Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Tiskové zprávy

4. 3. 2008 12:03

Premiér ocenil dalšího člena odbojové skupiny bratří Mašínů, na řadě je nyní celospolečenská diskuze o minulosti

Bývalý příslušník protikomunistického odboje Milan Paumer dnes získal čestnou plaketu předsedy vlády. Ocenění si převzal v Kramářově vile z rukou premiéra Mirka Topolánka. Paumer se stal třetím oceněným členem odbojové skupiny bratří Mašínů. Předseda vlády chce tímto krokem rozpoutat diskuzi o komunistické minulosti.

„Milan Paumer patří ke skupině, která se po nástupu komunismu, kdy komunismus vyhlásil válku vlastním občanům, postavila proti režimu a chtěla bojovat za osvobození Československa od totalitního režimu. Často se diskutuje o obětech. Myslím si, že bychom měli uvést celou řadu srovnání, kolik lidí například zemřelo na drátech vysokého napětí při pokusu opustit totalitní zemi, kolik lidí zemřelo v komunistických lágrech a podobně,“ řekl předseda vlády Topolánek při slavnostním předání plakety.

Jedním z důvodů udělení plakety Milanu Paumerovi i bratrům Mašínům je rozpoutání celospolečenské diskuze o třetím odboji a boji proti komunismu. Podle premiéra je nyní velká příležitost mluvit o minulosti, vyrovnat se s ní a zabránit návratu toho, co bylo v dějinách Československa špatné. „Já bych chtěl poprosit, abyste nám dali možnost vysvětlit všechny okolnosti našeho odboje. Já tady vidím spoustu neinformovanosti,“ řekl na tiskové konferenci Milan Paumer.

Milan Paumer je jedním z pětičlenné skupiny, která začátkem října 1953 rozhodla utéct za železnou oponu. Po dramatickém útěku přes Východní Německo se Paumerovi a bratrům Mašínovým podařilo dostat do amerického sektoru Berlína. Dva členové skupiny, Zbyněk Janata a Václav Švéda, byli dopadeni a po vydání do Československa popraveni.

Jana Bartošová, tisková mluvčí vlády ČR

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie