Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

29. 5. 2023 16:48

Premiér Fiala se v Brně zúčastnil slavnostního podpisu smlouvy, předal ceny v rámci esejistické soutěže a zahájil interaktivní výstavu

Předseda vlády Petr Fiala během tiskové konference v Brně, 29. května 2023.
Předseda vlády Petr Fiala během tiskové konference v Brně, 29. května 2023.
Předseda vlády ČR Petr Fiala se v pondělí 29. května 2023 zúčastnil podpisu smlouvy mezi společností ČEZ a Teplárnami Brno, předal ceny v rámci esejistické soutěže Pravého břehu – Institutu Petra Fialy a zahájil výstavu „Tichá hrdinství“, která vypráví dramatické příběhy z 2. světové války a padesátých let 20. století.

Ještě před podpisem smlouvy mezi společností ČEZ a Teplárnami Brno k výstavbě horkovodu premiér Petr Fiala připomněl, že pro vládu jako celek je energetická bezpečnost a suverenita jednou z hlavních priorit od začátku ruské agrese na Ukrajině.

Horkovod, který bude zásobovat obyvatele Brna bezemisním teplem z jaderné elektrárny Dukovany, splňuje všechna kritéria, která bychom dnes na velké infrastrukturní projekty v oblasti energetiky měli uplatňovat. Za využití tepla z jaderné elektrárny strategicky snížíme naši spotřebu plynu a dalších paliv. Dosáhneme tím levnějšího zdroje vytápění a zároveň snížíme závislost České republiky na dodávkách plynu z jiných zemí. Věřím, že první dodávky tepla budou zahájeny už v roce 2030,“ řekl premiér Fiala.

Následně předal ceny v rámci esejistické soutěže Pravého břehu – Institutu Petra Fialy. Soutěž byla určená pro studenty středoškolského, vysokoškolského a doktorandského studia, kteří do 28. února 2023 nedosáhli 30 let věku. Vybírala se nejlepší odborná esej, která je originálním a dosud nezveřejněným autorským textem na volitelné téma. Letos zvítězili Tomáš Kotačka, Ondřej Pospíšil a Albert Fuchs.

„Myšlenka esejistické soutěže se mi od začátku líbila, i proto, že jsem si psaní esejů a intelektuální argumentace vždycky nesmírně vážil. Tento ‚pilotní’ ročník byl nakonec až nečekaně úspěšný. Překvapilo mě, jak tematicky pestré texty se v této soutěži sešly. Obecně jsem vždy věřil v moc slova, v to, že doopravdy dokáže změnit svět. Skrze psaní se celý život učíme lépe formulovat své myšlenky, vyhodnocovat fakta a zkoumat problém z více stran,“ řekl vítězům premiér Fiala. 

V Institutu Paměti národa v Brně pak zahájil premiér Fiala výstavu „Tichá hrdinství“. Interaktivní výstava vypráví dramatické příběhy z 2. světové války a padesátých let 20. století. Návštěvníky zavede mezi partyzány, protinacistické odbojáře, do jáchymovských dolů a komunistických vyšetřoven.

„Odcházejí lidé, kteří zažili obě tyto hrůzy, a my musíme dělat vše proto, abychom to nemuseli už nikdy poznat. Expozice Tichá hrdinství, která je postavená na moderních technologiích a různých efektech, je skvělou příležitostí, jak příběhy z těžkých dob přiblížit mladé generaci, jsem moc rád, že se tato iniciativa stále rozšiřuje po celém Česku,“ uvedl při zahájení výstavy premiér. Životní příběhy čtyř českých hrdinů vybrali tvůrci z více než deseti tisíc rozhovorů ze sbírky Paměti národa. 

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie