpořil rozšíření Evropské unie o země západního Balkánu. Předsednická země tím plní jednu ze svých tří priorit. Zítra předseda Topolánek navštíví Černou Horu.

„Budete skládat určitou maturitu v podobě voleb, doufám, že budou svobodné, demokratické a že splníte osm podmínek Evropské komise. Přeji vám, abyste mohli do budoucna budovat vaši zemi demokraticky, nejlépe v euroatlantických strukturách,“ řekl Mirek Topolánek ve Skopje na tiskové konferenci.

Bývalá jugoslávská republika Makedonie i Černá Hora jsou nyní před volbami. Podle českého premiéra a předsedy Evropské rady je třeba, aby byly dodržovány mezinárodní standardy. České předsednictví podporuje integrační proces obou zemí, ale zda a jak rychle bude pokračovat přístupový proces, závisí na zemích samotných.

Kromě rozšiřování unie se diskuze premiéra a předsedy Evropské rady Mirka Topolánka s premiérem Bývalé jugoslávské republiky Makedonie Nikolou Gruevskim týkala podpory členství v NATO, liberalizace vízového režimu, dopadů globální finanční a ekonomické krize a energetické bezpečnosti. Předseda Topolánek zároveň pochválil vojáky Bývalé jugoslávské republiky Makedonie v Afghánistánu a Iráku, jejich činnost ukazuje, že příprava začlenění do NATO je maximální.

Předseda vlády a Evropské rady Mirek Topolánek zítra navštíví další zemi západního Balkánu – Černou Horu, kde bude pokračovat v diskuzích o integraci země do Evropské unie a energetických otázkách. Pracovní program v Podgorici zahrnuje přijetí prezidentem Filipem Vujanovićem, bilaterální jednání s premiérem Milo Đukanovićem a s předsedou Parlamentu Černé Hory Rankem Krivokapićem.

Jana Bartošová, tisková mluvčí vlády ČR

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie