Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Tiskové zprávy

1. 6. 2022 17:18

Premiér Petr Fiala přivítal v Hrzánském paláci děti ze ZŠ Solidarita

Premiér Petr Fiala přivítal v Hrzánském paláci děti ze ZŠ Solidarita, 1. června 2022.
Premiér Petr Fiala přivítal v Hrzánském paláci děti ze ZŠ Solidarita, 1. června 2022.
Předseda vlády Petr Fiala na Den dětí 1. června 2022 společně s ministrem školství Petrem Gazdíkem, velvyslancem Ukrajiny Jevhenem Perebyjnisem a vládní zmocněnkyní pro lidská práva Klárou Šimáčkovou Laurenčíkovou přivítali na speciální tiskové konferenci české a ukrajinské děti ze ZŠ Solidarita.

Všichni řečníci ocenili české děti za to, jak svým ukrajinským kamarádům a spolužákům pomáhají zvládat těžkou situaci, která vznikla kvůli ruské agresi na Ukrajině. Ukrajinským dětem zopakovali, že se Česko snaží, aby se u nás nejen děti, ale celé rodiny cítily dobře. Připomněli i to, kam se ukrajinské děti mohou obracet, když potřebují pomoc.

„Situace není jednoduchá. Nedaleko od nás je válka, někteří z vás jsou tím přímo postiženi, protože jste museli opustit svůj domov a přijít sem k nám do České republiky, a je to složité mimořádným způsobem. My pro to máme pochopení,“ řekl český premiér dětem.  

České i ukrajinské děti zajímalo mnoho témat. Kromě integrace Ukrajinců do české společnosti nebo toho, co by se stalo, kdyby Rusko vyplo plyn, padl i dotaz, co si premiér české vlády myslí o válce na Ukrajině.

„Válka je strašná věc a to, co rozpoutal Vladimir Putin a Rusko na Ukrajině, musíme všichni jednoznačně odsoudit. Ti z nás, kteří mají to štěstí, že žijí v míru po desítky let, tak mají nejen možnost, ale i povinnost pomáhat těm, kteří jsou ve válce. Budeme dělat, co můžeme, aby válka na Ukrajině skončila a aby skončila tak, že Ukrajina bude zase svobodná,“ odpověděl premiér Fiala.

Na závěr setkání popřál předseda vlády všem dětem úspěšný zbytek školního roku a hezké prázdniny.
Setkání bylo koncipováno jako klasická tisková konference. Každý z řečníků měl úvodní slovo k dětem, které se poté ptaly na to, co je zajímá. Na místě byl i tlumočník.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie